Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 449728 razy)

Offline Xmen

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2115 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 16:42:08 »
Ja na swoim przykładzie napiszę, wiem tyle: Mam trochę komiksów, przychodza do mnie znajomi zawsze są zainteresowani, każdy chce zobaczyć pooglądać i serio widzę na ich twarzach szczerą radość, nie jeden mówi z entuzjazmem cos w stylu łał może ja bym zaczął czytać", jak ktoś tam trochę zna TM semic i zobaczy czy epika pająka czy powiedzmy knightfall to już prawie uszami klaszczą no ale jak już ktoś zobaczy okładkę z tyłu i cenę to jest " ile k*uwa?" Jak tłumacze że można zapłacić 130zl nie 200 to i tak jest coś w stylu "za komiks? Nigdy bym nie dał...".
Dlatego mogę przypuszczać że gdyby były tańsze lub polska nie byłaby krajem niewolniczym i zarbialibysmy więcej to więcej osób by te komiksy czytało, kupiło czy kolekcjonowało.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2116 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 16:54:31 »
Tylko nie bardzo wiem po co się upierasz przy oczywistościach, przecież to nie jest nadzwyczajne odkrycie, że gdy ludzie mają więcej pieniędzy, to jakaś część wydaje więcej na ogólnie rozumianą kulturę. W tym na komiksy.

Ale ja się nie upieram, tylko przedstawiam mój punkt widzenia (nie twierdzę, że właściwy).
Widzisz, ja dopiero od pewnego czasu, przy serii komiksowej, która rozchodzi się trochę szerzej, mam okazję rozmawiać z ludźmi całkowicie spoza komiksowa (to forum, podobnie jak grupy na FB dają wgląd cząstkowy i najczęściej są to opinie ludzi, którzy już siedzą w temacie od jakiegoś czasu).
I tak, zgadza się, do komiksu ludzie wracają, niektórzy przerwali swoją przygodę z końcem PRLu, inni na etapie TM Semic, albo Produktu.
Czy ich ograniczeniem były finanse? U części tak, u innych raczej brak czasu albo inne rozrywki.
Tyle, że to wciąż drobny procent czytelników i osobiście jestem zdania, że ograniczenie rozwiązania do czysto ekonomicznego aspektu, jest błędnym myśleniem. Moim zdaniem, głównym problemem pozostaje wciąż brak tzw. kultury komiksowej w naszym kraju, co w połączeniu z bardzo słabą obecnością komiksów w przestrzeni publicznej (i na półkach księgarskich) i tym oczywistym aspektem ekonomicznym, wciąż utrzymuje branżę w ciasnym getcie.
Czy to się zmieni? Cały czas się zmienia, powoli, mozolnie i raczej bez szans na jakąś spektakularną eksplozję popularności tego medium wśród Polaków.
Jedno jest pewne, komiksy w najbliższym czasie nie będą u nas tańsze.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2117 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 17:04:57 »
No może nie wszystko można tłumaczyć wysoką cenę ale sprawy nie ułatwia to że najprędzej ktoś kto nie czyta komiksów widzi je w empiku i czy zobaczy w nim i zainteresuje się cegiełką 500stron za 200 czy 16 stron za 15zl to raczej się zniechęci, ewentualnie kupi ta zeszytówkę.
Czy to pomoze w rozwoju rynku? No nie bo zeszytowki się nie sprzedają.
Przy czym kupowanie zeszytowek to raczej właśnie kolekcjonowanie niż czytanie, kupując nie wiem 2,3 zeszytowki w miesiacu i czytając je w 30-60minut ciężko mówić o jakimkolwiek czytaniu.
Ceny, ceny i jeszcze raz ceny i zarobki oczywiście.
Jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze o pieniądze.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2118 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 17:16:10 »
kupując nie wiem 2,3 zeszytowki w miesiacu i czytając je w 30-60minut ciężko mówić o jakimkolwiek czytaniu.

Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale rozmawiasz z człowiekiem, który przez pół swojego życia kupował nie więcej niż 2-3 zeszytówki miesięcznie, bo innej możliwości nie było.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiksowe_warianty

« Odpowiedź #2119 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 17:16:56 »
o kurde ale złoto xD

Offline komiks

« Odpowiedź #2120 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 17:35:32 »
Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale rozmawiasz z człowiekiem, który przez pół swojego życia kupował nie więcej niż 2-3 zeszytówki miesięcznie, bo innej możliwości nie było.
Kiedyś to się nawet papier toaletowy kolekcjonowało, a jak rzucili czekoladę do sklepu, to wszyscy byli amatorami czekolad. Nie mieszajmy do dyskusji czasów PRL, bo nie ma żadnego porównania, kupowało się co było dostępne.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #2121 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 17:43:21 »
Kiedyś to się nawet papier toaletowy kolekcjonowało, a jak rzucili czekoladę do sklepu, to wszyscy byli amatorami czekolad. Nie mieszajmy do dyskusji czasów PRL, bo nie ma żadnego porównania, kupowało się co było dostępne.

Tamte czasy, wbrew pozorom, uczyły cierpliwości i pewnej uważności. Tak z czystej ciekawości, do ilu komiksów w swoim życiu powróciłeś kilka razy?

