Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 438140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline starcek

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1740 dnia: So, 05 Listopad 2022, 17:40:06 »
Pamiętam moje zadziwienie, gdy zobaczyłem - po wielu latach przerwy - ceny modeli kartonowych do sklejania. Kadet ma rację - hobby kosztuje.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline xanar

« Odpowiedź #1741 dnia: So, 05 Listopad 2022, 18:39:08 »
Większość społeczeństwa nie czyta też komiksów...

Umówmy się też - jeszcze zanim ceny zaczęły rosnąć, to gdy przeciętny obywatel widział integral za 100 zł okładkowej, pukał się w głowę. Trzeba być wkręconym w hobby, żeby płacić takie sumy (i wiedzieć, że nie zawsze płaci się okładkową).
Jesteśmy na forum komiksowym, także ci co nie czytaj nawet tu nie wejdą.

Pamiętam moje zadziwienie, gdy zobaczyłem - po wielu latach przerwy - ceny modeli kartonowych do sklejania. Kadet ma rację - hobby kosztuje.
Może zaraz wrócą tanie hobby, jak np. zbieranie puszek.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #1742 dnia: So, 05 Listopad 2022, 19:26:11 »
Nie ma co narzekać, w styczniu aktualne ceny będą wyglądały jak mega okazja na Black friday.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #1743 dnia: So, 05 Listopad 2022, 22:16:35 »
Prywatne komiksy, użytkowane maksymalnie parę godziny w życiu stoją w sprzeczności ze zrównoważoną konsumpcją  :) :) :)

Offline plast

« Odpowiedź #1744 dnia: So, 05 Listopad 2022, 23:48:04 »
Prywatne komiksy, użytkowane maksymalnie parę godziny w życiu stoją w sprzeczności ze zrównoważoną konsumpcją  :) :) :)

Idziesz do restauracji na obiad i wydajesz 200 zł na godzinną konsumpcję, której nigdy nie powtórzysz bez ponownej zapłaty, a jej jedynym efektem (tej konsumpcji) poza ową godziną przyjemności będzie defakacja.

Idąc tym tropem również można to nazwać słabo zrównoważoną konsumpcją, prawda? A jednak robi tak nieco więcej ludzi niż czyta/kupuje/kolekcjonuje komiksy i jest to dosyć normalną rzeczą od dziesiątek lat.

Punkt widzenia....

Offline Midar

« Odpowiedź #1745 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 00:01:21 »
Nie ma co narzekać, w styczniu aktualne ceny będą wyglądały jak mega okazja na Black friday.
Histeryzujesz.

Offline xanar

« Odpowiedź #1746 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 00:07:15 »
Idziesz do restauracji na obiad i wydajesz 200 zł na godzinną konsumpcję, której nigdy nie powtórzysz bez ponownej zapłaty, a jej jedynym efektem (tej konsumpcji) poza ową godziną przyjemności będzie defakacja.

Idąc tym tropem również można to nazwać słabo zrównoważoną konsumpcją, prawda? A jednak robi tak nieco więcej ludzi niż czyta/kupuje/kolekcjonuje komiksy i jest to dosyć normalną rzeczą od dziesiątek lat.

Punkt widzenia....
To nie ja, tylko główny ekonomista Orlenu i mówił o samochodach.  :) Ale to można na wszystko przełożyć.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1747 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 02:37:04 »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Death

« Odpowiedź #1748 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 09:14:01 »
Spokojnie, myśmy już tych zapaści i punktów zwrotnych przeżyli od 1999 roku co najmniej kilka. A rynek i tak się rozwijał. :)
https://forum.gildia.pl/index.php/topic,10239.0.html

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1749 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 10:09:28 »
Spokojnie, myśmy już tych zapaści i punktów zwrotnych przeżyli od 1999 roku co najmniej kilka. A rynek i tak się rozwijał. :)
https://forum.gildia.pl/index.php/topic,10239.0.html

Adro to był dopiero hardkor - z tego co pamiętam kupował wszystkie komiksy wychodzące po polsku i jak już przestał wyrabiać finansowo bo tyle tego wychodziło to mu rodzice pomagali. Ciekawe czy jeszcze siedzi w komiksowie? :D
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Szekak

« Odpowiedź #1750 dnia: Śr, 09 Listopad 2022, 09:32:48 »
W bestsellerach Taniej Ksiazki 2022, w top 10 (ksiazki+komiksy) trzy tomy heartstoppera.

https://www.taniaksiazka.pl/bestsellery/sortuj-bestsellerscurryear

A niby komiksy to nisza, huehue.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline holcman

« Odpowiedź #1751 dnia: Śr, 09 Listopad 2022, 10:59:21 »
W bestsellerach Taniej Ksiazki 2022, w top 10 (ksiazki+komiksy) trzy tomy heartstoppera.

A czwarty niewiele niżej :-)

Offline komiks

« Odpowiedź #1752 dnia: Śr, 09 Listopad 2022, 11:15:40 »

To się nazywam hype, o tej pozycji pisano chyba już wszędzie, bo jest wydarzeniem kulturowym, przełamuje pewne tabu, to że jest to komiks, ma akurat najmniejsze znaczenie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Simon11

« Odpowiedź #1753 dnia: Śr, 30 Listopad 2022, 09:57:55 »
Miałem okazję być w weekend na Targach Książki Historycznej w Arkadach Kubickiego. Wśród wystawców znalazło się też kilka stoisk z asortymentem komiksowym, ale chyba jedynym wydawcą obecnym ze swoją ofertą był Scream. I właśnie na tym stoisku byłem świadkiem ciekawego zdarzenia. Jeden  z klientów wziął do ręki pozycję ze stoiska, po czym za chwilę ją odłożył ze stwierdzeniem: a to jest komiks, to nie. Na co sprzedawca mu odpowiedział: właśnie, że to nie jest komiks, to powieść graficzna połączona z powieścią wizualną i jest to forma, która na polskim rynku jest bardzo rzadko spotykana. 

;D

Niestety nie udało mi się zlokalizować tej pozycji więc nie wiem co to za "arcydzieło", ale argumentacja sprzedawcy była dość zabawna. Ciekawe, czy dla osób, które na co dzień nie czytają komiksów, takie teksty rzeczywiście mają znaczenie i są ich w stanie przekonać, że obcują z czymś  bardziej ambitnym.  ;)

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1754 dnia: Śr, 30 Listopad 2022, 13:52:20 »
Niestety nie udało mi się zlokalizować tej pozycji więc nie wiem co to za "arcydzieło", ale argumentacja sprzedawcy była dość zabawna. Ciekawe, czy dla osób, które na co dzień nie czytają komiksów, takie teksty rzeczywiście mają znaczenie i są ich w stanie przekonać, że obcują z czymś  bardziej ambitnym.  ;)

Przypomina mi to zasłyszaną opowieść o dziecku, które dostało spazmów niechęci jak tylko usłyszało "zupa pomidorowa" więc rodzice wmówili mu, że to nie pomidorowa a węgierska i wtedy wsuwał ze smakiem.