Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 450446 razy)

Offline Koalar

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2175 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 12:48:01 »
Hellboy jest „tańszy”?
Wydanie pierwsze Hellboya w Polsce, przykładowy trejd, który właśnie ściągnąłem z półki (Hellboy w piekle, karta śmierci), 60 pln za 152 strony.
Jesteś w stanie wyjaśnić, dlaczego KOLEJNE WYDANIA są tańsze? I dlaczego posłużyłeś się akurat nimi?
Bo było ci tak wygodniej wygodniej zmanipulować pod „przelicznik”?
BTW Na chwilę obecną amerykańskie wydanie zeszytowe Hellboya kosztuje 4 dolary, czyli 18 pln, w Polsce, przy wydaniu zeszytowym cena byłaby podobna.

To dość proste i oczywiste. Porównałem obecne wydanie Hellboya z obecnym wydaniem zeszytówki, z mniej więcej tego samego okresu wydawniczego. Czemu miałbym porównywać stare wydanie, które zapewne można kupić tylko jako używane? Dla tej dyskusji nie jest istotne, dzięki czemu cena obecnego wydania Hellboya jest atrakcyjniejsza od ceny zeszytówki, tylko sam fakt, że zeszytówka jest tańsza tylko z pozoru.

Czy Hellboy jest lepszym komiksem?
Zapewne tak, ale czy to jest „argument”, żeby wyskakiwać z tak otwarcie pogardliwym wpisem, jak ty to właśnie zrobiłeś?
Jesteś tak bezczelny, że tylko w jednym swoim wpisie CZTERY RAZY podkreśliłeś, że W7 jest dużo gorszym komiksem. W jakim celu stosujesz takie zagrywki?

Przede wszystkim sam posunąłeś się do bezczelności (i sam tak to nazwałeś), kiedy napisałeś, że koledze, którego nie stać na Hellboya, można by powiedzieć o zeszytówce. I tyle, gdybyś nie ciągnął tematu, to zapewne nie musiałbym tłumaczyć, że polecanie dużo gorszego komiksu (i de facto droższego) jest głupie. Mogę dodać, że osobiście nie poleciłbym nikomu tej zeszytówki, aby go zachęcić do czytania komiksów, ani też nie poleciłbym jej nikomu, gdyby szukał czegoś w klimatach Hellboya (nie ten poziom).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline michał81

« Odpowiedź #2176 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 12:50:33 »
To dość proste i oczywiste. Porównałem obecne wydanie Hellboya z obecnym wydaniem zeszytówki, z mniej więcej tego samego okresu wydawniczego. Czemu miałbym porównywać stare wydanie, które zapewne można kupić tylko jako używane? Dla tej dyskusji nie jest istotne, dzięki czemu cena obecnego wydania Hellboya jest atrakcyjniejsza od ceny zeszytówki, tylko sam fakt, że zeszytówka jest tańsza tylko z pozoru.
Tylko, że koszty tłumaczenia pewnie są prawie zerowe dla tego wydania, bo było zrobione dużo wcześniej do wydania pierwszego.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2177 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 13:13:28 »
Mogę dodać, że osobiście nie poleciłbym nikomu tej zeszytówki, aby go zachęcić do czytania komiksów, ani też nie poleciłbym jej nikomu, gdyby szukał czegoś w klimatach Hellboya (nie ten poziom).

No cóż, ja osobiście nigdy w realnym świecie nie utrzymałbym tej konwersacji z tobą dłużej, niż do wypowiedzenia przez mnie prostego „a weź, spier… laj”, niestety na forum taka forma jest, zgodnie z regulaminem niedopuszczalna, więc wygląda na to, że się kilka razy jeszcze tutaj spotkamy.

Tylko, że koszty tłumaczenia pewnie są prawie zerowe dla tego wydania, bo było zrobione dużo wcześniej do wydania pierwszego.

