Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 450574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Xmen

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2310 dnia: Cz, 23 Luty 2023, 17:45:51 »
Ok masz moja gwarancję i pełne poparcie.
Czekam aż ukaszm84 wprowadzi w życie swój pomysł na podawanie swoich prawdziwych danych na forum i weryfikowanie ich i jestem z tobą na 100%, genialny pomysł.
Jaka mam rację? Ja tylko uważam że komiksy są drogie, zresztą każdy tak uważa niektórzy nawet z są za drogie tylko większość tutaj tego nie pisze bo nie chce narazić się na "śmieszność". Jak już zejdziesz z tymi cenami to faktury wyślij mi w wiadomości prywatnej :)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2311 dnia: Cz, 23 Luty 2023, 18:31:03 »
Wydawnictwa mogą robić zapisy i przedpłaty tak jak robiło to te od Żółwi Ninja. Jakby zebrało odpowiednią liczbę ludzi, to by drukowali, jak nie, to by oddawali zaliczki. Ja tam na N52 mógłbym się zapisać.

Offline Cringer

« Odpowiedź #2312 dnia: Cz, 23 Luty 2023, 18:50:41 »
@Bazyl chodzi ci o te żółwi z przepłatą, których wydawca po premierze nie chciał wysłać nabywcom? I trzeba było go straszyć UOKIKiem?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2313 dnia: Cz, 23 Luty 2023, 18:51:48 »
No dokładnie o tego. :) Ale turucorp by nam czegoś takiego nie zrobił. To przecież twórca godny zaufania. :)

Offline michał81

« Odpowiedź #2314 dnia: Cz, 23 Luty 2023, 18:54:13 »
No dokładnie o tego. :) Ale turucorp by nam czegoś takiego nie zrobił. To przecież twórca godny zaufania. :)
Potwierdzam. Otrzymałem od niego dwa komiksy z superbohaterami dodatkami zamawiane przez Kicksartera. I czekam na kolejne takie akcje z jego strony.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2315 dnia: Cz, 23 Luty 2023, 20:02:18 »

Nie wiem jak mam traktować twoją wypowiedź?
Ale wracając do tematu, to jest stosunkowo prosta sprawa, Knightfall tom 3, cena okładkowa 200, czyli za stronę wychodzi 0,27 pln
Zeszyt W7, cena okładkowa 15, czyli za stronę wychodzi 0,47 pln
Przy cenie za stronę 0,27 cena okładkowa wychodzi 8,64 pln
Gdybyśmy rozmawiali tylko o wyjściu na zero w stosunku do obecnej ceny, to musielibyście zagwarantować pokrycie straty wysokości około 20 000 pln (dostajecie wszystkie niesprzedane egz.).
Ale wy rozmawiacie o wielkim sukcesie i realnych zyskach, a nie dziadowaniu w imię urojonych idei.
Czyli co? O ile zwiększy się sprzedaż? 200%? 300%? To wciąż dziadowskie stawki dla autorów, ale dobra, niech będzie.
Zabezpieczacie finansowo projekt na kwotę 78 000 pln, nie żadne tam fakturki, tylko umowa notarialna, wydawca ogarnia nakład, druk, dystrybucję, zwroty etc. Wy po trzech miesiącach wpłacacie 78K, dostajecie cały niesprzedany towar i obie strony rozchodzą się w swoją stronę.
Wchodzicie w to?
« Ostatnia zmiana: Cz, 23 Luty 2023, 20:07:09 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Online Xmen

« Odpowiedź #2316 dnia: Cz, 23 Luty 2023, 20:10:38 »
Tak pewnie, tylko na początek moi prawnicy przejrzą papiery :D jedyna gwarancję jaka mogę ci dać to taka że jak komiksy podrożeją jeszcze bardziej w najbliższym czasie to przestanę je kupować.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2317 dnia: Cz, 23 Luty 2023, 20:15:15 »
Tak pewnie, tylko na początek moi prawnicy przejrzą papiery :D

