Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 450596 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cringer

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #855 dnia: Śr, 21 Kwiecień 2021, 13:11:20 »
Będzie tak, przepchną tą ustawę a później wprowadzą bon na książki albo Narodową Kartę Czytelnika  :)
ale tylko na książki o bogu i bozi. Cała reszta jest lewacka.

brvk

• Gość
« Odpowiedź #856 dnia: Śr, 21 Kwiecień 2021, 13:20:41 »
Na pewno zrekompensują rozdając 500+ na książki.

Offline Koalar

« Odpowiedź #857 dnia: Śr, 21 Kwiecień 2021, 13:24:53 »
To jest projekt pozarządowy i w minionych latach NIGDY nie dostał się nawet do kolejki sejmowej. Jak setki innych projektów ustaw pozarządowych, które to napisać i zgłosić może każdy z nas. T tym ambarasem akurat rząd nie ma nic (jeszcze) wspólnego.

Każdy może zgłosić, ale żeby to zrobić jako szary człowieczek, to trzeba mieć 100 tys. podpisów. Tamten projekt szedł jako projekt poselski PSL, więc zawsze jest groźba, ze zainteresuje się nim jakiś rząd - oczywiście nie za wzięte łapówy, ale dlatego że wśród sejmowych darmozjadów mnóstwo znających się na rynku księgarskim moli książkowych.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Online amsterdream

« Odpowiedź #858 dnia: Śr, 21 Kwiecień 2021, 23:23:24 »
Jakby realnie zwiększyły się ceny komiksów o 40% to po prostu przestałbym czytać komiksy. I dla mnie nie ma nic pomiędzy. Oby projekt skończył w śmietniku tak jak poprzednie.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Toranga

« Odpowiedź #859 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 00:09:36 »
Tam jego miejsce.
Howgh!

Offline eyesore

« Odpowiedź #860 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 09:42:26 »
Jakby realnie zwiększyły się ceny komiksów o 40% to po prostu przestałbym czytać komiksy. I dla mnie nie ma nic pomiędzy. Oby projekt skończył w śmietniku tak jak poprzednie.

Myślę że ceny okładkowe zostały by takie same, może nawet lekko by je obniżyli (o 5 zł na 150zł ;D ) tyle że faktycznie sprzedaż nowych komiksów spadłaby na pysk (szczerze mówiąc chyba bym tylko Marvele/Dc po 40 zł kupował i to tak bardzo wybiórczo). Swoją drogą ciekawe jaki by miała wpływ ten "pomysł" na rynek wtórny  :)

Offline OokamiG

« Odpowiedź #861 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 09:54:19 »
Ale ceny teraz są tak ustalane, że mają w swoich założeniach te 30-40% rabatu. Myślę, że sceny by spadły. Może nie na poziom rabatów, ale znacznie. Inna sprawa, że regulację odgórne to zaprzeczenie wolnorynkowości i tu jestem temu przeciwny, niech rynek weryfikuj wydawców, a nie prawo.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #862 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 10:10:14 »
Niekoniecznie ceny okładkowe by spadły, wiele zależy od tego na ile odbiorcy wyraziliby swoją opinię portfelem. W tym środowisku są skrajnie różne postawy, jedni akceptują każde ceny i ich wzrosty, wyśmiewają każdą krytykę wydawnictwa za sposób wydania itd, ogólnie są mało roszczeniowi, drudzy wręcz przeciwnie. Wszystko zależy od tego których postaw by było więcej, gdyby mniejszość przestała kupować to pozostali pokryją spadek obrotów kupując po wyższych cenach.

Offline turucorp

« Odpowiedź #863 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 10:48:46 »
Ale ceny teraz są tak ustalane, że mają w swoich założeniach te 30-40% rabatu. Myślę, że sceny by spadły. Może nie na poziom rabatów, ale znacznie.
Przepraszam, ale mylisz pojęcia.
Cena okładkowa uwzględnia marże pośredników i sprzedawców końcowych, a nie jakieś "rabaty".
Księgarnie, szczególnie specjalistyczne, biorą towar bezpośrednio od wydawców, czyli pomijają element łańcucha dystrybucji, którym są hurtownie. Dzięki temu mogą zejść z ceną o wysokość tego elementu składowego.
Zamrożenie ceny okładkowej na rok nie spowoduje obniżki ceny, bo wszystkie składniki pozostają bez zmian.
Pozornie zyskują na tym niezależne i specjalistyczne księgarnie, bo "rabat" zostanie w ich kieszeni, ale realnie, stracą na konkurencyjności względem dużych sieci, które takich rabatów nie oferują. Do tego dochodzi ograniczenie koszyka kupujących i znaczący spadek zbytu komiksów premierowych, co bardzo mocno, wręcz destrukcyjnie uderzy w mniejsze wydawnictwa, czyli m.in. większość komiksowych.
QED
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #864 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 11:49:48 »
Dzięki za wyjaśnienie

Offline turucorp

« Odpowiedź #865 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 11:54:58 »
Dzięki za wyjaśnienie
Proszę bardzo ;)
To jest naprawdę klarowny system powiązań i składników, którego np. Jacek Dehnel wczoraj nie potrafił skumać przez wiele godzin (i chyba dalej nie rozumie  :( )
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #866 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 11:58:06 »
Tylko jedno mnie zastanawia, czy dyskonty też biorą bezpośrednio od wydawców, czy kupują hurtowo i dlatego maja takie rabaty. To nie są księgarnie specjalistyczne.

