Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 450664 razy)

brvk

• Gość
Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #900 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 20:13:07 »
Moim zdaniem jedynym działaniem własnym, jakie może podjąć wydawca, jest samoograniczenie rabatu udzielanego kontrahentowi (jak Studio Lain w komiksach i jak niektórzy wydawcy książkowi np. specjalistyczne wydawnictwa naukowe, ale też popularno-naukowe (Napoleon V kiedyś tak działał, nie wiem, jak teraz)). Niestety liczyć się trzeba wtedy z ograniczeniami dystrybucji - na szerokie wody obecnie się z taką postawą nie wypłynie.

Utworzenie wspólnej linii frontu poprzez np. wspólną sieć dystrybucji jest, moim zdaniem, mrzonką. Po pierwsze - ktoś musi takie "centrum" założyć i prowadzić, po drugie - wydawcy muszą się ze sobą zgodzić (nie wiem, jak komiksowo, ale książkowo się na dużą skalę nie dogada).

Chciałbym się jeszcze odnieść do argumentu, że obecnie księgarnie specjalizujące się w komiksie mogą rywalizować z empikami ceną. Nie wiem, które księgarnie komiksowe tak działają - ja najniższe ceny widzę w dyskontach. Jedna z ostatnich ostoi komiksowego księgarstwa stacjonarnego, KiK w Poznaniu, oferuje przy zakupach 10% zniżki (prócz Studio Lain i wydawnictw kolekcjonerskich limitowanych). I to są mi znane realia - zarówno moje doświadczenia księgarskie, jak i kolegi, który niedawno zamknął biznes, mówią, że uzyskanie rabatu od wydawcy oscylowało na poziomie, na jakim klient indywidualny mógł kupić w ten sam produkt w dyskoncie. Dotyczyło to również komiksów.

Offline turucorp

« Odpowiedź #901 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 20:15:39 »
@tuco, Empik ma to już dawno rozpracowane.
Jak spojrzysz uważniej, to wpadnie ci w oko, że większości komiksów nie mają u siebie na półkach sklepów stacjonarnych (bo wydawnictwa się wycofały i nie chcą wracać), ale praktycznie wszystko można u nich kupić bez problemu w sklepie online, z odbiorem w salonie, bo tam biorą towar z innych hurtowni niż te „swoje”.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #902 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 20:27:16 »
co powinno przełożyć się na finalne zmniejszenie ceny.

Zadam pytanie retoryczne - o ile spadły ceny ebooków po obniżeniu VATu z 19 do 5% ?
Każda próba regulacji rynku wydawniczego jest działaniem na niekorzyść czytelnika, zdania nie zmienię.

Offline MarcusSz

« Odpowiedź #903 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 21:08:19 »
Nie wiem, które księgarnie komiksowe tak działają - ja najniższe ceny widzę w dyskontach. Jedna z ostatnich ostoi komiksowego księgarstwa stacjonarnego, KiK w Poznaniu, oferuje przy zakupach 10% zniżki (prócz Studio Lain i wydawnictw kolekcjonerskich limitowanych). I to są mi znane realia - zarówno moje doświadczenia księgarskie, jak i kolegi, który niedawno zamknął biznes, mówią, że uzyskanie rabatu od wydawcy oscylowało na poziomie, na jakim klient indywidualny mógł kupić w ten sam produkt w dyskoncie. Dotyczyło to również komiksów.

Centrum Komiksu na większość ma 20-25% rabatu

Offline PJP

« Odpowiedź #904 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 21:48:23 »
Nie wiem kto pilotuje tę sprawę z ramienia pewnej partii i mało mnie to obchodzi ale cała sprawa przypomina mi zwykłe lobbowanie. Wciskanie kitu o nibypożytkach dla czytelników to takie austriackie gadanie 8)

Offline marcing

« Odpowiedź #905 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 22:09:48 »
Jutro na profilu FB bloga smakksiazki.pl będzie transmitowane spotkanie na temat jednolitej ceny książki - https://www.facebook.com/events/4186222041430422 . Będzie głos za (Sonia Draga) i przeciw (Tomasz Zaród z wydawnictwa Książkowe Klimaty). O komiksach raczej nie będą rozmawiać, ale w sumie sam jestem ciekaw jakimi argumentami Sonia Draga broni tego projektu ustawy.

