Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 443779 razy)

Offline Mruk

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1350 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 00:03:55 »
Jeśli chce się docierać do szerszej publiczności to nie bardzo ma się wybór :-) I niby oczywistość ale autorzy ustawy o Jednolitej Cenie Książki zdają się tego nie wiedzieć.

Ja myślę, że autorzy ustawy wiedzą to doskonale, nie wiedzą tego "życzliwi czytelnicy", którzy popierają ustawę bo chcą ratować rynek książki.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1351 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 00:07:35 »
Czy teraz zdecydujesz się przyznać, że bijesz pianę choć nie masz racji, czy masz jeszcze jakiś innych wydawców na privie?

Czy ty rozumiesz cokolwiek z tego co piszesz albo czytasz?  :o
Teraz jeszcze sobie posklejałeś, że rozmawiałem z Szymonem na privie?
To jest niewiarygodne do jakich absurdów tutaj dochodzi.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline holcman

« Odpowiedź #1352 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 00:09:35 »
Ja myślę, że autorzy ustawy wiedzą to doskonale, nie wiedzą tego "życzliwi czytelnicy", którzy popierają ustawę bo chcą ratować rynek książki.

Słuszne założenie :-) I dlatego ustawa w tym kształcie jest nie do przyjęcia. 

Offline turucorp

« Odpowiedź #1353 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 00:15:05 »
Słuszne założenie :-) I dlatego ustawa w tym kształcie jest nie do przyjęcia.
Z tego co mnie pamięć nie myli, to ustawę popiera raczej część autorów, a nie „życzliwi czytelnicy”?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Death

« Odpowiedź #1354 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 00:17:00 »
I chyba mniejsze księgarnie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1355 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 00:33:27 »
I chyba mniejsze księgarnie.
Akurat z tym było różnie, bo wiele mniejszych księgarni próbuje walczyć np. rabatami dla stałych klientów itp., przy jednolitej cenie nie będą w stanie przyciągnąć klientów, szczególnie w zderzeniu z lepszą lokalizacją i większą ilością tytułów na półkach np. Empiku.
Księgarnie specjalistyczne, w tym komiksowe, to inna sprawa, tutaj cały czas oferta jest znacznie większa niż w sieciówkach, a stała cena uderzy w nie bez sensu.

Offline O.

« Odpowiedź #1356 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 00:36:04 »
Tylko trzeba chcieć, i mieć na to kasę
i tak i nie :)
druk jednego egzemplarza (integral, 200 stron)  to jakieś 25-40zł więc zasadniczo każdy wydawca zarabia drugie tyle na jednym egzemplarzu

Offline szulig

« Odpowiedź #1357 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 07:43:05 »

Zresztą o jaką manipulację ci chodzi? Jak licencja jest sprzedana, to umowa jest podpisana, cena okładkowa ustalona przez wydawcę (oczywiście przed zawarciem umowy) i zaakceptowana przez obydwie strony - nie bardzo jest czym tu manipulować. Ale specem od manipulacji ty tu jesteś, nie ja, więc nie będę się wymądrzać w temacie, którego nie znam.

Zaraz, to cena okładkowa jest ustalana przed wydaniem komiksu, przed zakupem licencji i do tego ustalana z licencjodawcą? A to nie jest tak że cena okładkowa jest sumą wszystkich kosztów plus zysk wydawcy? Czy jak piekarz piecze chleb to ustala cenę ze sprzedawcą mąki?

Offline Mruk

« Odpowiedź #1358 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 10:15:22 »
Zaraz, to cena okładkowa jest ustalana przed wydaniem komiksu, przed zakupem licencji i do tego ustalana z licencjodawcą?

Tak właśnie. Nie tylko cena, także nakład, format, rodzaj oprawy itp. Oczywiście wszystko to proponuje polski wydawca, zagraniczny się tylko zgadza albo nie, zazwyczaj nie narzuca. W umowie jest to wszystko określone i po jej podpisaniu polski wydawca musi się tego trzymać, ewentualnie zapytać zagranicznego czy można coś zmienić, jeśli zagraniczny się zgodzi, to wtedy można zmienić.

A to nie jest tak że cena okładkowa jest sumą wszystkich kosztów plus zysk wydawcy? Czy jak piekarz piecze chleb to ustala cenę ze sprzedawcą mąki?

Nie wiem, czy piekarz ustala cenę ze sprzedawcą mąki, ale polski wydawca ustala cenę z zagranicznym. Oczywiście, jest ona sumą wszystkich kosztów. W końcu negocjując umowę wydawca albo ma doświadczenie i wie mniej więcej ile te koszty wyniosą, albo nie ma doświadczenia i dostał już wstępne kosztorysy od tłumacza, składacza, drukarni i licencjodawcy, więc może je sobie policzyć, nie?

Offline misiokles

« Odpowiedź #1359 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 10:39:46 »
A to nie tak, że co wydawca to inne procedury?
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Grudzień 2021, 10:42:24 wysłana przez misiokles »

Offline Dracos

« Odpowiedź #1360 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 10:52:53 »
Z tego co mnie pamięć nie myli, to ustawę popiera raczej część autorów, a nie „życzliwi czytelnicy”?

Poważnie to pani Sonii udało się namówić do jej projektu rodzimych twórców, że też jej się udało znaleźć takich co chcą piłować gałąź na której siedzą.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1361 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 11:17:23 »
Tak właśnie. Nie tylko cena, także nakład, format, rodzaj oprawy itp. Oczywiście wszystko to proponuje polski wydawca, zagraniczny się tylko zgadza albo nie, zazwyczaj nie narzuca.

Ty byś chyba się pochorowali, gdybyś nie napisał półprawdy?  ::)
W większości wypadków koszt licencji zależy od ceny okładkowej, bo jest tej ceny jakimś tam procentem (i od tego ustala się zaliczkę), ale są też licencje, które kosztują kwotę X i ona jest nienegocjowalna, co znaczy że wszystkie parametry budżetu publikacji wydawca musi pod tę kwotę ustalić.

Poważnie to pani Sonii udało się namówić do jej projektu rodzimych twórców, że też jej się udało znaleźć takich co chcą piłować gałąź na której siedzą.

Tam się pojawiły nazwiska z topów sprzedażowych  :-\

Offline Dracos

« Odpowiedź #1362 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 11:50:51 »
@turucorp No tak oni wychodzą z założenia że i tak się będą sprzedawać, a jak to wpłynie na ich kolegów i koleżanki po piórze to już im to lotto.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1363 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 11:56:04 »
@turucorp No tak oni wychodzą z założenia że i tak się będą sprzedawać, a jak to wpłynie na ich kolegów i koleżanki po piórze to już im to lotto.

Przynajmniej komiksowo jest dosyć zgodne w tej kwestii.
Mnie osobiście zaskoczyła trochę arogancja, z jaką właścicielka NSC wyskoczyła do niektórych wydawców komiksów podczas dyskusji.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1364 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 12:14:13 »
Przynajmniej komiksowo jest dosyć zgodne w tej kwestii.
Mnie osobiście zaskoczyła trochę arogancja, z jaką właścicielka NSC wyskoczyła do niektórych wydawców komiksów podczas dyskusji.

A ja się dziwię że ty się dziwisz ;) Czytałem kilka jej wywiadów i chyba oglądałem jakąś transmisję z jej udziałem i od razu uderzyło mnie jej zachowanie taka arogancja pomieszana ze zwykłą agresją. Już o mówieniu półprawd i omijaniu niewygodnych faktów nie wspominając.