Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 448122 razy)

Offline komiks

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2070 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:42:12 »
Z tego bełkotu chyba miało wybrzmieć, że "polski komiks za granicą będzie droższy".
Wskaż proszę co jest bełkotem? A polski komiks za granicą jest chociażby tutaj.
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/sytuacja-na-polskim-rynku-ceny-rabaty-itd/msg217711/#msg217711

Wydział 7
Malutki Lisek i Wielki (wyszły dwa tomy i mają być kolejne)
teoretycznie Malarz był dostępny przez Kickstartera
Dellisie
Underhogs
Pan Żarówka
Rycerz Janek
Ale one są wydane przez zagraniczne wydawnictwa na licencji? Bo to chyba jest różnica. Kajko i Kokosz też wyszedł w obcych językach, ale wydał to Egmont.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 10:44:15 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2071 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:46:56 »
To co przedstawiłeś to są fakty, co z tego wynika według Ciebie?

Napisałeś "Wystarczy spojrzeć na polskie komiksy i okaże się, że cena jest o połowę niższa niż komiksów importowanych.". Pokazałem Ci na Twoich własnych przykładach, że tak nie jest. Albo ja czegoś nie rozumiem, albo Ty.

Offline michał81

« Odpowiedź #2072 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:47:51 »
Ale one są wydane przez zagraniczne wydawnictwa na licencji? Bo to chyba jest różnica. Kajko i Kokosz też wyszedł w obcych językach, ale wydał to Egmont.
Na licencji:
Wydział 7
Malutki Lisek i Wielki (wyszły dwa tomy i mają być kolejne)
Rycerz Janek
Underhogs
Pan Żarówka

Dellisie nie wiem, bo wyszły wcześniej za granicą niż w Polsce.

Malarz jak wspomniałem dostępny był przez Kickstartera.

Edit: Jeszcze jest Wage Slaves, ale tu też nie wiem czy najpierw nie było premiery za granicą, a później w Polsce, choć to jest komiks anglojęzyczny.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 11:17:43 wysłana przez michał81 »

Offline komiks

« Odpowiedź #2073 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:51:22 »
Napisałeś "Wystarczy spojrzeć na polskie komiksy i okaże się, że cena jest o połowę niższa niż komiksów importowanych.". Pokazałem Ci na Twoich własnych przykładach, że tak nie jest. Albo ja czegoś nie rozumiem, albo Ty.
Patrzyłem na epiki oraz integrale, ale rzeczywiście, nie wziąłem pod uwagę tytułów które wymieniłeś. Nadal, jaki jest z tego wniosek? Bo ja już boję się wyciągać jakiekolwiek wnioski z faktów, bo zaraz ktoś powie że bredzę.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2074 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:51:34 »
A co się uwzględnia? Trochę retorycznie a trochę serio, bo skoro do takiego zestawienia nie bierze się pod uwagę otocznia, czyli innych produktów/usług jakie można nabyć, to w ogóle nie ma tematu, bo po co pisać oczywistości że na zachodzie jest drożej? U nas jest taniej i nie pozostaje nic jak się cieszyć z takiego stanu rzeczy. No nie...No i m.in. to zakrzywianie rzeczywistości mnie irytuje.

Jak idziesz kupić samochód i kosztuje sto tysięcy, to on kosztuje tyle samo, niezależnie czy zarabiasz 8 koła czy 50 koła miesięcznie. Jak komiks w PL kosztuje 100 złotych a w USA 50$, to nasz jest tańszy, mimo że musimy na niego więcej pracować.

Rozmowa w przedmiocie porównywania cen komiksów nie powinna się opierać na podnoszeniu na wstępie od początku zasadniczo fałszywej tezy jako prawdziwiej.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2075 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:54:10 »
Patrzyłem na epiki oraz integrale, ale rzeczywiście, nie wziąłem pod uwagę tytułów które wymieniłeś. Nadal, jaki jest z tego wniosek? Bo ja już boję się wyciągać jakiekolwiek wnioski z faktów, bo zaraz ktoś powie że bredzę.

W zasadzie to na podstawie tych konkretnych przykładów żaden, bo to za mała próba. Jedyny wniosek jest taki, że Twoja teza była nieprawdziwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2076 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 11:10:25 »
Sam sobie odpowiedziałeś, że nie wiesz jakie są koszty.

Gdzie ja coś takiego napisałem?!
Chłopie, naprawdę masz problem, jeśli nie rozumiesz słowa pisanego.
Tak, wydaję czasami coś samodzielnie, ale współpracuję też z wieloma wydawcami, a z tymi, z którymi nie współpracuję, też często utrzymuję dobre kontakty. I tak, mam wiedzę na temat niuansów związanych z nabywaniem licencji, podobnie jak mam chyba jeszcze większą wiedzę na temat sprzedaży licencji, znam koszty tłumaczeń, druku, redakcji i dystrybucji. Jak to już zasugerowano ci kilkukrotnie, weź się ogarnij i nie pisz tych swoich głupot (szczególnie, że odwołujesz się do jakiejś domniemanej niewiedzy innych użytkowników tego forum :/ ).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2077 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 11:13:09 »
kurcze mam wrazenie ze korzystanie z mediow spolecznosciowych wyzwala w facetach jakies poklady testosteronu i uprawiaja gladiatorstwo pisane ;)

moze wczesniej to dobrze nie wybrzmialo
problemem nie sa ceny komiksow
problem sa skandaliczne warunki placowe w Polsce - skandaliczne
to przypomina niewolnictwo bo pracujesz za jedzenie i mieszkanie
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2078 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 11:23:12 »

Albo za odrobinę ciepełka i to tylko na czas pracy?
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/warszawa/warszawa-fryzjer-oferuje-prace-za-5-6-zlh-szok-jak-to-tlumaczy/3l70hrj

Ale żeby nie było, wydaje mi się, że to nie dotyczy tylko Polski, niestety. Jest wiele miast europejskich, w których koszta jedzenia i spania są prawie równe pensji. No, może jeszcze starcza na bilet na komunikację miejską albo paliwo.

