Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 448122 razy)

Offline xanar

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2100 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:20:08 »
Znaczenie ma wartość pieniędzy, które zarabiają, a nie ich ilość.
Co ty nie powiesz.
A czy istnieje bezpośrednie przełożenie zarobków Polaków na ilość sprzedawanych w Polsce komiksów? Ja nie wiem, ale, z tego co widzę, wiele osób tutaj ma w tej kwestii inny pogląd i dlatego usiłuję się dowiedzieć, skąd taka opinia.
No ja też nie wiem, ale jak będą mieli więcej do wydania to jest szansa, że kupią więcej czy mniej ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #2101 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:22:23 »
No może i dobre porównanie ten big mac porównał drogie jedzenie do drogich komiksów :D
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2102 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:30:46 »
Co ty nie powiesz.No ja też nie wiem, ale jak będą mieli więcej do wydania to jest szansa, że kupią więcej czy mniej ?

Ale chodzi o to, czy więcej ludzi kupi komiks, a nie o to czy obecni czytelnicy kupią więcej czy mniej. Myślisz, że jak komuś, kto nigdy nie czytał komiksów wpadnie nagle jakaś kasa to pomyśli sobie "o, w końcu mogę kupić jakiś komiks, bo dotychczas nie było mnie na to stać"? Śmiem wątpić.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2103 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:32:38 »
@Turucorp Ten big mac to slabe porównanie, jeść muszę, czytać komiksów nie muszę. Wiesz że za 14 zł można kupić prawdziwe jedzenie nie big maca?

Akurat big mac to moim zdaniem dosyć dobre porównanie, bo NIKT go nie musi jeść, jak sam zauważyłeś, są tańsze i lepsze alternatywy.
Oczywiście mogę dać inne, nieszczęsny „burger drwala”, podali akurat dosyć dokładne dane: cena 24,90, średnia sprzedaż dzienna w jednym lokalu 700-800 sztuk, ilość lokali MC w Polsce 518.
Jesteśmy biednym krajem, w którym 2/3 zarabia poniżej średniej krajowej, przez trzy miesiące sezonowej sprzedaży śmieciowego burgera, ci biedni Polacy zeżarli 37 300 000 tych kanapek za kwotę prawie 100 mln pln.
O czym mamy tutaj dyskutować? Że Polacy są za biedni na komiksy, ale na śmieciowe żarcie za grubą kasę już nie są za biedni?
Że jak zarobią więcej, to nie kupią dwa razy tyle burgerów, tylko wydadzą to na komiksy?

BTW nie kupuj tanich komiksów osobno, tylko dokładaj je do paczki, jak już uzbierasz na darmową przesyłkę, taki protip na przyszłość. ;)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #2104 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:47:35 »
A twoim zdaniem, poziom życia przekłada się na zwiększenie sprzedaży komiksów?
Masz na to jakieś przykłady? Nie wiem, badania rynkowe, sondaże uliczne, opinię dwóch sąsiadów z klatki? Cokolwiek?
Nie wiem, ale trudno mi sobie wyobrazić, żeby nie miało to żadnego wpływu.

Ja niczego nie potrzebuję, ale fajnie byłoby, gdyby osoby, które wysnuwają takie tezy „z palca”, mogły się czymkolwiek podeprzeć. CZYMKOLWIEK (widzimisie litościwie pomińmy).
Przecie to jest opinia, taka sama jak Twoja. Ty też nie masz żadnych statystyk ani danych, tylko gdybasz.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 15:51:03 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2105 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:47:47 »
Ale wiecie, że kolekcjonowanie komiksów (tyczy się również książek) jest o tyle specyficzne, że oprócz odpowiednich zarobków wymaga również odpowiednich warunków lokalowych? Z tego co niektórzy tutaj piszą to właśnie brak miejsca a nie brak pieniędzy powoduje większą selekcję zakupową czy nawet wręcz wygaszanie tego hobby u osób zasobnych finansowo.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2106 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:50:05 »
@Turucorp Hehe nie kupuje takich komiksów wcale, jedynie wydział 7.
No masz sporo racji ale no to jest dalej argument "co wybrać? Jedzenie czy komiks?
Wcześniej pisałem o rabatach? Co ty o tym myślisz? Mogą być czy powinno ich nie być? Jesteś na tak raczej, sam polecasz zeszytówkę po rabatach... Ale czy tylko 30% żeby nie zaszkodziły muszczce i gildii czy mogą być wyższe?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #2107 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:58:08 »
Ale chodzi o to, czy więcej ludzi kupi komiks, a nie o to czy obecni czytelnicy kupią więcej czy mniej. Myślisz, że jak komuś, kto nigdy nie czytał komiksów wpadnie nagle jakaś kasa to pomyśli sobie "o, w końcu mogę kupić jakiś komiks, bo dotychczas nie było mnie na to stać"? Śmiem wątpić.
Mówimy o wpadnięciu jakiejś kasy, czy o wyższym komforcie życia? Bo to dwie całkowicie różne rzeczy. Wyższy komfort życia, to np dom jednorodzinny, więcej czasu na hobby itd. Jeśli ktoś pracuje na 1,5 zmiany i chodzi na nocki, kisi się w 38 metrów, a zbiera na utrzymanie samochodu, to musi mieć sporo zaparcia, żeby kolekcjonować komiksy lub inne kosztowne hobby. Taki skrajny przykład, ale chyba czytelny, że poziom życia, to nie jest - jakaś kaska wpadła - bo wtedy to rzeczywiście pójdzie na nowe buciki dla szpanu, albo na pizze.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2108 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 16:01:38 »
Ale skąd teraz się wzięło kolekcjonowanie w już drugim poście? Mowa o kupieniu komiksu raz na jakiś czas, tak jak większość raz na jakiś czas idzie do kina.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2109 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 16:03:43 »
Ale skąd teraz się wzięło kolekcjonowanie w już drugim poście? Mowa o kupieniu komiksu raz na jakiś czas, tak jak większość raz na jakiś czas idzie do kina.

