260 PLN? Jęknołem nie znając nawet objętości. Jak zobaczyłem 60 str. to to już było nazbyt odklejone od realiów by to pojąć >_<
10 str./h? Jaja sobie robicie?! Toż to wychodzi strona w 10 min.!!!
Dobra, jestem niezorientowany w środowisku realiów twórczych, więc mogę się grubo mylić, ale mi te liczby śmierdzą jak kał w upalny dzień. Pytanie do twórców: jaki jest
minimalny czas potrzebny na kolor? Ja bym obstawiał 2-3h tnąc po paluchach. I to by się zgadzało. Kolorystą poświęcił miesiąc roboty, czyli 2 str./24h -> 6h pracy inne aktywności, to by się nawet w dobie mieściło. Jeżeli źle obstawiam, proszę mnie naprostować, a nie bić
Rozumiem, że to był wspólny projekt że znajomymi. I miał być pro publiko bono, ale jak wchodzi wydawca, to projekt ma potencjał, znaczy da się na nim zarobić. A żeby zarobić trza zainwestować. Godziwą płacą za pracę. Nasz kurła jego mać. A potem się dziwić, że z komiksów wyżyć nie łza... >_<
@Leyek, zainstaluj fb purity (czy jakoś tak). To wtyczka do przeglądarki - nie działa na urządzeniach mobilnych. Ma opcję wymuszenia sortowania chronologicznego.
Postaram Spella odbieram jako wyrzucenie z siebie frustracji i próbę przestrogi dla artystów aby nie dawali się robić w wała. Nie nacisk na wydawnictwo. Post, z tego co rozumiem, powstał za zgodą zainteresowanego, pod warunkiem zachowania anonimowości. Pewnie, że da się ustalić kto i komu, ale nie o to chodzi. Niech NN pozostanie NN.
Ha! Nakład 1-2k. Dobrze obstawiałem w głowie. Przy % wspomnianym przez Timofa i (powiedzmy) 50zł okładkowej... A nie Timof mówił bodaj o cenie beż kosztów druku, a te (strzelam) to 20%... Czyli 0,1x0,8x50 to daje 4 PLN na egz.. Z nakładu śr. 6k rozłożone na lata sprzedaży, czyli max 500pln/mieś.. Tyle strzelam.