Nie widzę problemu, możesz sobie wynająć za swoją prywatną kasę dowolnych prawników, na których będzie cię stać.
Złożyłem Wam obu poważną ofertę, nie chcesz jej potraktować poważnie? To o czym chcesz tutaj jeszcze deliberować? Pożartować o ssaniu palca i dłubaniu nosie? Po co? Nie szkoda ci czasu?
Edit. Po żenującej odpowiedzi @Bazyliszka na privie, @Xmen zostałeś sam na „placu boju”.
« Ostatnia zmiana: Cz, 23 Luty 2023, 20:56:13 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2318 dnia: Cz, 23 Luty 2023, 23:48:48 »
Ja troszkę nie rozumiem tej dyskusji.
Koledzy poruszyli temat BATMANA - najpopularniejszej postaci superhero w Polsce, a może też na świecie.
Mamy różne pozycje na rynku - tańsze, droższe, scenarzysty A, scenarzysty B, rysownika takiego i siakiego.
Każdy zainteresowany Batmanem, bo o nim usłyszał, wyświetlił mu się gdzieś, może sobie kupić komiks z nim w każdym Empiku.
Cały czas pojawia się tu temat Marka, troszkę za dużo tu prywaty. O tym, że jego praca też musi zarobić (naturalne), ale że nie do końca to się udaje. A czemu się nie udaje? Jeżeli ten komiks, jak również inne tego samego twórcy, jest dobry to i tak się sprzedadzą. Może problemem jest, że target to rodzimy rynek, który jest drastycznie mały. Ktoś tu chyba pisał o tym, że W7 jest sprzedawany zagranicą - z jakim skutkiem? Jakie są wyniki, cena itd?
Oczywiście wszystkie premierowe wydania komiksów ukazują się jako zeszytówki. TP ukazuję się dopiero po jakimś czasie.
Może za jakiś czas wyjdzie Wydział w formie integrala, w którym zeszytówka nie kosztuje 18 złotych.
Jeśli autor ma obawy czy to mu się sprzeda to dziś ma szansę przetestować poprzez kickstartera lub alternatywne aplikacje służące do zbiórek online.

Pisanie o jakiejś gwarancji jest w ogóle nie na miejscu.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2319 dnia: Pt, 24 Luty 2023, 00:21:39 »
Ja troszkę nie rozumiem tej dyskusji…
Pisanie o jakiejś gwarancji jest w ogóle nie na miejscu.

Zaraz, moment, czyżbyś należał do tej grupy użytkowników forum, którzy niezbyt uważnie czytają wpisy (ostatnio mamy ich tu prawdziwy wysyp)?
Zgadzam się z Xmenem że lepiej byłoby gdyby wszystkie komiksy były jak Knightfall tom 3. No bo on okładkowo kosztuje tyle samo co np. Epic Spider-man tom 6. Tylko, że komiks z Pająkiem jest ponad 250 stron chudszy. Słabo.
@Bazyl napisał TYLKO o Batmanie, czy może jednak o WSZYSTKICH KOMIKSACH (nawet przywołał jako przykład Spidermana).
Ok masz moja gwarancję i pełne poparcie.
Podrobiłem wpis @Xmena? Serio mnie o taki zabieg oskarżasz? Przecież on nawet chciał, żeby mu fakturę przysłać. :O
Wydawnictwa mogą robić zapisy i przedpłaty tak jak robiło to te od Żółwi Ninja. Jakby zebrało odpowiednią liczbę ludzi, to by drukowali, jak nie, to by oddawali zaliczki.
@Bazyl, jak widać,  też się zapalił do akcji (nawet zaczął się martwić, czy jestem wystarczająco wiarygodny).
Chłopakom zmiękła faja, kiedy uświadomili sobie, o jakiej kwocie jest mowa?
Naprawianie sytuacji komiksów w Polsce, ale tylko cudzymi rękami, za cudze pieniądze i ryzyko, a dla siebie zostawiamy mędrkowanie na forum, bez żadnych konsekwencji?
Pisanie bzdur, jeśli samemu nie jest w stanie się nic zrobić, ale oczekuje się, że inni się zastosują, to jest nie na miejscu, panie kolego.
A to co wypisuje później @Bazyl na priva, to jest w ogóle żenada i metr mułu.
Niczego nie sprowadzam do jakiegoś jednego komiksu, dałem propozycję, którą jestem zorganizować od ręki i tyle.
I wyszło jak wyszło, śmiechy-chichy, luzacka brawura, a jak przyszło do konkretów, to szybka ucieczka i i oburzenie, że nie to mieli na myśli?
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Luty 2023, 00:24:08 wysłana przez turucorp »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2320 dnia: Pt, 24 Luty 2023, 00:27:46 »
Zaraz, moment, czyżbyś należał do tej grupy użytkowników forum, którzy niezbyt uważnie czytają wpisy (ostatnio mamy ich tu prawdziwy wysyp)?@Bazyl napisał TYLKO o Batmanie, czy może jednak o WSZYSTKICH KOMIKSACH (nawet przywołał jako przykład Soidermana).