Offline plast

« Odpowiedź #2122 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 17:45:47 »
Ludzie, którzy obecnie kupują komiksy, zaczynają mieć nie tylko problem z kasą, ale (a może przede wszystkim?), z powierzchnią magazynową. I teraz pytanie, czy jak zaczną zarabiać więcej, to kupią więcej komiksów? Czy może priorytetem stanie się zmiana mieszkania lub wynajęcie magazynu?
Ech, żeby tak podniesienie dochodu było takim prostym remedium na poprawę sytuacji rynkowej komiksów.

To się wszystko ze sobą wiąże przecież.

Kiedyś kupowałem dużo. Potem nie miałem kasy to nie kupowałem komiksów wcale prawie, góra 2-3 rocznie z serii, które są dla mnie must have (Thorgale, Asteriksy) i tyle. Zacząłem lepiej zarabiać to zacząłem znowu kupować. Skończyło się miejsce to przestałem (wróciłem do 2-5 rocznie). Zacząłem jeszcze lepiej zarabiać to kupiłem większe mieszkanie. Kredyt spowodował, że nie było kasy na komiksy mimo miejsca. Ale gdy zacząłem lepiej zarabiać to znowu zacząłem kupować dużo, nawet zrobiłem sobie regały, półeczki. Miejsce powoli się kurczy, a ja myślę o budowie domu. Zatem może znowu być zastój na 2-5 lat, kto wie. Ale póki co kupuję. Zatem ewidentna relacja kasa/miejsce jest :)

Natomiast oczywiście zapewne 95% (strzelam) społeczeństwa polskiego ma wywalone na komiksy i niezależnie od tego ile kasy ma i ile miejsca ma to komiksu nie kupi - i to należałoby próbować zmieniać, troszkę ku lepszemu idzie od czasu gdy np. KiK stał się lekturą w podstawówce, jakiś kontakt w młodości jest, a to imo podstawa, bo jednak większość z nas komiksiarzy wpadła za bajtla, że tak się wyrażę, wtedy najłatwiej złapać bakcyla na całe życie.

Offline stab

« Odpowiedź #2123 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 17:50:34 »
Trzeba też pamietać że nawet jak 1/3 polaków zarabia więcej niż średnia krajowa, to pewnie większość jest udupiona z kredytami hipotecznymi na następne 30 lat. Oczywiście że jakby Polacy więcej zarabiali to kupowaliby więcej komiksów, tak samo jak kupowaliby więcej nowych samochodów, jeździliby na bardziej egzotyczne wakacje czy wydawaliby na jakieś inne hobby. Tak to działa na tzw zachodzie.

Offline komiks

« Odpowiedź #2124 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 18:03:28 »
Tamte czasy, wbrew pozorom, uczyły cierpliwości i pewnej uważności. Tak z czystej ciekawości, do ilu komiksów w swoim życiu powróciłeś kilka razy?
Wróciłem do zbierania komiksów kilka lat temu, po bardzo długiej przerwie, więc mam tyle nowych pozycji, że te starsze musiały się ustawić w kolejce. Jednak udało mi się już wrócić do kilku, może kilkunastu starych komiksów, które kiedyś przeczytałem.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #2125 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 19:01:48 »
Jeszcze kilka lat i czasy 2,3 zeszytowek miesięcznie wrócą o ile jakieś zeszytowki będą.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2126 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 19:33:05 »
Jak tłumacze że można zapłacić 130zl nie 200 to i tak jest coś w stylu "za komiks? Nigdy bym nie dał...".
Dlatego mogę przypuszczać że gdyby były tańsze lub polska nie byłaby krajem niewolniczym i zarbialibysmy więcej to więcej osób by te komiksy czytało, kupiło czy kolekcjonowało.

Nie, to siedzi w głowie. Te same osoby, którym dymi czacha na widok cen komiksów nie mają mentalnego problemu żeby wydać porównywalną sumę na (niepotrzebne skreślić) butelkę łyskacza, jednodniowy skipass w Szklarskiej Porębie, bilet rodzinny do zoo, wagon fajek, rodzinne wyjście do kina,  makdonalda albo pizze itp.

Offline michał81

« Odpowiedź #2127 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 19:45:00 »
Albo na grę za 300 na X-boxa lub PSa.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2128 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 19:51:20 »
Tak, zgadzam się z wami, nie ze wszystkim oczywiście.
To kwestia wyboru whisky,gra czy komiks ale jak ktoś ma rodzinę to już inna sprawa. No raczej chyba lepiej zabrać rodzinę do kina czy na pizzę lub zoo niż sobie knightfall kupić? W sumie zgadzam się tylko z tym że lepiej kupić komiksy niż alkohol i szlugi. Gra czy komiks? Co kto lubi, ja wolę komiks.
Edit ale to co piszecie dowodzi że większość ludzi jednak uważa komiks za zbyt drogie, czy też nie warte swojej ceny.
A czacha na widok cen komiksów to już zaczyna dymić nawet starym komiksiarza
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 19:55:26 wysłana przez Xmen »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2129 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:07:03 »
Do komiksu też można zaangażować całą rodzinę - można razem czytać na głos, bawić się w przerysowywanie kadrów, wymyślanie alternatywnych wersji historii, cokolwiek. Kwestia tego, czy się chce czy nie. Zwyczajnie u nas nie ma na to zapotrzebowania - czy to kwestia gustu czy niewiedzy, nie wiem. Ale podtrzymuję swoje zdanie, że większa zamożność społeczeństwa by tego nie zmieniła w zauważalnym stopniu.