Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 448099 razy)

Offline stab

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2010 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 18:43:45 »
O wiele lepiej byłoby porównać amerykańskie komiksy na rynku polskim vs jakiś inny kraj UE.

Proszę bardzo.

Amazing Spider-Man. Powrót do korzeni. Tom 1

U nas najtaniej 24,81 zł

Niemcy i Austria  16,99 euro

https://paninishop.de/spider-man-superhelden-comics/spider-man-paperback-1-neuanfang-dsmneu001

I z tego co patrzę to tu nie ma czegoś takiego jak rabaty w Polsce. Najtaniej jest u wydawcy (Panini), a w innych sklepach tylko drożej.

Online xanar

« Odpowiedź #2011 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 18:48:26 »
Jak to nie ma rabatów, co za barbarzyński kraj  :)

Jak się da twarda okładkę i trochę powiększy format zarabia się więcej. To akurat normalne nie ważne kto jest fanem czego, kasa się musi zgadzać.
To nie naskok na motyla, to samo życie.
Zakładajcie z Bazylem wydawnictwo, już macie know-how, będzie tanio i bez dubli, nie wiem na co jeszcze czekacie, pokończycie to wszystko co wyszło w kolekcjach tylko będzie lepiej bo taniej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Dracos

« Odpowiedź #2012 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 18:53:00 »
Napisałeś dokładnie tak:
Znaczyłoby bardzo dużo i mielibyśmy casus rynku duńskiego, gdyby Polacy w znacznie większym stopniu i na poziomie lepszym niż ledwo komunikatywny znali języki obce, a zwłaszcza angielski. Wtedy to miałoby znacznie, bo każdy zakupiony omnibus byłby pełnowartościowym elementem domowej biblioteczki, a nie egzemplarzem na pokaz wymienianym, jak tylko pojawi się zapowiedź polskiej edycji, obojętnie czy tańszej, czy droższej. Przy zapowiedziach Epików czy Knightfalli na FB i allegro zaroiło się od ofert sprzedaży anglojęzycznych wersji. Czyli co, sprzedający za bardzo nie cenią może i tańszych wydań zagranicznych (kupionych lata temu, gdy dolar był tańszy), tylko pozbywają się ich i kupują drogie polskie edycje, bo w końcu z pełnym zrozumieniem przeczytają swój ulubiony komiks? Przykre, ale prawdziwe.

Szczerze jeśli uważasz że to co napisałem wcześniej odnosząc się do tego cytatu jest błędne, to albo wchodzimy w jakieś przepychanki semantyczne, albo kompletnie się nie zrozumieliśmy. (mam nadzieję że to ta druga opcja)

@Bazyliszek
Ależ drogi Bazyliszku nie naskakuję na Ciebie tylko użyłem twój system zbierania komiksów jako przykład, nie od dziś wiadomo że forma wydania jest dla Ciebie mniej ważna niż narażenie się na posiadania dubla ;) A wiele osób dokonuje  często innych wyborów np chcą mieć wypasione edycje xxl w twardej oprawie, a kwestia dubli jest dla nich wtórna.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2013 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 19:04:06 »
@UP
No wychodzi na to, że tych amatorów wypasionych wydań jest jednak mikroskopijna ilość, o czym świadczy zalegające na magazynach DC i Marvel Limited. ;) Nawet @Antari sobie odpuścił swoje zapewnienia czego to on by nie kupił. :)

Ja bym chciał by realna cena (czyli teraz 35% poniżej okładkowej) była też możliwa stacjonarnie. To przeniesienie sprzedaży zwykłych wydawnictw głownie do internetu, skazuje komiksy na niszowość. Czego nie ma w TOP 10 Empiku to nie istnieje, o czym świadczyła niedzielna gala Bestselerów Empiku. :)

Offline komiks

« Odpowiedź #2014 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 19:15:26 »
Proszę bardzo.

Amazing Spider-Man. Powrót do korzeni. Tom 1

U nas najtaniej 24,81 zł

Niemcy i Austria  16,99 euro

https://paninishop.de/spider-man-superhelden-comics/spider-man-paperback-1-neuanfang-dsmneu001

I z tego co patrzę to tu nie ma czegoś takiego jak rabaty w Polsce. Najtaniej jest u wydawcy (Panini), a w innych sklepach tylko drożej.
Dodam porównanie komiks polski wydany w Ameryce. W prawdzie nie ma identycznej wersji jak nasza (ze skrzydełkami o ile pamiętam), ale nawet wersja elektroniczna ma cenę dużo wyższą niż nasza papierowa. Czyli chciałoby się powiedzieć, dlaczego w Ameryce jest tak drogo? Dlaczego!!!

