Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 449453 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2145 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 21:39:25 »
Dobra, miło było pogadać, ale to jak grochem o ścianę.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2146 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 21:40:18 »
Pełny brzuch, zdrowa i szczęśliwa rodzina, dbanie o nią i zapewnienie jej w miarę możliwości jak najlepszego życia to nie dziadowanie, to bycie mężczyzną. Bycie 40letnim, samotnym chłopcem i duszenie każdego grosza na komiksy? To bym nazwał dziadowaniem.

Nie podoba mi się, że w ten sposób generalizujesz. Niektórzy wybierają jak chcą żyć, a niektórzy wyboru nie mają... Nie róbmy z tych ludzi o których piszesz kogoś złego.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 21:42:50 wysłana przez HugoL3 »

Offline Koalar

« Odpowiedź #2147 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 21:43:12 »
Ja wiem, że to zabrzmi bezczelnie, ale i tak sobie pozwolę na to pytanie: a powiedziałeś mu, że za 10 pln może kupić polską zeszytówke w tych klimatach?

Tyle że:
- Hellboy wychodzi de facto sporo taniej (cena za stronę niższa);
- Hellboy to lepsze wydanie;
- Hellboy to dużo lepszy komiks.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Spiff

« Odpowiedź #2148 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 21:49:29 »
Sorry że post pod postem, ja niedługo przestanę kupować komiksy bo właśnie nie będzie mnie na nie stać. 

No woli i o tym jest rozmowa, że ludzie nie dlatego nie kupują komiksów, że ich nie stać, tylko dlatego, że wolą co innego.

Ludzie którzy chcą kupować komiksy - nie kupują, bo ich nie stać , a ci których stać na komiksy - nie kupują, bo wolą coś innego.
...
masakra.
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline misiokles

« Odpowiedź #2149 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 21:53:46 »
Pełny brzuch, zdrowa i szczęśliwa rodzina, dbanie o nią i zapewnienie jej w miarę możliwości jak najlepszego życia to nie dziadowanie, to bycie mężczyzną. Bycie 40letnim, samotnym chłopcem i duszenie każdego grosza na komiksy? To bym nazwał dziadowaniem.

Można zrezygnować z kupowania biletu miesięcznego i jeździć rowerem do pracy. I już jest parę dych zaoszczędzone. To tylko przykład, jak można przemodelować własne codzienne nawyki, by żona i dzieci tego nie odczuły, a hobby w jakiś tam stopniu zostało kontynuowane. Owszem, wymaga to czasami większych nakładów czasowych, siłowych itd, ale to w końcu bycie mężczyzną.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2150 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 21:55:51 »
teraz są ferie, można dać dzieciom z 3 komiksy do przerysowania. potem mogą o tym opowiedzieć.

a tak na serio to ludzie dostają szoku jak widza cenę książki 40-50 pln. jak ktoś nie czyta to nagle nie przestanie chodzić do kina i pic wódki żeby sobie kupić komiks. ja mam poczucie misji i zawsze znajomym na urodziny do prezentu dokładam jakiś komiks. dla nieczytajacych może to być co najwyżej polska mistrZem polski, reszta stoi nieruszona. widzieli sandmana na netflix ale do komiksu nie zajrzą itd.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2151 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 21:58:42 »
Nie podoba mi się, że w ten sposób generalizujesz. Niektórzy wybierają jak chcą żyć, a niektórzy wyboru nie mają... Nie róbmy z tych ludzi o których piszesz kogoś złego.
Ok, ja nie chcę nikogo obrażać czy robić z niego kogoś złego.
Jakby jasno napisałem że mnie nie stać na komiksy bo mam rodzinę która jest ważniejsza i tyle.
Więc niech typ nie pisze że mogę dziadować nie kupując komiksów i oszczędzając na coś innego. Jasno napisałem czym u mnie jest "coś innego". To nie ja chce dziecku wciskać do przerysowania komiks który lubię ja nie dziecko, zamiast zabrać go do kina które raczej woli każde dziecko.
Czasem czytam tutaj takie rzeczy że w to nie wierzę.
@Misiokles tak można, za parę dych nie kupię komiksu, rowerem jeżdżę i chodzę na siłownie, dla siebie, Nie dla oszednosci na komiksy. Pogarszanie standardów życiowych żeby ciułac na komiksy to właśnie dziadowanie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 22:04:38 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #2152 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:09:43 »
Można zrezygnować z kupowania biletu miesięcznego i jeździć rowerem do pracy. I już jest parę dych zaoszczędzone. To tylko przykład, jak można przemodelować własne codzienne nawyki, by żona i dzieci tego nie odczuły, a hobby w jakiś tam stopniu zostało kontynuowane. Owszem, wymaga to czasami większych nakładów czasowych, siłowych itd, ale to w końcu bycie mężczyzną.
Ludzie nie chodzą po schodach, wolą jechać windą, do sklepu 200 metrów jadą samochodem, do pracy zamiast autobusem albo tramwajem, każdy jedzie własnym autem, mimo stania w korkach. Każdy nosi smartfon i wiele osób narzeka, że pełna inwigilacja i śledzenie, ale smartfonik wygodny, a karty stałego klienta w sklepach i punkciki też fajne, mimo iż trzeba podać swoje dane. Ty dajesz rady, żeby jeździli rowerem i zaoszczędzili na komiksy :o Ludzie za odrobinę wygody, zaprzedadzą duszę diabłu.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline PJP

« Odpowiedź #2153 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:14:04 »
Mam trochę inną taktykę na prezenty ;) Mianowicie bazując na sentymencie kupuję komuś właśnie to. Przykładowo, ktoś w dzieciństwie oglądał Power Rangers - hop i dostanie itd. Jak nie mam pomysłu kupuję kaczki, do tej pory działało a nawet ci wódczano-dzieciato-obojętni wsiąkają. Po kaczkach kupują Asteriksy, czasem jakieś polskie, głównie nowe wydania starszych, potem kupują dzieciom i tak się powoli kręci.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2154 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:17:30 »
przerysowywanie komiksu wejdzie do kanonu. jak plecy konia.

