Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 449235 razy)

Offline xanar

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1050 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 22:15:53 »
Dobre pytanie :) łap stopkę.

No to Panie to było 20 lat temu, aktualnie te Marvele i DC jeszcze gorszej jakości wydają te książki niż Egmont.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Motyl

« Odpowiedź #1051 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 22:18:18 »
Licencje Marvela są znacznie droższe niż licencje, które kupuje SL i Ongrys.

Mroczna otchłań jest z Marvela? Toż dałeś ciekawostkę :)

Cytat: xanar
No to Panie to było 20 lat temu, aktualnie te Marvele i DC jeszcze gorszej jakości wydają te książki niż Egmont.
No i? Wtedy dawali dobrej jakości papier, a że my zapóźnieni w wydawaniu, niech nasi nie kopiują złych wzorców aktualnych włodarzy Marvela i DC ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #1052 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 22:22:08 »
W sumie to robią dokładnie to samo :)

Offline misiokles

« Odpowiedź #1053 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 22:24:02 »
Ale czy to źle, że próbują różnych 'chwytów', by albo utrzymać niezmienioną cenę, albo by podwyżka była jak najmniej dotkliwa?

Offline Dracos

« Odpowiedź #1054 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 22:25:57 »
To się nie starają. Malutkie Studio Lain wydaje 284 strony za okładkową 99 zł. Niewiele większy Ongrys 360 stron za 140 zł. Więc u wydawcy, który ma znacznie większe nakłady, drukuje hurtowo na tony, a licencje kupuje w pakietach 284 strony za 150 zł można jednak nazwać podwyżką.

Niby racja ale branie do porównania czegoś w rodzaju artbooka to kiepski pomysł, tam odpada kilka kosztów, a z kolei Yiu było wydane 20 listopada zeszłego roku. Może i faktycznie Egmont winduje ceny ale obstawiam że wszystkie wydawnictwa będą musiały podnieść cenę i tutaj egmont jedynie jest pierwszym "odważnym" który się zdecydował na taki krok.

Offline xanar

« Odpowiedź #1055 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 22:28:18 »
Łatwiej nowego klienta "złapać" niższą ceną niż wyższą, ten nowy klient nie będzie wiedział jak to jakościowo wyglądało parę lat temu  :) Z drugiej strony stary klient może stwierdzić, że takiego badziewia nie będzie kupować nie wiem, który klient jest cenniejszy na polskim rynku.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1056 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 22:32:26 »
Niby racja ale branie do porównania czegoś w rodzaju artbooka to kiepski pomysł, tam odpada kilka kosztów
Jakich?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1057 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 22:33:06 »
niech podnoszą ceny, byle nie zmniejszali formatu itd. jednym z pomysłów na niższa cenę były zbiorcze yansy po 99. podnieśli cenę o 2 dych a jakość wydania o niebo lepsza.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1058 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 22:36:31 »
Jakich?

tłumacz i korekta obstawiam że nawet grafik tez ma mniej pracy, ale nie wiem bo nie miałem tego w ręku więc nie wiem na 100% jaką pracę musiał wykonać.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1059 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 22:45:30 »
tłumacz i korekta obstawiam że nawet grafik tez ma mniej pracy, ale nie wiem bo nie miałem tego w ręku więc nie wiem na 100% jaką pracę musiał wykonać.
To się mylisz. Trzydziestostronicowe opowiadanie Yves'a Duvala ma pewnie więcej tekstu niż taka Mroczna otchłań, a i grafiki są podpisywane. Tłumacz, redaktor i korekta mieli przy tym albumie sporo roboty. Grafik pewnie też.

Offline radef

« Odpowiedź #1060 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 07:32:04 »
To się nie starają. Malutkie Studio Lain wydaje 284 strony za okładkową 99 zł. Niewiele większy Ongrys 360 stron za 140 zł. Więc u wydawcy, który ma znacznie większe nakłady, drukuje hurtowo na tony, a licencje kupuje w pakietach 284 strony za 150 zł można jednak nazwać podwyżką.
Ponownie - czy na Lain i kolekcjonerskie albumy Ongrysa są zniżki 30-40% tak jak na komiksy Egmontu? Nie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Dracos

« Odpowiedź #1061 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 08:46:24 »
To się mylisz. Trzydziestostronicowe opowiadanie Yves'a Duvala ma pewnie więcej tekstu niż taka Mroczna otchłań, a i grafiki są podpisywane. Tłumacz, redaktor i korekta mieli przy tym albumie sporo roboty. Grafik pewnie też.

