Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 450446 razy)

Offline turucorp

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2190 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:35:41 »
Czyli finalnie nie chodzi o zarobki a o kulturę czytania komiksu w Polsce

Raczej o jej brak.
Oczywiście wypracowanie takiego statusu komiksu w Polsce, jest właściwie niemożliwe (kraje o bardziej rozwiniętej kulturze komiksowej budowały to przez dziesięciolecia, praktycznie w każdym przypadku z aktywnym udziałem rządzących).
Element finansowy jest oczywiście ważny, ale moim zdaniem, niekoniecznie kluczowy.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Koalar

« Odpowiedź #2191 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:37:29 »
Tylko, że koszty tłumaczenia pewnie są prawie zerowe dla tego wydania, bo było zrobione dużo wcześniej do wydania pierwszego.

Tak. Można jeszcze podać X innych powodów, dlaczego Hellboy jest atrakcyjniejszy cenowo (nakład, gotowy materiał, taniej wychodzą wydania zbiorcze).

Tyle że ja podałem fakt - z ekonomicznego punktu widzenia bardziej się opłaca kupić Hellboya, niż kilka zeszytówek. I tyle. Nie wnikam w przyczyny, które są dla tej dyskusji nieistotne. Nie manipuluję, nie robię fikołków logicznych, porównuję dostępne obecnie wydania i stwierdzam fakt.

Analogicznie - litrowa cola rodem z Ameryki kosztuje np. 10 zł (przyjmijmy, że obecnie produkują tylko litrowe butelki). Puszka polskiej coli 0,2 l kosztuje np. 3 zł (przyjmijmy, że obecnie produkują tylko puszki 0,2 l). Stwierdzam fakt, że z ekonomicznego punktu widzenia bardziej opłaca się kupić litrową butelkę za 10 zł niż 5 puszek za 15 zł. Nie wnikam w to, że firma rodem z Ameryki jest większa, ma lepsze know-how, gotową recepturę, lata doświadczeń itp. Bo dyskusja dotyczyła tego, że kogoś nie stać na kolejną colę z Ameryki, a rozwiązaniem miałaby być cola z Polski (de facto droższa).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2192 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:49:42 »
Czyli finalnie nie chodzi o zarobki a o kulturę czytania komiksu w Polsce

w tej dyskusji o zarobki i ich skale w skali np europy i jak to sie przeklada na ocene ceny komiksu

jesli natomiast chcesz gryzc temat rynku komiksowego jako calosci to jest dla mnie inna bajka
chodz jak napisalem, jego wielkosc rowniez determinuje cene, ale uwazam, ze nawet jakbysmy mieli wysokie naklady to stosunek ceny do zarobkow nadal wypadalby na nasza niekorzysc
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2193 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:51:33 »
Raczej o jej brak.
Oczywiście wypracowanie takiego statusu komiksu w Polsce, jest właściwie niemożliwe (kraje o bardziej rozwiniętej kulturze komiksowej budowały to przez dziesięciolecia, praktycznie w każdym przypadku z aktywnym udziałem rządzących).
Element finansowy jest oczywiście ważny, ale moim zdaniem, niekoniecznie kluczowy.

wiesz turu badania pokazuja - mignely mi kiedys, moge sie myclic jakby co - ze pieniadze maja fundamentalne znaczenie co do udzialu w korzystaniu z dobr kultury w tym kultury masowej, drugim czynnikiem jest czas wolny od pracy im go wiecej ty wieksza aktywnosc - glownie tv, ale to juz inna bajka ;)

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2194 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:54:30 »
a propo jadowosci wypowiedzi tu moge sie wypowiedziec fachowo ;)

to emocje odbiorcy tekstu nie nadawcy determinuja odbior tekstu - stad tak wiele gowno burz w internecie
a to dlatego, ze jestesmy odcieci od tonu glosu i jezyka ciala rozmowcy

ja sobie radze z tym odruchem nacechowania emocjami - ma go kazdy - czytajac w glowie opinie glosem czubowny ;) pomaga zachowac zdrowy rozsadek ;)
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Luty 2023, 15:05:48 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline turucorp

« Odpowiedź #2195 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 15:00:15 »
Tak. Można jeszcze podać X innych powodów, dlaczego Hellboy jest atrakcyjniejszy cenowo (nakład, gotowy materiał, taniej wychodzą wydania zbiorcze).

Tyle że ja podałem fakt - z ekonomicznego punktu widzenia bardziej się opłaca kupić Hellboya, niż kilka zeszytówek. I tyle. Nie wnikam w przyczyny, które są dla tej dyskusji nieistotne. Nie manipuluję, nie robię fikołków logicznych, porównuję dostępne obecnie wydania i stwierdzam fakt.

