Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 443266 razy)

Offline Death

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1695 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 16:03:40 »
Kurde, szkoda że tego komiksu nie wydała Kultura Gniewu. Wtedy byśmy poprosili KG o jakiś komiks np. wydajcie proszę Gusa, a Szymon ze swego hamaka na Karaibach popijając drina z pozłacanej połówki kokosa już by dzwonił z ofertą do oryginalnego wydawcy. :D

Offline Koalar

« Odpowiedź #1696 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 17:27:28 »
Sorry, panowie, nie mam czasu ani ochoty na offtopy przy okazji offtopu (nawet mi się nie chce prostować rzeczy, które mi bezpodstawnie imputujecie).

Jak macie inne zdanie na temat, dlaczego o komiksie Heartstopper jest tak cicho na tym forum, no to z chęcią się dowiem.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1697 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 11:15:19 »
Ciekawe czy Egmont więcej zarobił za ten rok niż poprzedni.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #1698 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 11:44:55 »
"Myślę, że jeśli chodzi o ceny celulozy, to jesteśmy po maksymalnych cenach. Te ceny osiągnęły w sierpniu i na początku września 1.500 USD za tonę. Ceny w październiku są niższe o około 17-18 USD. Myślę, że rok 2023 i 2024 to będą lata stopniowego spadku cen celulozy, w szczególności dla przemysłu papierniczego i opakowaniowego. Ponieważ w tych latach pojawi się ponad 4,5 mln ton nowych mocy produkcyjnych w zakresie produkcji celulozy głównie w Ameryce Południowej" - powiedział prezes Arctic Paper"
https://stooq.pl/n/?f=1516394&search=arctic+paper

jak nie spadek popytu to może wzrost podaży pomoże?

Offline Konrad

« Odpowiedź #1699 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 11:48:28 »
Ciekawe czy Egmont więcej zarobił za ten rok niż poprzedni.
Tego dowiemy się w kwietniu przy corocznym podsumowaniu. W 2021r. mieli "marne" 9,6 mln zł zysku netto
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/story-house-egmont-wydawnictwo-ile-zarabia_1

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1700 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 12:07:17 »
"Myślę, że jeśli chodzi o ceny celulozy, to jesteśmy po maksymalnych cenach. Te ceny osiągnęły w sierpniu i na początku września 1.500 USD za tonę. Ceny w październiku są niższe o około 17-18 USD. Myślę, że rok 2023 i 2024 to będą lata stopniowego spadku cen celulozy, w szczególności dla przemysłu papierniczego i opakowaniowego. Ponieważ w tych latach pojawi się ponad 4,5 mln ton nowych mocy produkcyjnych w zakresie produkcji celulozy głównie w Ameryce Południowej" - powiedział prezes Arctic Paper"
https://stooq.pl/n/?f=1516394&search=arctic+paper

jak nie spadek popytu to może wzrost podaży pomoże?

Kolodziejczak mowil w Lodzi ze ceny papieru sie ustabilizowaly/stanely ale znow ida w gore i w styczniu ceny komiksow maja isc jeszcze chyba 30% w gore.

Offline Teli

« Odpowiedź #1701 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 13:09:47 »
Kolodziejczak mowil w Lodzi ze ceny papieru sie ustabilizowaly/stanely ale znow ida w gore i w styczniu ceny komiksow maja isc jeszcze chyba 30% w gore.

Co potwierdzi się, lub nie, w ciągu dwóch tygodni jak wjadą zapowiedzi na styczeń.
Już odkładam kasę na chipsy, które urozmaicą mi czytanie gównoburzy jaka tu nastąpi po ewentualnym podniesieniu cen o wartość rabatu Gildii.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1702 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 18:53:24 »
Będą wzrosty cen wszędzie. Ale są podwyżki i podwyżki. Marvel Origins jest w teście po 50 zł, Kolekcja Carefoura zdrożała o 8 zł. A taki Epic Spider-Mana to zdrożał o 80 zł. I inne twarde pozycje też MOCNO poszły w górę. A TK zapowiedział, że zmiany formatu na tańszy raczej nie będzie. Czyli dostaniemy po kieszeni.

Offline plast

« Odpowiedź #1703 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 20:22:09 »
Nikogo nie bronię, bo jako nabywca komiksów sam jestem pokrzywdzony, niemniej jeśli mamy inflację 20% r/r to zyski też muszą być 20% większe żeby de facto były takie same jak rok wcześniej, no i biznes prowadzi się generalnie dla zysku.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1704 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 20:30:39 »
To niestety fakt. 20% inflacji jest tylko w statystykach. Ceny na półkach sklepowych w tym roku poszły w górę minimum 30% do nawet 100%. Bo jeśli w styczniu najtańszy krojony chleb z Biedry kosztował 1.99 a teraz 2.75 zł, mleko z 1.89 do 3.39, jajka z 4.5 do 7.5 zł czy ser z 3.39 do 4.75 zł, to za cholerę nie wychodzi 17.2% podwyżki. Marże nie spadają, spadają za to objętości opakowań. Wycofują choćby colę 2 l i zastępują ją butelką 1.75 l za i tak wyższą cenę. Za to staniały lokomotywy. :)

W komiksowie już o tym pisaliśmy - do wzrostu cen energii i paliw, doszły jeszcze szalone wahania na rynku papieru, zerwanie łańcucha dostaw z Chin, wywóz krajowego surowca za granicę, w Polsce została jedna papiernia, która i tak głównie karton produkuje.

