Mnie się podobają te filmiki, nie uważam żeby gadał na nich od rzeczy. Oczywiście, przedstawia stanowisko firmy, którą reprezentuje. To i tak dobrze, że mówi wprost, że to był bardzo dobry rok - kiedy czytelnicy narzekają na podwyżki, firma notuje lepsze wyniki. Czyli wybrzmiewa z tego, że te podwyżki wcale nie miały pokryć strat wynikających z rosnących cen surowca, robocizny itd bo inaczej na czysto mieliby tyle samo albo niewiele więcej - świetnie trafili z Knightfallem, nie wiem jak reszta serii bo nie śledzę, ale wydaje mi sie, że Epiki Pająka, kolejna reinkarnacja Marveli w miekkiej ze skrzydełkami - te pozycje raczej będą dołować ze względu na spadek jakości fabuł.
Szkoda, że wciąż jest tu dużo tajemnic - badania rynku, sprzedaż tytułów, koszty licencji. Trudno, trzeba z tym żyć, że już nigdy się tego nie dowiemy bo panuje strach albo nie wiem co jeszcze. Ale kiedy TK powiedział o najlepiej sprzedających się pozycjach no to faktycznie przyznaje, nie ma się czym chwalić więc może lepiej spuścić kurtynę milczenia.
Piszę z pamieci - pod koniec filmiku mówił, że komiksy superbohaterskie dalej bedą się ukazywać na fali popularności tego nurtu w mediach.
A to nie było X-men oraz Spider-mana w latach 2001-2010? Bo nie uświadczyłem za dużo komiksów z tymi postaciami dzięki wydawnictwu Egmont, a filmy pojawiały się średnio co dwa lata i nie były wcale klapami finansowymi. Poza filmami wychodziły gry, emitowano wiecej bajek w TV (A wtedy dzieci naprawdę oglądały kanały dla dzieci, a nie jak dziś youtube i streaming), więcej było gazetek które dawały namiastkę historyjek z superbohaterami czy innego komiksu dla dzieci (Zona, Mix Komiks).
No szkoda, czasem odnoszę wrażenie, że mówi to co wygodne, ale tak jak już wspomnieliście - to jest kanał i pracownik Egmontu, a nie videoblog niezależnego wydawcy/eksperta. Może za 20-30 lat dowiemy się czegoś więcej, ale nie wyobrażam sobie, żeby wtedy nagle zaczał źle mówić o ręce, która go tyle lat karmiła.
Tak jak pisałem wcześniej (do czego nikt się nie ustosunkował), kompletnie nie zrozumiałem czemu na stoisku Egmontu podczas targów nie może być taniej. Podałem konkretny przykład gdy komiks na egmont.pl był tańszy niż na targach na ich stoisku. Wiem, że inne pozycje też był wtedy tańsze online (Daredevil Waida tom 2 oraz Wielkie Wyprawy).