Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 447236 razy)

Online eyesore

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1980 dnia: Śr, 15 Luty 2023, 10:16:10 »
Wszyscy juz probowali, poza zasiegiem.
Strasznie mnie to zastanawia że część autorów mang, takich renomowanych, to ludzie robiący straszny problemy przy wszystkim, przykład Akiry i koloru na okładce...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1981 dnia: Śr, 15 Luty 2023, 11:32:36 »
to jest naprawde trudny rynek
pewnie mozna troche rzeczy zalatwic przez agencje - nie intersowalem sie, ale chyba jest cos na ksztalt np mediatoon
tam na akcpetacje materialow mozna czekac rok
itp itd

ja bardzo chetnie wydawalbym mangi, mam potezna liste megasnych pozycji
ale brakuje mi cierpliwosci - jakby ktos znal japonski i chcial do nas dolaczyc i sie za to zabrac serdecznie zapraszam - bedzie z tego oczywiscie kasa :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1982 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 14:24:39 »
Ceny komiksów w relacji do sytuacji ekonomicznej kraju.
Poniżej szybkie zestawienie sytuacji naszej i USA pod kątem siły nabywczej:

Cost of living and purchasing power related to average income
RankCountryCost indexØ Monthly incomePurchasing power index
20United States1005911$100
47Poland51,11404$46,5
https://www.worlddata.info/cost-of-living.php

Czy komiksy w Polsce są tańsze niż w USA? Nieraz widzę takie stwierdzenia (i nie widzę żeby ktoś je podważał), sam się nie odnosiłem, bo nie analizowałem sytuacji, ale patrzę w temacie omnibusów 1600 stron za 150 $...:

W tej chwili 1 $ = 4,47 zł.
Czyli 150 $ = 670,5 zł
Ale że nasza siła nabywcza to 46,5% tego co w Stanach, to 670,5 zł -> 311,78 zł "na nasze".

W uproszczeniu - kupując omnibusa 1600 stron za 150 $ żyjąc w USA odczulibyśmy wydatek jak zakup czegokolwiek za 311,78 zł żyjąc w Polsce.

Najtańsze cegły obecnie to Knightfall któryś tom ~800 stron za ~200 zł, przy czym kierunek jest ~500 stron za ~200 zł (chociażby taki pewnik sprzedażowy jak Amazing Spider-Man), a to wciąż najtańsze w kraju wydawnictwo. Oczywiście to ceny okładkowe, z tym że ww. omnibus też okładkowo te 150 $...

Moje pytanie - kto wciąż twierdzi, że komiksy w Polsce są tańsze niż oryginalne w USA? :D

I jeszcze jedna rzecz, żeby nie było, że ignoruję, czyli "okołoinflacyjne" fakty. Zadziwia mnie jak się wkopaliśmy jako kraj z Covidem itp. gdy w takich Stanach sytuacja jest coraz bardziej stabilna od dłuższego czasu. Zwłaszcza że w 2007-2008 przeszliśmy dobrze światowy kryzys stojąc z boku, a teraz sytuacja jest niemalże odwrotna...
Nie piszcie że wojna itp., zachód też jest nią 'dotknięty' (zobaczcie np. ile Stany już na nią wydały). Rozpisywać się nie chcę, a to nie forum 'polityczne', poprzestanę tylko na stwierdzeniu, że chcieliśmy (jako kraj) 'małpować' zachód (z reakcją na Covid i dalszymi działaniami) nie mając zasobów (finansowych, instytucjonalnych itd.) jakie by nam na to pozwalały i w ten sposób zostaliśmy w D...

Przykładowe schematy - inflacja 2022, zachód dotknięty, ale znacznie mniej niż my:
Spoiler: PokażUkryj

Albo przewidywania na 2023, zachód już na prostej, a my jak zwykle "po naszemu"...:
Spoiler: PokażUkryj

Offline xanar

« Odpowiedź #1983 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 14:44:39 »
A już była chwila spokoju, że komiksy drogie, zaraz przyjedzie twój towarzysz cenowy i napisze, że Egmont ma najdroższe Spidermany  :)

