Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 503425 razy)

Online misiokles

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1785 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 09:07:03 »
Nikt nie twierdzi, że powinniśmy liczyć - ale dodruki również świadczą o żywotności a nie zwijaniu wydawnictwa.

Online xanar

« Odpowiedź #1786 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 09:09:49 »
na ten moment czas pokazuje że nikt się nie zwija w przeciwieństwie do tego co piszą wyznawcy komiksowej apokalipsy.

A co do cen to ten zły Egmont też podniósł cenę okładkową pozycji z 40zł na 50zł i to serii które wydaje 8 lat.
Grubsze twardookładkowce rzeczywiście podrożały trochę więcej, tylko tutaj pojawia się kwestia ceny kartonu. Tak czy siak, jakoś Egmont wcale nie zwalnia z wydawaniem i komiksów bardziej przybywa niż ubywa.
Okaże się w połowie albo pod koniec roku, co będzie w kolejnym, no na twardo trochę więcej jakieś 50%.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online radef

« Odpowiedź #1787 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 09:32:27 »
no na twardo trochę więcej jakieś 50%.
O 50% podrożały tylko najgrubsze tomy, bo co, już tu wielokrotnie pisałem, podwyżki cen papieru spowodowały, że ceny komiksów Egmontu się spłaszczyły. Teraz dwa razy grubszy tom zwykle kosztuje prawie tyle samo co dwa tomy o połowie takiej grubości.
Chociażby w przypadku komiksów w HC o grubości ok. 300 stron podwyżka wyniosła ok. 30%, ze 100 zł na 130 zł, co widać chociażby po "Punktach zwrotnych" czy "Daredevilu".
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online xanar

« Odpowiedź #1788 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 09:51:39 »
No to podrożały od 30% do 50% :) i będą dalej drożeć. Jak ktoś kupuje np. też po amerykańsku i jeszcze $ spadnie, to po polsku będą droższe niż te z USA, zasadniczo to już są taki Flash:

Flash. Powrót Wally'ego Westa. Tom 1
https://egmont.pl/Flash.-Powrot-Wally-ego-Westa.-Tom-1,71780360,p.html

https://azylkomiksu.pl/p/77/377355/flash-wally-west-returns-sc-dc-tomy.html

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1789 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 10:25:40 »
I dlatego coraz więcej rzeczy kupuję w omnibusach. Nie myślałem że kiedyś to powiem, ale to teraz najbardziej opłacalne rozwiązanie. Co prawda mój angielski nie jest rewelacyjny, ale to dobra okazja do ćwiczenia.

Online Cringer

« Odpowiedź #1790 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 10:40:09 »
Okaże się w połowie albo pod koniec roku, co będzie w kolejnym,
Mądrego to dobrze poczytać.

Online xanar

« Odpowiedź #1791 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 10:52:52 »
 8)

Offline eyesore

« Odpowiedź #1792 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 11:41:50 »
Jak jesteśmy przy dyskusji o inflacji i o ile zdrożały komiksy to tylko chciał bym zwrócić uwagę że inne rzeczy też zdrożały. I o ile bez kolejnego komiksu dam sobie rade to bez jedzenia czy paliwa żeby dojechać do pracy (swoją drogą absurd, pracuję żeby mieć kasę na paliwo żeby dojechać do pracy  ;D ) albo spłaty kolejnej raty kredytu hipotecznego to juz gorzej. I może to być 10 albo 50% drożej ale jak mam pustawy portfel to odkładam zakup na później lub robię coraz bardziej większą selekcję.
Dlatego też, żeby było w temacie, czy Epiki X-ludzi wyjdą teraz czy za 3-4 lata mi to wisi, można na spokojnie poczekać. Bardzo się cieszę z DD, że będą lecieć dalej z tematem, tak samo że będą rozwijać uniwersum Sandaman (choć Dom Szeptów był słaby i pozbyłem się się bez żalu).

Online radef

« Odpowiedź #1793 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 11:43:49 »
No to podrożały od 30% do 50% :) i będą dalej drożeć. Jak ktoś kupuje np. też po amerykańsku i jeszcze $ spadnie, to po polsku będą droższe niż te z USA, zasadniczo to już są taki Flash:
Powiedziałbym bardziej, że od 20% do 50%.
Ale widać, że młody jesteś. ;)  Przed kontrofensywą Egmontu od 2013 roku, to praktycznie każdy grubszy komiks kosztował więcej w Polsce niż w USA.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline death_bird

« Odpowiedź #1794 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 11:48:16 »
A teraz kosztują taniej?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online xanar

« Odpowiedź #1795 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 11:58:13 »
Powiedziałbym bardziej, że od 20% do 50%.
Ale widać, że młody jesteś. ;)  Przed kontrofensywą Egmontu od 2013 roku, to praktycznie każdy grubszy komiks kosztował więcej w Polsce niż w USA.
Chyba kontrofensywa Hachette :) Tylko wtedy $ był tańszy, teraz jest, no przynajmniej był najdroższy w historii.

