Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 442314 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1770 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 21:53:17 »
Ech - Złota Era CDA, gdy internet był na kartki i wszystkiego dowiadywaliśmy się z prasy - to były czasy. Plus czasem takie dobre pełniaki dawali. Przechodzenia Fallouta 2 bez porządnej instrukcji, bez porządnej znajomości angielskiego, w gorące lipcowe dni, to człowiek nigdy nie zapomni. :)
Przejście na kwartalnik mogę zrozumieć. Ale jak trzykrotnie podnieśli cenę to się całkiem zbulwersowałem, bo to już jakieś jaja są. Niestety covid podniósł ceny papieru, podniósł ceny komiksów i jednocześnie wykańcza prasę papierową. End of the era.

A PSX Extreme czy Neo to nigdy nie czytałem, bo oczywiście PC MASTER RACE.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1771 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 22:31:14 »
Miałem już o tym pisać przy okazji poprzednich postów, ale jakoś mi to umknęło.
Śmialiśmy się w którejś z dyskusji, że komiksy Marvela leżą gdzieś pomiędzy warzywami a tanią odzieżą w markecie Carrefour (oczywiście nie dosłownie). W Empiku komiksy udostępnione w szerokiej dystrybucji mają swoje miejsce a ich cena równa się cenie okładkowej, zatem mało kto tam się kręci przy tych komiksach. Zresztą często są w stanie mocno outlet.

Podczas gdy Manga w salonach inmedio ma swoją malutką półeczkę na regale opatrzonym dużym hasłem:

Za akcję odpowiada chyba Studio JG.

Szczerze to blado wygląda promocja nawet tych najgłośniejszych amerykańskich superhero, nie wspominając już o ambitniejszych pozycjach.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1772 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 23:17:21 »
HugoL3 dałeś jakiś nieprawidłowy link do obrazka

Ja u siebie widziałem takie stojaki z edycjami z plakatem:

Przyciągają uwagę. Plakat z kaiju prosił mnie żebym go wziął na chatę, ale byłem twardy i finalnie odpuściłem  :P :D
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Cringer

« Odpowiedź #1773 dnia: Nd, 22 Styczeń 2023, 19:59:41 »
Przez 10 lat nie było inflacji na poziomie 20%.
co spowodowało że jakaś nowa kolekcja komiksowa zdrożała z 40zł na 50zł. Procentowo to mniejsza podwyżka niż ceny masła i cukru. Nie zrozum mnie źle. Rynek owszem może oberwać, tylko na ten moment nikt się nie zwija. Ba, jest już wzmianka o nowym wydawcy.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #1774 dnia: Nd, 22 Styczeń 2023, 20:02:36 »
O jakim nowym wydawcy?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1776 dnia: Nd, 22 Styczeń 2023, 22:04:55 »
A co ma inflacja do tego. Ktoś dostrzega lukę albo konkurencję nijakiej jakości i wchodzi. Oczywiście musi mu się to opłacać - nigdy od razu, z reguły jest to plan kilkuletni. Ale na przykładzie Shopee widzimy, że przeszarżowali.

Akurat nie wydaje mi się, żeby komiksy były taką luką w Polsce. Mamy głośne tytuły do nabycia w księgarniach. Wydawnictwa działają i poszerzają swoją ofertę. Tylko tyle, że nie ma komiksów w kioskach. Moim zdaniem nie miałoby to szansy, skoro już kilka razy poległo, no ale przechadzając się do kiosku często widzę gazety, które moim zdaniem nie powinny się sprzedawać, a chyba jednak się sprzedają, skoro widzę je co miesiąc.

Online freshmaker

« Odpowiedź #1777 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 00:28:09 »
jakich kioskach?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1778 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 00:35:15 »
Może źle się wyraziłem, bo kolekcje komiksowe są do kupienia w kioskach. Chodziło mi o brak komiksów w formie zeszytówek do nabycia w kioskach.

Offline xanar

« Odpowiedź #1779 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 00:45:44 »
Inflacja ma to do tego, że ludzie mają mniej do wydawania na "nieistotne dla przetrwania towary", może kolekcje podrożały 10 zł, ale takie złe Egmontu to już znacznie więcej i będą dalej drożeć, zresztą tak jak prawie wszystko.
A to czy to był dobry moment z tym nowym wydawnictwem to czas pokaże, wg mnie to wszyscy będą mniej wydawać.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online freshmaker

« Odpowiedź #1780 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 08:19:43 »
chodzi mi o to ze praktycznie nie ma już kiosków, tylko empiki, saloniki w metrze i marketach - ale tam prasa to dodatek do batonów, kawy i papierosów. komiksy w kiosku to jakaś fikcja.

Offline Cringer

« Odpowiedź #1781 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 08:44:38 »
A to czy to był dobry moment z tym nowym wydawnictwem to czas pokaże, wg mnie to wszyscy będą mniej wydawać.
na ten moment czas pokazuje że nikt się nie zwija w przeciwieństwie do tego co piszą wyznawcy komiksowej apokalipsy.

A co do cen to ten zły Egmont też podniósł cenę okładkową pozycji z 40zł na 50zł i to serii które wydaje 8 lat.
Grubsze twardookładkowce rzeczywiście podrożały trochę więcej, tylko tutaj pojawia się kwestia ceny kartonu. Tak czy siak, jakoś Egmont wcale nie zwalnia z wydawaniem i komiksów bardziej przybywa niż ubywa.
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Styczeń 2023, 08:49:06 wysłana przez Cringer »

Online michał81

« Odpowiedź #1782 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 08:47:42 »
na ten moment czas pokazuje że nikt się nie zwija w przeciwieństwie do tego co piszą wyznawcy komiksowej apokalipsy.
hmmm...... Taurus?

Offline misiokles

« Odpowiedź #1783 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 08:49:29 »
Taurus się zwija? Wydał w 2022 16 pozycji (nowości + dodruki). To wciąż daleko od czasów świetności, ale mimo wszystko najwięcej od czasów pandemii.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1784 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 08:55:13 »
A dlaczego dodruki mamy liczyć jako nowe pozycje?
Czas nas zmienił, chłopaki...