Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 449659 razy)

Offline Xmen

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2400 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 22:24:15 »
Dobra nie moglem się powstrzymać... Od 2004 roku ludzie mają o turu takie samo zdanie :)
Dobranoc
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2401 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 22:27:10 »
Dobra nie moglem się powstrzymać... Od 2004 roku ludzie mają o turu takie samo zdanie :)
Dobranoc

A włożyłeś trochę więcej wysiłku w te swoje błyskotliwe wypowiedzi i kliknąłeś na kolejną stronę konwersacji, do której podlinkował Żwirek? Czy to już było zbyt skomplikowane?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2402 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 23:00:32 »
Ile razy mam napisać jakie są koszty? Jak mam ci to napisać, żeby dotarło? Tak, temat wałkowany setki razy, powraca jak bumerang. Dostajesz konkretne informacje, źle, bo są „w zaczepnym tonie”.
Co ci „przekazały” wpisy Piterriniego? Że jest drogo, a powinno być tanio? Bo do tego sprowadzają się te „elaboraty”.
Ile można to międlić i oburzać się, że ktoś ci podaje konkretne dane? Czego nie rozumiesz?
Tak zwyczajnie, jak prostemu robolowi, napisz mi, z którymi danymi na temat kosztów druku i dystrybucji z moich wpisów masz problem? Jesteś w stanie?

Ja nie potrzebuję od Ciebie żadnych danych liczbowych, nie prosiłem o nie i żadnych z nich nie kwestionuję. Napisałem, że zdecydowanie lepiej się czyta wpisy Piterriniego, bo zawierają jakąś myśl a nie pytanio-zaczepki. Po czym dostaję od Ciebie odpowiedź na 10 zdań, z czego 7 to pytania… zwracam jedynie uwagę na to, jak źle się czyta posty formułowane w sposób jaki Ty to robisz.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2403 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 23:11:11 »
Ja nie potrzebuję od Ciebie żadnych danych liczbowych, nie prosiłem o nie i żadnych z nich nie kwestionuję.
OK, czyli nie potrzebujesz żadnych danych, nie są ci do niczego potrzebne, a mój sposób komunikacji jest niewygodny (widocznie popadłem w rutynę po tylu latach :/ ). Jasne, dzięki za odpowiedź, przyjąłem do wiadomości.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2404 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 23:49:39 »
A włożyłeś trochę więcej wysiłku w te swoje błyskotliwe wypowiedzi i kliknąłeś na kolejną stronę konwersacji, do której podlinkował Żwirek? Czy to już było zbyt skomplikowane?
@Turucorp przeczytałem konwersacje która podlinkowal @Zwirek... Ty tam nazywasz forumowicza dosłownie "zj*bem", tylko dlatego że się z tobą nie zgadza(Wtf?).
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2405 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 00:01:13 »
@Turucorp przeczytałem konwersacje która podlinkowal @Zwirek... Ty tam nazywasz forumowicza dosłownie "zj*bem", tylko dlatego że się z tobą nie zgadza(Wtf?).

I tyle z tego zrozumiałeś?
Użytkownik, z którym tam prowadziłem „konwersację” w kilku wątkach symultanicznie, był równie (a może nawet bardziej) upie..wy jak ty. Ale zrobił na końcu coś, co ani tobie, ani żadnemu innemu użytkownikowi, którzy mają tutaj „wielki problem” z moimi wypowiedziami, nie przyszło do głowy.
Usiadł i policzył, ile kosztuje wydanie komiksu w Polsce.
W obu wersjach, licencja i rodzime.
To było 19 lat temu, użytkownicy na forach potrafili jeszcze wtedy zliczać dane, które dostawali, zamiast wyzywać kogoś od „oszustów”.
Ech…

Offline komiks

« Odpowiedź #2406 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 09:04:32 »
@turu powiedz lepiej, jak się zmieniły ceny od tamtego czasu, to byłby fajny content. Tam jest dokładna rozpiska ile i za co.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Chmielu

« Odpowiedź #2407 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 09:09:08 »
Prowadzę znacznie dłużej (o czym zresztą też już tu pisałem), tylko tamte fora „zniknęły” zasoby.