A teraz kosztują taniej?
Zależy, które i jak na to patrzeć, taki epic to praktycznie to samo, tylko u nas jest twarda okładka i "lepszy" papier. Tylko ten amerykański epic jak się wyprzeda to tak szybko nie dodrukują a tych mniej popularnych to podejrzewam, że wcale.
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Styczeń 2023, 12:02:25 wysłana przez xanar »

Online radef

« Odpowiedź #1796 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 12:02:12 »
Chyba kontrofensywa Hachette :) Tylko wtedy $ był tańszy, teraz jest, no przynajmniej był najdroższy w historii.
Kto jak zwał, ten zwał. Bo w tym samym roku co WKKM, wystartowało też Nowe DC, które miało niższe ceny niż wcześniejsze komiksy DC od Egmontu.
A co do drogiego dolara - a jak myślicie, jaka jest jedna z przyczyn inflacji, szczególnie na rynku księgarskim? Ceny druku książek są bardzo międzynarodowe, a często w polskich drukarniach są drukowane pozycje na Europę Zachodnią.
A teraz kosztują taniej?
To już zależy. Tylko po prostu mówię, że to nie jest novum na polskim rynku. No i teraz, w przeciwieństwie do sytuacji sprzed ponad 10 lat, bez problemu da się kupować komiksy u nas z rabatem 37-40%, a czasem nawet 45%, jeżeli się poczeka na większą okazję.

Online xanar

« Odpowiedź #1797 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 12:05:12 »
U nas to jest drożej bo materiały brali tanie z Rosji a teraz muszą droższe z innych krajów, przynajmniej tak coś mi się obiło o uszy.
Główną przyczyną inflacji jest to, że "drukują" pieniądze bez opamiętania.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1798 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 13:02:00 »
Zależy, które i jak na to patrzeć, taki epic to praktycznie to samo, tylko u nas jest twarda okładka i "lepszy" papier. Tylko ten amerykański epic jak się wyprzeda to tak szybko nie dodrukują a tych mniej popularnych to podejrzewam, że wcale.

Ale chyba rozmawiamy o różnych zjawiskach. Wszedłem na jakąś stronę (nazywa się to to G&B Comics - nie znam, pierwszy raz widzę) i tam epiki widzę poniżej 60$ sztuka. A niektóre tuż poniżej 50$. Ale liczmy, że oficjalna cena jednego tomu to 60$.
I teraz pytanie brzmi: kto w Polsce wydaje epiki poniżej 60 PLN?
U nas epik po rabatach kosztuje ponad 120 PLN czyli dwukrotnie więcej niż płaci za niego Jankes. Nominalnie. Bo jest jeszcze różnica siły nabywczej danej waluty. W efekcie mogłoby się okazać, że gdyby próbować porównać realnie to Amerykanin za swojego epika musiałby płacić jakieś 150$/sztuka (albo i więcej, bo nie kojarzę teraz jaka jest faktyczna różnica w sile nabywczej) żeby można było napisać że ten komiks kosztuje go tyle samo co Polaka.
W każdym razie o co mi chodzi: statystyczny Kowalski musi pracować pewnie dwa/trzy razy dłużej niż statystyczny Jones żeby kupić ten sam komiks (fakt - różnie wydany). Dlatego nie potrafię się zgodzić ze stwierdzeniem, że komiks może być tańszy w Polsce niż w Stanach. Bo to jest zwyczajnie niemożliwe (koszt licencji/tłumaczenia/dochód polskiego wydawcy po opędzeniu tych dodatkowych kosztów). Prawda jest taka, że my za tę samą rozrywkę płacimy 2-3 razy tyle co Jankesi. Co sprawia (nawet bez inflacji), że nad Wisłą to jest naprawdę drogie hobby.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline plast

« Odpowiedź #1799 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 13:29:17 »
Zarobki w USA to trudna sprawa do policzenia (bo to ogromnie zróżnicowany kraj), ale w przybliżeniu można przyjąć 2-3x więcej niż w PL. Na pewno dużo mniej niż 4-5x, więc nie wiem skąd pomysł przeliczenia waluty 1:1.

Jednocześnie zarabiając 2-3x więcej netto niż w PL musisz jeszcze z tego sobie opłacić wiele rzeczy, na które w PL masz wywalone, np. ubezpieczenie zdrowotne, czasem idzie na to 1/3 pensji. Pozostałe koszty życia też są od 2 do nawet 10x większe.

W dużym uproszczeniu możemy przyjąć, że średni Amerykanin ma 2x więcej nominalnie niż średni Polak.

50 USD to 220 PLN.

Połowa z tego to 110 PLN.

Czyli cena epika po rabatach 120 PLN jest podobnym obciążeniem.