Na temat: a nie generalizujecie za bardzo tych kosztów licencji? Przecież między tytułami to chyba będzie się znacząco różnić. No i oczywiście jak koledzy wspominali - nakłady... Inne będą w naszym kraju bez kultury czytania komiksów, a inne w kraju z większą kulturą i populacją...

Offline turucorp

« Odpowiedź #2079 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 11:27:21 »

Oj, obawiam się, że teraz poszedłeś bardzo na skróty.
Naprawdę uważasz, że problem leży w zasobności portfela nabywcy, a nie w ilości tych nabywców?

Na temat: a nie generalizujecie za bardzo tych kosztów licencji? Przecież między tytułami to chyba będzie się znacząco różnić. No i oczywiście jak koledzy wspominali - nakłady... Inne będą w naszym kraju bez kultury czytania komiksów, a inne w kraju z większą kulturą i populacją...

W punkt ;)
Koszty licencji są różne i w różnych konfiguracjach, można kupić pakiet różnych tytułów, można powiązać druk z wydawcami z innych krajów (te czynniki czasami znacząco wpływają na cenę detaliczną).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #2080 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 11:33:06 »
Gdzie ja coś takiego napisałem?!
Chłopie, naprawdę masz problem, jeśli nie rozumiesz słowa pisanego.
Tak, wydaję czasami coś samodzielnie, ale współpracuję też z wieloma wydawcami, a z tymi, z którymi nie współpracuję, też często utrzymuję dobre kontakty. I tak, mam wiedzę na temat niuansów związanych z nabywaniem licencji, podobnie jak mam chyba jeszcze większą wiedzę na temat sprzedaży licencji, znam koszty tłumaczeń, druku, redakcji i dystrybucji. Jak to już zasugerowano ci kilkukrotnie, weź się ogarnij i nie pisz tych swoich głupot (szczególnie, że odwołujesz się do jakiejś domniemanej niewiedzy innych użytkowników tego forum :/ ).
Serio, nie chcę tego ciągnąć. Chłopie, jeśli masz wiedzę i wypowiadasz się w temacie, to nie pisz, że masz wiedzę, tylko napisz konkrety. Tutaj proszę, Twoje słowa:
Oj tam, bez przesady, akurat samodzielne wydawanie komiksów, nie daje wiedzy na temat zakupu czy sprzedaży licencji ;)
Nie wiem, może to oczko na końcu miało coś zmienić i chciałeś powiedzieć coś innego, kto wie, co autor miał na myśli.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2081 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 11:37:22 »
Serio, nie chcę tego ciągnąć. Chłopie, jeśli masz wiedzę i wypowiadasz się w temacie, to nie pisz, że masz wiedzę, tylko napisz konkrety. Tutaj proszę, Twoje słowa:  Nie wiem, może to oczko na końcu miało coś zmienić i chciałeś powiedzieć coś innego, kto wie, co autor miał na myśli.

Przeczytaj jeszcze raz, co ci napisałem (bo jestem blisko użycia określenia „analfabeta”, a moderacja tylko czeka na taka wpadkę z mojej strony XD).
Napisałem konkrety, ślepoto, czytaj, odnoś się do nich, zamiast brnąć jeszcze głębiej.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2082 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 11:39:51 »
Oj, obawiam się, że teraz poszedłeś bardzo na skróty.
Naprawdę uważasz, że problem leży w zasobności portfela nabywcy, a nie w ilości tych nabywców?

W punkt ;)
Koszty licencji są różne i w różnych konfiguracjach, można kupić pakiet różnych tytułów, można powiązać druk z wydawcami z innych krajów (te czynniki czasami znacząco wpływają na cenę detaliczną).

wielkosc rynku to inny temat
ja tylko zwrocilem uwage, ze nie byloby dyskusji o za drogich komiksach
gdyby stosunek ceny do zarobkow byl inny
vide kraje europy zachodniej

to jak zasobnosc portfela wplywa na uczestnictwo w dobrach kultury czy kultury masowej
to tez inny temat
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 11:42:09 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline turucorp

« Odpowiedź #2083 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 11:55:28 »
wielkosc rynku to inny temat
ja tylko zwrocilem uwage, ze nie byloby dyskusji o za drogich komiksach
gdyby stosunek ceny do zarobkow byl inny
vide kraje europy zachodniej

Ej, no nie, wielkość rynku to dokładnie ten sam temat.
Przecież wiesz doskonale, o ile mógłbyś zejść z ceną przy nakładzie np. 10K
Ba, powinieneś się również orientować, że komiksy, które można kupić za 10pln wcale nie sprzedają się znacząco lepiej niż te za 100pln, chociaż często nie ustępują im jakością.
Żyjemy w kraju o populacji 38 mln, komiksy kupuje promil tego społeczeństwa, tego się nawet nie da przebadać statystycznie.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2084 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 13:59:12 »

Otóż to. 2/3 pracujących Polaków zarabia poniżej średniej krajowej.