Odniosłem się celowo do wydania z okresu, w którym W7 startowało, zeszytówka utrzymała cenę przez 5 lat, kolejne wydanie Hellboya ma cenę znacząco obniżoną, co zdaje się stoi w sprzeczności ze stawianymi tutaj tezami, o rosnących cenach komiksów?
Ciekawe, że @Koalar nie pokusił się o wyjaśnienie tego fenomenu, a zamiast tego skoncentrował się na jakości i poziomie W7? Taka „drobna” ale wygodna manipulacja.
Tak, przy kolejnych wydaniach komiksów (szczególnie licencyjnych) koszty maleją, co w połączeniu z łączeniem trejdów w większe objętości (im grubiej, tym czasami taniej, w przeliczeniu na strony), pozwala na obniżenie ceny.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2178 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 13:15:03 »
To kwestia wyboru whisky,gra czy komiks ale jak ktoś ma rodzinę to już inna sprawa. No raczej chyba lepiej zabrać rodzinę do kina czy na pizzę lub zoo niż sobie knightfall kupić?

No nie. Knightfall był przed rodziną i on ma pierwszeństwo. Ustalmy sobie jakieś priorytety na tym forum komiksowym. ;) Najpierw czynsz za mieszkanie, żeby było gdzie trzymać Kolekcję, potem opłata za internet, żeby było gdzie kupować komiksy i pisać na forum, potem kasa na komiksy w danym miesiącu. Cała reszta wydatków dopiero potem, Jak na coś nie zostanie z grupy czwartej to trudno, będzie musiała poczekać.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2179 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 13:28:34 »
@Moreroms ja też myślę że przy zwiększeniu zarobków i utrzymaniu cen komiksów znalazłby się jakiś procent ludzi którzy zaczęliby czytać, sam mam znajomych których odstrasza cena, pisałem kilka postów wcześniej.
Wydawnictwa nie dbają o pozyskanie nowych klientów, mają grono wiernych którzy każda cenę przełkną. Łatwiej podnieść cenę i zarobić więcej niż nie podnosić ceny szukać nowych klientów, drukować więcej i zarobić tyle samo.
To się nie kalkuluje, czas to pieniądz. Chociaż jest to trochę krótkowzroczność, 35-50letni bezdzietni czy też dzieciaci komiksiarze kiedyś umrą i kto będzie wtedy kupował komiksy?
Przy obecnych cenach nie ma co się oszukiwać że będą jacyś nowi czytelnicy.
Ps. Czy hellboy jest lepszy niż wydział 7? Pewnie tak, co nie zmienia faktu że wydział 7 jest dobry, polecam.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline plast

« Odpowiedź #2180 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 13:31:00 »
Mogę dodać, że osobiście nie poleciłbym nikomu tej zeszytówki, aby go zachęcić do czytania komiksów, ani też nie poleciłbym jej nikomu, gdyby szukał czegoś w klimatach Hellboya (nie ten poziom).

No cóż, ja osobiście nigdy w realnym świecie nie utrzymałbym tej konwersacji z tobą dłużej, niż do wypowiedzenia przez mnie prostego „a weź, spier… laj”,

Nie wiem czy dobrze przeczytałem - osobie, która śmiała stwierdzić, że nie podoba jej się wydawany przez ciebie komiks i nie poleciłaby go nikomu by go zachęcić do czytania komiksów, powiedziałbyś "a weź, spierd...laj"?

Offline turucorp

« Odpowiedź #2181 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 13:35:27 »
Nie wiem czy dobrze przeczytałem - osobie, która śmiała stwierdzić, że nie podoba jej się wydawany przez ciebie komiks i nie poleciłaby go nikomu by go zachęcić do czytania komiksów, powiedziałbyś "a weź, spierd...laj"?