Podsumowując - polska gospodarka stacza się i będzie jeszcze drożej. Kto jest temu winny, to każdy sam sobie dośpiewa.

Online studio_lain

« Odpowiedź #1705 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 15:15:32 »
Ciesze sie, ze po latach moge napisac Bazyliszku - zgadzam sie z toba
Kiedys wydawalo mi sie, ze 100 zl to cena zaporowa na komiks
Robilismy wszystko by bic w ceny ponizej 100
Maks to bylo 99 zl
Od wakacji obserwuje co sie dzieje na rynku komiksowym i jak tak dalej pojdzie to czeka nas wielka komiksowa smuta. Ceny zaczynaja byc mordercze. A sam kupuje komiksy i ze sporej ilosci rezygnowalem, chodz serducho kolekcjonera bolalo.
Z dobrych wiesci z rozmow ze sprzedawcami wiem, ze komiksy wciaz dobrze schodza, ale widac tez ze ludzie kupuja mniej pozycji, bo wzrosly ceny - jestem ciekaw kto z malych przetrwa ten kryzys.
Bardzo dobrze wciaz trzyma sie manga, gdzie skoki cen nie bola tak bardzo klienta - 5,10 zl
Inegrale komiksowe drozeja natomiast w ogromnej skali, dzis taki Wiek Evy kosztowalby nie 99 a 150 zl
To juz naprawde od strony psychologicznej jest spora blokada
Za chwile wydamy Button Mana, ponad 300 stron, i ja nie wiem ile on bedzie kosztowal, bo na oko wlasnie okolo 150 zl

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1706 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 15:20:37 »
Mnie najbardziej właśnie dziwi, że u zdecydowanej większości wydawców nie widać spowolnienia. Zakładałem, że ktoś zrezygnuje z tego, ktoś z tamtego i w efekcie każdy komiks będzie się sprzedawał w mniejszej liczbie egzemplarzy, a co za tym idzie wydawcy będą mniej wydawać. A z boku to wygląda tak, jakby wydawcy podnosili ceny do oporu a czytelnicy wszystko pokrywali i kupowali tyle samo, nie rozumiem jaki tu jest mechanizm.

Offline holcman

« Odpowiedź #1707 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 15:32:39 »
Mnie najbardziej właśnie dziwi, że u zdecydowanej większości wydawców nie widać spowolnienia. Zakładałem, że ktoś zrezygnuje z tego, ktoś z tamtego i w efekcie każdy komiks będzie się sprzedawał w mniejszej liczbie egzemplarzy, a co za tym idzie wydawcy będą mniej wydawać. A z boku to wygląda tak, jakby wydawcy podnosili ceny do oporu a czytelnicy wszystko pokrywali i kupowali tyle samo, nie rozumiem jaki tu jest mechanizm.

Nie podnosimy cen „do oporu”. Gdybyśmy chcieli uwzględnić wszystkie realne podwyżki kosztów produkcji, to ceny byłyby jeszcze większe. Ale część zwyczajnie bierzemy na siebie, bo jeszcze większych podwyżek czytelnicy by po prostu nie strawili. Co do ilości publikowanych komiksów - sytuacja na rynku papieru zmusza nas do bukowania drukarni z duuuużym wyprzedzeniem. Komiksy, które mają premierę teraz były przez nas zamawiane w wakacje, albo i przed. No i robimy, co się da, bo z tyłu głowy mam myśl, że przecież może być jeszcze gorzej.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1708 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 15:51:10 »
Nie podnosimy cen „do oporu”. Gdybyśmy chcieli uwzględnić wszystkie realne podwyżki kosztów produkcji, to ceny byłyby jeszcze większe. Ale część zwyczajnie bierzemy na siebie, bo jeszcze większych podwyżek czytelnicy by po prostu nie strawili. Co do ilości publikowanych komiksów - sytuacja na rynku papieru zmusza nas do bukowania drukarni z duuuużym wyprzedzeniem. Komiksy, które mają premierę teraz były przez nas zamawiane w wakacje, albo i przed. No i robimy, co się da, bo z tyłu głowy mam myśl, że przecież może być jeszcze gorzej.

Wy jako KG to bardzo nieznacznie podnosicie, ale jesteście tą przyjemną skrajnością wśród wydawnictw komiksowych ;)

Online amsterdream

« Odpowiedź #1709 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 15:52:12 »
Jeżeli sprzedaż spadnie to realne spowolnienie będziemy obserwować dopiero gdzieś od drugiego kwartału 2023. A czym większe wydawnictwo to ta lokomotywa będzie hamować wolniej.
Czas nas zmienił, chłopaki...