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online xanar

« Odpowiedź #2015 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 19:36:27 »
To musi być jakaś pomyłka, Egmont ma tylko drogie komiksy.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2016 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 19:58:22 »
Nie tylko Egmont ma drogie komiksy, oprócz kolekcji, Carrefoura i mamutów, gigantów w Polsce komiksy są ogólnie drogie. Epiki spidera, Ff, punishera, x MEN w miękkiej okładce na papierze toaletowym z Carrefour i niewiele od tego papieru droższe? Dajcie mi to! Jak będę chciał coś deluxe to sobie kupię encyklopedie PWN w 16 tomach w twardej oprawie, po sensownych rabatach, nie -30%
Po co wrzucacie te ceny zagraniczne? Czego to ma udowodnić?
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Luty 2023, 20:00:53 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2017 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 20:04:49 »
Miałem ostatnio do wyboru - Strażników drogich z DC Limited i Strażników zwykłych, tańszych. Wybrałem drugich. Kto jeszcze zrobił jak ja? Jeśli twarda okładka jest droga, to ja z niej chcę zrezygnować.

Tylko Carrefour. :)

@DOWN
Poprawione
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Luty 2023, 20:32:56 wysłana przez Bazyliszek »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2018 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 20:09:55 »
Miałem ostatnio do wyboru - Strażników drogich z Marvel Limited i Strażników zwykłych, tańszych. Wybrałem drugich. Kto jeszcze zrobił jak ja? Jesli twarda okładka jest droga, to ja z niej chcę zrezygnować.

A jacy Strażnicy byli w Marvel Limited?

Offline Xmen

« Odpowiedź #2019 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 20:10:32 »
Jeżeli taniej to oczywiście miękka, ktoś tutaj ostatnio pisał że tektura mocno podrożała i znacznie podnosi cenę komiksu.
Oczywiście twarda okładka do takiego komiksu jak strażnicy który faktycznie jest sztuką może być, jednak z miękką to dalej ta sama rzecz ale umówmy się epiki, cieniutkie deluxy czy jakieś freshe nie są warte swojej ceny ani tej ekskluzywnej twardej okładki.
Edit tego pajączka niemieckiego co ktoś wyżej wrzucił da się spokojnie kupić za13 euro nie 17 i trzeba dodać że przeliczając na złotówki to minimalna krajowa w Niemczech jest dwukrotnościa polskiej minimalnej, łatwo wyciągnąć wnioski.
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Luty 2023, 20:16:22 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #2020 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 20:13:59 »
Miałem ostatnio do wyboru - Strażników drogich z Marvel Limited i Strażników zwykłych, tańszych. Wybrałem drugich. Kto jeszcze zrobił jak ja? Jesli twarda okładka jest droga, to ja z niej chcę zrezygnować.

Jakąś podróbę kupiłeś :D Ja sprzedałem swoich strażników w zwykłym wydaniu i kupiłem DC Limited.
Tylko wydania ekskluzywne.

Dla takich jak Ty, powinny być wadania elektroniczne z ceną pomniejszoną o koszt wersji papierowej i wszyscy szczęśliwi  ;D
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline stab

« Odpowiedź #2021 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 20:20:21 »
Edit tego pajączka niemieckiego co ktoś wyżej wrzucił da się spokojnie kupić za13 euro nie 17

Dasz linka?

Offline Xmen

« Odpowiedź #2022 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 20:28:23 »
Przepraszam za pomyłkę można go kupić za 11.50 euro
https://www.dersammler.eu/1051335/Spider-Man-1-Neuanfang-(Softcover).html
Proszę bardzo
Jak na to nie patrzeć to dla nas Polaczków komiksy zawsze były drogie no a teraz to już ogólnie kosmos nie ceny
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Luty 2023, 20:30:13 wysłana przez Xmen »

Offline stab

« Odpowiedź #2023 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 20:36:59 »
Super tylko zalinkowałeś używkę.

Online xanar

« Odpowiedź #2024 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 20:40:02 »
Poza tym to i tak dwa razy drożej niż u nas za nowy.