Rok się skończył, żaden z wydawców nic już w 2024 nie wyda, więc mogę wkleić wykresik wydawniczej aktywności w Polsce.
Liczba wydanych stron na rok - od 2014 roku, bo od tego roku coś się ruszyło i zaczęto więcej wydawać.
Wykres może dałoby radę zrobić czytelniejszy, ale mam nadzieję, że dramatu nie ma.

Kilka uwag na początek:
- brakuje Egmontu z wiadomych względów. Przepaść jest ogromna i reszta wydawnictw by była bardzo mało czytelna
- brakuje Ongrysa, gdyż nie mam go jeszcze ładnie wklepanego do swojej bazy i wyniki by były średnio wiarygodne. Ongrysowi obiecuję, że wkleję aktualizację jak poprawię dane.
- wznowień najczęściej nie ma (chyba, że akurat kupiłem wznowienie, ale na pewno nie jest tego wiele)
- komiksy wydawane w kilku wersjach okładkowych są uwzględnione jeden raz
- Taurus dodany, żeby nie było, że wszyscy wydają więcej
- tylko komiksy, brak książek o komiksie (chyba Kurc wydaje ich najwięcej)
- mam nadzieję, że jeszcze w styczniu wrzucę taki sam wykres, ale tylko dla nowych polskich pozycji (i tutaj dodam już Egmont

)
Rzeczy, które mi się rzuciły w oczy:
- Lost in Time miało wejście smoka, ale chyba już widać max. Trzymam kciuki za dalszy rozwój, bo to aktualnie moje ulubione wydawnictwo
- Kultura Gniewu i Timof od momentu pandemii weszły na nowy lewel (mimo dość wysokiego poziomu)
- w 2024 najbardziej procentowo wzrosła Mandioca (mimo, że Drogę wliczałem raz). Rewelacja, też ich uwielbiam
- od 2022 wspaniale idzie Studio Lain (gdyby dodać warianty to pewnie byłoby podium). Także strasznie mnie to cieszy
- Non Stop Comics od 2018 niestety w dół (Nagle! okazało się lepsze nawet w roku swojego debiutu)
- zawsze mi się wydawało, że Taurusa dobiła pandemia, ale widać zaliczyli zjazd już w 2019
Dobrego 2025 roku dla wszystkich: i wydawnictw, i czytelników!