Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 444017 razy)

Offline Spiff

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2640 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 20:11:22 »
@UP
 Czekanie na kuriera, godziny przyjazdu itp. to jest taka sama mordęga jak stanie w kolejce na poczcie.
"Czekanie jest najgorsze. Czekanie, niepewność, niewiedza. To największa tortura. (...) Jaką bezsilność czuje ten, kto nie może zrobić nic poza czekaniem?"

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2641 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 20:34:15 »
Poczta poczta ale ludzie tez bardzo roszczeniowi.

Wchodzi gosc na poczte patrzy 3 osoby, przewraca oczami i wychodzi. Jasnie pan musialby stanac w kolejce i stracic 10min cennego zycia a lepiej przecież pogapic sie w komorke i poskrolowac glupoty. Takich przypadków jest duzo bo często jestem na poczcie...
U mnie znowu inne „przygody”. Placówka otwarta do 17. Zapomnij o tym, że awizowaną przesyłkę odbierzesz tego samego dnia. Listonosze mają tak napuchnięte rejony (a szykuje się kolejna redukcja etatów), że na trackingu widać, że paczka wraca do placówki po 18-19…
Jak już zostało powiedziane, również moim zdaniem paczkomat najlepszy. Drugie miejsce to kurier, ale u mnie zawsze sąsiad jest w domu i tam zostawiają jak mnie nie ma (ewentualnie na adres pracy zamawiam)

Offline greg0

« Odpowiedź #2642 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 20:44:10 »
U mnie znowu inne „przygody”. Placówka otwarta do 17. Zapomnij o tym, że awizowaną przesyłkę odbierzesz tego samego dnia.

z neta
Ważne żeby narzekać...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2643 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 20:46:34 »
A nie ustaliliśmy, że ci listonosze wcale nie biorą tych paczek ze sobą, tylko od razu awizo zostawiają, bo paczka cały czas leży na poczcie? W każdym razie u mnie w Lublinie musiało tak być, bo byłem u siebie a i tak w skrzynce zastałem karteczkę.

Offline Alfman

« Odpowiedź #2644 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 20:59:29 »
A nie ustaliliśmy, że ci listonosze wcale nie biorą tych paczek ze sobą, tylko od razu awizo zostawiają, bo paczka cały czas leży na poczcie? W każdym razie u mnie w Lublinie musiało tak być, bo byłem u siebie a i tak w skrzynce zastałem karteczkę.

Zgadza się, ale u mnie było też tak, że jak poszedłeś na pocztę odebrać przesyłkę (z avizo), a listonosz jeszcze nie wrócił i nie zdał papierów, to się mogłeś w pompkę pocałować  ;)

Offline death_bird

« Odpowiedź #2645 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 22:01:44 »
Ale to jest akurat standard. Chłop przecież musi z obchodu rewiru wrócić.
Inna sprawa, że mając akurat komfort niewielkiej odległości na ogół zamawiam paczki z odbiorem w placówce toteż nawet nie muszę sprawdzać czy awizo w skrzynce leży - przychodzi sms żeby zrobić sobie spacer i na ogół następnego dnia paczkę zabieram. Od dawno już jakoś nie odczuwam ciśnienia żeby ją jeszcze tego samego dnia koniecznie mieć u siebie.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2646 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 22:05:59 »
U mnie biorą. Czasem zdarzy mi sie trafić na „mojego listonosza” jak jeszcze jest na rejonie i odebrać przesyłkę prosto z torby na rowerze

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2647 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 22:07:36 »
Ja biore na przemian Poczte i kuriera DPD aby  krajowa firma farobila oraz kurier, bo kolega brata z podstawówki. Sa u mnie pod furtka zawsze w godzinach od 10 do 12.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #2648 dnia: Śr, 26 Kwiecień 2023, 14:03:26 »
Ja się coraz bardziej zastanawiam czy nie postawić na klatce kuferka zamukanego na klucz do którego kurierzy by wrzucali przesyłki...
A panie na poczcie jak mnie widzą to mówią ze zdziwieniem: o! Dzisiaj tylko jedna przesyłka? Zaraz sprawdzę czy coś się jeszcze nie zawieruszyło...
Nie mówiąc o tym, że dawno przestały mnie pytać o dowód przy odbiorze poleconych i znają moje nazwisko na pamięć - nie muszą zerkać na awizo by wiedzieć co wpisać w PCta by namieżyć paczkę xD

Offline Spiff

« Odpowiedź #2649 dnia: Śr, 26 Kwiecień 2023, 14:16:18 »
Mnie na poczcie też wszyscy znają, dlatego nie mogę przez P.P. zamawiać dziwnych rzeczy z dziwnych sklepów wysyłkowych ale komiksy jak najbardziej tak.
Pewnie myślą że to encyklopedie, słowniki i leksykony( bo ciężkie paczki )  :D
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2650 dnia: Śr, 26 Kwiecień 2023, 15:11:18 »
Tylko pytanie czy w twoim bloku tak można stawiać. Bo na niektórych klatkach to jest dużo takich szaf typu na buty, wózki, rowery, wolna amerykanka. A w nowszym budownictwie to raczej pustki. Ale jakbym mieszkał w mieście i odbierał duże prenumeraty, to zdecydowanie bym też coś kombinował. Chyba żebym pocztę miał blisko, a nie 2 przystanki dalej jak teraz.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #2651 dnia: Śr, 26 Kwiecień 2023, 15:35:11 »
Mój blok jest stary, do tego ma "wcięcie" na klatce w którym już z pół roku stoją jakieś nieskręcone meble sąsiadów. Raczej nie powinno być kłopotu. Ale zawsze warto będzie w administracji dopytać.

Offline starcek

« Odpowiedź #2652 dnia: Śr, 26 Kwiecień 2023, 17:25:23 »
Przepisy PPOŻ nie dopuszczają składowania gratów na klatkach schodowych, ciągach komunikacyjnych itp itd., ale kto by się tym przejmował.

U mnie kurier DPD ostatnio zostawiał po prostu pod drzwiami, wykorzystując załom tuz przy drzwiach na klatkę schodową. I spokojnie paczka dotrwała kilka godzin. A Poczta Polska to samo zło - no chyba, że ktoś lubi sobie poczytać wpisy na forum, czekając w kolejce, to wtedy może tak.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #2653 dnia: Śr, 26 Kwiecień 2023, 17:33:16 »
Pomijając fakt, że moja poczta mieści się ponad 5km od domu, to jest czynna w godzinach 9-17, kiedy większość ludzi, w tym ja, pracuje. Po cóż poczta miałaby dopasowywać się do ludzi?
Jedynie w poniedziałki od 12 do 20. Tak więc paczkę, która dotarłaby we wtorek mógłbym odebrać dopiero w kolejny poniedziałek.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2654 dnia: Śr, 26 Kwiecień 2023, 18:12:01 »
Ale przecież druga zmiana to zło. Sam się musze męczyć popołudniami to wiem. Na pierwszej zmianie rano, czas leci szybciej. Potem się ciągnie jak guma. Jakbym mógł sam z chęcią siedziałbym w urzędzie 8-16, wszystkie weekendy wolne. Ale wiele osób musi pracować do tej 22.00 lub dłużej i w soboty i 2 maja, kiedy inni się byczą. Zrozum pan panią z okienka na poczcie, która też chce sobie pożyć.