No ok nie byłem świadomy że jest tam jakieś opowiadanie więc faktycznie liczba stron i cena okładkowa na przyzwoitym poziomie, ale też jak Radef pisze tutaj chyba nie ma rabatów, a już napewno nie ma jakichś znaczących (-20%). Dla mnie cena okładkowa Egmontu nie jest wyznacznikiem niczego bo ja Mroczna Otchłań kupiłem za 90,5 zł czyli pojedynczy tom wychodzi po 18 z małym hakiem co jest bardzo dobrą ceną. Wiadomo że chciałoby się żeby ceny nie rosły ale ceny rosną i to w każdej branży.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1062 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 08:56:19 »
Ponownie - czy na Lain i kolekcjonerskie albumy Ongrysa są zniżki 30-40% tak jak na komiksy Egmontu? Nie.

Jesteś oczywiście w błędzie. Spójrz na bonito. Vance ilustracje jest za 98 zł, dla tych co mają dodatkowe 5% jest za 93 zł. Najlepiej to pisać bzdury bez sprawdzenia. Każdy tom od Ongrysa miałem na bonito z blisko 35% rabatem.

Offline radef

« Odpowiedź #1063 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 10:29:58 »
Jesteś oczywiście w błędzie. Spójrz na bonito. Vance ilustracje jest za 98 zł, dla tych co mają dodatkowe 5% jest za 93 zł. Najlepiej to pisać bzdury bez sprawdzenia. Każdy tom od Ongrysa miałem na bonito z blisko 35% rabatem.
Tylko czy wiesz o tym jak obecnie wygląda sytuacja z Ongrysem na Bonito? Mają jakiś błąd, który polega na tym, że wszystkie komiksy na początku trafiają do kategorii "Ongrys" z wysokim rabatem, a potem po tygodniu lub dwóch są poprawnie przypisywane do kategorii "Ongrys Kolekcjonerskie" z mniejszym rabatem.
Dlatego w tym momencie chciałbym cię zapytać, gdzie kupię wydanego zaledwie parę miesięcy temu "Jonathana" z rabatem większym niż 15%? Jeżeli znajdziesz podobną ofertę na "Kompletne akta" 4 i 18 lub 2. "Władców Chmielu", to też się podziel, bo sam nie widzę. Więc sam jesteś w błędzie, bo raczej ciężko nazwać stałym rabatem ofertę z jednego sklepu przez kilka dni. Natomiast praktycznie każdy komiks Egmontu z ostatniego roku czy dwóch znajdę w co najmniej 10 księgarniach z rabatami 30-40%.
A tak nawiasem mówiąc - oczywiście, że da się znaleźć w ofercie wielu mniejszych wydawnictw komiksy tańsze niż te wydawane przez Egmont. Jednak są to pojedyncze tytuły, co widać chociażby po Timofie, który raz ma doskonałe ceny, a raz jakby wyjęte z kosmosu. Jednak nikt inny na rynku nie dostarcza z taką regularnością frankofońskich integrali w cenie 100 zł za 200 stron i 120 zł za 250 stron.
« Ostatnia zmiana: Pn, 09 Sierpień 2021, 10:36:07 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Motyl

« Odpowiedź #1064 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 11:05:40 »
Twoja wypowiedź jest pełna nieścisłości i ponownie mijasz się z prawdą. Fluktuacja cen jest w każdym sklepie internetowym, w gildii też po jakimś czasie nie kupisz komiksu Egmontu z 30% rabatem tylko 10%. Nie każdy kupuje tuż po premierze. Dziwię się gdzie chciałeś kupić Jonathana parę miesięcy temu, gdy komiks ukazał się 1 lipca. Nie jest też prawda, że bonito się myli, ma swoje okresy promocyjne i wówczas tytuły są tańsze, a później wracają do stałych rabatów. Komiksy Ongrysa z linii kolekcjonerskie kupowałem z rabatem wyjściowym za 30, 32 i 35% nie licząc dodatkowych 5%. Ilustracje Vance'a od dłuższego czasu mają rabat 30 %, a ukazały się w marcu. Więc tutaj też się mylisz, że rabat jest tylko na początku i wynika z pomyłki sklepu. Natomiast brak szerokiej dystrybucji komiksów ongrysa i braki w dostarczaniu ich tytułów do sklepów, możliwe że wynikające z druku tylko części nakładu lub braku logistycznych możliwości wydawcy w dostarczaniu ich do sklepów rzutują na twoja ocenę, że czegoś nie możesz znaleźć w cenie, która ciebie zadowala. Napiszę to jeszcze raz, mam większość kolekcjonerskich wydań Ongrysa i żadnego z nich nie kupiłem z rabatem mniejszym niż 30% i też wiele z nich kupiłem sporo po premierze.