Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 442195 razy)

Offline plast

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1830 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 22:04:21 »
Nie my ustaliliśmy, tylko ty ustaliłeś.

Nie ja tylko GUS :) Póki co ostatnie dane to dane za grudzień, w lutym podadzą za styczeń, nie sądzę by było mniej niż za grudzień, szczególnie że minimalna wzrosła z 3000 do 3500 czy jakoś tak, a to BARDZO mocno dźwignie średnią. Zatem spokojnie jesteśmy na stałe na poziomie grudniowym lub wyżej, bo większość pracowników od stycznia dostaje podwyżkę, bo kiedy jak nie na przełomie roku? Nie ma co zaciemniać obrazu.

Na zawyżanie średniej ma wpływ również podwyższanie płacy minimalnej, gdzie w USA ostatnia podwyżka miała miejsce w 2009 roku, do 7,25 dolara za godzinę.

Chciałeś dać argument przeciw polskiej średniej a dałeś praktyczny dowód tego jak słabo jest w USA :)

O minimalnej jest fajny artykuł tutaj:

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/placa-minimalna-za-pis-przegonila-amerykanska-w-sile-nabywczej-a-zaraz-kolejna/ef2kgxm - polecam pod kątem siły nabywczej poczytać

I jeszcze dwa takie na dokładkę:

https://www.obserwatorfinansowy.pl/tematyka/makroekonomia/trendy-gospodarcze/koniec-mitu-ameryki/

https://polakwameryce.pl/2020/07/10/obiektywne-porownanie-miedzy-polska-a-usa-nr-1-sila-nabywcza/

Byłem w USA, mogłem zostać, nie zostałem, z wielu powodów, nie tylko finansowych - pewnie w mojej branży miałbym tam trochę lepiej (pod warunkiem zachowania dobrego zdrowia przez co najmniej 15 lat), ale i tu nie narzekam - co widziałem to moje. Mam tam wielu znajomych i nawet jakąś dalszą rodzinę, ogólnie fajnie pojechać pozwiedzać i fajnie być tam kimś, kto dobrze zarabia, ale wszyscy pozostali mają naprawdę pod wieloma względami o wiele gorzej niż nawet my w kraju, który dopiero 30 lat z hakiem temu pozbył się komuny, jest to dziwne, ale tak jest.

w USA jest też więcej bezdomnych mieszkających w namiotach, którzy sporo zaniżają, bo nie mają rejestrowanych dochodów.

Racja, bezdomność tam to jakaś nieprawdopodobna sprawa, w Azji wschodniej tylu bezdomnych nie widziałem co w SF czy LA.

Natomiast jak to wpływa na oficjalną średnią to bym dyskutował - skoro ci ludzie nie mają zarobków to oficjalnie nie są w ogóle brani pod uwagę. Zatem dzięki nim średnia ROŚNIE, bo gdyby ich wziąć pod uwagę jako zero albo nawet jako minimalną pensję to średnia by przecież zmalała. Co po raz kolejny pokazuje, że wszelkie informacje o średnich zarobkach z USA trzeba naprawdę brać z przymrużeniem oka.

Zdecydowanie niemal w każdym przypadku lepsza jest mediana czy dominanta, no ale te dane są jeszcze trudniej dostępne.

Offline Randal63

« Odpowiedź #1831 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 03:51:06 »
A to wiadomość sprzed kilku dni, czołówka lokalnej gazety z Chicago. :o

Offline Szekak

« Odpowiedź #1832 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 09:15:01 »
na ten moment czas pokazuje że nikt się nie zwija w przeciwieństwie do tego co piszą wyznawcy komiksowej apokalipsy.
Wyznawcy komiksowej apokalipsy nie pisza, ze ktos sie zwija przeciez, a ze dopiero zacznie sie zwijac. Poczekaj spokojnie do konca roku. :)
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Cringer

« Odpowiedź #1833 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 11:11:21 »
Wyznawcy komiksowej apokalipsy nie pisza, ze ktos sie zwija przeciez, a ze dopiero zacznie sie zwijac. Poczekaj spokojnie do konca roku. :)
czekam tak już od 10 lat.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1834 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 11:13:18 »
No to nie wiem na co, w kazdym razie jeszcze niecaly rok nie powinien ci juz robic roznicy.

