Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 442842 razy)

Online Sędzia

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2760 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 12:16:20 »
I tak, wiem że w takim modelu nie mam nic na stałe, nie mogę tego sprzedać itd - dla mnie to jednak wygodniejsze i prostsze niż wożenie za sobą obecnie już niemałej kolekcji papieru.

Jak nie wracasz, to jakie to ma znaczenie? Jak coś będzie wybitnego i będzie się czuło, że się do tego wróci, to można kupić na papierze.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2761 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 12:17:35 »
po tym co sie dzieje ze streamingiem filmowym/serialowym - po poczatkowym boomie -
mysle ze ten model sprzedazy moze sie okazac za maly do generowania przychodow
ktore maja wydawnictwa obecnie przy okazji publikacji papierowych
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Online Sędzia

« Odpowiedź #2762 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 12:47:24 »
po tym co sie dzieje ze streamingiem filmowym/serialowym - po poczatkowym boomie -
mysle ze ten model sprzedazy moze sie okazac za maly do generowania przychodow
ktore maja wydawnictwa obecnie przy okazji publikacji papierowych

To jeszcze inna kwestia, bo streaming filmów/seriali to kosztowna sprawa, a nagle każdy chciał dla siebie uszczknąć jak najwięcej tortu. Rynek to ureguluje, powrotu do TV i kin już nie będzie.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #2763 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 12:48:07 »
Dla mnie książki i komiksy tylko w papierze. Podchodziłem parę razy do czytania książek w cyfrze, ale nie dawałem rady. Chodź dla domowego budżetu i miejsca byłaby lepsza cyfra.
Ale nie jestem zatwardziałym tradycjonalistą, ponieważ do gier w cyfrze przekonałem się parę dobrych lat temu mając xbox360 (xbox gold), chodź jak pamiętam, podchodziłem do tego na początku niezbyt ochoczo.
Na co dzień, także używam hbo i netflixa.

« Ostatnia zmiana: Pn, 25 Wrzesień 2023, 12:50:06 wysłana przez Enceladus »
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2764 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 12:50:22 »
Nie wiem jak to działa w streamingu, kiedy powstaje bardzo droga produkcja taka jak serial LOTR albo kolejne "blockbustery" od Netflixa. Należałoby policzyć ile osób wróciło do subskrypcji w dniu premiery takiego materiału, aby na tej premierze faktycznie zarobić. Ale chyba to niewykonalne.

Natomiast z komiksami, ile subskrypcji musiałby sprzedać Marvel (bo oni mają swoją platformę, tylko nie wrzucają w nią premier) aby zwrócił im się koszt serii/eventu?
« Ostatnia zmiana: Pn, 25 Wrzesień 2023, 12:52:19 wysłana przez HugoL3 »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2765 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 13:04:23 »
To jeszcze inna kwestia, bo streaming filmów/seriali to kosztowna sprawa, a nagle każdy chciał dla siebie uszczknąć jak najwięcej tortu. Rynek to ureguluje, powrotu do TV i kin już nie będzie.

jesli chodzi o filmy to wciaz kina generuja dla tego przemyslu najwieksze zyski
takze TV to wciaz najwiekszy i najdrozszy, najbardziej skuteczny rynek reklamowy
z ktorego nikt nie rezygnuje, bo ma najwieksza mase odbiorcow

ale jak to bedzie za 10,20 lat?

kiedy pojawila sie tv, wieszczono ze umrze radio ;)

swoja droga, jak w wyniku cyfryzacji komiks ma ewoluowac w kierunku takim jak w korei
czyli jedynym rynku, ktory kosi na tym duza kase ;)
to ja podziekuje
to co sie stalo z manhwa od strony wizualnej do mnie nie przemawia
wszytsko podporzadkowane telefonom itp urzadzeniom

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2766 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 13:15:05 »
Z tego co kojarzę to w PL stosunek cyfry do papieru to jakieś 1 do 10 na korzyść papieru. Audiobooki radzą sobie lepiej.

Audiobooka sobie możesz posłuchać np. w aucie lub drodze do pracy, robiąc jednocześnie coś innego. Z komiksem jest gorzej, bo albo tablet do tego, albo na małym smartfonie musiałbyś plansze oglądać. ja mam jeszcze taką chorobę lokomocyjną, że jak próbuje coś czytać w samochodzie/autobusie, to mnie od razu zbiera na wymioty. Dlatego audiobooki mają więcej sensu.

Cyfrowe wersje nie są złe. Ale nie, jeśli kosztują niewiele więcej niż papier. Albo cena musiałaby być znacząco niższa, albo już dopłacę te 15% za coś co mogę mieć w ręku i postawić na półce.

Komiksy też często do biblioteki oddaje. Jak nie mam miejsca i wiem, że do nich nie wrócę to przynajmniej w bibliotece, ktoś będzie miał przyjemność jak pożyczy.

A jakie to superhero oddajesz? Dla kolegi pytam. :)

Online Sędzia

« Odpowiedź #2767 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 13:20:06 »
jesli chodzi o filmy to wciaz kina generuja dla tego przemyslu najwieksze zyski
takze TV to wciaz najwiekszy i najdrozszy, najbardziej skuteczny rynek reklamowy
z ktorego nikt nie rezygnuje, bo ma najwieksza mase odbiorcow

Nie to miałem na myśli, oczywiście że kina generują największe zyski a TV to kwestia reklam. Chodziło mi o to, że odbiorcy po doświadczeniu dobrodziejstwa streamingu już nie wrócą do poprzednich nawyków. Jest super serial i będziesz przez rok co tydzień oglądał pojedynczy odcinek?

