Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 449227 razy)

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2475 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:03:32 »
BTW pozdr dla lajkujących twoje ostatnie wpisy.

pozdr

[/quote]
Wiesz co, według mnie powinien wspomnieć jeśli ma jakieś przesłanki (poza intuicją), że to wpłynęło na sprzedaż.

A niby jakie miały by być to przesłanki?

Offline xanar

« Odpowiedź #2476 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:05:48 »
A jak to jest z tymi komiksami, które dawno się spłaciły, bo są tacy Strażnicy, którzy mają normlane wydanie, na pewno jeden dodruk był, jak nie więcej i Egmont wydaje to duże wydanie, które ma cenę taką jak ten duży Doktor Strange, który się nie spłacił, trzeba było kupić licencje, przetłumaczyć itp.  :o
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline misiokles

« Odpowiedź #2477 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:06:05 »
Domyślam się, że Egmont ma swoich analityków rynkowych i może dysponować danymi innymi niż intuicja. Choć w tym przypadku nie wydaje mi się.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2478 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:19:27 »
A niby jakie miały by być to przesłanki?

No jakieś dane, podejrzewam, że takich nie ma. Dlatego można to traktować jak (zamierzoną czy nie, nie wiem) manipulację, tzn. przedstawienie swojej opinii / przeczucia jako faktu.

« Odpowiedź #2479 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:23:58 »
  No, ale to nie jest żadna odpowiedź. Jakie niby dane?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2480 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:30:49 »
Ale to ja mam wymyślać dowód na poparcie jego tezy? Nie wiem jakie dane, udowodnienie tezy (czy chociaż uprawdopodobnienie) jest po stronie tego, kto ją stawia.

Offline wojtast

« Odpowiedź #2481 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:32:28 »
Też chciałbym wierzyć , że wstawka TK o programach politycznych to taka tam sobie wstawka-paplanina, ale skupił się na tym aspekcie całą minutę. Słychać też jego entuzjazm w tej kwestii a niektóre wypowiedzi brzmią jakby miał jakieś statystyki.
("Bez wątpienia mogły i zaczęły wydawać je na komiksy")
Jeśli natomiast nie ma na to konkretnych dowodów to po co przytaczać swoją opinię/pogląd bez pokrycia, która chcąc nie chcąc będzie miała wydźwięk polityczny, nieważne ile razy TK powie na filmie, że nie chce wchodzić w politykę.

Ja wróciłem na rynek komiksowy po wprowadzeniu 500+ nie będąc jego beneficjentem, i obecnie wydaję kilka tysięcy zł rocznie na komiksy Egmontu.
Czyli wynikałoby, że nieświadomie pompuję te statystyki.
Mam wielu znajomych z różnych przedziałów wiekowych w podobnej sytuacji co ja.
Wzrosty w sprzedaży komiksów czy gier planszowych na przestrzeni ostatnich 8 lat upatrywałbym po prostu w rosnącej popularności tych hobby, a nie w kondycji finansowej społeczeństwa.
(Jaka była oferta komiksów Egmontu w 2014 a jaka jest w ostatnich latach)

Na podstawie wywodu TK dla mnie wniosek jest jeden:
Dobrobyt ekonomiczny obywatela jest odwrotnie skorelowana do dobrobytu Egmontu.
Nie wiem ile osób byłoby w stanie uznać ekonomiczne, że 2022 to był w jakikolwiek sposób dobry rok dla ekonomii Polski/Polaków. Tymczasem dla Egmontu to był najlepszy rok.
Więc naśladując przyczynowo-skutkowe podejście TK:
Skoro 500+ według TK jest takie opłacalne dla Egmontu, to nie jest korzystne dla Polski.
(Nie żebym potrzebował wywodu TK do uświadomienia sobie, że życie na kredyt konsumpcyjny dzisiaj przyniesie żniwo do spłacenia z odsetkami i wyrzeczeniami w przyszłości.)

Online michał81

« Odpowiedź #2482 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:33:00 »
A jak to jest z tymi komiksami, które dawno się spłaciły, bo są tacy Strażnicy, którzy mają normlane wydanie, na pewno jeden dodruk był, jak nie więcej i Egmont wydaje to duże wydanie, które ma cenę taką jak ten duży Doktor Strange, który się nie spłacił, trzeba było kupić licencje, przetłumaczyć itp.  :o
Wiesz na tym forum wiele osób mówiło przy wydaniu Przedwiecznych, że to się nie sprzeda i kto to kupi. I co się stało? Wyprzedało się, produkt jest niedostępny. Wg mnie te wypasione wydania są kalkulowane inaczej niż te standardowe. Przy mały nakładzie i wyższej cenie, to przy dłuższej sprzedaży i tak na tym zarobią, bo z czasem to zejdzie, a ten Doktor Strange to obecnie jest jednym z wiodących postaci w MCU, więc stracić nie stracą.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2483 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:37:43 »
@turu z lajkowaniem bywa różnie. ja lajkuje te wpisy z którymi się zgadzam ale tez czasem jakieś skrajnie debilne bo wywołują u mnie reakcje.

« Odpowiedź #2484 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:38:05 »
Ale to ja mam wymyślać dowód na poparcie jego tezy? Nie wiem jakie dane, udowodnienie tezy (czy chociaż uprawdopodobnienie) jest po stronie tego, kto ją stawia.