I gdybyś ograniczył się do tego sensownego argumentu, to moglibyśmy dalej rozmawiać jak cywilizowani ludzie.
Ale postanowiłeś „błysnąć” wielokrotnie powtórzoną opinią na temat pewnej zeszytówki.
Uważasz, że taka zagrywka z twojej strony, też była normalnym elementem rozmowy?

wiesz turu badania pokazuja - mignely mi kiedys, moge sie myclic jakby co - ze pieniadze maja fundamentalne znaczenie co do udzialu w korzystaniu z dobr kultury w tym kultury masowej, drugim czynnikiem jest czas wolny od pracy im go wiecej ty wieksza aktywnosc - glownie tv, ale to juz inna bajka ;)
Tyle, że w Polsce komiks nie jest elementem kultury masowej, jest niszą (w niszy czytelniczej) i żadne zabiegi popularyzatorskie w najbliższej przyszłości, tego nie zmienią. Czy wzbogacenie się społeczeństwa wpłynęłoby na wyniki sprzedażowe komiksów? Oczywiście. Czy miałoby to charakter masowy/powszechny? Niestety raczej nie.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #2196 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 15:04:40 »
@Studio: ale z tymi emocjami odbiorcy tekstu to teraz podsumowałeś wszystko :)

A mi się przypomniała anegdota, którą wyczytałem - nie pamiętam dokładnie - chyba w czyjejś biografii. Mogę też przekręcić osoby:

Siedzą w warszawskiej kawiarni Holoubek, Englert i Michnik. Nagle wchodzą Wojaczek i Hłasko.
Wojaczek na cały głos:
- studenciki i intelektualiści, spierdalać!
Holoubek wstaje i mówi do kolegów przy stoliku:
- Panowie, nie wiem jak wy, ale ja spierdalam.

(Czytać głosem Holoubka)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2197 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 15:05:30 »
czy komiks nie jest w polsce kultura masowa to bym dyskutowal
bo nie sila nabywcza determinuje to, a swiadomosc medium
a ludzie wiedza co to komiks
dobra nie chce mi sie pitolic o uczestnictwie w odbiorze kultury ;)

masz racje - bogatsze polskie spoleczenstwo nie oznacza rozbudowy rynku do np francji czy hiszpanii
ale mozemy sie mylic - tego sie nigdy nie dowiemy niestety ;)

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2198 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 15:09:28 »
@Studio: ale z tymi emocjami odbiorcy tekstu to teraz podsumowałeś wszystko :)

A mi się przypomniała anegdota, którą wyczytałem - nie pamiętam dokładnie - chyba w czyjejś biografii. Mogę też przekręcić osoby:

Siedzą w warszawskiej kawiarni Holoubek, Englert i Michnik. Nagle wchodzą Wojaczek i Hłasko.
Wojaczek na cały głos:
- studenciki i intelektualiści, spierdalać!
Holoubek wstaje i mówi do kolegów przy stoliku:
- Panowie, nie wiem jak wy, ale ja spierdalam.

(Czytać głosem Holoubka)

jest jeszcze jedno dziadostwo co nas zamienia w klotliwych zgredow
umysl ludzki korzystajac z mediow spolecznosciowych ma wbity kod uczestniczenia w spektaklu na arenie spolecznej, a wiec czuje sie oceniany przez szerokie grono , to powoduje stres, mechanizm walcz i uciekaj, ktory przeklada sie na agresje i chec wygranej - bardzo dobrze pokazuje to jak np dzialaja lajki na ludzi i jak moga wplywac na powstawanie np depresji czy stanow lekowych

Vae Victis - druk

Offline turucorp

« Odpowiedź #2199 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 15:23:19 »
masz racje - bogatsze polskie spoleczenstwo nie oznacza rozbudowy rynku do np francji czy hiszpanii
ale mozemy sie mylic - tego sie nigdy nie dowiemy niestety ;)

Wydaje mi się, że tym kontekście bardziej racjonalne byłoby porównywanie do krajów bogatszych od nas, ale jednocześnie będących bez tej otoczki „bardziej rozwiniętych komiksowo”? Nie wiem, Dania? Norwegia? Austria?
W Danii kilka razy byłem, pomijając Kopenhagę, raczej tak sobie to wygląda. W Austrii tak sobie, chociaż w Wiedniu mają eldorado (tyle, że mam wrażenie, że łączą siły z niemieckimi wydawcami).

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2200 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 15:25:43 »
nie znam nakladow z tych rynkow
ciekawe jak to wyglada

Vae Victis - druk

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2201 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 15:28:48 »
Ta anegdota dotyczyła Holoubka i zatankowanego (wiecznie) Himilsbacha. :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #2202 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 15:40:34 »
nie znam nakladow z tych rynkow
ciekawe jak to wyglada

Skusiłem się i zapuściłem żurawia:
https://www.statista.com/statistics/639406/share-of-comic-books-readers-in-norway-daily/
Wychodzi na to, że w bardzo bogatym kraju, zainteresowanie czytelnictwem komiksów deklaruje 3% społeczeństwa.
To oczywiście nieporównywalna wielkość, w stosunku do naszych promili, ale wciąż nie pozwala na jednoznaczną odpowiedź, czy masowe wzbogacenie się Polaków przyniosłoby znaczącą zmianę na rynku komiksowym?
Bo patrząc na Norwegię, to można byłoby liczyć na jednorazowy skok, a potem długotrwałą stagnację.
Edit. Rzut oka na ogólnoeuropejskie opracowanie i chyba można trochę zdębieć, bo Polska jest postrzegana jako kraj średnio rozwinięty, tuż obok Belgii :O
http://www.aldusnet.eu/k-hub/comics-market-europe-status-challenges-opportunities-go-digital/
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Luty 2023, 15:44:00 wysłana przez turucorp »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2203 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 16:00:45 »
znaczna nie :) chcoiaz jakby schodzilo 1600 komiksow a nie 800 to byloby super ;)
ale obstawiam , ze nie byloby marudzenia tak na ceny ;)

Vae Victis - druk

Offline michał81

« Odpowiedź #2204 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 16:07:12 »
ale obstawiam , ze nie byloby marudzenia tak na ceny ;)
Zawsze będzie marudzenie na ceny.