Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 450643 razy)

Offline hansior

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2280 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:34:47 »
Tak po prawdzie można również to zdanie napisać "Niemal każdy nastolatek czyta komiksy, a rzadko który dorosły je kupuje dla siebie." i będzie tak samo prawdziwe.

Tak po prawdzie można również to zdanie napisać "Niemal każdy nastolatek czyta, a rzadko który dorosły kupuje coś do czytania dla siebie." i będzie tak samo prawdziwe. Ale prowadzi do błędnych wniosków. Żeby nie zacierać obrazu, wdaliśmy się w szczegóły i mówimy o mangach.

Offline KzT

« Odpowiedź #2281 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:41:15 »
Komiksiarnia w Katowicach mangami stoi i typowa klientela to nastolatki. Podobnie, jak Yatta, która leży po drugiej stronie ulicy. Jeśli nie przekonuje Cię klientela, to zobacz estetykę w jakiej zaprojektowane są te sklepy. To nie są sklepy dla dorosłych.
Niemal każdy nastolatek czyta mangi, a rzadko który dorosły je kupuje dla siebie.

Pisałem o literaturze YA, a nie o mangach. I tak, z badań wynika, że literaturę YA czytają w dużej części dorośli.
Natomiast z pewnością mangi to domena nastolatków, czy pewnie raczej nastolatek. Natomiast: mamy w Polsce obecnie pewnie ponad 2 miliony osób w wieku 15-19 lat. I niemal każdy z nich czyta mangi? Ile jest tych dedykowanych stacjonarnych sklepów z mangami w Polsce? Dla rynku dwumilionowego powinny być setki.
Jeszcze raz: jeżeli mangi regularnie czyta ok. 10% nastolatków (a sporadycznie do ok. 20%) to i tak będzie bardzo dużo.

Idź do empiku i zobacz kto sięga po te tytuły z półki, bo nie są to na pewno w dużej mierze dorośli. (Sam ostatnio widziałem na własne oczy). Przecież jak wcześniej padł temat Heartstoppera i jakie ma nakłady to większość z tych "dorosłych" nawet nie wiedziała o istnieniu tego tytułu.

Obserwacja w Empiku może być miłą anegdotką, ale nie powie kto i co kupuje w skali Polski.

Mamy realne dane sprzedaży KiK i mamy"Heartstoppera" (w odróżnieniu od wymienionych przez ciebie pozycji YA, jest to bodaj pierwszy u nas komiks z tego gatunku, który jest wydawany i kupowany w spektakularnym nakładzie).
Moim zdaniem te tytuły w takich nakładach, powodują różnicę między 2017 i 2022, na tyle dużą, że wypadałby się nad nimi pochylić.
Ale oczywiście mogę się mylić.

Wspomniany przez Ciebie nakład "Heartstoppera" wskazuje, że możemy mówić o zwiększenie się tego czytelnictwa wśród nastolatków. O ile procent nie wiemy (ale na pewno nie do poziomu większości nastolatków). Też mnie to ciekawi. I czy będzie tu jakikolwiek trwały efekt.
KiK bym w to nie mieszał - zakładam, że tu mamy połączenie efektów: serialu, "Szkoły latania" jako lektury i wreszcie zakupu Złotej Kolekcji przez osoby dorosłe. Czyli to jest raczej rynek: dzieci + dorośli (a nie nastolatki).

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2282 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:44:24 »
Tak po prawdzie można również to zdanie napisać "Niemal każdy nastolatek czyta komiksy, a rzadko który dorosły je kupuje dla siebie." i będzie tak samo prawdziwe.

Próbuję sięgnąć pamięcią do czasów szkolnych, nawet licealnych i nie pamiętam nikogo, kto by czytał komiksy, jakiekolwiek.
Dobra, może dwóch kolegów, ale jaki był wtedy wybór? Ten Dobry Komiks, co był przez jakiś czas w kioskach?
Mangi? Batman raz do roku, Spider-man raz na 5?
Pamiętam, że tata lubił Lucky Luke'a, ale zamiast iść do księgarni i mi go kupować wolał puścić mi bajkę z nim na video czy tam w tv.
Ludzie z pracy? No zdarzy się jeden ananas, ale to śladowe ilości.

