Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 449227 razy)

Offline freshmaker

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2130 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:08:37 »
świetne pomysły. daj dzieciom pokolorować szninkla.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2131 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:17:30 »
Do komiksu też można zaangażować całą rodzinę - można razem czytać na głos, bawić się w przerysowywanie kadrów, wymyślanie alternatywnych wersji historii, cokolwiek. Kwestia tego, czy się chce czy nie. Zwyczajnie u nas nie ma na to zapotrzebowania - czy to kwestia gustu czy niewiedzy, nie wiem. Ale podtrzymuję swoje zdanie, że większa zamożność społeczeństwa by tego nie zmieniła w zauważalnym stopniu.
Fajnie to sobie usprawiedliwiasz, jednak myślę że dzieciak woli iść do kina, na pizzę czy do zoo niż przerysowywac kadry z komiksów ojca. Narzucanie domownikom swojego hobby żeby "wyczyścić" sumienie żeby móc w nie pchać kupę kasy to raczej nic dobrego.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2132 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:19:50 »
W sumie zgadzam się tylko z tym że lepiej kupić komiksy niż alkohol i szlugi. Gra czy komiks? Co kto lubi, ja wolę komiks.
Edit ale to co piszecie dowodzi że większość ludzi jednak uważa komiks za zbyt drogie, czy też nie warte swojej ceny.
A czacha na widok cen komiksów to już zaczyna dymić nawet starym komiksiarza

Tu nie chodzi o wartościowanie zakupów bo i niepalący abstynenci mają w głowie schemat, ze fajki i alkohol są drogie i nie wywołuje to w nich dysonansu. Natomiast zadrukowany papier (bo dotyczy to też książek) w świadomości całej masy ludzi jest niewiele warty, oni będą kręcić głowami nawet i na ceny 60-70 PLN. Dotyczy to też ludzi, których naprawdę stać i na rodzinny wypad do zoo i na kupienie komiksu równocześnie.

Offline plast

« Odpowiedź #2133 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:20:19 »
Mam już kolorowego Szninkla.

A czarno-białego czytało ode mnie kilka osób - w przeliczeniu na godzinę rozrywki całkiem niezły deal.

Plus po przeczytaniu nadal to mam i gdybym chciał mógłbym odsprzedać.

W przeciwieństwie do wypitej whisky, obejrzanego ze streamingu czy w kinie filmu czy gry kupionej w formie klucza cyfrowego.

Zatem trudno to porównywać 1:1, w zasadzie się nie da. Można tylko edukować.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2134 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:27:32 »
Fajnie to sobie usprawiedliwiasz, jednak myślę że dzieciak woli iść do kina, na pizzę czy do zoo niż przerysowywac kadry z komiksów ojca. Narzucanie domownikom swojego hobby żeby "wyczyścić" sumienie żeby móc w nie pchać kupę kasy to raczej nic dobrego.

No woli i o tym jest rozmowa, że ludzie nie dlatego nie kupują komiksów, że ich nie stać, tylko dlatego, że wolą co innego.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2135 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:29:10 »
No w sumie racja z tym porównywaniem, nie jest to miarodajne. Czy 130-200zl to dużo? Pewnie nie dla każdego. Dla mnie to dużo niezależnie na co to wydam i tak pewnie jest dla większości Polaków.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2136 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:30:47 »
Można tylko edukować.

Ale po co?

Weźcie se do serca to napisał Oswald Spengler:

"Biegu czasu nie da się powstrzymać, nie ma żadnego mądrego odwrotu, żadnej rozsądnej rezygnacji. Tylko marzyciele wierzą, że istnieje jakieś wyjście. Optymizm jest tchórzostwem, urodziliśmy się w tej epoce i musimy dzielnie iść do końca drogą nam wyznaczoną. Nie pozostaje nam nic innego. Jest naszym obowiązkiem wytrwać na straconej pozycji bez nadziei i bez ratunku. Wytrwać jak ów rzymski żołnierz, którego szkielet znaleziono przed bramą w Pompei, a który zginął, ponieważ podczas wybuchu Wezuwiusza zapomniano odwołać go z posterunku. Oto wielkość, to się nazywa być rasowym. Ten honorowy koniec jest jedyną rzeczą, której nie można ludziom odebrać. "