A potem się ten komiks wyrzuca do kosza jak bilet do kina czy jednak stawia gdzieś na półkach?

Offline turucorp

« Odpowiedź #2110 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 16:05:47 »
Nie wiem, ale trudno mi sobie wyobrazić, żeby nie miało to żadnego wpływu.

Dlatego właśnie tutaj o tym rozmawiamy, żeby wyjaśnić różne punkty widzenia i skonfrontować to z praktyką i doświadczeniem. Widzisz, np. @NuoLab właśnie tutaj dorzucił kolejny argument, przed którym ja się powstrzymywałem.
Ludzie, którzy obecnie kupują komiksy, zaczynają mieć nie tylko problem z kasą, ale (a może przede wszystkim?), z powierzchnią magazynową. I teraz pytanie, czy jak zaczną zarabiać więcej, to kupią więcej komiksów? Czy może priorytetem stanie się zmiana mieszkania lub wynajęcie magazynu?
Ech, żeby tak podniesienie dochodu było takim prostym remedium na poprawę sytuacji rynkowej komiksów.

@Turucorp Hehe nie kupuje takich komiksów wcale, jedynie wydział 7.
No masz sporo racji ale no to jest dalej argument "co wybrać? Jedzenie czy komiks?
Wcześniej pisałem o rabatach? Co ty o tym myślisz? Mogą być czy powinno ich nie być? Jesteś na tak raczej, sam polecasz zeszytówkę po rabatach... Ale czy tylko 30% żeby nie zaszkodziły muszczce i gildii czy mogą być wyższe?

Ale mój argument to nie „jedzenie albo komiks”, przecież celowo dałem przykład drogiego ale śmieciowego. Większość ludzi nie sięga po komiksy, bo ma tańszą (a nawet „darmową”), alternatywę. Po co kupować komiksy, skoro można się zapchać po uszy serialami z Netflixa? Przelicznik „czasu konsumpcji” jest nieporównywalny, cały miesiąc, oglądanie non stop za 29 pln! Po co ładować kasę w jakieś komiksy? Niestety, ale tak to działa.
Kwestia rabatów, wiesz, wydawca i autorzy nic na tym nie tracą, a czytelnicy, kupując np. na Gildii, wspierają pewien model handlu, który nam, po tej „drugiej stronie barykady” też w pewien sposób odpowiada. Cena okładkowa komiksu, to cena uwzględniająca wszystkie marże po drodze do czytelnika, jeśli ktoś oferuje rabat, to znaczy, że albo ominął jakiegoś pośrednika, albo zrezygnował z części swojej marży.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2111 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 16:13:12 »
Dorosły który ma już określone preferencje dotyczące hobby, spędzania wolnego czasu, nawet obcowania z kulturą nie będzie kupował komiksów nawet jakby wygrał w lotka. Oczywiście mowa o większości, a nie jakichś wyjątkach które mają jakiś sentyment z dzieciństwa więc czasem jak im wpadnie coś w ręce to zainteresują się medium na dłużej. Komiksom ciąży łatka książeczek dla dzieci, nawet osoby które dużo czytają książek, na samą wzmiankę o komiksie marszczą nos jakby poczuły coś nieprzyjemnego.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2112 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 16:14:33 »
A potem się ten komiks wyrzuca do kosza jak bilet do kina czy jednak stawia gdzieś na półkach?

