Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 444018 razy)

Offline Interloper

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2625 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 17:47:49 »
No gratulacje, gratulacje. Winszować. Wreszcie zrobiłeś coś co ma ręce i nogi. :)
Za ten tekst to się należałby ban.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2626 dnia: Śr, 12 Kwiecień 2023, 10:44:14 »
Chłopaki mają rację, momentami uprawia się tutaj kanibalizm. Od dobrobytu na rynku komiksowym poprzestawiało nam się w dupie, mamy roszczeniowe podejście, mamy gigantyczne oczekiwania. Tylko gdzie w tym wszystkim istota tego hobby? Większość z nas to kolekcjonerzy, czas spędzony na wyszukiwaniu komiksów, promocji, zapowiedzi pewnie bije na głowę momenty kiedy siadamy z komiksem w ręku w fotelu.

Mucha wrzuca grafikę. Data wydania 2024 rok. Jedyna moja myśl, o nice. X-Men. Jim Lee. Pewnie się kupi, koniec. Bo to dopiero początek drugiego kwartału 2023. Dziesiątki dobrych pozycji przed nami w tym roku. A tutaj podniecenie jakbyśmy cofnęli się do 2010 roku, gdzie wychodziło 5 komiksów superhero na krzyż.

Czego brakuje temu miejscu? Lekkości, zamiast wiecznych spin. Aktualnie, niektórzy są wyciszeni - dzięki moderatorzy! Zwykłej normalności, zamiast dywagacji dlaczego Wydawca robi to tak, przecież to nielogiczne! Bo drogo, bo miękki grzbiet. Bo, przesuwają premierę. Bo się nie wyrobili. Bo jakby wydali teraz a nie za rok to byłoby taniej xd To jest hit!

Wiecie co mnie cieszy, że coraz więcej osób tutaj przestaje inwestować w najgłupszą rzecz jaką można. Kupki wstydu. Bo okłamywanie siebie że nadrobi się to wszystko, nie ma nic wspólnego ze zdrowym podejściem do swojej pasji.

Sam nas nazywasz Kolekcjonerami. I się zgadzam z tobą. Jako Kolekcjoner, ja chciałbym mieć jak najwięcej komiksów w mojej Kolekcji. I jasne że się będę wykłócał o ceny, bo nie mam portfela z gumy. Czyli im taniej będzie, tym więcej okazów do mojej Kolekcji. To jest chyba racjonalne podejście zbieracza. Dlatego żalę się nad tym, że w czasie galopującej inflacji Mucha zapowiada dobre pozycje Marvela, ale w perspektywie roku-półtora. Do tego czasu zdążą podrożeć o kolejne procenty. Wolałbym przesunięcie stand alonów typu Czerń, biel i krew a dostanie szybciej np. drugiego Spectaculara.

No i przepraszam, ale ja zniweluję swoją kupkę wstydu. Kiedyś na pewno. Comiesięczne Marvele to czytam raczej na bieżąco, gorzej mi idzie z DC i kaczkami, które teraz zeszły na dalszy plan. Bo praca, kino, seriale. Racja, że trzeba ograniczyć siedzenie przed netem i wziąć się za więcej czytania. Prawda. A kupuję teraz, od razu, bo potem będzie drożej. Popatrz na ceny dodruków. Nie kupując na bieżąco, traci się finansowo, bo ceny komiksów nie spadają.

Offline Necr09

« Odpowiedź #2627 dnia: Śr, 12 Kwiecień 2023, 10:53:54 »
Wolałbym przesunięcie stand alonów typu Czerń, biel i krew a dostanie szybciej np. drugiego Spectaculara.

Jeden woli serię Czerń, biel i krew, inny woli nieistniejący komiks Spectacular Spider-Man 2 ¯\_(ツ)_/¯

Wychodzi tyle pozycji na polskim rynku, że co miesiąc można sporo dobra znaleźć, nic nie trzeba przyśpieszać.
FGO: 758,469,198

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #2628 dnia: Śr, 12 Kwiecień 2023, 12:18:03 »
Wolałbym przesunięcie stand alonów typu Czerń, biel i krew a dostanie szybciej np. drugiego Spectaculara.