No napisał, że wszystkie komiksy powinny kosztować tyle co Knightfall tom 3 (cena do strony). A ja napisałem krótko kim jest Batman i jaka ma pozycję na rynku. To jest tak duża franczyza, X wydanie komiksu poza krajem pochodzenia, duża dystrybucja, to przecież w ogóle nie podlega porównaniu, więc obśmiewam ten argument. Ale z tą gwarancja zaproponowaną przez Ciebie też się nie zgadzam.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2321 dnia: Pt, 24 Luty 2023, 00:37:01 »
No napisał, że wszystkie komiksy powinny kosztować tyle co Knightfall tom 3 (cena do strony). A ja napisałem krótko kim jest Batman i jaka ma pozycję na rynku.

A co ma piernik do wiatraka?
Czy ja tobie składałem propozycję?
Czy potrzebuję twojej zgody na propozycję, którą złożyłem dwóm innym użytkownikom tego forum? :O
A może oni potrzebują konsultacji z twojej strony, skoro sami nie potrafią się na tyle ogarnąć żeby odpowiadać za własne deklaracje?
Jesteś ich adwokatem? :O
W sumie @Xmen coś wspominał o „swoich prawnikach”, ale w takim razie chyba powinieneś się wcześniej przedstawić, w dodatku miałeś pojawić sie na innym etapie „negocjacji”?

Online Xmen

« Odpowiedź #2322 dnia: Pt, 24 Luty 2023, 01:06:13 »
turu nic mi nie zmiękło, z moją "fają" jest wszystko w porządku.
Chłopie przecież ja ci od razu odpisałem jednego posta raczej niezbyt poważnego i tyle a ty to rozwlekasz i ciągniesz. Ja nic nie chce naprawiać, tym bardziej rynku komiksowego to ty z tego żyjesz, czy tam dorabiasz na tym, mi to lata koło pióra.
O jakich ty deklaracjach mówisz?
Powiedz mi jedno ty wziąłeś to co napisałem na serio? Jeżeli tak to dziwne. Jeżeli nie wziąłeś tego na poważnie to tym bardziej dziwne po co w to brniesz?
Nikt nie oczekuje że się zastosujesz. Bazyl napisał "wszystkie komiksy powinny być jak knightfall" bo on tak uważa i ja, czy ktoś się do tego zastosuje? Wątpię ale tylko ciebie to tak oburza. Co do pisania bzdur to większej bzdury od dawania tobie "gwarancji" to dawno nie słyszałem no może oprócz podawania swoich danych na forum które wymyślił ukaszm84 z którym możesz połączyć siły bo widzę że chcesz wyciągać konsekwencje z pisania "bzdur" na forum. Niech zgadnę że pewnie ty powinieneś decydować co ta "bzdura" jest?
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Luty 2023, 01:09:22 wysłana przez Xmen »

Offline michał81

« Odpowiedź #2323 dnia: Pt, 24 Luty 2023, 05:19:54 »
@turucorp ale czego ty się spodziewasz po ludziach dla których jest problemem zapytać o kwestię ceny drukowania w dowolnej drukarni? Przecież to zajmuje 5 minut i dostali by wycenę. Lepiej jest pierdzielić farmazony na forum.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2324 dnia: Pt, 24 Luty 2023, 08:29:36 »
A co ma piernik do wiatraka?
Czy ja tobie składałem propozycję?
Czy potrzebuję twojej zgody na propozycję, którą złożyłem dwóm innym użytkownikom tego forum? :O
A może oni potrzebują konsultacji z twojej strony, skoro sami nie potrafią się na tyle ogarnąć żeby odpowiadać za własne deklaracje?
Jesteś ich adwokatem? :O
W sumie @Xmen coś wspominał o „swoich prawnikach”, ale w takim razie chyba powinieneś się wcześniej przedstawić, w dodatku miałeś pojawić sie na innym etapie „negocjacji”?

Owszem, propozycja nie była skierowana do mnie. Adwokatem też nie jestem :D Ale to forum dyskusyjne, a Ty o swojej ofercie napisałeś jawnie, więc mogę ją skomentować :)
Ale ok, nie chcę w to brnąć. Aczkolwiek, te cyferki o których napisałeś - ujawnienie kiedyś takiego kosztorysu byłoby ciekawe - ile kosztuje wydanie komiksu. I uwzględnienie w tym również np Twoich godzin pracy, poświeconych na rysunek, scenariusz itd itp.