Polecam okulistę, napisałem osobie, która z uporem maniaka wpisuje to nawet po kilka razy w swoich postach, jako sytuację hipotetyczną. Coś jeszcze mam ci wyjaśnić?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline plast

« Odpowiedź #2182 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 13:40:47 »
Nie musisz mi niczego wyjaśniać, po prostu skończ z tym pasywno agresywnym pisaniem, bo czyta się to mocno słabo, po co się bawić w marszanda?

Mnie na przykład W7 się podoba treściowo i rysunkowo, ale już nie pod kątem wydania - zeszytów zwyczajnie nie lubię i z tego powodu też nikomu tego nie polecę póki nie będzie integrala w twardej. Też mi napiszesz, że mam spier...lać?

Dzięki za polecenie okulisty, ja polecam meliskę zamiast kawy :)

Offline Gazza

« Odpowiedź #2183 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 13:59:14 »
(...)Żeby potem wylewać gorzkie żale na forum? Litości :/
Od tego jest forum i wolność słowa. Pochwały tak, krytyka nie? Panie - to już było i się nie sprawdziło.

(...)
Do tego dochodzi cały „anturaż” polskiego piekiełka, które odczuwa jakąś chorą satysfakcję z dopieprzania się na każdym kroku (polecam „opinie” pod „Ćmą” na Gildii XD), chore, zawistne przypieprzanie się o wszystko, za drogo, za koślawo, nie tak, jak powinno być, wywalić autorów i dać innych. Żenada.
Żenadą jest również postawa autora, który nie znosi krytyki i z uporem maniaka "dopieprza się na każdym kroku" gdy ktoś zakwestionuje jakość jego twórczości.

Offline donT

« Odpowiedź #2184 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:02:24 »
Przylacze sie do apelu. Tu nie chodzi o to kto ma racje, ale o ton wypowiedzi. Wybacz turu, ale Twoj jest strasznie jadowity. Nie mozna normalnie, jak cywilizowani ludzie?
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2185 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:06:28 »
Nie musisz mi niczego wyjaśniać, po prostu skończ z tym pasywno agresywnym pisaniem, bo czyta się to mocno słabo, po co się bawić w marszanda?

Zbanowałem kogokolwiek na FB? Rozsiewam anonimowo jakieś fekalia o wydawcach i twórcach? Kręcę jakieś wałki? To po co i na jakiej podstawie zestawiasz mnie z jakimś „marszandem”?
Od pierwszego forum komiksowego w polskim internecie, wypowiadam się dokładnie w ten sam sposób, i nie zamierzam tego zmieniać. Bo niby dlaczego miałbym to zrobić? Żeby komuś nie robiło się słabo?
Za meliskę dziękuję, wolę hibiskus.
I dla jasności, nie mam w zwyczaju każdemu, kto ma jakaś uwagę czy mu się po prostu coś nie podoba, pisać żeby „spier…lał”, roszczę sobie jednak prawo, jako użytkownik tego forum, do równego traktowania. Działania @Koalara mają charakter spersonalizowanego i uporczywego spamu, a skoro moderacja tego nie ogarnia, to nie pozostaje mi nic innego, jak samemu na to odpowiedzieć.
Twoja opinia została wyrażona w sposób racjonalny i z zachowaniem właściwego umiaru, podobnie jak opinie na temat W7 w wątku o Hellboyu, nie widzę podstaw, żeby z nimi dyskutować.

Od tego jest forum i wolność słowa. Pochwały tak, krytyka nie? Panie - to już było i się nie sprawdziło.
Żenadą jest również postawa autora, który nie znosi krytyki i z uporem maniaka "dopieprza się na każdym kroku" gdy ktoś zakwestionuje jakość jego twórczości.

A na temat, który tutaj omawiamy, masz coś do powiedzenia? Czy kolejny raz też po prostu postanowiłeś dołączyć do „watahy”?

Przylacze sie do apelu. Tu nie chodzi o to kto ma racje, ale o ton wypowiedzi. Wybacz turu, ale Twoj jest strasznie jadowity. Nie mozna normalnie, jak cywilizowani ludzie?