Offline Xmen

« Odpowiedź #2137 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:37:10 »
No woli i o tym jest rozmowa, że ludzie nie dlatego nie kupują komiksów, że ich nie stać, tylko dlatego, że wolą co innego.
Sorry że post pod postem, ja niedługo przestanę kupować komiksy bo właśnie nie będzie mnie na nie stać. Na rodzinie nie zamierzam oszczędzać.
Jasne można nigdzie nie wyjść, nic nie kupić, oszczędzać, żałować sobie wszystkiego, dziecku dać komiks do przerysowania jak będzie chciało wyjść ze znajomymi do kina to go ucieszy tak że może nawet na gwiazdkę nie będzie trzeba prezentu kupić.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2138 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:42:04 »
Sorry że post pod postem, ja niedługo przestanę kupować komiksy bo właśnie nie będzie mnie na nie stać. Na rodzinie nie zamierzam oszczędzać.
Jasne można nigdzie nie wyjść, nic nie kupić, oszczędzać, żałować sobie wszystkiego, dziecku dać komiks do przerysowania jak będzie chciało wyjść ze znajomymi do kina to go ucieszy tak że może nawet na gwiazdkę nie będzie trzeba prezentu kupić.

Ja nie wiem czy Ty celowo przekręcasz czy po prostu nie rozumiesz. Dziecko woli kino niż komiks? Przeważnie tak i sam o tym piszesz. Dorosły woli kino niż komiks? Przeważnie tak. Dziecko woli grę niż komiks? Przeważnie tak. Dorosły woli grę niż komiks? Przeważnie tak. I dlatego komiksy się sprzedają tak, jak się sprzedają. Nigdzie nie napisałem żeby kupować komiksy na siłę kosztem czegokolwiek innego. Nie wartościuję również tych rozrywek. Ale to jest właśnie dla mnie powód, komiksy nie są dla ludzi en masse ważne, a filmy i inne rozrywki tak.

Offline Midar

« Odpowiedź #2139 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:51:32 »
Cholera, wzruszyłem się 😪.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2140 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:55:23 »
Ja się zasmucilem jak zrozumiałem że wielu odmawia sobie wszystkiego i dziaduje żeby odłożyć na komiksy. To bardziej choroba niż hobby.
@Midar trafiłem w czuły punkt? Że akurat na ten post zareagowałeś?
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 20:58:33 wysłana przez Xmen »

Offline Dracos

« Odpowiedź #2141 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:58:15 »

Ale podtrzymuję swoje zdanie, że większa zamożność społeczeństwa by tego nie zmieniła w zauważalnym stopniu.

Hmm u nas zauważalny byłby wzrost o 1,5k osób wtedy takie komiksy SL czy Mandioci mogłyby mieć i hoho 2k nakładu

Offline komiks

« Odpowiedź #2142 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 21:01:25 »
Przy okazji szukania ripost ;) znalazłem ciekawą publikację o stanie rynku komiksowego w Europie.
The comics market in Europe: status, challenges and opportunities to go digital.

Jest też wideo i widzę, że uczestniczył w nim Paweł Timofiejuk
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 21:11:14 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2143 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 21:12:42 »
Ja się zasmucilem jak zrozumiałem że wielu odmawia sobie wszystkiego i dziaduje żeby odłożyć na komiksy. To bardziej choroba niż hobby.

Zawsze możesz dziadować i odmawiać sobie komiksów żeby odłożyć na coś innego.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2144 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 21:32:47 »
Pełny brzuch, zdrowa i szczęśliwa rodzina, dbanie o nią i zapewnienie jej w miarę możliwości jak najlepszego życia to nie dziadowanie, to bycie mężczyzną. Bycie 40letnim, samotnym chłopcem i duszenie każdego grosza na komiksy? To bym nazwał dziadowaniem.