Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 444281 razy)

Offline Dacu

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2610 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 22:01:56 »
Niekoniecznie mogłoby się tak stać, te sklepy, który są stacjonarne jak Empiki itd. dalej by zmawiały a w intrenecie, wpisuje się w Google i kupuje tam gdzie najtaniej, tak robi większość.

Niby tak robi większość, a potem czytam w wątku o Gildii że wszyscy tam kupują ponieważ jest dobre pakowanie, choć ceny wyższe niż w internetach.

No i po co mają coś robić z tym sklepem, jak i tak tam kupujesz, chociaż jest fatalny :)

To jest tak w punkt, że aż zacząłem się zastanawiać czemu tam kupuje .

Offline Gazza

« Odpowiedź #2611 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 22:22:08 »

Natomiast jeśli TK czy inny Egmonciarz to czyta to apeluję ogarnijcie swój sklep! Pozwólcie wyświetlać więcej niż 60 pozycji na jednej stronie i szeregujecie cykle według kolejności wydania poszczególnych tomów!

Mamy na pokładzie @glutamilutę, która zawiaduje tym sklepem. Może się odniesie do uwag. 🙂

Offline xanar

« Odpowiedź #2612 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 11:10:28 »
Ona co mało aktywna ostatnio.

Ja to mam taką wizję, że te komiksy będą zaraz w takich cenach jak np. te niemieckie odpowiedniki i taki oryginał amerykański będzie dużo tańszy, siądzie ta cała sprzedaż i 500+ też nie pomoże.
Ciekawe ile taki jeden komiks zabierze śladu węglowego z puli rocznej do wykorzystania.  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #2613 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 13:30:23 »
P.S. Co do dziewczyn jest Lavender Blue, prawda? A więc parytety są ;D

Jestem, jestem, tylko byłam ostatnio nieaktywna, więc kurczę dzięki za pamięć.  ;) I za lekturę do drugiego śniadania - w tym temacie miałam tyle zaległych stron, że dawkowałam sobie rozrywkę przez parę dni. ;D Bo choć sama raczej się w takowych nie udzielam, to te wasze gorące dyskusje to właśnie niezła rozrywka* i dlatego cenię to, że sobie na mnie spokojnie czekały tzn. nikt ich nie wyciął do kosza. Dzięki, komikspec.

A, i witam Dacu na forum!

*choć owszem, były momenty, gdy wzajemne jazdy przestawały już być rozśmieszające, a stawały smutne do czytania.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2614 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 12:44:32 »
Story House Egmont ma się bardzo dobrze :)
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/magazyny-dla-dzieci-story-house-egmont-ile-zarabia
Wrzucę jeszcze w tym temacie tego posta powyżej z linkiem do wyników finansowych Egmontu za 2022 rok.

Od czasu sprzedania w 2020 roku działu książek dziecięcych wydawnictwo z roku na rok zwiększa swoje przychody i zyski.
W 2022:
- przychody 107,11 mln zł
- zyski 11,17 mln zł

W 2021:
- przychody 97,89 mln zł
- zyski 9,57 mln zł

W 2020 (tutaj następuje sprzedaż działu książek, więc zmniejszają się przychody, ale zysk jednorazowo bardzo się zwiększa):
- przychody 94,39 mln zł
- zyski 9,68 mln zł

W 2019:
- przychody 118,54 mln zł
- zyski 4,86 mln zł

Ogólnie z artykułu można wyciągnąć sobie dużo danych i porównać z poprzednimi latami

Offline xanar

« Odpowiedź #2615 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 13:09:56 »
Zysk 2021 do 2022 to prawie tyle co inflacja.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2616 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 15:13:24 »
Zysk 2021 do 2022 to prawie tyle co inflacja.
do tego 2,3mPLN w 2022 to przychody z odsetek od podmiotów powiązanych, czyli przekładanie pieniędzy z jednej kieszeni do drugiej :D

Offline martin685

« Odpowiedź #2617 dnia: Wt, 21 Marzec 2023, 10:55:05 »
Najnowsze dane GUS za luty 2023, pokazały spadek sprzedaży detalicznej w cenach stałych: prasy, książek i pozostałej sprzedaż w wyspecjalizowanych sklepach (-8,9% rdr w cenach stałych).