Offline xanar

« Odpowiedź #1835 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 11:26:11 »
Znaczy, już raz ten rynek się zawinął, więc skąd pomysł, że takie coś się już nie wydarzy. Takiej inflacji jak teraz też nie było od jakiś 25 lat, także spokojnie.
Patrząc co wyczyniają te nasze orły u władzy, może być znacznie grubiej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Szekak

« Odpowiedź #1836 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 11:48:15 »
Nie sadze zeby byl jakis mega krach i sie zamykaly wydawnictwa, ale ograniczenie liczby tytulow bedzie na pewno.

Offline plast

« Odpowiedź #1837 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 12:18:28 »
Będzie ograniczenie jeśli ludzie zaczną mniej kupować.

A zaczną mniej kupować jak będą mieć mniej kasy lub będzie ona mniej warta.

Póki co najbardziej widać to w gastronomii.

Czy przeniesie się na inne branże? Prawdopodobnie niestety tak, pytanie w jakim zakresie.

Offline Cringer

« Odpowiedź #1838 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 12:20:06 »
No to nie wiem na co, w kazdym razie jeszcze niecaly rok nie powinien ci juz robic roznicy.
jak będę kolejny rok czytał o upadaniu rynku, a nic się nie wydarzy, to zrobi mi to różnicę.

Nie sadze zeby byl jakis mega krach i sie zamykaly wydawnictwa, ale ograniczenie liczby tytulow bedzie na pewno.
o nie nie, czekam na spektakularny krach. Taki jak wieszczono.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1839 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 12:22:13 »
Ok, to mowisz o jakichs osobach o ktorych ja nic nie wiem. Ja wieszcze od poprzedniego roku i spodziewam sie ograniczenia tytulow.

Offline raz0req

« Odpowiedź #1840 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 13:26:25 »
Znaczy, już raz ten rynek się zawinął, więc skąd pomysł, że takie coś się już nie wydarzy. Takiej inflacji jak teraz też nie było od jakiś 25 lat, także spokojnie.
Patrząc co wyczyniają te nasze orły u władzy, może być znacznie grubiej.

Tak z czystej ciekawości, kiedy miało to miejsce i co było przyczyną?

Offline xanar

« Odpowiedź #1841 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 13:37:26 »
Ale co inflacja czy upadek TM-Semic.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1842 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 13:40:03 »
w latach 90tych rynek się zawinął - o to chodziło chyba

Offline xanar

« Odpowiedź #1843 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 13:54:36 »
Tam było parę powodów z tego co pamiętam, inne rozrywki się pojawiły jak gry komputerowe, jakość tych zeszytów była słaba, no i te historie były niedorzeczne, sam Marvel zbankrutował w 96 r.
No ale bądzmy poważni przecież to przez to, że Egmont się pojawił i wykosił całą konkurencje, żeby nikt nie nic nie wydawał  ;D

Online michał81

« Odpowiedź #1844 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 22:18:31 »
Dziś na jednej z grup facebookowych pojawiły się ciekawe podsumowania komiksowe wyciągnięte z sklepu gildii

Wniosek nasuwa się jeden. Manga dominuje, amerykańskie w odwrocie, europejskie i polskie zaskakująco dobrze.

I jeszcze jedno podsumowanie dotyczące dominacji Egmontu.
https://datawrapper.dwcdn.net/TFWCh/1/?fbclid=IwAR0uT57eTs-yePtQVbjInC-c1UEj9jLXvAcdAEdDRePhbwsPz8t_FDtAzrs

Oczywiście zostaje jeszcze kwestia nakładów, bo wykresy mówią o ilości tytułów.