Problem w tym (nie mój, oczywiście), że np. w '04 byłeś luźnym członkiem kółka wzajemnej adoracji i z kolegami nieładnie punktowaliście różnych zawodników, którzy mieli inne zdanie niż wy (w różnych kwestiach, od razu dodam), albo nie mieli takiej wiedzy.

Wiem, co piszę, bo byłem jednym z niewielu, którzy się odzywali, jak byli w kontrze. Wiedzę miałem, jakby co. ;D

Ale z czasem koledzy z kółka odeszli na zielone pastwiska, a Ty zostałeś (za co szacun) i okładasz się tu cyfrowo z różnymi forumowiczami. Jest to fajne, fajnie jest poczytać różne punkty widzenia i jestem za tym, żeby nigdy nic nie ciąć (do czego niektórzy nawołują), bo na tym polega wolność słowa właśnie, swoboda dyskusji [jak ktoś ma problem odnaleźć się w dużej ilości postów, niech leci na przewijaku].

Jedna uwaga z mojej strony - nie wszyscy biorący udział w rozmowach dysponują taką wiedzą o środowisku jak Ty. I może czasem warto coś wyjaśnić, dopowiedzieć, itd., zamiast startować z wysokiego c. Przykład: w temacie o Polchu wspominałeś o aferze z Pourville, ale już nie pociągnąłeś tematu.
Czasem jesteś jak Kruszon w "Oficerach". ;) Zakradł się do oficerki Szymczyszyn w nocy, milczał, palec do ust przykładał porozumiewawczo, i się potem niewiasta motała przez dodatkowe sześć odcinków. A prosto z mostu trza było. ;D

A tak w ogóle: to te komiksy są w Polsce drogie są, czy tanie? Jak mówiliście? Jest jakaś przyszłość w tym biznesie? ;)
To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain

Offline turucorp

« Odpowiedź #2408 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 09:50:04 »
Problem w tym (nie mój, oczywiście), że np. w '04 byłeś luźnym członkiem kółka wzajemnej adoracji i z kolegami nieładnie punktowaliście różnych zawodników, którzy mieli inne zdanie niż wy (w różnych kwestiach, od razu dodam), albo nie mieli takiej wiedzy.

Sugerujesz, że wtedy na forach nie było moderatorów i adminów?
„Kółko wzajemnej adoracji”?
Chodzi ci o ówczesnych użytkowników forum, z którymi napierdzielam się dzisiaj np. na FB?
Nie dalej jak tydzień temu „adorowałem” się z kolegami z „kółka”, dużo ostrzej niż tutaj.
Taka forma „adoracji”, która tobie umyka poniżej radarów, ale tutaj stanowi doskonały pretekst, żebyś sobie zbudował kolejna „legendę”. Słabo Chmielu, słabiutko, jeszcze napisz, że ta „klika” niszczyła takich jak ty.

Przykład: w temacie o Polchu wspominałeś o aferze z Pourville, ale już nie pociągnąłeś tematu.
Ile razy można to ciągnąć?
Czego nie wiesz, albo nie zrozumiałeś?
Skoro znalazłeś temat, zaintrygowało cię, to dopytaj, tak działa forum.
Przez tyle lat sie jeszcze tego się nie nauczyłeś?

Dobra, pożartowaliśmy.
Udało się Wam udowodnić, że moja informacja o tym, że nie zmieniłem charakteru moich wypowiedziom wielu lat, odpowiada stanowi faktycznemu.
Jak widać, niektórzy są tym mocno zbulwersowani. Co jest mega zabawne, szczególnie, że @Zwirek wygrzebał wątek, który jest świadectwem, jak kończą wydawnictwa, które wbijają na rynek z ofertą komiksów za 5 pln, w mega nakładzie i mimo olbrzymich zasobów finansowych i bardzo szerokiej dystrybucji, zawijają sie z tym biznesem, po roku „inwestycji”, z kolosalnym stratami. Ale zainteresowało go w tym wątku coś całkiem innego.
To nie zdarzyło się wczoraj i nie zdarzyło się jeden raz.
I zapewne takich podejść do „zrobienia biznesu tanimi komiksami” zobaczymy jeszcze wiele.
Równie nieskutecznych.
19 lat, macie spory okres do przeanalizowania, miłej zabawy.

