Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 447443 razy)

Offline komiks

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2055 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 00:28:05 »
Jeżeli nadal chcecie się przepychać, czy komiksy w PL są drogie, to proponuję sprawdzać to na polskich komiksach, a nie zagranicznych, które są obciążone dodatkowymi opłatami i według mnie, nie są dobrym punktem odniesienia.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Xmen

« Odpowiedź #2056 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 02:01:48 »
Jeżeli nadal chcecie się przepychać, czy komiksy w PL są drogie, to proponuję sprawdzać to na polskich komiksach, a nie zagranicznych, które są obciążone dodatkowymi opłatami i według mnie, nie są dobrym punktem odniesienia.
Komiksy w pl są drogie, tutaj nie ma żadnych wątpliwości, nawet żadnego punktu zaczepienia do przepychania się.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2057 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 07:50:57 »

Przepraszam, można poznać źródło twoich informacji na temat kosztów?
Bo nie ukrywam, że zaintrygowała mnie koncepcja, że wykonanie i publikacja komiksu „od zera” jest tańsza niż zakup licencji (nawet z uwzględnieniem tłumaczenia).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2058 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 08:58:57 »
Zgodze sie ze sa drogie w stosunku do zarobkow
Ale np

Metronom pl 99zl
Metronom fr ponad 200

A koszta produkcji i koszt licencji jest wlasciwie tozsamy jak w strefie euro

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline komiks

« Odpowiedź #2059 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 09:43:43 »
Przepraszam, można poznać źródło twoich informacji na temat kosztów?
Bo nie ukrywam, że zaintrygowała mnie koncepcja, że wykonanie i publikacja komiksu „od zera” jest tańsza niż zakup licencji (nawet z uwzględnieniem tłumaczenia).
Nie ma tutaj żadnej rewelacji. Nie znam tych kosztów i Ty zapewne również ich nie znasz, jak i większość osób wypowiadających się w tym wątku. I właśnie dlatego, że ich nie znamy to porównywanie ceny komiksów amerykańskich na rynku USA i PL jest z miejsca obarczone błędem. Wystarczy spojrzeć na polskie komiksy i okaże się, że cena jest o połowę niższa niż komiksów importowanych. Czy są drogie czy nie, to już kwestia do dyskusji, ale punkt odniesienia jest wtedy według mnie bliższy rzeczywistości.

Innym w miarę obiektywnym sposobem na ustalenie czy ceny komiksów w PL są wysokie czy nie, może być porównanie amerykańskich komiksów wydawanych w różnych krajach UE i to najlepiej takich, ze zbliżoną siłą nabywczą.

I wyjaśniając, bo chyba z tym jest jakieś nieporozumienie - pisząc, że komiksy w PL są lub nie są drogie, mam na myśli tylko i wyłącznie porównanie ich cen do innych rynków. Być może komiksy są drogie, na całym świecie, albo w większej jego części. Odniosłem jednak wrażenie, że narzekanie jest na nasz rynek, że to w PL są drogie, a gdzie indziej biorąc pod uwagę zarobki, są tanie, lub tańsze.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 09:46:00 wysłana przez Zwirek »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2060 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 09:45:02 »
Wystarczy spojrzeć na polskie komiksy i okaże się, że cena jest o połowę niższa niż komiksów importowanych.

Podasz jakieś przykłady?

Offline turucorp

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd
« Odpowiedź #2061 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 09:54:07 »
Nie ma tutaj żadnej rewelacji. Nie znam tych kosztów i Ty zapewne również ich nie znasz, jak i większość osób wypowiadających się w tym wątku.

Przepraszam, ale w jaki sposób doszedłeś do tak jednoznacznego wniosku, że ja nie znam tych kosztów?
Wybacz, ale jestem naprawdę zaszokowany tym co tutaj piszesz.
Nie wiesz jakie są koszty, ale piszesz tutaj z głębokim przekonaniem, że wiesz.
Z twojej wypowiedzi wynika, że nie masz zielonego pojęcia kim jestem i co robię, ale wypowiadasz się w moim imieniu.
Kurcze, naprawdę, weź przystopuj, przemyśl trochę kolejny wpis zanim naciśniesz „wyślij”, bo to się zaczyna robić żenujące.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline michał81

« Odpowiedź #2062 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 09:58:05 »
Nie ma tutaj żadnej rewelacji. Nie znam tych kosztów i Ty zapewne również ich nie znasz, jak i większość osób wypowiadających się w tym wątku.
To się pogrążyłeś. Ty chyba nie wiesz kim jest turucorp? Albo udajesz. Przecież on wydaje/wydawał komiks własnym sumptem.

Offline komiks

« Odpowiedź #2063 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:01:47 »
Podasz jakieś przykłady?
Proszę bardzo.

I to według mnie, można ewentualnie porównywać znajdując odpowiedniki amerykańskie. Chociaż to i tak będzie na korzyść tych z USA, bo tam nakłady są zapewne nieporównywalnie większe, w końcu licząc samych mieszkańców to jest jak cała UE, a siła nabywcza jest jeszcze większa. Dlatego ja bym amerykę w ogóle zostawił w tych porównaniach i skupił się na UE.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2064 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:13:43 »
To się pogrążyłeś. Ty chyba nie wiesz kim jest turucorp? Albo udajesz. Przecież on wydaje/wydawał komiks własnym sumptem.