Czy dzisiaj jest lepiej? Wy, jako tatusiowe z pasją do komiksu na pewno patrzycie na to inaczej, ale rodzice, którym komiks był nie po drodze - mam wątpliwości. Na palcach jednej ręki policzę osoby z mojego towarzystwa, co czytają książki, a co dopiero komiksy...

No i oczywiście rozchodzi się o tę kulturę czytania, którą tak często tu wspominamy. Ile razy na amerykańskich filmach widzimy, że bohater ma gdzieś pod ręką zeszytówkę z ulubionym bohaterem...

Offline michał81

« Odpowiedź #2283 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:45:59 »
Ile jest tych dedykowanych stacjonarnych sklepów z mangami w Polsce?
Wg oficjalnej strony 32 sklepy Yatta.

Offline hansior

« Odpowiedź #2284 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:46:56 »
Ile jest tych dedykowanych stacjonarnych sklepów z mangami w Polsce?

W Katowicach jest Komiksiarnia specjalizująca się w mangach, a po drugiej stronie ulicy jest Yatta, w którym sprzedaja tylko mangi. Oba tak świetnie prosperują, ze mają już sklepy poza Katowicami.

Offline michał81

« Odpowiedź #2285 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:52:53 »
I teraz porównajcie sobie ilość stacjonarnych sklepów komiksowych z mangowymi.

Centrum Komiksu
Komiksiarnia
Komiksolandia
KiK w Poznaniu
Atom Comics (tam też można kupić polskie wydania)

Coś pominąłem?
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Luty 2023, 13:54:40 wysłana przez michał81 »

Offline turucorp

« Odpowiedź #2286 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:54:36 »
Wspomniany przez Ciebie nakład "Heartstoppera" wskazuje, że możemy mówić o zwiększenie się tego czytelnictwa wśród nastolatków. O ile procent nie wiemy (ale na pewno nie do poziomu większości nastolatków). Też mnie to ciekawi. I czy będzie tu jakikolwiek trwały efekt.
KiK bym w to nie mieszał - zakładam, że tu mamy połączenie efektów: serialu, "Szkoły latania" jako lektury i wreszcie zakupu Złotej Kolekcji przez osoby dorosłe. Czyli to jest raczej rynek: dzieci + dorośli (a nie nastolatki).

Większości nastolatków, oczywiście nie, ale nawet pomijając fakt, że spora część egz. jest czytana przez więcej niż jedną osobę, to i tak mamy 200K. Na ile szacujesz ilość dorosłych nabywców komiksów? Łącznie jakieś optymistyczne 100K?
kiK mimo wszystko bym uwzględnił, chociażby z powodu bycia lekturą (powszechny dostęp egz. w każdej szkolnej bibliotece). To tez jest kontakt z komiksem.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #2287 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:57:33 »
Księgarnie stacjonarne chyba nie są dobrym punktem odniesienia jeśli mamy ecommerce.
Rodzaje księgarń wg asortymentu z ogólnej bazy księgarń
https://obk.pik.org.pl/news/report
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #2288 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 13:58:54 »
Księgarnie stacjonarne chyba nie są dobrym punktem odniesienia jeśli mamy ecommerce.
Rodzaje księgarń wg asortymentu z ogólnej bazy księgarń
https://obk.pik.org.pl/news/report

Ale nie mówimy o wszystkich księgarniach tylko wyspecjalizowanych w sprzedaży komiksu/mangi.

Offline komiks

« Odpowiedź #2289 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 14:18:54 »
Ale nie mówimy o wszystkich księgarniach tylko wyspecjalizowanych w sprzedaży komiksu/mangi.
Masz przecież na obrazku zaznaczone, "komiksowa", czyli to są te księgarnie, które identyfikują się jako stricte komiksowe / mangowe.
Można przeglądać adresy tych księgarń i zweryfikować (w sumie jest ich 113) https://obk.pik.org.pl/search?o=157
Widzę, że dla miasta gdzie mieszkam czyli Poznań, są zgłoszone 4, ale tylko 2 z nich są w mojej opinii komiksowe: KiK i Yatta, dwie pozostałe to jakiś Empik i antykwariant. Więc te 113 jest na bank przekłamane, w rzeczywistości jest ich znacznie mniej.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2290 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 14:22:28 »

Centrum Komiksu
Komiksiarnia
Komiksolandia
KiK w Poznaniu

Coś pominąłem?

