Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 448125 razy)

Offline turucorp

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2085 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 14:00:44 »
Otóż to. 2/3 pracujących Polaków zarabia poniżej średniej krajowej.

Sugerujesz, że jak zarobią powyżej, to zaczną kupować komiksy? :O
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline xanar

« Odpowiedź #2086 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 14:07:48 »
Jak będzie więcej zarabiał to jest większe prawdopodobieństwo, że kupi ten drogi komiks, bo np. aktualnie może czytać "nieodpłatnie" w intrenecie.

Problemem jest opodatkowanie pracy, gdzie pracodawca musi oddać prawie drugie tyle państwu co płaci pracownikowi.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2087 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 14:15:42 »
Jak będzie więcej zarabiał to jest większe prawdopodobieństwo, że kupi ten drogi komiks, bo np. aktualnie może czytać "nieodpłatnie" w intrenecie.

Problemem jest opodatkowanie pracy, gdzie pracodawca musi oddać prawie drugie tyle państwu co płaci pracownikowi.

A moim zdaniem jak Polacy poczują troszkę więcej pieniędzy, to wrzucą je w inne dobra: modna odzież, elektronika użytkowa/nowoczesna(smartfony, telewizory, komputery, konsole), subskrypcje, podróże; nieco bardziej rozgarnięci odłożą albo zainwestują w siebie. Nie spodziewam się wzrostów sprzedaży książek, komiksów, nawet wypady do kina coraz częściej odchodzą do lamusa. To tylko moje przypuszczenia, ale kto wie...

Offline komiks

« Odpowiedź #2088 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 14:19:21 »
No tak, bo przecież poziom życia w żadnej sposób nie przekłada się na stopień konsumowania dóbr kultury masowej.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #2089 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 14:30:12 »

No dobra, pośmialiśmy się, a teraz żarty na bok i czas przejść do konkretów.
Bierzemy grupę, która nie zarabia i często liczy się z każdym groszem i sprzedajemy im komiks.
Komiks schodzi w nakładzie 200K, chociaż ta grupa preferuje cyfrę (najlepiej tą „nieodpłatną”) i raczej nie sięga po wydania papierowe.
Co poszło nie tak? No bo coś musiało, skoro twierdzicie, że kondycja komiksów na polskim rynku to wynik przede wszystkim niskich zarobków?
Wydawca oszalał? Dzieciaki zaczęły masowo okradać tych słabo zarabiających rodziców? Komiks był „za tani”?

No tak, bo przecież poziom życia w żadnej sposób nie przekłada się na stopień konsumowania dóbr kultury masowej.

A twoim zdaniem, poziom życia przekłada się na zwiększenie sprzedaży komiksów?
Masz na to jakieś przykłady? Nie wiem, badania rynkowe, sondaże uliczne, opinię dwóch sąsiadów z klatki? Cokolwiek?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2090 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 14:34:47 »
Sugerujesz, że jak zarobią powyżej, to zaczną kupować komiksy? :O

Część na pewno. Generalnie jak ludzie więcej zarabiają to wydają na to, na co wcześniej nie mogli sobie pozwolić. Podróże, hobby, takie tam.

Wśród 2/3 pracujących Polaków z pewnością jest pewna grupa ludzi, którzy albo nie kupują w ogóle, bo ich nie stać, albo kupowali by więcej, gdyby mogli.

A twoim zdaniem, poziom życia przekłada się na zwiększenie sprzedaży komiksów?
Masz na to jakieś przykłady? Nie wiem, badania rynkowe, sondaże uliczne, opinię dwóch sąsiadów z klatki? Cokolwiek?

Serio potrzebujesz badań rynkowych albo sondaży żeby stwierdzić, że słońce świeci a niebo jest niebieskie?

Offline turucorp

« Odpowiedź #2091 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 14:43:11 »
Część na pewno. Generalnie jak ludzie więcej zarabiają to wydają na to, na co wcześniej nie mogli sobie pozwolić. Podróże, hobby, takie tam.

Wśród 2/3 pracujących Polaków z pewnością jest pewna grupa ludzi, którzy albo nie kupują w ogóle, bo ich nie stać, albo kupowali by więcej, gdyby mogli.

No to jeszcze raz, w Polsce żyje 38 milionów ludzi, komiksy kupuje PROMIL społeczeństwa, o ile zwiększy się, twoim zdaniem, sprzedaż komiksów, kiedy 2/3 pracujących Polaków zacznie zarabiać powyżej średniej krajowej.
Pytam z pozycji osoby, która od ponad 30 lat zajmuje się tym tematem i obserwowała wszystkie przypływy i odpływy dochodów wśród naszych rodaków w tym przedziale czasowym.
Ilu z nich zacznie kupować komiksy, zamiast jechać na bardziej wypasione wczasy, kupić nowszy samochód, telewizor czy wydać na lepsze ciuchy?
Przypomnę, mówimy o niszy w niszy, o towarze, o którego istnieniu większość Polaków nie zdaje sobie nawet sprawy, a zgodnie z tezami, które tutaj padają, nie tylko nagle ten towar zauważą, ale od razu zaczną go masowo kupować.
Serio?