To jest najgorsze podejście jakie można miec przy jakimkolwiek hobby - dajcie mnie to bo ja to chce, olejcie resztę bo mnie nie interesuje, a jak innych interesuje to kij im w oko. Z takimi pasjonatami wspólnego hobby to aż cięzko polemizować.

Bardzo dobrze, że mamy dużo różnorodnych pozycji i każdy znajdzie coś dla siebie.
Każdy z nas ma coś co bardzo by chciał zobaczyć wydane w naszym języku ale nie marudzi o tym całą dobę.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2629 dnia: Śr, 12 Kwiecień 2023, 15:09:16 »
To jest najgorsze podejście jakie można miec przy jakimkolwiek hobby - dajcie mnie to bo ja to chce, olejcie resztę bo mnie nie interesuje, a jak innych interesuje to kij im w oko. Z takimi pasjonatami wspólnego hobby to aż cięzko polemizować.

Bardzo dobrze, że mamy dużo różnorodnych pozycji i każdy znajdzie coś dla siebie.
Każdy z nas ma coś co bardzo by chciał zobaczyć wydane w naszym języku ale nie marudzi o tym całą dobę.

A czy w tym konkretnym przypadku nie przesadzasz? Ilu tutaj jest entuzjastów tej serii Black White Blood?
Oczywiście nie nawołuje tu nikogo do bojkotu, chyba sam Motyl pisał, że wydawnictwo jest zadowolone ze sprzedaży tej serii więc mnie jej istnienie kompletnie nie przeszkadza.

Podobnie z Marvel Fresh. Jest kilku entuzjastów, ale większość (tu wypowiadająca się) dała sobie spokój z paroma wyjątkami (X-Men, Hulk, Venom).

Żeby nie było, nie jestem ani za postawą roszczeniową ani tą maksymalnie obronną. Świat idzie do przodu i faktycznie jesteśmy bombardowani filmami, sezonami, grami. Akurat komiks trzeba przetłumaczyć, wydrukować, a że jest on niszą to wiadomo, że nikt nagle nie zaleje rynku na taką skalę jak ma to miejsce w USA i cieszymy się tym co mamy. No i jest bardzo drogi, jeśli przeliczymy jego cenę na czas spędzony z tym dobrem.

No ale Bazyl rozjebał tymi tekstami o Specatularze 2 oraz X-men bez 3 zeszytów, które wydał Carrefour, niesamowite.

Offline xanar

« Odpowiedź #2630 dnia: Śr, 12 Kwiecień 2023, 16:14:53 »
Przecież on cały czas tak pisze, nawet TK go usadził i te jego rewolucyjne podejście do wydawania.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2631 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 17:04:42 »
Lepiej z prenumeratą nie będzie.

https://www.money.pl/gospodarka/poczta-polska-redukuje-etaty-odejdzie-prawie-2-tys-pracownikow-6891231408409184a.html

Jak tu nie korzystać z paczkomatów, skoro nasza Poczta się rozkłada? Normalnie wpada w spiralę, jak to napisali - mniej doręczycieli i obsługi - dłuższy czas doręczeń i większe kolejki - więcej rozwścieczonych klientów, którzy obiecują sobie że ostatni raz stoją w tej kilometrowej kolejce. Płakać się chce jak tragiczne zarządzanie może rozłożyć każdą instytucję. Gdyby Brzoska nie zwiększył liczby swoich paczkomatów, komiksiarze mieliby większe trudności z dostawami komiksów.

Offline Voitas

« Odpowiedź #2632 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 17:06:48 »
Poczta Polska to totalna patologia od dawien dawna. Unikam jak ognia.

Offline michał81

« Odpowiedź #2633 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 17:46:17 »
A Hachette nadal korzysta z ich usług. No to prenumeratorzy pewnie poczekają sobie dłużej niż się spodziewają.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2634 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 18:05:33 »
Poczta poczta ale ludzie tez bardzo roszczeniowi.