Tylko ta cena 150$ to żadna nowość w 2019 był 1664 za 150$, a u nas jeszcze trochę podrożeją to już w ogóle nie będzie się opłacało tego kupować (aktualnie jest gdzie na pograniczu) no chyba, że przypadkiem spadnie parę rakiet i $ wystrzeli w kosmos, no ale to wtedy będą inne problemy niż komisky.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #1984 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 15:19:55 »
@Piterrini Tzn to nie jest żadna nowość że w pl mamy bardzo drogie komiksy i każdy to doskonale wie, niektórzy zaprzeczają żeby poczuć się lepiej. Jednak najtańsze wydawnictwo to Carrefour a później te wszystkie kolekcje.
Tylko na tym forum to jest taki temat że wiesz jakbyś obrażał czyjeś uczucia religijne albo jeszcze gorzej żonę. Pierwszy post pod postem o cenach to zawsze jest sam wiesz kto...
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #1985 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 15:25:51 »
A w innych krajach patrzyłeś czy są drogie czy tylko u nas, może wiesz po prostu komiks to drogie hobby jest.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1986 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 15:28:58 »
" Nowy Jork ma ich 51, Los Angeles 15. W Warszawie liczba miejskich radnych wynosi 469. " dane z 2015 roku , Kazik już dawno śpiewał o tej patologii :). Taki pierwszy z brzegu przykład a to jest przecież wierzchołek wierzchołka góry lodowej , mamy dużo pasożytów żyjących za nasze pieniądze i przepierdalających bezkarnie nasze pieniądze i każdy obóz polityczny przyłożył do tego łapę.  Nie jestem ekonomistą ale wydaje mi się że w jakimś procencie ma to wpływ na sytuację w Polsce plus to że wybieramy miernoty do zarządzania krajem którym nie chce się nic zmieniać poza ładowaniem w Nas nowymi daninami i tworzeniem dzielących ludzi konfliktów.  Może kiedyś będzie lepiej , ale patrząc w którą stronę skręca świat to coraz trudniej o optymizm i życzę Nam aby głównym zmartwieniem były ceny komiksów , pozdro.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1987 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 15:51:50 »
Moje pytanie - kto wciąż twierdzi, że komiksy w Polsce są tańsze niż oryginalne w USA? :D
Biorąc pod uwagę te wyliczenia: komiksy są tańsze, ale siła nabywcza jest mniejsza. Ale do porównania cen nie uwzględnia się siły nabywczej.
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Luty 2023, 15:53:30 wysłana przez Sędzia »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1988 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 15:56:51 »
@Pitterini, Pablo - zgadzam się z wami. Jest róznica między rządami z 2008 a 2020-23 i efektami gospodarczymi.

Na forum? xanar i michał81

Teraz wiadomo, że Careffour i kolekcje są w Polsce najtańsze w stosunku do ceny strony na album. Znaczy Marvel Origins odstaje. Ale jak ceny Egmontów dalej będą szły w gorę to i tak będzie tańszy.
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Luty 2023, 16:02:05 wysłana przez Bazyliszek »

Online michał81

« Odpowiedź #1989 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 16:05:06 »
Teraz wiadomo, że Careffour i kolekcje są w Polsce najtańsze w stosunku do ceny strony na album. Znaczy Marvel Origins odstaje. Ale jak ceny Egmontów dalej będą szły w gorę to i tak będzie tańszy.
Tylko twoje ukochane Hachette zrobiło podwyżkę ceny w trakcie trwania jednej kolekcji i zastrzegło sobie, że mogą być kolejne podwyżki, więc już tak nie upieraj się, że będzie u nich najtaniej.

Co do ceny kolekcji Kerfura to jest tania, bo jakościowo to blisko papieru toaletowego stoi.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1990 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 16:12:54 »
Eaglemoss też podniosło ceny WKKM, bo stawki Egmontu za opracowanie wzrosły. No i Hachette po 10 latach podniosło ceny od 2023 roku. Egmont Polska zrobił tą podwyżkę już od 2022 na Marvel Fresh i DC. Tylko że te komiksy miały miękkie okładki, a mimo to cena też wzrosła o 25%.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1991 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 16:15:10 »
...Ale i ceną komiksy z kerfura przypominają papier toaletowy a nie kuchenkę mikrofalową czy żelazko. W egmontach też papier coraz gorszy.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #1992 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 16:20:46 »
Jeżeli ktoś twierdzi, że można te komiksy taniej wydawać, to nie zakłada wydawnictwo i wydaje o połowę taniej, to przecież żyła złota jest.

Tak, ja twierdze, że komiksy są "jeszcze" tańsze jeżeli porówna się jakość wydania do ceny, i nawet mogę wam to na przykładzie pokazać, no ale lepiej pisać bez sensu, że Egmont drogi i zły i Spider-man drogi bo ja tylko Spider-mana kupuje  ::)

Egmont - Flash. Powrót Wally'ego Westa. Tom 1 - 90 - realnie z 56
DC - FLASH WALLY WEST RETURNS SC - 52 Azyl - Atom - 77

Egmont ma lepszy papier, Dc to już zapomniało co to kreda i dają jakiś po taniości.

X-Men. Punkty zwrotne – Upadek mutantów
Egmont - realnie - 75 / X-MEN MILESTONES MUTANT MASSACRE SC - Azyl 180 - Egmont jest na twardo i do tego tańszy.

"Droga" Zagłada Gotham - 56 / BATMAN THE DOOM THAT CAME TO GOTHAM SC - 53
U Egmonta na twardo i powiększony, szyty i na lepszym papierze, aktualnie te Deluxy od Dc są na bieda papierze i nawet już nie są szyte tylko klejone i kosztują na polskie ok 100. Ten tutaj jest na miękko i cena praktycznie taka sama.

Offline komiks

« Odpowiedź #1993 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 16:28:26 »
Według mnie, bez sensu jest porównywać amerykańskie komiksy na rynku amerykańskim do rynku polskiego. Dlatego, że to jest produkt rodzimy w Ameryce, a u nas eksportowany, tłumaczony na język obcy i kupowany na licencji. O wiele lepiej byłoby porównać amerykańskie komiksy na rynku polskim vs jakiś inny kraj UE.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline xanar

« Odpowiedź #1994 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 16:33:13 »
No to porównaj.