Serio potrzebujesz badań rynkowych albo sondaży żeby stwierdzić, że słońce świeci a niebo jest niebieskie?

Ja niczego nie potrzebuję, ale fajnie byłoby, gdyby osoby, które wysnuwają takie tezy „z palca”, mogły się czymkolwiek podeprzeć. CZYMKOLWIEK (widzimisie litościwie pomińmy).
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 14:45:52 wysłana przez turucorp »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2092 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 14:46:06 »
Też mi się wydaje, że gdyby nagle ludzie zaczęli zarabiać znacząco więcej, zupełnie by się to nie przełożyło na wielkość rynku. Na sprzedaż owszem, bo ci co kupują kupowaliby więcej. Ale nigdy nie słyszałem, nawet z opowieści o wujku szwagra o kimkolwiek kto by chciał sobie kupić jakikolwiek komiks, ale nie robi tego, bo go na żaden nie stać.

Offline Brvk

« Odpowiedź #2093 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 14:49:32 »
Coś tam by wzrosło. Mam kolegę, co sobie kupił Kaznodzieję i początek Hellboya i na razie stop, bo "za drogo". Może coś by jeszcze kupił, gdyby zarabiał więcej.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2094 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 14:58:03 »
Coś tam by wzrosło. Mam kolegę, co sobie kupił Kaznodzieję i początek Hellboya i na razie stop, bo "za drogo". Może coś by jeszcze kupił, gdyby zarabiał więcej.

Ja wiem, że to zabrzmi bezczelnie, ale i tak sobie pozwolę na to pytanie: a powiedziałeś mu, że za 10 pln może kupić polską zeszytówke w tych klimatach?

Offline xanar

« Odpowiedź #2095 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:01:54 »
Czyli wg ciebie nie ma znaczenia ile ludzie zarabiają i nie ma to wpływu na wydatki na kulturę w tym komiks.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #2096 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:02:22 »
Zapominacie o najstarszej prawdzie " punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Ktoś kto wydaje komiksy zawsze będzie myślał że wydaje "tanio" może nawet za tanio, należy mu się więcej. Opinia wydawcy nie jest obiektywna, jest jednostronna. Teraz pytanie czy za polską zeszytówkę którą czyta się 10minut 15zł to mało?
Komiksy są drogie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2097 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:07:58 »
Teraz pytanie czy za polską zeszytówkę którą czyta się 10minut 15zł to mało?
Komiksy są drogie.

Świadomy czytelnik komiksów nie kupuje po cenie okładkowej.
A odpowiadając na twoje pytanie pytaniem:
Czy za Big Maca, którego się je niecałe 5 minut 14 pln to mało?
Jedzenie jest drogie (wiesz ile tych kanapek schodzi dziennie w Polsce?).

Czyli wg ciebie nie ma znaczenia ile ludzie zarabiają i nie ma to wpływu na wydatki na kulturę w tym komiks.
Znaczenie ma wartość pieniędzy, które zarabiają, a nie ich ilość.
A czy istnieje bezpośrednie przełożenie zarobków Polaków na ilość sprzedawanych w Polsce komiksów? Ja nie wiem, ale, z tego co widzę, wiele osób tutaj ma w tej kwestii inny pogląd i dlatego usiłuję się dowiedzieć, skąd taka opinia.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 15:14:34 wysłana przez turucorp »

Offline Xmen

« Odpowiedź #2098 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:15:39 »
@Turucorp Ten big mac to slabe porównanie, jeść muszę, czytać komiksów nie muszę. Wiesz że za 14 zł można kupić prawdziwe jedzenie nie big maca?
Ja nie kupuje po okładkowej, jedna zeszytówka 10zl ,przesyłka 10, 15zl albo dojazd do sklepu tyle samo lub więcej.
Jak to z tymi rabatami jest? Bo według niektórych rabaty psują rynek? Według innych rabaty nie powinny być wyższe niż 30% bo gildia ma właśnie takie no a wiadomo prawdziwy komiksiarz musi wydawać więcej swoim kosztem żeby dbać o rynek i wszystkich którzy zarabiają na komiksach.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Brvk

« Odpowiedź #2099 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:18:12 »
Akurat bigmac to dobre porównanie. Nie jem na mieście, kupuję komiksy.