Wchodzi gosc na poczte patrzy 3 osoby, przewraca oczami i wychodzi. Jasnie pan musialby stanac w kolejce i stracic 10min cennego zycia a lepiej przecież pogapic sie w komorke i poskrolowac glupoty. Takich przypadków jest duzo bo często jestem na poczcie...

Offline stab

« Odpowiedź #2635 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 18:09:33 »
A Hachette nadal korzysta z ich usług. No to prenumeratorzy pewnie poczekają sobie dłużej niż się spodziewają.

Ja tylko przez dostawę (przez pocztę polską) zrezygnowałem z prenumeraty nowej kolekcji (Marvel Origins). Wolę kupować drożej na allegro, ale przesyłkę mam kiedy chcę i jak chcę.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2636 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 18:27:31 »
Mówiliśmy o tym - poczta jest po prostu tańsza i dłużej w oddziale mogą leżeć te paczki a nie tylko 48 godzin.

Trzyosobową kolejkę rozumiem. Ale byłem niedawno np. na pasażu handlowym na Bródnie i ciągle stało ponad 10 osób w takiej kolejce. Na Mokotowie w moim najbliższym oddziale obok Biedronki, też widuję dużo osób. Bo placówka jest mała i kolejka wychodzi na chodnik. Na Bielanach były znośne kolejki a placówka dość duża. Na Głównej na Świętokrzyskiej wiadomo, że zawsze tłok. Nawet w nocy do okienka 24-godzinnego po 22.00 też jest kolejka. W Arkadii czy Galerii Młociny bywa różnie.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #2637 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 18:52:52 »
Moje dwa ostanie doświadczenia z pocztą z przeciągu paru miesięcy ( i jedyne):
- czekałem w kolejce z 30 minut bo pani obsługiwała klienta, któremu poczta zgubiła jakieś sądowe pismo, w końcu po 10 przejrzeniu tej samej kupki paczek, listów i i innych chłop popatrzył do tyłu i stwierdził, że on nie będzie zajmował czasu swojego i innych i niech się z nim skontaktują jak ogarną burdel i znajdą co zgubili
- inny odział, parę miesięcy później, pani obsługuje jakiegoś pana, który ma do załatwienia jakieś urzędowe sprawy, dialog między dwiema nie do końca dogadującymi się jedenastkami, pani stwierdza, że nie da rady pomóc, bo brakuje jakiś dokumentów, na co chłopina odpowiada za każdym razem, że przyszedł właśnie w tej sprawie, po czym pani po raz kolejny wpisuje jakieś dane w komputer i stwierdza po raz wtóry, że nic z tego. W końcu po wypracowaniu wspólnego konsensu starszy pan zostaje przekierowany do głównej poczty w moim mieście. Niemal jak dobra scenka rodzajowa, tyle że przedłużona do jakiś 20 minut, a ja tu stoję w kolejce by podjąć list urzędowy adresowany na mojego dziadka, zmarłego ponad 30 lat temu.
Dodając do tego galerie różności wszelkich w każdym urzędzie od torebek po okulary i zabawki dla dzieci każdy kontakt z tą instyucją to niezapomniane wrażenie.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2638 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 19:33:53 »
Poczta Polska to totalna patologia od dawien dawna. Unikam jak ognia.

Mając do wyboru PP albo kuriera wybiorę Pocztę. Kurier przyjedzie o której przyjedzie, jak odbierze telefon to cud, a do placówki mam 7 minut spacerem i nawet jeżeli przede mną stoją te 2-3 osoby to nic się nie dzieje. U zarania pandemii czekało się dłużej a i tak jakoś ludzie przeżyli.
Inna sprawa, że od niedawna mam również paczkomat Orlenu minutę na butach (paczka z Egmontu, którą odebrałem wczoraj przyszła w stanie igła), ale wolę wizyty w placówce "monopolisty" o wybranej przeze mnie porze niż zabawę w podchody z kurierami.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2639 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 19:36:58 »
@UP
Zgadzam się. Czekanie na kuriera, godziny przyjazdu itp. to jest taka sama mordęga jak stanie w kolejce na poczcie. Paczkomaty są najlepsze, zwłaszcza jak stoi jakiś niedaleko, na osiedlu. Tylko żeby paczki nie obili.