Ja to widzę na tej samej zasadzie, co papierowa prasa, dzisiaj to już pudrowanie trupa, kupują jeszcze starsze dziadki z przyzwyczajenia.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2768 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 13:55:03 »
no nawyki nam sie zmieniaja na pewno
ja nie ogladam tv - chyba ze sport, albo - niestety - jak wczoraj debate kandydatek do sejmu
filmy, seriale to stream
brakuje mi jeszcze dobrego streama z anime z polskimi napisami i z kinem azjatyckim

co do prasy - tak zwane dzienniki rzeczywiscie maja spadek, ale na przyklad tyodniki trzymaja sie swietnie i kosza szmal

takze ja wswtrzymuje sie od wyrokowania ze komiks skonczy w cyfrze,
obecnie nasz komiksowy rynek ma sie bardzo dobrze - chodzi o sprzedaz i oferte
inflacja mu nie zaszkodzila, rosnie konkurencyjnosc, ale tak to drogie hobby
i mysle ze te 1000-2000 osob po prostu na nie stac - jak dlugo? gdzie jest granica? pojecia nie mam

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Murazor

« Odpowiedź #2769 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 14:00:33 »
Jest super serial i będziesz przez rok co tydzień oglądał pojedynczy odcinek?
Coraz więcej "hitów" zaczyna wychodzic w streamingu na raty. Na poczatku bylo dzielenie sezonu na pol, zeby 2 miesiace sie zalapaly, a teraz juz normalnie co tydzien jeden odcinek, odcinkow 10 i masz 3 miesiace oplacone jak ktos chce ogladac na premiere.

Offline Necr09

« Odpowiedź #2770 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 14:01:05 »
brakuje mi jeszcze dobrego streama z anime z polskimi napisami (...)

Crunchyroll tego nie planował czasem? Poza nimi trochę anime jest rozsiane po platformach obecnie, głównie Netflix i Prime
FGO: 758,469,198

Online Sędzia

« Odpowiedź #2771 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 14:09:10 »
co do prasy - tak zwane dzienniki rzeczywiscie maja spadek, ale na przyklad tyodniki trzymaja sie swietnie i kosza szmal

nie bałdzo,
Newsweek w 2023 - 59 tys egzemplarzy, w 2010 r - 120 tys.
Polityka (lider) w 2023 - 81 tys., w 2010 r. - 140 tys.

Jasne, że spadek nie jest tak katastrofalny jak w przypadku dzienników (GW w 2010 - 308 tys. a w 2023 - 40 tys. (!)), ale jednak jest to istotny spadek i gdyby nie wpływy za reklamy od SP (tygodniki prawicowe) lub z samorządów (lewicowe) to by było bardzo kiepsko.

Coraz więcej "hitów" zaczyna wychodzic w streamingu na raty. Na poczatku bylo dzielenie sezonu na pol, zeby 2 miesiace sie zalapaly, a teraz juz normalnie co tydzien jeden odcinek, odcinkow 10 i masz 3 miesiace oplacone jak ktos chce ogladac na premiere.

Możliwe, ale to jest kwestia tego, czy musisz oglądać wszystko co nowe. Ja tam do nowych seriali się nie zbliżam, bo mam i tak co oglądać. Np. Stranger Things sobie obejrzę za pół roku, rok, jak już wyjdzie ostatni sezon. I wtedy będę mógł oglądać dziennie kilka odcinków, a nie czekać na jeden co tydzień.
« Ostatnia zmiana: Pn, 25 Wrzesień 2023, 14:13:02 wysłana przez Sędzia »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2772 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 14:33:29 »
na obecna chwile mamy komiksowy boom - papierowy :)
i oby jeszcze troche trwal :)
chociaz widze np po SL jak zmienia sie moje podejscie do formy wydawania i doboru tytulow
co jest reakcja na zmiany ktore zachodza na tym rynku

czy skonczmy jak fani i wydawcy winyli? ;) pewnie tak :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Online Sędzia

« Odpowiedź #2773 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 14:34:55 »
na obecna chwile mamy komiksowy boom - papierowy :)
i oby jeszcze troche trwal :)
chociaz widze np po SL jak zmienia sie moje podejscie do formy wydawania i doboru tytulow
co jest reakcja na zmiany ktore zachodza na tym rynku

Nie ukrywam, że bardziej mi się podoba obecne SL niż to sprzed kilku lat.

Offline komiks

« Odpowiedź #2774 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 14:36:00 »
Komiks kupisz, przeczytasz, przechowasz -> w każdej chwili możesz go odsprzedać z niewielką stratą, a jego wartość w czasie powinna wręcz rosnąć.
Żartujesz chyba, ja sprzedaję komiksy hurtowo -70% okładkowej, bo jakbym miał bawić się w wystawianie i wysyłanie po jednym, to już nie miałbym czasu na ich czytanie. I tak czytam prawie wyłącznie w weekendy.

To trochę z tego wynika to podświadome myślenie i poczucie straty w przypadku słuchawek, którego nie ma w przypadku komiksów. I jest ono poniekąd słuszne - zamiana gotówki na komiksy to właśnie zamiana, niby permanentna, ale nie do końca.
Ja to widzę inaczej, komiks przeczytam w kilka godzin, słuchawki na których słucham muzykę, audiobooki a czasami pracuję, poprawiają mi komfort życia przez setki godzin.

Już dawno nauczyłem się inwestować w to, co poprawia mi komfort życia w długim okresie, zamiast na chwilowe przyjemności.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness