Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 449258 razy)

Offline turucorp

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2460 dnia: So, 04 Marzec 2023, 22:18:12 »
O jakich pro-komiksowych działaniach mówisz? I gdzie jestem im przeciwny?
Ja?  :o
To ty tutaj piszesz coś o pieniądzach z budżetu, że nie powinny iść na komiksy.
Dobra, ta rozmowa naprawdę do niczego sensownego nie doprowadzi, dopóki nie poukładasz sobie wszystkiego w głowie. Przepraszam, ale nie traćmy cennego czasu na ustalanie, o co ci właściwie chodzi i jak chciałbyś to zwerbalizować. Masz wszystko na tacy, poczytaj sobie, przemyśl, poukładaj, miłej zabawy.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2461 dnia: So, 04 Marzec 2023, 22:23:11 »
PiS i rozdawnictwo to nie moja bajka ale Pan Tomasz Kołodziejczak pracuje w korporacji i jeżeli wykresy wzrostu sprzedaży zbiegają mi się z czasem powstania 500 plus i ulgi dla młodych to dlaczego ma o tym nie wspominać . Taka partyjna nienawiść to straszna choroba naszych czasów i zamiast skupiać się na niej lepiej podnosić merytorycznie poziom dyskusji  w przestrzeni publicznej.  A nawet jeśli sympatyzuje z  PiSem to jest to Jego prawo i Jego sprawa, żyjemy w wolnym kraju i niech każdy sobie pisze co chce, mówi ci chce, głosuje w demokratycznych wyborach na kogo chce i obyśmy zawsze mieli takie możliwości swobodnego wyrażania swoich myśli.
A "myślozbrodnia" czai się za rogiem .

No to przeciez wyrazil, tak jak i my wyrazilismy. Tylko niech zawsze to robi tak kulturalnie jak na filmie, bo pamietam, jak kilka lat temu bylo glosno o sytuacji, gdy na stoisku zgnoil matke z dzieckiem bo ta powiedziala cos do dziecka zwiazanego z polityka, co TK sie nie spodobalo. A co do demokratycznych wyborow, to radze sie zapoznac co na takowe sie sklada. Zaspoileruje, ze w Polsce juz teraz nie jest z tym dobrze.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2462 dnia: So, 04 Marzec 2023, 22:28:53 »
no ja byłem przy tym jak ktoś żartował z dudy i tk go zjebal. na koniec w nerwach dodał ze komorowski będzie wisiał, wiec jednak ta polityka mocno mu siedzi. od 500 plus wzrosła tez konsumpcja alkoholu i ilość wycieczek do grecji. tak to sobie można pierdolic.

Offline komiks

« Odpowiedź #2463 dnia: So, 04 Marzec 2023, 22:35:01 »
Ja?  :o
To ty tutaj piszesz coś o pieniądzach z budżetu, że nie powinny iść na komiksy.
Dobra, ta rozmowa naprawdę do niczego sensownego nie doprowadzi, dopóki nie poukładasz sobie wszystkiego w głowie. Przepraszam, ale nie traćmy cennego czasu na ustalanie, o co ci właściwie chodzi i jak chciałbyś to zwerbalizować. Masz wszystko na tacy, poczytaj sobie, przemyśl, poukładaj, miłej zabawy.
Człowieku, przecież Ty się kłócisz sam ze sobą XD.
O to co przed chwilą napisałeś.