Offline komiks

« Odpowiedź #2155 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:26:38 »
przerysowywanie komiksu wejdzie do kanonu. jak plecy konia.
Jakie komiksy polecacie do przerysowywania? Ja polecam Lobo portret bękarta  ;D
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #2156 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:32:03 »
Ja polecam PTSD zespół stresu pourazowego od non stop comics ,nawet niedrogi komiks a przerysowywania trochę jest.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2157 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:54:26 »
Ale ja się nie upieram, tylko przedstawiam mój punkt widzenia (nie twierdzę, że właściwy).
Widzisz, ja dopiero od pewnego czasu, przy serii komiksowej, która rozchodzi się trochę szerzej, mam okazję rozmawiać z ludźmi całkowicie spoza komiksowa (to forum, podobnie jak grupy na FB dają wgląd cząstkowy i najczęściej są to opinie ludzi, którzy już siedzą w temacie od jakiegoś czasu).
I tak, zgadza się, do komiksu ludzie wracają, niektórzy przerwali swoją przygodę z końcem PRLu, inni na etapie TM Semic, albo Produktu.
Czy ich ograniczeniem były finanse? U części tak, u innych raczej brak czasu albo inne rozrywki.
Tyle, że to wciąż drobny procent czytelników i osobiście jestem zdania, że ograniczenie rozwiązania do czysto ekonomicznego aspektu, jest błędnym myśleniem. Moim zdaniem, głównym problemem pozostaje wciąż brak tzw. kultury komiksowej w naszym kraju, co w połączeniu z bardzo słabą obecnością komiksów w przestrzeni publicznej (i na półkach księgarskich) i tym oczywistym aspektem ekonomicznym, wciąż utrzymuje branżę w ciasnym getcie.
Czy to się zmieni? Cały czas się zmienia, powoli, mozolnie i raczej bez szans na jakąś spektakularną eksplozję popularności tego medium wśród Polaków.
Jedno jest pewne, komiksy w najbliższym czasie nie będą u nas tańsze.

No dobrze, tylko problem wyszedł z dyskusji czy komiksy są w PL tanie, czy drogie. Więc zasadniczo trochę nam się rozminęły podstawy, bo ja napisałem o 2/3 zarabiających mniej niż średnia krajowa w kontekście tego, czy komiksy w PL są tanie czy drogie. A nie w kontekście tego jaki procent ludzi by zaczął kupować komiksy, gdyby nagle zaczęli zarabiać więcej. Co nie zmienia faktu, że to co potem napisałem dalej podtrzymuję.

Natomiast co do tego, że nie tylko czynniki finansowe powodują niską sprzedaż komiksów w PL, to się w pełni zgadzam. I nie uważam, że nagle całe tłumy zaczęłyby kupować komiksy. Tyle że przy tych kilku tysiącach, które kupują regularnie duże ilości, nawet gdyby podwoić tę liczbę, to dla wydawców byłaby to ogromna różnica.

Ja nie wiem czy Ty celowo przekręcasz czy po prostu nie rozumiesz. Dziecko woli kino niż komiks? Przeważnie tak i sam o tym piszesz. Dorosły woli kino niż komiks? Przeważnie tak. Dziecko woli grę niż komiks? Przeważnie tak. Dorosły woli grę niż komiks? Przeważnie tak. I dlatego komiksy się sprzedają tak, jak się sprzedają. Nigdzie nie napisałem żeby kupować komiksy na siłę kosztem czegokolwiek innego. Nie wartościuję również tych rozrywek. Ale to jest właśnie dla mnie powód, komiksy nie są dla ludzi en masse ważne, a filmy i inne rozrywki tak.

Przecież nie o to chodzi, że ktoś woli co innego i inne rozrywki wygrywają. To przecież nic nadzwyczajnego.
Bo to chyba nie jest tak, że każdy ma tylko jedno hobby? Ja mam kilka, góry, rpgi, książki, komiksy, gry planszowe. I jest gradacja. Jak mam mało kasy, to tylko pojadę w góry i kupię sobie książkę. A jak mam więcej, to wrzucę jeszcze komiksy.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 23:06:49 wysłana przez Sędzia »

Offline roble

« Odpowiedź #2158 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 23:21:27 »
Jakie komiksy polecacie do przerysowywania? Ja polecam Lobo portret bękarta  ;D

Ja jak byłem mały to rysowałem Tytusa.. :) kalkowalem okładkę jak cała ekipa w wannie siedziała.. :)

Offline JanJ

« Odpowiedź #2159 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 23:31:01 »
Ja w podstawówce przekalkowałem lub przerysowałem prawie każdy rysunek z poniższej książeczki. Leży na półce komiksowej do dziś  :)  Polecam wszystkim. Że też coś takiego wyszło u nas w 91'... Lata 90 to był piękny czas...
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 23:35:41 wysłana przez JanJ »