Powinieneś wymyślić powód, żeby poprzeć swoją tezę, że TK zdjął sobie temat z sufitu, bo robisz teraz dokładnie to samo co zarzucasz jemu. On ma zwiększoną sprzedaż wszystkiego a  Ty swoje "wrażenie" a tak naprawdę niechęć.

Offline keram2

« Odpowiedź #2485 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:43:31 »
Ludzie, czy naprawdę jest o co robić aferę?
TK ma chyba prawo do swojego poglądu na tę sprawę?

Kilka lat temu pan Szot (jeśli dobrze pamiętam nazwisko) z Wydawnictwa Komiksowego, pytany czemu nie podpisał się pod listem wydawców w sprawie jednolitej ceny, odpowiedział coś w stylu: "z tą władzą nie chcę mieć do czynienia, chyba, że na barykadach".
Niektórzy rysownicy wzięli udział w akcji rysowania grafik wzywających prezydenta do zawetowania ustaw reformujących sądownictwo.
Była też wśród rysowników akcja wsparcia dla imigrantów przysyłanych do Polski przez dyktatora Łukaszenkę.
Na imprezach komiksowych pojawiają się różne tęczowe inicjatywy.

Pewnie znalazłby się jeszcze inne formy zaangażowania komiksiarzy za różnymi poglądami, a pan TK ocenia, że 500+ pozytywnie wpłynęło na sprzedaż - może ma rację, może się myli, ale niewątpliwie ma prawo do swojej oceny i robienie z tego afery jest nieporozumieniem.

Offline PJP

« Odpowiedź #2486 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:44:45 »
Zawsze może pokazać dane, żeby się uwiarygodnić  8) Oczywiście, że jest to możliwe, jak i oczywiste jest to, że to takie chlapnięcie na wyrost. Popatrzyłbym szerzej, np. gry planszowe są popularne od lat a od co najmniej kilkunastu wychodzi ich coraz więcej i są coraz lepsze, dopieszczone itd. Jednak tak naprawdę od kilku widać na nie boom bo... mocno weszły w to biblioteki i przede wszystkim - szkoły. Na mniejszą skalę widać podobne zjawisko z komiksami. Dodając do tego, że "pokolenie semikowe" ma swoje dzieci, które zaraz wejdą do szkół albo już weszły mamy pewną odpowiedź. Rzecz jasna, to również gdybanie oparte na obserwacjach. Dodatkowo w różnych momentach są hajpy na coś, mniej i bardziej sztucznie pompowane, na które nabiera się większość młodszych i starszych...

« Odpowiedź #2487 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:46:57 »
Ludzie, czy naprawdę jest o co robić aferę?
TK ma chyba prawo do swojego poglądu na tę sprawę?

No właśnie chodzi o to, że nie ma. Tzn. ma, ale nie ten co ma.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2488 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:53:26 »
  Powinieneś wymyślić powód, żeby poprzeć swoją tezę, że TK zdjął sobie temat z sufitu, bo robisz teraz dokładnie to samo co zarzucasz jemu. On ma zwiększoną sprzedaż wszystkiego a  Ty swoje "wrażenie" a tak naprawdę niechęć.

Proszę, chociaż czytaj ze zrozumieniem, bo to naprawdę zniechęca do dyskusji. Napisałem, cytuję:

Oczywiście tu przyczynowość może, choć nie musi zachodzić, nie wiemy tego. I z wypowiedzi TK nie wynika, że on to wie, tylko jego przeczucie mu to podpowiada.

Więc nie stawiam tezy, że on się myli. Jedyne co twierdzę to to, że ja nie wiem, a z jego wypowiedzi nie wynika, że wie, a tylko, że się domyśla, bo nie przedstawił dowodu na poparcie swojej tezy. To tak jakbym ja napisał, że sprzedaż komiksów w Polsce wzrosła ze względu na niższy poziom wody w rzekach, Ty byś mnie zapytał jaki mam dowód na to, a ja bym Ci odpowiedział żebyś przedstawił dowód, że tak nie jest. No, nie tak to działa. Oczywiście, przykład celowo przerysowany, intuicyjnie 500+ może mieć wpływ na sprzedaż komiksów, ale nadal jest to tylko intuicja, nic więcej.

A i żeby nie było, nie odczuwam żadnej niechęci do TK, nie wiem skąd to wziąłeś. Mam o nim bardzo pozytywną opinię.
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Marzec 2023, 11:54:57 wysłana przez ukaszm84 »

Offline xanar

« Odpowiedź #2489 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:54:09 »
Wiesz na tym forum wiele osób mówiło przy wydaniu Przedwiecznych, że to się nie sprzeda i kto to kupi. I co się stało? Wyprzedało się, produkt jest niedostępny. Wg mnie te wypasione wydania są kalkulowane inaczej niż te standardowe. Przy mały nakładzie i wyższej cenie, to przy dłuższej sprzedaży i tak na tym zarobią, bo z czasem to zejdzie, a ten Doktor Strange to obecnie jest jednym z wiodących postaci w MCU, więc stracić nie stracą.
Mi chodzi o tok rozumowania, koszty tłumaczenia, licencji są takie same i już się zwróciły, czyli tak książka powinna być tańsza niż ta gdzie te koszty się nie zwróciły a nie jest.
Twój komiks jest lepszy niż mój