Fankomiks krakow
Komiksiarnia oddzial Krakow
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline KzT

« Odpowiedź #2291 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 14:23:45 »
Większości nastolatków, oczywiście nie, ale nawet pomijając fakt, że spora część egz. jest czytana przez więcej niż jedną osobę, to i tak mamy 200K. Na ile szacujesz ilość dorosłych nabywców komiksów? Łącznie jakieś optymistyczne 100K?
kiK mimo wszystko bym uwzględnił, chociażby z powodu bycia lekturą (powszechny dostęp egz. w każdej szkolnej bibliotece). To tez jest kontakt z komiksem.

Czyli w przypadku nastolatków to jest te 10-20%. W raporcie CBOS "Młodzież 2021" (duże badanie ilościowe zrealizowane pod koniec 2021 roku) nie zadano pytania o komiksy, ale pytano ulubione sposoby spędzania wolnego czasu (można było dać więcej niż jedną odpowiedź) i 18% odpowiedzi to było "czytanie książek" (w 2013 roku było to 20%, czyli porównywalnie). Naprawdę byłbym zdziwiony, gdyby ponad 20% nastolatków czytało mangi.
W przypadku dorosłych to nie mam pojęcia. 100 tysięcy? Zdecydowanie za dużo.

Offline Gazza

« Odpowiedź #2292 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 14:29:03 »

Centrum Komiksu
Komiksiarnia
Komiksolandia
KiK w Poznaniu

Coś pominąłem?
KiK oferuje komiks zachodni i japoński, Atom też. Nie wiem jak pozostałe.
O ile księgarnie mangowe poruszają się praktycznie wyłącznie w swoim obszarze, tak nierzadko sklepy komiksowe oferują szeroki wachlarz wydawnictw (manga included).

No i ten diagram pokazuje, że komiksowe (obstawiam, że z mangą włącznie) stanowią zaledwie 1% udziału w rynku.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2293 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 14:43:26 »
Na swój sposób i ta "dyskusja" oddaje sytuację na krajowym rynku.  ::)

Dobre.

Na tym Forum chyba też. Pokazuje, że jak zaczynasz jakąkolwiek polemikę, rozmowę z xanarem to kończy się na pyskówce, wycieczkach osobistych i spamie. On nie czepia się dla czystej złośliwości tylko mnie, tylko każdego użytkownika, z którym się nie zgadza, lub który ma inne zdanie i zaczyna reagować na ten jego spam.

Dopóki @Eguaroc mnie nie uświadomił, nie miałem pojęcia że turucorp tworzy komiksy. W ogóle nie natykałem się na jego posty często i nie wiedziałem że potrafi się tak zapieklić. Radzę trochę wyluzować, bo to tylko forum komiksowe a nie konkurs Nike. Tu każdy ma swoją opinię, ale nie ma żadnego obowiązku zgadzać się z kimkolwiek. A tym bardziej brać opinii randoma z internetu do siebie. Wymieniajmy się spokojnie swoimi poglądami, żartami ale ja bym chciał uniknąć wyzwisk, przekleństw i dogryzania sobie z czystej złośliwości.

Offline michał81

« Odpowiedź #2294 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 14:46:59 »
Dopóki @Eguaroc mnie nie uświadomił, nie miałem pojęcia że turucorp tworzy komiksy.
Bazyliusz ty już wiele razy pokazałaś że mało wiesz o polskim rynku komiksowym. Poczekaj może jeszcze Jaszczu się włączy to poznasz kolejnego polskiego twórcę.
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Luty 2023, 15:06:18 wysłana przez michał81 »