A ja nie rozumiem, w którym miejscu się pogubiłeś? Dałem ci solidne info o tym, jak USA, Francja i Belgia budowały swoje rynki komiksowe, w czasach ekstremalnych. Ty patrzysz na tamte rynki z zazdrością, a jednocześnie zaprzeczasz potrzebie takich działań pro-komiksowych w naszym kraju. Jak ci się to wszystko skleja? :O
Nie patrzę na obce rynki z zazdrością, uważam, że nasz rynek jest super i dla mnie wystarczający. To, że francuski jest największy w Europie to fakt, który czasami przytaczam w dyskusji, z tego absolutnie nie wynika, że patrzę na niego z zazdrością. To samo tyczy się USA, a o Belgi to nigdzie nawet nie wspominałem. A już w zupełności nie zaprzeczałem żadnym działaniom pro-komiksowym, bo nawet nie wiem jakie miałyby one być w naszym kraju, skąd Ty to w ogóle bierzesz?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline xanar

« Odpowiedź #2464 dnia: So, 04 Marzec 2023, 22:41:28 »
no ja byłem przy tym jak ktoś żartował z dudy i tk go zjebal. na koniec w nerwach dodał ze komorowski będzie wisiał, wiec jednak ta polityka mocno mu siedzi. od 500 plus wzrosła tez konsumpcja alkoholu i ilość wycieczek do grecji. tak to sobie można pierdolic.
I po części inflacja, co przełożyło się na ceny komiksów, które również wzrosły :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline turucorp

« Odpowiedź #2465 dnia: So, 04 Marzec 2023, 22:43:55 »
A już w zupełności nie zaprzeczałem żadnym działaniom pro-komiksowym, bo nawet nie wiem jakie miałyby one być w naszym kraju, skąd Ty to w ogóle bierzesz?

Pieniądze z budżetu powinny iść na drogi, szpitale, edukację, infrastrukturę energetyczną oraz inne ważne dla nas wszystkich inwestycje, a nie na komiksy.

Q.E.D. i EOT z mojej strony, to naprawdę nie ma sensu.  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #2466 dnia: So, 04 Marzec 2023, 23:07:41 »
Q.E.D. i EOT z mojej strony, to naprawdę nie ma sensu.  ::)

To jeszcze raz, nie dla Ciebie, tylko żeby innym forumowiczom pokazać, że manipulujesz.
O to co napisałem.
Pieniądze z budżetu powinny iść na drogi, szpitale, edukację, infrastrukturę energetyczną oraz inne ważne dla nas wszystkich inwestycje, a nie na komiksy.
Nie napisałem, że jest to działanie pro-komiksowe, to Ty postawiłeś taką tezę i wciskasz ją od kilku postów. Stosując Twoją logikę, jeśli ktoś dostaje rentę i kupuje za nią komiksy, to czy oznacza, że przyznawanie renty jest działaniem pro-komiksowym? Nie odpowiadaj.

Uwaga, wyjaśniam. Rząd nie podejmuje żadnych działań pro-komiksowych, rozdaje pieniądze, a ludzie za te pieniądze kupują co chcą, bilety do kina, książki, komiksy, gry, ale także buty, wiaderka i pieluszki. Rząd nie rozdaje pieniędzy w celu wspierania rynku komiksowego, więc nie można mówić o żadnych działaniach pro-komiksowych. Teraz kapujesz, czy mam rozrysować na jabłuszkach i pomidorkach?

Offline starcek

« Odpowiedź #2467 dnia: So, 04 Marzec 2023, 23:18:27 »
W tym całym wspominkowie o budowaniu rynków komiksowych w innych krajach pominięto jeden aspekt - demograficzny. Powojenny Baby boom.
Komiksy to towar dla czytelników, których z roku na rok przybywało (tj. sam się z siebie pojawiał się nowy, potencjalny klient) a że nie były one, tak jak w PRL-u, obarczone piętnem "jada z zapada"  to nic dziwnego, że nie był to za Żelazną Kurtyną czas stracony, jak u nas. A teraz? Nie do nadrobienia. Taka gmina.

500+ wspiera komisy samochodowe. Pamiętam artykuł w którym pokazano, że w pierwszym roku po wprowadzeniu tego programu, to byli pierwsi beneficjenci tej cudowności. Ich place zostały wyczyszczone ze szrotu z Niemiec, bo klient budżetowy dostał zabezpieczenie pod kredyt.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2468 dnia: So, 04 Marzec 2023, 23:38:19 »
Rząd nie rozdaje pieniędzy w celu wspierania rynku komiksowego, więc nie można mówić o żadnych działaniach pro-komiksowych. Teraz kapujesz, czy mam rozrysować na jabłuszkach i pomidorkach?