@turu powiedz lepiej, jak się zmieniły ceny od tamtego czasu, to byłby fajny content. Tam jest dokładna rozpiska ile i za co.

I owszem, jest, cały czas obowiązuje określenie, które tam wyraźnie padło, czyli „z grubsza”.

« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Luty 2023, 09:57:41 wysłana przez turucorp »

Offline Chmielu

« Odpowiedź #2409 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 11:10:50 »
Słabo Chmielu, słabiutko, jeszcze napisz, że ta „klika” niszczyła takich jak ty.

Czyli jakich? ;D
Spideya pamiętasz? Jak było po nim jeżdżone? I za co? Hmm...

Nie wiem z kim się okładasz na fejsiku. Nie ma mnie tam.

Swoją drogą ten wątek idzie jak burza, w tle powinien już lecieć utwór Limalha. ;D
To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain

Offline _Paweł

« Odpowiedź #2410 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 11:11:16 »
A tak w ogóle: to te komiksy są w Polsce drogie są, czy tanie? Jak mówiliście? Jest jakaś przyszłość w tym biznesie? ;)

Wszystko zależy od punktu siedzenia. Kiedyś komiksy były potwornie drogie, za czasów TM-Semic mogłem sobie pozwolić na comiesięcznego Spider-Mana (na gwiazdkę lub urodziny dostawałem prenumeratę) i X-Men, czasami jakieś mega, rzadko Superman, razem będzie max 200 stron czytania. Teraz to tylko tyle, że z Żoną się umówiłem na własny budżet komiksowy +-100 zł, żeby nie przeginać (zakupy komiksowe dla dzieci są z innej puli :)). I za ten budżet dostaję około 500 stron czytania. Poza tym mi na przykład szkoda pieniędzy na ciuchy dla siebie, serce mnie boli, jak muszę kupić jeansy, czy inną koszulę. Natomiast na komiksy, książki, zabawki lekką ręką wydaję. Jeansy za 150 zł to dla mnie drogo, komiks za tyle już bez problemu. Z jeansami zakombinuję jakimiś chińskimi, żeby zmniejszyć ich koszt, komiks po prostu zamówię.
Z mojego punktu widzenia komiksy są tanie. Oczywiście widzę, że rok temu były tańsze i trochę mi szkoda, ale obecne ceny na razie nie powodują ograniczeń w zakupach. A zawsze mogę zastosować sposób z młodości, gdy w domu się nie przelewało - po prostu za 100 zł dostanę mniej oraz będę polował na używane.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2411 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 11:20:03 »
Spideya pamiętasz? Jak było po nim jeżdżone? I za co? Hmm...

Mam ci tu wkleić „manifest” Spideya? Po co ściemniasz, że nie wiesz?  ::)

Offline donT

« Odpowiedź #2412 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 12:10:26 »
Da sie ten manifest gdzies znalezc? Ostry byl.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2413 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 13:00:13 »
Da sie ten manifest gdzies znalezc? Ostry byl.

Krąży w sieci jako mem i pięknie ilustruje poziom, do którego @Chmielu chciałby tutaj sprowadzić dyskusję:P

Offline Gazza

« Odpowiedź #2414 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 13:11:56 »
Mam ci tu wkleić „manifest” Spideya? Po co ściemniasz, że nie wiesz?  ::)
Ja z chęcią bym sprawdził ten "manifest". Jeśli możesz to wrzuć go proszę - tym bardziej, że
Krąży w sieci jako mem i pięknie ilustruje poziom, do którego @Chmielu chciałby tutaj sprowadzić dyskusję:P