Offline turucorp

« Odpowiedź #867 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 12:12:46 »
chodzi ci o takie firmy jak np. Aros czy Bonito?
Biorą bezpośrednio od wydawców.

Offline tuco

« Odpowiedź #868 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 13:36:04 »
Przepraszam, ale mylisz pojęcia.
Cena okładkowa uwzględnia marże pośredników i sprzedawców końcowych, a nie jakieś "rabaty".
Księgarnie, szczególnie specjalistyczne, biorą towar bezpośrednio od wydawców, czyli pomijają element łańcucha dystrybucji, którym są hurtownie. Dzięki temu mogą zejść z ceną o wysokość tego elementu składowego.
Zamrożenie ceny okładkowej na rok nie spowoduje obniżki ceny, bo wszystkie składniki pozostają bez zmian.
Pozornie zyskują na tym niezależne i specjalistyczne księgarnie, bo "rabat" zostanie w ich kieszeni, ale realnie, stracą na konkurencyjności względem dużych sieci, które takich rabatów nie oferują. Do tego dochodzi ograniczenie koszyka kupujących i znaczący spadek zbytu komiksów premierowych, co bardzo mocno, wręcz destrukcyjnie uderzy w mniejsze wydawnictwa, czyli m.in. większość komiksowych.
QED
jeśli jest tak jak prawi Turu, to rzeczywiście będzie problem, gdy ktoś w końcu przepchnie taką ustawę.

ja to widzę trochę pod innym kątem. mianowicie...
sytuacja, w której tkwimy od lat (czyli wysokie ceny okładkowe vs zwyczajowe bardzo duże rabaty w internecie) jest dla mnie nienormalna i to mocno. w ten sposób nie zachęcimy nowych czytelników, oni od razu widzą ogromny świecący neon: UWAGA! BARDZO DROGIE HOBBY, ZASTANÓW SIĘ 5 RAZY ZANIM W TO WEJDZIESZ. (oczywiście istnieją o wiele droższe hobby, ale to nie zmienia faktu, że mogłoby być taniej dla wszystkich. jak?
i by odpowiedzieć na takie pytanie to trzeba albo dobrze znać rynek i wszystkie niuanse, albo trzeba mieć wysokie poczucie własnej mądrości ludowej (to nie przytyk do kogokolwiek).
ja nie wiem. myślę, że można w dłuższej perspektywie obniżyć ceny okładkowe, co spowoduje napływ nowych klientów, zwiększenie nakładów, a w perspektywie też spadek kosztów. niezależnie od tego spadną też koszty licencji (która podobno liczona jest od wartości ceny okładkowej x nakład)
i nawet, jeśli mówicie, że się nie da (bo koszty magazynowania, pośredników, księgarni), to do końca nie wierzę, bo jednak istnieje kanał, w którym zainteresowana większość komiksiarzy kupuje, czyli internetowe sklepy specjalistyczne i dyskonty.
wobec powyższego - duże wyzwanie dla wydawców, by tak zorganizowali sprzedaż, żeby się jednak opłacało, a przy okazji by zwiększać wolumen sprzedaży. łatwo nie będzie, ale tkwienie w chorej rzeczywistości też nie jest dobre.
i teraz garść moich "mądrości ludowych":
- zrezygnować z dystrybucji kanałami przez wielu pośredników (np. hurtownie->empik) - komiksów kupowanych prawie wyłącznie przez obeznanych czytelników (tj. drogie integrale, ekskluzywne wydania wielkoformatowe itp)
- do empików, kiosków, biedronek itp. rzucić tanie wydania, czyli pojedyncze albumy, w szczególności dla dzieci i młodzieży. przy okazji w tych wydaniach reklamować pozycje niedostępne w szerszej dystrybucji.

Może jestem naiwny, ale sądzę, że wtedy rynek sam ustaliłby realne ceny okładkowe tych komiksów, które byłyby poza tą drogą dystrybucją.
Sytuacja obecna, w której sami siebie oszukujemy, że kupujemy 40% taniej niż inni, jest niezdrowa i wymaga naprawy, ale rzeczywiście: śmiem wątpić, że jakakolwiek ustawa w polskim parlamencie - zmieni tę sytuację na lepszą dla szarego czytelnika. Zbyt silne i nachalne działania

Offline deFranco

« Odpowiedź #869 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 13:47:10 »
Może to głupie pytanie, ale zebrałem się na odwagę i je zadam.
A dlaczego klient nie może kupić bezpośrednio od wydawcy ?
A nawet kiedy jest taka możliwość to cena wcale nie jest lepsza niż w dyskontach.

Przyjmijmy, że cena na okładce to 100zł. Księgarnia X omijając marże kupuje od wydawcy
i wystawia na sprzedaż za 70zł. Ale i ona musi zarobić, więc zakładam, że kupuje
od wydawcy za jakieś 50zł. Dla mnie system jest nieco chory.
Gdybym ja miał możliwość zakupu za 50zł, a często zdarza mi się, ze kupię pakiet kilku tytułów
od jednego wydawcy, to brałbym jak . . . . ;)  i to znacznie więcej.
Nie twierdzę, że taki system musiałby mieć monopol, ale żeby przynajmniej była taka możliwość.
Po mojemu sprzedaż wzrosła by znacznie.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle