Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 449070 razy)

Offline Chmurny

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #960 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 02:07:13 »
Z „dyskusji” z Kapralem nie będę się tłumaczył, może gdyby nie sposób, w jaki doprowadził on do wycofania się z tego forum Jerzego Szyłaka, bardziej bym się powstrzymywał, ale tutaj nastąpiła zbyt wielka kumulacja wielu czynników.
Uuu, gdzie to znajdę?

Offline turucorp

« Odpowiedź #961 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 04:20:50 »
Uuu, gdzie to znajdę?
Chyba nie znajdziesz  :(
Pamiętaj, że to forum jest bodaj czwartym (a nawet piątym) forum, na którym są kontynuowane wcześniejsze wątki. Prowadzi to do tak dziwnych sytuacji jak np. deklaracje jakiegoś użytkownika, że od roku obserwuje moje dyskusje z Kapralem cz Nawimarem i jest oburzony. Problem w tym, że przyszedł na imprezę pod koniec bardzo długiej „libacji” i właśnie się wtrącił między zwietrzałą wódkę i przeschniętą zakąskę.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Teli

« Odpowiedź #962 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 07:23:59 »
Pamiętaj, że to forum jest bodaj czwartym (a nawet piątym) forum, na którym są kontynuowane wcześniejsze wątki.

Ano tak to niestety już w tym komiksowym świecie bywa. To typowa komiksowa choroba, często spotykana w zbyt długich seriach. Wieczne restarty, kryzysy, tajne wojny.... nie dziwota że jak ktoś nowy wpadnie na forum to może poczuć się zagubiony.

Ciężkie życie komiksiarza :)

Offline Chmurny

« Odpowiedź #963 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 09:36:51 »
Aaa, myślałem, że tu gdzieś nastąpił punkt kulminacyjny i rozwiązanie. Te wcześniejsze potyczki to zdarzało mi się widywać przed laty. Mnie tam poziom nie rusza, ale ludzie znikają. Różnice poglądów czy poziom dyskusji?  ;)

@Turu, Ty będziesz wiedział, robił ktoś badania czytelnictwa komiksu? Jakiś wydawca może? Bo świta mi, że w raportach BN komiks jest chyba pokazywany jako samodzielna pozycja, ale czy jest coś przydatnego, nie wiem.

Offline misiokles

« Odpowiedź #964 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 10:43:00 »
Już nie jojczmy za kapralem, był toksyczny. Nawet dla tych, którzy nie wchodzili w dyskusje.

Offline turucorp

« Odpowiedź #965 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 14:19:17 »
@Turu, Ty będziesz wiedział, robił ktoś badania czytelnictwa komiksu? Jakiś wydawca może? Bo świta mi, że w raportach BN komiks jest chyba pokazywany jako samodzielna pozycja, ale czy jest coś przydatnego, nie wiem.

Kompleksowych badań, z tego co pamiętam, nie było.
Co roku ktoś wyskakuje z ankietą czy internetowymi badaniami, ale to ma zazwyczaj charakter szczątkowych badań na bazie kilkudziesięciu skorych do wypełnienia ankiety.
Są jakieś ogólnikowe kalkulacje na post. fragmentarycznej wiedzy o nakładach i poziomie sprzedaży, ale to też nic na czym można by sensownie ocenić cały rynek :(
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #966 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 14:57:27 »
Rzuciłem okiem na Stan Czytelnictwa 2020 i Ruch Wydawniczy w Liczbach 2019. I mimo, że niewiele tam przydatnych rzeczy tyczących się stricte polskiego komiksu (bo sam komiks występuje jako odrębna pozycja w RW), to kilka ciekawych obserwacji można poczynić, choć nawet wstępu do jakiejś analizy rynku komiksowego nie da się wyprowadzić.
Przykładowo: duży udział w rynku komiksowym ma manga. Nie interesuje mnie na razie atrakcyjność ani zaplecze kulturowe, ale jak oni sprzedają? I jeśli okazałoby się, że np.: znaczną część sprzedaży robią przez internetowe sklepy firmowe (patrz Do Adolfów), to czy nasze oferujące rodzimych podobnie. Mają nasi ciekawe strony, funkcjonalne sklepy, potrafią przyciągnąć? Od zeszłego roku kupiłem sporo komiksów, żadnego bezpośrednio od wydawnictwa (poza Fastem na Kicku), a książki mi się zdarza. Może któreś wydawnictwo postawiło swojemu autorowi stronę, żeby ludzie nie przesiadujący na fb i nie bywający na imprezach mogli kupić komiks z autografem autora (w komiksowie to atrakcyjne chyba) czy jakąś pracę? Ktoś wie?
Zatrzymanie większej marży u siebie może mogłoby dać możliwość lepszej zapłaty autorowi polskiego komiksu albo pozwoliło wydać coś, na co nie dochodu nie starcza. Czy o sukcesie mangi  decyduje atrakcyjność, szerokość oferty, dostępność, cena? Ktoś wie? Czy o sukcesie polskiego komiksu decyduje atrakcyjność, ... cena? Ktoś wie? Kto kupuje mangę a kto polski komiks? Gdzie się o niej amatorzy dowiadują, skąd czerpią informacje?
Tego typu rzeczy mogą się stać przyczynkiem do wycinkowej analizy porównawczej, bo może oni coś robią lepiej. Że manga to zły odnośnik, bo stoi za nią anime i egzotyczność kultury? To może u południowych sąsiadów jest nieźle w ich rodzimym komiksie, może są jakieś podobieństwa rynku i coś można zaczerpnąć, ktoś wie? Aaa, więcej czytają bo mają większe dochody. To może któryś segment naszego rynku książkowego? Książka artystyczna i albumy? W jakiejś specjalizowanej księgarni artystycznej są komiksy, w sieci albo w stacjonarnych np.: w regaliku z tekturką 'powieść graficzna'? Ktoś widział? A może komiksy dla dzieci są w księgarniach dziecięcych, na festiwalu w Rabce ktoś je promuje? Może polskie komiksy sf są u Sedeńki na esefie, ktoś wie?

Żeby móc powiedzieć coś sensownego o jakimś rynku i szukać dróg rozwoju dobrze jest coś użytecznego wiedzieć. Nie mówię, że wydawca polskich musi robić pełną analizę rynkową z identyfikacją uczestników, konkurencji i otoczenia. Ale może trochę pokombinować w kategoriach rynkowych i może jakiś efekt osiągnie. No chyba, że sam 'polski komiks' jest nieprzyswajalny szerzej i zwyczajnie przegrywa z odbiorem książek, filmów itp. Jest on atrakcyjny, nie jest, jak go postrzegają czytelnicy, ktoś wie?
A gdyby się okazało, że np.: głownym czynnikiem hamującym rozwój jest cena, a wiedząc że popyt jest mocno elastyczny, to jak sobie z tym poradzić zachowując rentowność, ktoś wie?

Nie trzeba wynajmowac speców od zarządzania, żeby pewne rzeczy dostrzegać, stawiać pytania i szukać odpowiedzi. Mocno strywializuję, ale gdyby okazało się, że np.: duża grupa czytelników polskiego komiksu to studenci medycyny, to może trzeba ze stoliczkiem się targnąć do Uniwerków Medycznych i tam szukać nowych? A może duża grupa zbiera noże i bawi się w survival, to może na jakichś tego typu imprezach objawiliby się zainteresowani?
Że to bzdury, a w ogóle wstyd i nie przystoi? Ta jedna ze znajomych dziewczyn przytulona ze stoliczkiem do jakichś mini-targów po centrach handlowych w jeden weekend sprzedawała więcej niż duża regionalna hurtownia załatwiała jej w kwartał. I nie czekała na pieniądze. Poszukała nowych odbiorców i znalazła, wracających. Śmieszne, nie?

Offline turucorp

« Odpowiedź #967 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 21:22:21 »
@Chmurny, nie wiem jak ci to powiedzieć, ale my (autorzy i wydawcy) to wszystko wiemy.
Rodzimy komiks dziecięcy ma się co najmniej dobrze, ale ma swoja specyfikę i trudno wymagać, żeby wszyscy się przestawili na robienie takich komiksów.
Rodzimy komiks SF nie ma szans (a już bez naklejki "Lem" to całkiem można zapomnieć), odbiorcy SF w Polsce są praktycznie zaimpregnowani na krajowe komiksy tego typu, a jedyna "platforma", dzięki której można by do nich dotrzeć, czyli miesięcznik NF, nie jest zainteresowana prezentacją krajowych komiksów na swoich łamach, zdaje się, że redakcji wystarczają sporadyczne recenzje, które "nikogo" i ciągnięcie w nieskończoność serii "Lil i Put".
Komiks tzw. środka? Wiesz, robię Wydział 7 od kilku lat, to jest czystej wody orka na ugorze. A przetestowaliśmy już prawie wszystko, docieranie do recenzentów spoza komiksowa, nagrody branżowe, zbiórki crowdfoundingowe, stoiska w marketach. Na bilbordy i reklamy w TV nas nie stać :(
Komiks gatunkowy? Powiedz mi jak przekonać czytelnika żeby wybrał rodzimą produkcję komiksową zamiast importowanego hitu, za którym stoi cała machina marketingowa, często wsparta adaptacjami filmowymi? Bo ja nie wiem.

brvk

• Gość
« Odpowiedź #968 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 21:25:17 »
Pierwsza działka za darmo, a po następne sami przyjdą?

Offline turucorp

« Odpowiedź #969 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 21:30:51 »
Pierwsza działka za darmo, a po następne sami przyjdą?
Od trzech edycji festiwalu w Poznaniu rozdaję za darmo kolejne zeszyty Mr. Silence, jak myślisz ile się sprzeda albumu, który wyjdzie za kilka miesięcy?

brvk

• Gość
« Odpowiedź #970 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 21:40:06 »
Wiem, wiem.

Pamiętam, jak Śledziu przy okazji serii Wartości Rodzinne pisał, że nawet darmowe bonusy, wrzucane online, mają małą ściągalność. No mogą ręce opaść...

Offline turucorp

« Odpowiedź #971 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 21:47:36 »
Udostępniłem cały pierwszy album Fasta za darmo online, myślisz, że to się przełoży na sprzedaż?  :D
Może gdybym go nazwał "Kapitan Klopss" to by się chociaż zbliżył na milimetr do sprzedaży tego co za chwilę wypuści Muza jako "ekskluzywne wydanie limitowane"... eee...  :o

Offline Midar

« Odpowiedź #972 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 21:52:36 »
Zbiorczy Kloss na Gildii już wykupiony. Szok.

Offline turucorp

« Odpowiedź #973 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 21:55:19 »
Zbiorczy Kloss na Gildii już wykupiony. Szok.
Zero szoku, potęga "nostalgii" i wiarygodna próbka tego jak wygląda obecnie rynek czytelniczy komiksów w Polsce.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #974 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 22:15:15 »
Prosty test @Turu: kto jest Twoim czytelnikiem?

Chcesz poznać szczerą prawdę o polskim komiksie? Zapytaj nie tych, którzy kupują polski komiks, a tych, którzy kupują komiksy, a polskiego nie. Oni znają odpowiedź. Tu jest wielu takich ludzi.

Przyjmijmy, że na Gildii dostępnych jest półtora tysiąca komiksów polskich autorów. Z tych, których nie mam, za darmo wziąłbym dwa.