Offline misiokles

« Odpowiedź #906 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 22:24:06 »
Z argumentami takimi jakie napisali w projekcie ustawy. Przecież to nie będzie rozmowa, tylko wygłaszanie naprzemienne argumentów za i przeciw.

Offline Toranga

« Odpowiedź #907 dnia: Pt, 23 Kwiecień 2021, 09:42:03 »
Czasami ma, vide chociażby Centrum Komiksu czy kiedyś Imago.

Kaman, co to za argument?
W obu przypadkach to były księgarnie komiksowe prowadzone przez pasjonatów, którzy postanowili zacząć wydać, ale rzeczy raczej niszowe (I dobrze).
Tyle, że o ile Centrum Komiksu nadal działa (nie wiem czy coś wydaje) to Imago praktycznie się zwinęło - Ula prowadzi antykwariat, w którym jest trochę miejsca na komiksy, a Bocian zajmuje się czymś innym.

Z resztą tego co napisałeś o mechanizmach działania rynku, możliwych zmianach itp zgadzam się w 100%.

Offline turucorp

« Odpowiedź #908 dnia: Pt, 23 Kwiecień 2021, 12:10:59 »
Tyle, że o ile Centrum Komiksu nadal działa (nie wiem czy coś wydaje)

Ta ukryta ironia w stosunku do wydawnictwa Taurus to celowo czy przypadkiem? :O (spoko, doceniam ;) )
BTW Sonia Draga ogłasza właśnie 40% na swoje publikacje (komiksiki też oczywiście), rozumiem, że to zapowiedź rzeczywistych cen, które wprowadzi, jeśli jej się uda przepchnąć ustawę? :)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Toranga

« Odpowiedź #909 dnia: Pt, 23 Kwiecień 2021, 13:23:07 »
Ta ukryta ironia w stosunku do wydawnictwa Taurus to celowo czy przypadkiem? :O (spoko, doceniam ;) )

Przypadkiem. Akurat i to wydawnictwo i ten sklep komiksowy (prawie) zupełnie mnie nie interesują i nigdy nie interesowały.

BTW Sonia Draga ogłasza właśnie 40% na swoje publikacje (komiksiki też oczywiście), rozumiem, że to zapowiedź rzeczywistych cen, które wprowadzi, jeśli jej się uda przepchnąć ustawę? :)

Nie łączył bym jej inicjatywy ustawodawczej z tą promocją. W 2020 roku takie promocje  (nawet do -45%) wisiał łącznie przez kilka miesięcy (oczywiście z przerwami).
Choć oczywiście mogłaby się zdeklarować, że jak już ustawa przejdzie to to będzie jej przewidywany poziom cenowy :)

Offline fikander

« Odpowiedź #910 dnia: Pt, 23 Kwiecień 2021, 13:31:37 »
Ha, akurat! Chcą przeforsować ustawę, żeby nie trzeba było robić takich obniżek, a mimo to być konkurencyjnym. Jeśli ktokolwiek sądzi, że ta ustawa spowoduje obniżki cen książek (w tym komiksów), to jest skończonym naiwniakiem.

Offline Toranga

« Odpowiedź #911 dnia: Pt, 23 Kwiecień 2021, 13:33:36 »
Ha, akurat! Chcą przeforsować ustawę, żeby nie trzeba było robić takich obniżek, a mimo to być konkurencyjnym. Jeśli ktokolwiek sądzi, że ta ustawa spowoduje obniżki cen książek (w tym komiksów), to jest skończonym naiwniakiem.

Wiadomo. Ja już swoje zdanie na temat tej ustawy wyraziłem powyżej.
Ale co nam szkodzi pożartować. :)

Offline kv

« Odpowiedź #912 dnia: Pt, 23 Kwiecień 2021, 17:47:53 »
Ale to raczej tragikomedia.. ;D

Offline asx76

« Odpowiedź #913 dnia: Pt, 23 Kwiecień 2021, 17:56:18 »
Ale to raczej tragikomedia.. ;D

Gorzej, jeśli staniemy się jej mimowolnymi "bohaterami" ;)

Offline kv

« Odpowiedź #914 dnia: Pt, 23 Kwiecień 2021, 18:12:43 »
Ale możemy się z tej sztuki wypisać...
Albo zmienić styl kupowania - premiera rok po wydaniu  ;D