Ceny stałe to takie które uwzględniają inflację tj. np. jeśli sprzedaż w lutym 2022 roku wyniosła załóżmy milion zł i w lutym 2023 wyniosła milion zł ale inflacja wyniosła 10% to w cenach stałych spadek sprzedaży wyniesie -10%* a w cenach bieżących 0%.

Spoiler: PokażUkryj
* tak naprawdę spadek wyniesie 9,1% ale już nie chce komplikować

Offline xanar

« Odpowiedź #2618 dnia: Wt, 21 Marzec 2023, 11:49:31 »
Będzie jeszcze gorzej szczególnie, że te podwyżki to niekiedy nawet 40% (ostatnie). No, ale Egmontowi wzrosło :)

Mi też sprzedaż wzrosła, tylko co z tego a jak będzie inflacja 200% to będę miał najlepszy rok w historii firmy (w cyfrach na papierze).

Offline misiokles

« Odpowiedź #2619 dnia: Wt, 21 Marzec 2023, 13:54:47 »
No, ale Egmontowi wzrosło :)
No nie, Egmontowi sprzedaż też zmalała.

Offline xanar

« Odpowiedź #2620 dnia: Wt, 21 Marzec 2023, 16:55:44 »
TK coś mówił, że mu wzrosło chyba, że mi się coś przewidziało.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2621 dnia: Wt, 21 Marzec 2023, 17:17:48 »
Mogły wzrosnąć przychody (bo wyższe ceny), ale ilość sprzedanych sztuk mogła nieznacznie spaść.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2622 dnia: Wt, 21 Marzec 2023, 18:08:09 »
Jeszcze raz - podlinkowany artykuł na wirtualnych mediach wyraźnie wskazuję mniejszą sprzedaż w porównaniu z wcześniejszym rokiem.
Na poziomie sprzedażowym zysk firmy spadł z 13,31 do 11,49 mln zł, a na poziomie operacyjnym - z 11,87 do 11,04 mln zł. Natomiast rentowność netto podwyższył skok wpływów finansowych (głównie z odsetek) ze 150,1 tys. zł do 2,62 mln zł.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2623 dnia: Wt, 21 Marzec 2023, 18:23:19 »
@misiokles
Ale ty chyba piszesz o czymś innym.
Zysk sprzedażowy spadł z 13,31 do 11,49 mln zł głównie przez większy koszt wytworzenia sprzedanych produktów - 63 mln w 2022, a w 2021 było tylko 53,43 mln. Natomiast przychody ze sprzedaży produktów wzrosły z 97 do 106 mln, czyli sprzedaż w 2022 była większa niż w 2021 - chodzi o kwoty, bo tak jak zauważył @Moreroms ceny były wyższe, więc liczba sprzedanych sztuk mogła być przez to trochę mniejsze

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2624 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 17:32:13 »
Ja prdl. Brak mi slow.
Mam kredyt, syna, drugi w drodze i mam sie martwic co bedzie zawierac i ile kosztowac kolorowa ksiazeczka z obrazkami, adresowana do amerykaskich nastolatkow.
Litosci.

Oczywiście zdaje sobie sprawę i też się martwię niby rzeczami ważniejszymi - sytuacją gospodarczą, sytuacją polityczną, jak gospodarować skromnym budżetem domowym, gdy ceny w sklepach ciągle rosną. Ale niestety - na tym forum wycięto temat "Gospodarka i Polityka". Skupiamy się tutaj na komiksach. To że Mucha wolno je wydaje, wpływa na ich cenę i piszę, że dlatego wolałbym szybciej. Jeśli cię nie obchodzą kolorowe książeczki i ich zawartość (jak mnie cudze kredyty), to czemu jesteś na forum dla fanatyków komiksu? Mnie obchodzą.

@DOWN
Usunięty.
« Ostatnia zmiana: Wt, 11 Kwiecień 2023, 17:53:24 wysłana przez Bazyliszek »