Cywilizowani ludzie nie wpisują po kilka razy w poście swoich spersonalizowanych „opinii”.
No chyba, że mówimy o różnych formach „cywilizacji”?

Offline Gazza

« Odpowiedź #2186 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:13:11 »
Ale na jaki temat? Przecież @Koalar dokładnie wyłożył Tobie co i jak. Po co się powtarzać skoro ma rację.

"watahy"? Doprecyzuj o co Tobie w końcu chodzi? Wszędzie (dosłownie) sączysz te jadowite wypociny i wciąż nie rozumiesz, że nie znajdziesz zrozumienia wśród cywilizowanych?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2187 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:15:23 »
Ej, no nie, wielkość rynku to dokładnie ten sam temat.
Przecież wiesz doskonale, o ile mógłbyś zejść z ceną przy nakładzie np. 10K
Ba, powinieneś się również orientować, że komiksy, które można kupić za 10pln wcale nie sprzedają się znacząco lepiej niż te za 100pln, chociaż często nie ustępują im jakością.
Żyjemy w kraju o populacji 38 mln, komiksy kupuje promil tego społeczeństwa, tego się nawet nie da przebadać statystycznie.

turu wybacz skrotowe pisanie
oczywiscie, ze wielkosc nakladow przeklada sie na cene
ale udzial komiksow w polskiej popkulturze to znacznie szerszy temat
uwazam jednak ze w przypadku tej dyskusji chodzi o to
ze stosunek ceny komiksow do zarobkow przecietnego Polaka jest bardzo in minus jak porowna sie np francje, niemcy, wlochy, hiszpanie
to juz przekonani do komiksow fani narzekaja na ceny i mysle ze to bierze sie wlasnie z tego jakie maja zarobki
oczywiscie gdybysmy mieli rynek o nakladach nie 800 sztuk, a 10-20 tysiecy to cena szla by w dol
ale chyba, podkresle chyba, bo nie liczylem nadal byloby to in minus w stosunku do zachodu
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline michał81

« Odpowiedź #2188 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:19:01 »
turu wybacz skrotowe pisanie
oczywiscie, ze wielkosc nakladow przeklada sie na cene
ale udzial komiksow w polskiej popkulturze to znacznie szerszy temat
uwazam jednak ze w przypadku tej dyskusji chodzi o to
ze stosunek ceny komiksow do zarobkow przecietnego Polaka jest bardzo in minus jak porowna sie np francje, niemcy, wlochy, hiszpanie
to juz przekonani do komiksow fani narzekaja na ceny i mysle ze to bierze sie wlasnie z tego jakie maja zarobki
oczywiscie gdybysmy mieli rynek o nakladach nie 800 sztuk, a 10-20 tysiecy to cena szla by w dol
ale chyba, podkresle chyba, bo nie liczylem nadal byloby to in minus w stosunku do zachodu
Czyli finalnie nie chodzi o zarobki a o kulturę czytania komiksu w Polsce

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2189 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:19:54 »
Ale wiecie, że kolekcjonowanie komiksów (tyczy się również książek) jest o tyle specyficzne, że oprócz odpowiednich zarobków wymaga również odpowiednich warunków lokalowych? Z tego co niektórzy tutaj piszą to właśnie brak miejsca a nie brak pieniędzy powoduje większą selekcję zakupową czy nawet wręcz wygaszanie tego hobby u osób zasobnych finansowo.

o tak, ja mam ten problem, kupwoalbym pewnie w diably komiksow nadal, gdyby nie metraz
(swoja droga to dobry zimny prysznic jak zauwazasz ze spisz na komiksach i kupujesz tyle ze niegdy nie przeczytasz ;) )

powtarzam to od 2 lat - kryzys na tym malym rynku przyjdzie kiedy ludziom zabraknie miejsca na komiksy ;)

albo kiedy trojka sie zjednoczy czy jakos tak ;)
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Luty 2023, 14:56:25 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze