Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 535379 razy)

Offline roble

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #3045 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 13:22:42 »
Toś se znalazł kumpli, same niecne stwory.
:P ;D ;)

Ty się się odzywaj bo przez Ciebie straciłem właśnie w muzeum śląskim 93.50 pln..  :-\

Offline Death

« Odpowiedź #3046 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 13:24:17 »
kochają to samo hobby co ja :) to kogo mam lubić jak nie ich? ;)
Wydawnicze kółko wzajemnej adoracji, braku folii i korekty. :D

Ty się się odzywaj bo przez Ciebie straciłem właśnie w muzeum śląskim 93.50 pln..  :-\
Co żeś tam nakupił?  Powinieneś stracić 25 zł. :)

Offline roble

« Odpowiedź #3047 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 13:27:00 »
Co żeś tam nakupił?  Powinieneś stracić 25 zł. :)

Kurde bele, ja pierdole..   ;)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3048 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 13:30:12 »
wysłać dziecko do sklepu od razu przyniesie stos cukierków ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - zgoda ba druk
ABC Warriors - przedsprzedaż trwa
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline roble

« Odpowiedź #3049 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 13:35:57 »
wysłać dziecko do sklepu od razu przyniesie stos cukierków ;)

Jak my,
stare pryki poumierają,
to muzea na świecie,
poznikają.. :-\

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3050 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 13:40:31 »
dawno nie byłem, znajomi chcą stworzyć muzeum w Iławie
z ciekawostek jak Tadeusz Baranowski mieszkał pod Iławą
chciał stworzyć tu pierwsze muzeum komiksu, ale władze miasta go zlały :(
może znajdę wywiad, który z nim robiłem do radia

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3051 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 14:19:08 »
O randze Iławy może świadczyć fakt, że jest w niej zlokalizowany punkt informacyjny Konfederacji Galaktycznej Zjednoczonych Planet. :)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3052 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 15:17:24 »
Kurde, właśnie sobie gram w ww. pozycję i mam wrażenie, że to, że jest on (biust) spory to mało powiedziane
Ciekawe, jaka była pierwsza wersja :P ?

No wiesz, pierwsza gra to była pikseloza, w part 2 było jakieś lekkie zamieszanie z tym jej strojem kąpielowym, że raz był bardziej wycięty a innym razem bardziej zasłaniał. Nie wiem na czym stanęło, aktualizowanie gier po ich premierze i wprowadzanie takich zmian bo ktos się poczuł urażony jest bez sensu.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3053 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 15:21:22 »
w swiecie gier i mang sporo było takich zmian - np zmieniano na zachodzie orientacje na hetero :)
pewnie za młody jesteś by pamiętać Gatchamana aka Wojna Planet aka Załoga G :)
ale... amerykanie na przykład zamienili głównego złola w kobietę - bo miał długie włosy i był niejednoznaczny seksualnie :) w polskiej wersji utrzymali tą konwencję :) zresztą totalnie zmasakrowano ten serial w w wersji usa na różnych poziomach :) pamiętam, że sa publikacje w sieci pokazujące zmiany

w drugą stronę - pamiętasz Resident Evil 5? akcja działa się w Afryce - oskarżono Capcom o rasizm, bo strzelało się głównie do czarnoskórych :) zmieniono to.

to się działo, dzieje i będzie dziać

Nie pamiętam aby to zmienili w RE5. Może dodali paru białych, ale wciąż najwięcej zombie przypomina czarnoskórych.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3054 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 16:31:12 »
zmienili, afera była, że biały strzela do czarnych :) wprowadzili białe postaci i rozjaśnili kolor skóry sporej ilości osób czarnoskórych - można w sieci znaleźć ślady po tej historii :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3055 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 16:38:56 »
No wiesz, pierwsza gra to była pikseloza, w part 2 było jakieś lekkie zamieszanie z tym jej strojem kąpielowym, że raz był bardziej wycięty a innym razem bardziej zasłaniał. Nie wiem na czym stanęło, aktualizowanie gier po ich premierze i wprowadzanie takich zmian bo ktos się poczuł urażony jest bez sensu.