A postawienie dwóch komiksów rocznie na półce to jest kolekcjonowanie, na które może zabraknąć miejsca nawet po 10 latach?

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2113 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 16:16:48 »
No to jeszcze raz, w Polsce żyje 38 milionów ludzi, komiksy kupuje PROMIL społeczeństwa, o ile zwiększy się, twoim zdaniem, sprzedaż komiksów, kiedy 2/3 pracujących Polaków zacznie zarabiać powyżej średniej krajowej.
Pytam z pozycji osoby, która od ponad 30 lat zajmuje się tym tematem i obserwowała wszystkie przypływy i odpływy dochodów wśród naszych rodaków w tym przedziale czasowym.
Ilu z nich zacznie kupować komiksy, zamiast jechać na bardziej wypasione wczasy, kupić nowszy samochód, telewizor czy wydać na lepsze ciuchy?
Przypomnę, mówimy o niszy w niszy, o towarze, o którego istnieniu większość Polaków nie zdaje sobie nawet sprawy, a zgodnie z tezami, które tutaj padają, nie tylko nagle ten towar zauważą, ale od razu zaczną go masowo kupować.
Serio?

Ja niczego nie potrzebuję, ale fajnie byłoby, gdyby osoby, które wysnuwają takie tezy „z palca”, mogły się czymkolwiek podeprzeć. CZYMKOLWIEK (widzimisie litościwie pomińmy).

No to jeszcze raz:

1) ludzie, którzy muszą wybierać czy wysłać dziecko na wczasy czy kupować na poważnie komiksy zazwyczaj wybierają to pierwsze.

2) ludzie mający więcej kasy mogą sobie pozwolić na wydatki, na które wcześniej nie mogli sobie pozwolić, np. na hobby.

3) Nie wiem o ile zwiększy się liczba ludzi kupujących komiksy, to zależy od tego, jakie ludzie w PL mają zainteresowania, których nie realizują. Z tych 2/3 większość pewnie będzie więcej podróżować, część zacznie chodzić po górach, inni na żaglówki, część zacznie kupować ciuchy, chodzić na koncerty itp itd. Ale ta część, która chciałaby kupować komiksy, a nie może, będzie to mogła zacząć robić.

4) Tak, np. ja jestem takim przykładem. Zacząłem lepiej zarabiać i pozwoliłem sobie na hobby, na które wcześniej nie wydawałem nawet złotówki. Mogę również powiedzieć, że - z uwagi na to, że nie zbieram komiksów co do zasady - przemiał u mnie jest bardzo duży i bardzo dużo sprzedaję. Kilka razy gdy odbierał ktoś ode mnie komiksy osobiście, to przy okazji krótka gadka prowadziła do tego, że ktoś wraca do komiksów po kilku-kilkunastu latach, wcześniej dzieci, mało kasy itp, a teraz wraca, bo może sobie wreszcie pozwolić.

Tylko nie bardzo wiem po co się upierasz przy oczywistościach, przecież to nie jest nadzwyczajne odkrycie, że gdy ludzie mają więcej pieniędzy, to jakaś część wydaje więcej na ogólnie rozumianą kulturę. W tym na komiksy.

« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 16:19:32 wysłana przez Sędzia »

Offline komiks

« Odpowiedź #2114 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 16:40:06 »
Dlatego właśnie tutaj o tym rozmawiamy, żeby wyjaśnić różne punkty widzenia i skonfrontować to z praktyką i doświadczeniem. Widzisz, np. @NuoLab właśnie tutaj dorzucił kolejny argument, przed którym ja się powstrzymywałem.
Ludzie, którzy obecnie kupują komiksy, zaczynają mieć nie tylko problem z kasą, ale (a może przede wszystkim?), z powierzchnią magazynową. I teraz pytanie, czy jak zaczną zarabiać więcej, to kupią więcej komiksów? Czy może priorytetem stanie się zmiana mieszkania lub wynajęcie magazynu?
Ech, żeby tak podniesienie dochodu było takim prostym remedium na poprawę sytuacji rynkowej komiksów.
Bo to są jakieś takie oczywiste rzeczy, im więcej kasy tym większe możliwości, a często w parze idzie wyższy komfort życia, który jest związany z większą ilością czasu wolnego. Przysłowiowy chińczyk z prowincji, pracuje 12 godzin na dobę, 7 dni w tygodniu i nie ma czasu na hobby. A mieszkańcy bogatych krajów, dyskutują w tym momencie o zmniejszeniu czasu pracy z 5 do 4 dni w tygodniu. Więc nikt tutaj nie Twierdzi, że jest bezpośrednia korelacja, więcej kasy = więcej komiksów. Więcej kasy, oznacza większe możliwości spędzania wolnego czasu.