Człowieku, napiszę ci to ostatni raz, zanim ponownie pogrążysz się w tym swoim międleniu, w którym sam sobie zaprzeczasz i zamiast grzecznie przeprosić, brniesz w bzdury.
Zacznij czytać ze zrozumieniem wypowiedzi innych użytkowników forum, szczególnie wtedy, kiedy próbujesz się do nich odnieść.
Podejmujesz tematy, o których praktycznie nie masz żadnego pojęcia i robisz to wysuwając każdorazowo, na samym starcie jakieś dziwaczne tezy. Po co i na jakiej podstawie? Nie wiesz czegoś, chcesz się dowiedzieć, to pytaj, a nie wymyślaj.
Rząd rozdaje pieniądze na komiksy, są granty, są realizację instytucjonalne i wsparcie finansowe na festiwale, spotkania czy warsztaty, więc nie pisz bzdur.
Tutaj rozmawiamy o wątpliwej tezie, że pieniądze przeznaczone na 500+ i zerowy podatek dla pewnej grupy wiekowej, wpłynęły znacząco na sprzedaż komiksów. I tylko o tym, a nie o twoim widzimisie.
Dobra, jeśli masz jeszcze zamiar się tutaj do mnie zwracać, to pomyśl najpierw z 10 minut, proszę, bo marnujesz mój i swój czas.

Offline komiks

« Odpowiedź #2469 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 00:20:09 »
Rząd rozdaje pieniądze na komiksy, są granty, są realizację instytucjonalne i wsparcie finansowe na festiwale, spotkania czy warsztaty, więc nie pisz bzdur.
I znowu manipulujesz. Rozmawialiśmy o 500+ i zwolnieniu z podatku i w tym kontekście była cała ta rozmowa i dobrze o tym wiesz, a teraz wyjeżdżasz z jakimiś grantami.

Tutaj rozmawiamy o wątpliwej tezie, że pieniądze przeznaczone na 500+ i zerowy podatek dla pewnej grupy wiekowej, wpłynęły znacząco na sprzedaż komiksów. I tylko o tym, a nie o twoim widzimisie.
Właśnie dokładnie o tym, gdzie tutaj miejsce na moje widzi misie? Gdzie ja napisałem, że wpłynęło to "znacząco"? Znowu nadinterpretowujesz. Pisałem, że może mieć to wpływ, nie tylko na sprzedaż komiksów, ale ogólnie na konsumpcję dóbr kultury. Potem zauważyłem, że TK postawił podobną tezę na filmie odnośnie komiksów, gier planszowych i książek fantastycznych, to wszystko. Ty zaś stwierdziłeś, że pan Tomasz w tej kwestii manipuluje, a zapytany o co konkretnie chodzi i dlaczego miałby manipulować, zacząłeś kręcić. Włączyłeś w to politykę, USA, Francję, Belgię, OCB, działania pro-komiksowe, populizm, zniuansowany system komunikacji na forum i Bóg wie co jeszcze. Cały czas podkreślając, że gubię się w tych oczywistościach. Dobranoc, spokojnej nocy.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2470 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 01:44:57 »
Nadal nie rozumiem, po co pan Tomasz miałby manipulować takimi statystykami. Jeśli rzeczywiście była to manipulacja, to nieudolna, bo nic pozytywnego z tego nie wynika. Pieniądze z budżetu powinny iść na drogi, szpitale, edukację, infrastrukturę energetyczną oraz inne ważne dla nas wszystkich inwestycje, a nie na komiksy.

I znowu manipulujesz. Rozmawialiśmy o 500+ i zwolnieniu z podatku i w tym kontekście była cała ta rozmowa i dobrze o tym wiesz, a teraz wyjeżdżasz z jakimiś grantami.