Oj tam, bez przesady, akurat samodzielne wydawanie komiksów, nie daje wiedzy na temat zakupu czy sprzedaży licencji ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2065 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:15:20 »
Proszę bardzo.

I to według mnie, można ewentualnie porównywać znajdując odpowiedniki amerykańskie. Chociaż to i tak będzie na korzyść tych z USA, bo tam nakłady są zapewne nieporównywalnie większe, w końcu licząc samych mieszkańców to jest jak cała UE, a siła nabywcza jest jeszcze większa. Dlatego ja bym amerykę w ogóle zostawił w tych porównaniach i skupił się na UE.

Wybacz, nie rozumiem. Funage to 120 okładkowej, 416 stron (29 gr za stronę) taki sam (albo bardzo podobny) format wydawniczy jak Marvel Fresh. Ród X 448 stron, okładkowa 140 (30 gr za stronę). To według Ciebie Fungae wychodzi dwa razy taniej? Gore Cop to już w ogóle absurdalny przykład - kosztuje 30 zł za zeszyt. Marvel x Fortnite kosztował 13. Wiadomo, nakład wchodzi w grę, ale nadal to nijak nie udowania Twojej tezy.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2066 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:18:01 »
Wybacz, nie rozumiem.
Mam wrażenie, że chyba nikt oprócz @Zwirka nie rozumie tego, co on tu wypisuje :O

Offline komiks

« Odpowiedź #2067 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:22:30 »
Przepraszam, ale w jaki sposób doszedłeś do tak jednoznacznego wniosku, że ja nie znam tych kosztów?
Wybacz, ale jestem naprawdę zaszokowany tym co tutaj piszesz.
Nie wiesz jakie są koszty, ale piszesz tutaj z głębokim przekonaniem, że wiesz.
Z twojej wypowiedzi wynika, że nie masz zielonego pojęcia kim jestem i co robię, ale wypowiadasz się w moim imieniu.
Kurcze, naprawdę, weź przystopuj, przemyśl trochę kolejny wpis zanim naciśniesz „wyślij”, bo to się zaczyna robić żenujące.
Sam sobie odpowiedziałeś, że nie wiesz jakie są koszty.
Oj tam, bez przesady, akurat samodzielne wydawanie komiksów, nie daje wiedzy na temat zakupu czy sprzedaży licencji ;)

Nigdzie nie napisałem, że wiem jakie są koszty. Napisałem, że zdaje sobie sprawę, że takie koszty istnieją i nie tylko koszty licencji, ale tłumaczenia, obróbki materiałów od wydawcy zagranicznego itd. Żadna praca nie jest za darmo, a nakłady w PL są stosunkowo niskie, co nie jest żadną tajemnicą.
To prawda, nie wiem kim jesteś i co robisz, ale to nie ma znaczenia w dyskusji, bo liczy się co napisałeś, a nie kim jesteś. Ty też nie wiesz kim ja jestem i co z tego? To ja proszę, żebyś przystopował, bo zaczyna to pachnieć trollingiem, skupmy się na merytoryce i faktach, a nie wytykaniu kim kto jest, albo co niby wie, ale nie powie.

Wybacz, nie rozumiem. Funage to 120 okładkowej, 416 stron (29 gr za stronę) taki sam (albo bardzo podobny) format wydawniczy jak Marvel Fresh. Ród X 448 stron, okładkowa 140 (30 gr za stronę). To według Ciebie Fungae wychodzi dwa razy taniej? Gore Cop to już w ogóle absurdalny przykład - kosztuje 30 zł za zeszyt. Marvel x Fortnite kosztował 13. Wiadomo, nakład wchodzi w grę, ale nadal to nijak nie udowania Twojej tezy.
To co przedstawiłeś to są fakty, co z tego wynika według Ciebie?
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 10:28:07 wysłana przez Zwirek »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2068 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:34:18 »
Z tego bełkotu chyba miało wybrzmieć, że "polski komiks za granicą będzie droższy". Nie wiem jakie polskie komiksy można kupić zagranicą, weźmy od razu z grubej rury USA, GB, Francję i może Włochy.
Nie chce teraz bawić się Google i szukać, wklejać, kłócić się która cena jest właściwa - ja nigdy polskiego komiksu zagranicą nie znalazłem, może jakieś pojedyncze Wiedźminy, gdzie nie zawsze Polak brał udział w stworzeniu komiksu.
Ale sądzę, że taki np Kajko i Kokosz nie może ceną równać do innych popularnych tytułów, tylko MUSI być od nich tańszy, bo inaczej nikt go nie kupi. Przecież to komiks, który tylko na naszym podwórku ma szansę zdobyć taką sprzedaż, nigdzie indziej...

Offline michał81

« Odpowiedź #2069 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:40:19 »
Nie wiem jakie polskie komiksy można kupić zagranicą, weźmy od razu z grubej rury USA, GB, Francję i może Włochy.
Wydział 7
Malutki Lisek i Wielki (wyszły dwa tomy i mają być kolejne)
teoretycznie Malarz był dostępny przez Kickstartera
Dellisie
Underhogs
Pan Żarówka
Rycerz Janek
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Luty 2023, 10:42:16 wysłana przez michał81 »