Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 445556 razy)

ramirez82

• Gość
Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #675 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 04:49:48 »
Tak na szybko, z tych co czytam, to kilka serii z Odrodzenia DC, Wonder Woman Deluxe, Wicked & Divine, Sex, Nestor Burma, Queen & Country, ABC Warriors, Dampierre, Luc Orient, Aama, ... więcej sobie poszukaj, na pewno jeszcze jakieś są ;)

TW + TD zdaje się, jeszcze oficjalnie nie jest urwana. Choć może się to potwierdzić przy zapowiedziach Muchy na pierwszą połowę przyszłego roku.

Wonder Woman DC Deluxe podobnie.

Nestor Burma drugi tom w tłumaczeniu.

Aama pozostałe dwa tomy wydawca zapowiedział na początek przyszłego roku.

Luc Orient niby Taurus ma wydać pozostałe historie w jednym tomie. Może wiesz coś nowego, że zrezygnowali już z tego, ale oficjalne info z FB chyba wciąż jest takie, że ten ostatni tom ma być.

Queen & Country to seria sprzed kilkunastu lat, więc jeśli ją zaliczać, to równie dobrze można zaliczać inne urwane serie przez Motopol i inne wydawnictwa z tamtej epoki. Ale to nie będzie oddawalao obrazu obecnego rynku.

Także ciężko będzie znaleźć te kilkanaście (nie mówiąc o kilkudziesięciu) urwanych serii. A przypominam, że mówiłeś o seriach, które nie zanosi się by miały nie zostać dokończone.
« Ostatnia zmiana: Wt, 27 Październik 2020, 04:57:58 wysłana przez ramirez82 »

Offline michał81

« Odpowiedź #676 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 06:54:25 »
Zresztą, wydawcy mają szeroki wachlarz magnesów, by 'sprzedać dodatkowe kolka sztuk', więc dziwię się czemu akurat SL się dostało.
Z prostego powodu. Każdy chciałby te komiksy mieć (dobra chodzi tu konkretnie od Dredda ;) ), ale ich wewnętrzni cebularze nie pozwalają im zapłacić więcej niż kosztują miękko okładkowe Marvele czy DC ;).

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #677 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 07:33:24 »
Otóż to! Ja mam takiego wewnętrznego cebularza i nie zapłacę ceny, którą uznam za nieprzyzwoitą.

Offline fikander

« Odpowiedź #678 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 09:34:30 »
Czytam ostatnie posty w tym wątku i przecieram oczy ze zdumienia.
Nie rozumiem, jak może komuś przeszkadzać, że raz na jakiś czas garstka tytułów ukazuje się w różnych wariantach okładkowych. Przecież to dobrze mieć wybór. Nie trzeba kupować wszystkich wersji, chyba że ktoś tak lubi. Może błędem jest nazywanie ich wersjami limitowanymi (choć usprawiedliwia to niższy nakład). Taka nomenklatura sprawiła, że rozmaici spekulanci zwietrzyli interes, a kiedy okazało się, że jednak trudno sprzedać takie "limitki" za wygórowaną cenę, biadolą o psuciu rynku przez wydawanie tych samych tytułów z różnymi okładkami.
Rynek komiksów w USA kurczy się, bo Marvel i DC od lat wydają kiepskie komiksy. Odgrzewanie wciąż tych samych historii, recykling bohaterów, ładowanie wszystkiego do jednego gigantycznego Universum, brak odwagi, by wydać jakieś świeże historie z nowymi bohaterami, nie związane z Universum. Ludziom się już powoli przejada ta superbohaterszczyzna w kiepskim i wtórnym wydaniu. Moim zdaniem to są przyczyny spadku sprzedaży komiksów, a nie fakt wydawania ich w różnych wariantach okładkowych. Amerykańskim wydawcom wydaje się, że jeżeli kiepskie komiksy będą opakowywać w różne okładki, to czytelnicy je chętniej kupią. Ale komiksiarze nie są głupi i widzą, że poziom wydawanych tytułów systematycznie spada.
Oczywiście zdarzają się w tym morzu chłamu jakieś perełki, ale ogólny poziom jest mizerny.
Widać to zresztą po komentarzach na temat komiksów wydawanych w Polsce. Jesteśmy w szczęśliwej sytuacji, bo wydaje się u nas zarówno klasyki, jak i nowe tytuły. Starsze komiksy zazwyczaj oceniane są znacznie wyżej, niż nowe.

Reasumując, warianty okładkowe na pewno nie doprowadzą do załamania naszego runku komiksowego. Prędzej nastąpi to przez przegrzanie rynku - wydawanie zbyt dużej ilości tytułów jak na nasze możliwości finansowe i pojemność naszych regałów.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #679 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 09:49:51 »
O tym przegrzaniu to się mówi od lat :)

Offline parsom

« Odpowiedź #680 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 09:52:01 »
K... ludzie - to jest wątek o "kończących się nakładach". Widzę nową wiadomość, zaglądam z obawą, że coś mi się zaraz może wyprzedać, a tu znowu o tych pier.... okładkach...

Offline michał81

« Odpowiedź #681 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 11:55:43 »
Przegrzanie rynku przegrzaniem, problemem jest to, że przypływ nowych komiksiarzy, jest za mały w porównaniu do wzrostu wydawanych tytułów miesięcznie/rocznie przez wydawców.

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #682 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 13:14:38 »
Dzień dobry :)

Zacznę od tego, że od samego początku nikogo się nie czepiam, a już na pewno nie SL, które bardzo szanuję, nikogo również nie obrażam. Miałem tylko czelność mieć odmienne zdanie od poglądów większości użytkowników. Wiadomo, na tym forum to największa zbrodnia :)

W związku z tym zostałem oskarżony o:
- ataki na Studio Lain i Arkadiusza D., spowodowane zazdrością :)
- sprowadzanie każdej inicjatywy do trywialnej "mamony"
- bycie "cebularzem" XD
- co więcej, moje cebulactwo wynika z zazdrości (!) o dwa pierwsze Dreddy, których na pewno nie posiadam, a bardzo bym chciał :) Otóż posiadam, więc teza kompletnie nietrafiona :) Tym bardziej nietrafiona, że jak już podkreślałem, nikogo tu nie atakowałem.
Generalnie wszystkie zarzuty w moją stronę to chyba "lekka" nadinterpretacja :)

Na samym końcu michał81 stwierdza, że
problemem jest to, że przypływ nowych komiksiarzy, jest za mały w porównaniu do wzrostu wydawanych tytułów miesięcznie/rocznie przez wydawców.
czyli dokładnie to samo, co powiedziałem w swoim pierwszym poście i o czym mówię cały czas :)

Reasumując, nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, tego co ktoś napisał jest zatrważająca.
Wiem, że część userów jest to po to, żeby szukać sobie "wrogów" do udowadniania im własnych "racji" i z reguły mają odmienne zdanie w dyskusji niż oponent, głównie po to, aby się pokłócić :)

Generalnie to forum to jedna wielka paranoja, w ostatnich paru dniach czepiano się mnie (i innych) za posiadanie własnego zdania, wrzucanie zdjęć komiksów (!), krytykowanie wydawnictw za błędy wydawnicze, czy wrzucanie linków do filmów z recenzjami...

To ja już nie wiem, co mam robić, chyba pozostało mi wcielić się w klakiera, zacząć bić brawo i potakiwać ;)
PZDR

Offline Murazor

« Odpowiedź #683 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 13:37:19 »
Reasumując, nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, tego co ktoś napisał jest zatrważająca.
Tak tylko dorzucę, problemem nawet nie jest czytanie ze zrozumieniem, ale odpowiadanie na ostatnie ~2 posty, chociaż dyskusja ma np.: 2 strony i kilkadziesiąt odpowiedzi. Rozmowa bardzo łatwo wtedy "skręca" w złą stronę i tak jak tutaj - końcówka rozmowy nie łączy z się początkiem..  ::)

Offline michał81

« Odpowiedź #684 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 13:40:11 »
Na samym końcu michał81 stwierdza, żeczyli dokładnie to samo, co powiedziałem w swoim pierwszym poście i o czym mówię cały czas :)
Pisałeś o wychowaniu nowego pokolenia. Z mojego doświadczenia to wcale nie jest tak łatwe jak się wydaje. Wprowadzenie KiKa do lektur szkolnych na pewno spowodowało, że dzieci dowiedziały się, że istniej coś takiego jak komiks, ale wcale nie poskutkowało tym, że nagle dorośli zaczęli kupować im komiksy.

« Odpowiedź #685 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 13:45:33 »
Ja najbardziej Cię nienawidzę za nick z Paragrafu 22. Ja taki chciałem.

Dzień dobry :)

Zacznę od tego, że od samego początku nikogo się nie czepiam {dalej ucięte}
PZDR
« Ostatnia zmiana: Wt, 27 Październik 2020, 14:04:35 wysłana przez kapitan_planeta »

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #686 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 13:48:59 »
Tak. Ja napisałem, że nie ma prostej zastępowalności pokoleń, a Ty, że nie ma przypływu nowych komiksiarzy - to jest jedno i to samo!

Jeszcze tak podsumowując.
Chciałem dotknąć szerszego problemu, którym jest właśnie brak nowych komiksiarzy, czego skutkiem jest to, że wydawnictwa są zmuszone łatać swój budżet wydawaniem limitek czy innych dodatków/wypasionych wersji etc.
I to jest niewątpliwy problem naszego rynku!

A część osób zrozumiała z tego tyle, że czepiam się Studia Lain.
Ręce opadają :)

Z każdym dniem coraz mniej chce mi się tu zaglądać...

EDIT:

Zawsze możesz mieć nick JohnYossarian
« Ostatnia zmiana: Wt, 27 Październik 2020, 13:51:06 wysłana przez Yossarian »

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #687 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 13:53:31 »
Kapitanie Planeto, po kiego grzyba zacytowałeś cały kilometrowy post Yossariana, skoro chciałeś nam jedynie zakomunikować, iż:

Offline michał81

« Odpowiedź #688 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 14:02:20 »
Tak. Ja napisałem, że nie ma prostej zastępowalności pokoleń, a Ty, że nie ma przypływu nowych komiksiarzy - to jest jedno i to samo!
Tylko zwróć uwagę, że nie to pokolenie powinno kupować komiksy, tylko że tak ujmę "nasze", a ono ze względu na własne wewnętrzne cebule tego nie robi ;)

« Odpowiedź #689 dnia: Wt, 27 Październik 2020, 14:05:52 »
Kapitanie Planeto, po kiego grzyba zacytowałeś cały kilometrowy post Yossariana, skoro chciałeś nam jedynie zakomunikować, iż:

Jestem korposzczurem Muszę zachowywać całość i ciągłość korespondencji.