zgodzę się z tobą - też mnie irytowało cenzurowanie gier na zachodni rynek, też mnie irytuje, że artyści growi nie mają swobody twórczej - tylko zobacz to działa w dwie strony - osoby z prawej nie chcą gejów, ci z lewej nie chcą cycków :) i co rusza jak stada, istne gangi netowe się o to nawalają :) absolutna korba - cały ten koszmar napędzany lajkomanią przekładającą się na kasę -  dla mnie - podoba się kupujesz, nie podoba nie kupujesz. Ludzie zdają się o tym zapominać, wmówiono im, że są w oblężonej twierdzy (na lewo i prawo) nawalając się o piksele :) stara prawda głosi ludźmi skłóconymi łatwiej jest manipulować i ich kontrolować, można na tym zbijać niezły kapitał społeczny i finansowy. To się nie dzieje bez przyczyny. Wystarczy prześledzić jakie konta za tym stoją, jakie pieniądze itp itd Jeśli ktoś szuka powodów niech idzie tym tropem ;) takie jest moje zdanie :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Grudzień 2024, 16:42:34 wysłana przez studio_lain »

Offline Enceladus

« Odpowiedź #3056 dnia: Pt, 20 Grudzień 2024, 19:02:45 »
Postępowość ponad wszystko - Jaguar, Śnieżka z Zegler, Akolita, Dragon Age Veilguard itd. i działania firmy Sweet Baby.

Niestety w dzisiejszych czasach dużo produkcji ma być postępowa a nie po prostu dobra...
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Boro

« Odpowiedź #3057 dnia: Śr, 01 Styczeń 2025, 22:12:18 »
Rok się skończył, żaden z wydawców nic już w 2024 nie wyda, więc mogę wkleić wykresik wydawniczej aktywności w Polsce.
Liczba wydanych stron na rok - od 2014 roku, bo od tego roku coś się ruszyło i zaczęto więcej wydawać.
Wykres może dałoby radę zrobić czytelniejszy, ale mam nadzieję, że dramatu nie ma.

Kilka uwag na początek:
- brakuje Egmontu z wiadomych względów. Przepaść jest ogromna i reszta wydawnictw by była bardzo mało czytelna
- brakuje Ongrysa, gdyż nie mam go jeszcze ładnie wklepanego do swojej bazy i wyniki by były średnio wiarygodne. Ongrysowi obiecuję, że wkleję aktualizację jak poprawię dane.
- wznowień najczęściej nie ma (chyba, że akurat kupiłem wznowienie, ale na pewno nie jest tego wiele)
- komiksy wydawane w kilku wersjach okładkowych są uwzględnione jeden raz
- Taurus dodany, żeby nie było, że wszyscy wydają więcej
- tylko komiksy, brak książek o komiksie (chyba Kurc wydaje ich najwięcej)
- mam nadzieję, że jeszcze w styczniu wrzucę taki sam wykres, ale tylko dla nowych polskich pozycji (i tutaj dodam już Egmont :) )

Rzeczy, które mi się rzuciły w oczy:
- Lost in Time miało wejście smoka, ale chyba już widać max. Trzymam kciuki za dalszy rozwój, bo to aktualnie moje ulubione wydawnictwo
- Kultura Gniewu i Timof od momentu pandemii weszły na nowy lewel (mimo dość wysokiego poziomu)
- w 2024 najbardziej procentowo wzrosła Mandioca (mimo, że Drogę wliczałem raz). Rewelacja, też ich uwielbiam
- od 2022 wspaniale idzie Studio Lain (gdyby dodać warianty to pewnie byłoby podium). Także strasznie mnie to cieszy
- Non Stop Comics od 2018 niestety w dół (Nagle! okazało się lepsze nawet w roku swojego debiutu)
- zawsze mi się wydawało, że Taurusa dobiła pandemia, ale widać zaliczyli zjazd już w 2019

Dobrego 2025 roku dla wszystkich: i wydawnictw, i czytelników!

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #3058 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 00:59:07 »
@Boro: a Elemental? Masz jakieś dane również dla nich?

Plus: Jak możesz, dodaj dla Egmontu jakimś kolorkiem same liczby na górze, żeby zobaczyć różnicę skali. Nie będzie to problem?

Mega wykres 💙 MałaKasia.wersja.cyferkowa bardzo dziękuje  ;D
« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Styczeń 2025, 01:01:37 wysłana przez MałaKasia »

Offline Boro

« Odpowiedź #3059 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 19:14:32 »
Zapomniałem o Elementalu, a przecież Jeremiaha kupuję  :-[
W weekend wrzucę nowy wykres z Elementalem, jakoś na górze Egmontem i mam nadzieję Ongrysem.