Masz pełną twoją wypowiedź i wskaż mi teraz, gdzie użyłeś zwrotów „500+” i „zwolnienie z podatku”?
Piszesz o pieniądzach z budżetu i na co powinny iść. Jeśli masz problem z formułowaniem bardziej precyzyjnych zdań, to popracuj nad tym. „Kontekst”, który tutaj sugerujesz, nie ma żadnego sensu.
Zacząłeś w tym wątku ile? Dwa tygodnie temu? Od zabójczej opowieści o domniemanych kosztach wydawania, teraz doszedłeś do jakieś zrytego podważania moich opinii n.t. wypowiedzi TK. Ciekawe, że opinie innych użytkowników forum w tej kwestii , znacznie ostrzejsze, jakoś ci nie przeszkadzają? Opowiadasz tutaj o kontekście swoich wypowiedzi, ale nie raczysz zauważać kontekstu wypowiedzi TK (dostałeś od ludzi tutaj conajmniej kilka przykładów jego poglądów).
Po co jesteś na forum? Żeby generować offtop i wymyślać kolejne androny?
BTW pozdr dla lajkujących twoje ostatnie wpisy.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2471 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 09:35:56 »
No i Pan Kołodziejczak sobie pierdoli o tym na czym się zna i wyciąga pewne wnioski na podstawie sprzedaży swoich komiksów, ale skoro napomknął  o socjalu od PiSu to "olaboga jak on śmiał toż to zdrajca, dawaj kamieniami w Niego z ośmioma gwiazdkami na ustach", i to socjal który żadna inna partia nie chce zlikwidować :) .
To że gdzieś kiedyś go poniosło no cóż, niech pierwszy rzuci kamieniem ten którego nigdy nie poniosło,  każdy ma słabszy dzień i pojedzie za ostro  , w wywiadach ani na spotkaniach nie spotkałem się z żadną agitacją z Jego strony, jedynie po odcinku o Powstaniu Warszawskim wywnioskowałem że nie lubi czerwonych i komunistów i ja to szanuję  8)
  Koniec offtopu z mojej strony , generalnie lepiej wykopać politykę z forum bo to do niczego dobrego nie prowadzi.
Każdy ma jakieś poglądy, fajnie o tym  normalnie pogadać tylko u Nas to działa jak płachta na byka i napinka od razu się robi.
Koniec offtopu a żeby było w temacie to apeluję do wydawców żeby komiksy były tańsze bo są za drogie  :)

Offline misiokles

« Odpowiedź #2472 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 09:58:25 »
Zakładając, że gdyby weszła niechlubna ustawa o jednolitej cenie książki, to po dwóch latach jej obowiązywania TK powinien w takim filmiku wspomnieć, jak ona się odbiła na sprzedawalności komiksów Egmontu, czy też to by była polityczna agitacja?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2473 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 10:10:37 »
Zakładając, że gdyby weszła niechlubna ustawa o jednolitej cenie książki, to po dwóch latach jej obowiązywania TK powinien w takim filmiku wspomnieć, jak ona się odbiła na sprzedawalności komiksów Egmontu, czy też to by była polityczna agitacja?

Wiesz co, według mnie powinien wspomnieć jeśli ma jakieś przesłanki (poza intuicją), że to wpłynęło na sprzedaż. Jeszcze raz pozwolę sobie łaciną pojechać, bo moim zdaniem tu ten błąd w jego rozumowaniu zachodzi - post hoc ergo propter hoc. Oczywiście tu przyczynowość może, choć nie musi zachodzić, nie wiemy tego. I z wypowiedzi TK nie wynika, że on to wie, tylko jego przeczucie mu to podpowiada.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2474 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 10:23:44 »
Tak, też odniosłem wrażenie, że chodzi bardziej o wyczucie niż surowe dane. Niemniej ja nie odniosłem wrażenia, że to była polityczna agitka, jedynie lepszy bądź gorszy pomysł na wypełnienie filmikowego monologu. Youtuberzy lejąc wodę, też temu ulegają.