Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 444803 razy)

Offline Szekak

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1935 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 10:52:45 »
Myślę, że popularność mangi obecnie się bierze po części z zatrzęsienia anime na Netflix.
Piękno jest w oczach patrzącego.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1936 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 10:55:38 »
Jeśli już, to jest na odwrót. Popularność mangi zachęciła Netflix do anime.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1937 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 11:03:49 »
Mówię o obecnej sytuacji kiedy Netflix już jest zawalony anime, czyli najpierw zachęciła, a teraz Netflix, do którego masa ludzi niemających do tej pory styczności z mangą posiada dostęp, zachęca do mangi. Kiedyś czytałem, że Netflix szukał możliwości odpowiedzenia na superhero WB i Disneya, i uznał, że manga się będzie nadawać.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Luty 2023, 11:06:05 wysłana przez Szekak »

Offline raz0req

« Odpowiedź #1938 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 12:01:52 »
Jeśli już, to jest na odwrót. Popularność mangi zachęciła Netflix do anime.

Dokładnie.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1939 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 12:30:11 »
Nie znam danych, ale mam przekonanie graniczace z pewnoscia, ze netflixowie anime oglada w Polsce wiecej osob niz jest czytelnikow mangi.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1940 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 12:42:11 »
Ale przecież duża popularność mangi w Polsce była o wiele wcześniej niż ten spory rzut anime na Netflixie. Pewnie, teraz te dwie grupy się wzajemnie napędzają, i bardzo dobrze. Ale nie mogła popularność anime spowodować popularności mangi bo wystąpiła później :P

Offline Szekak

« Odpowiedź #1941 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 12:45:19 »
Ale ja nigdzie nie napisalem, ze popularnosc anime spowodowala popularnosc mangi.

Offline radef

« Odpowiedź #1942 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 12:48:47 »
Myślę, że popularność mangi obecnie się bierze po części z zatrzęsienia anime na Netflix.
Zatrzęsienie anime na Netflixie? Na Netflixie pojawia się kilkanaście, w porywach 30-40 anime rocznie. Np. w obecnej chwili na polskim Netflixie są zaledwie 25 tytuły z 2022 roku lub młodsze (w tym spora część to Pokemony czy "amerykańskie" anime)
I rozumiem, że ta iluzoryczna ilość anime i praktyczny brak obecności dużych marek (które jednocześnie są najlepiej sprzedającymi się mangami) generuje sprzedaż kilkudziesięciu mang miesięcznie na polskim rynku?

Dla porównania na takim Crunchyrollu (dostępnym w Polsce, ale nieposiadającym polskich tłumaczeń) wchodzi kilkaset nowych tytułów rocznie. O nielegalnych stronach, które nadal są głównym kanałem odbioru anime w Polsce, nie wspomnę.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Luty 2023, 12:50:33 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Szekak

« Odpowiedź #1943 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 12:58:07 »
Szczerze to nie wiem, po prostu znajomu co nigdy ksiazki ani komiksu nie otworzyl oatatnio sie naogladal anime i zaczal kupowac mangi, i tak jakos mi przyszlo na mysl. W sumie jak ja o tym pomysle, to tez zaczalem kupowac mangi bo sie naogladalem Dragon Balla na RTL 7 czy jak ten kanal mial.

Offline radef

« Odpowiedź #1944 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 14:01:36 »
W sumie jak ja o tym pomysle, to tez zaczalem kupowac mangi bo sie naogladalem Dragon Balla na RTL 7 czy jak ten kanal mial.
Oczywiście, "Dragon Ball" na RTL 7 czy "Naruto" na Jetixie miało bardzo spore przełożenie na sprzedaż mang w tamtym okresie.
Ale nie widać zbyt dużej zbieżności pomiędzy tytułami dostępnymi na Netflixie w Polsce, a popularność mang w Polsce. Tzn. pewnie jakaś jest, ale jednak tu rządzą inne kanały dystrybucji.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1945 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 14:01:56 »
Ja mam wrażenie, że o czytelnikach mangi piszecie w taki sposób, jakby pojawili się wczoraj, a przecież nie jest to jakieś nowe zjawisko... I ono nie zginie i to jeszcze długo. Prędzej wymrze pokolenie kupujące amerykańskie superhero niż japońskie shoneny.

Netflix owszem wszedł mocno w anime na fali popularności mang. Produkował swoje i nabywał licencję na tytuły ukazujące się w Japonii aktualnie lub archiwalne. Np znakomity Monster trafił w tym roku na polskiego Netfliksa, tylko tragicznie się to ogląda na nowoczesnym TV. Podczas gdy Berserk wygląda dobrze, a np Spirited Away znakomicie.

Obecnie jestem bardzo zauroczony japońskimi animacjami. Traci na tym czytanie komiksów. Czy jest w tym odrobina piractwa? Niestety tak - bo gdzie oglądać te japońskie animacje bez zabawy w vpn albo wspomniane tu strony fanowskie?
Ale z drugiej strony - skoro jest taki hype na oglądanie anime, to czemu Crunchyroll nie weszło odważniej do Polski? Nie ma szans oglądać aktualnych anime na bieżąco, legalnie, po polsku.
Po tym jak odkryłem, że mój VPN działa na android tv staram się już nie zaglądać na strony fanowskie, bo jednak baza anime w amerykańskim netflixie jest znacznie lepsza niż polskim, ale niestety i tu pojawiają się ograniczenia - brak polskich napisów albo lektora. Właściwie nie wiem czemu - Death Note był w Polsce z lektorem i napisami, wypadł z oferty polskiej. Wciąż jest dostępny w amerykańskiej, ale bez języka polskiego. Niby czemu? Ludzie z Chicago nie mogą sobie oglądać w ojczystym języku? To się tyczy wielu produkcji.
Co do wyników filmów kinowych - tu chyba nie ma w ogóle porównania. Nawet kiedy jakaś sieć ogłasza, że pokaże film, to trafia on do nas jakiś czas po premierze i tylko do wybranych kin, na krótki okres czasu. Poza tym, sale kinowe nie są chyba głównym targetem nawet w Japonii, choć i tam Evangelion wraz z Demon Slayerem wykręcili rekordy.

Oczywiście, "Dragon Ball" na RTL 7 czy "Naruto" na Jetixie miało bardzo spore przełożenie na sprzedaż mang w tamtym okresie.
Ale nie widać zbyt dużej zbieżności pomiędzy tytułami dostępnymi na Netflixie w Polsce, a popularność mang w Polsce. Tzn. pewnie jakaś jest, ale jednak tu rządzą inne kanały dystrybucji.

Nie wiem jaka jest topka anime na netflix ani mang na naszym rynku, ale parę tytułów się pokrywa: Berserk, Demon Slayer, Shaman King.
Problem jest też taki, że z tego netflixa szybko coś znika.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Luty 2023, 14:04:59 wysłana przez HugoL3 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1946 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 16:18:17 »
Masakrycznie się robi z tymi cenami. Knightfall 130 zł, Epic Spider-man 130 zł, Surfer tom 2 90 zł. Ugh -mój biedny portfel. Trzy komiksiki niewiele mniej niż 350 zł. Plus jeszcze pozostałe 7 pozycji prawie 200 zł i 500 zł pęka. A to dopiero lekki styczeń. Idą naprawdę ciężkie czasy.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #1947 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 17:18:27 »
Skoro mangi lepiej się sprzedają ciekawe kiedy geniusze z Marvela i DC wpadną na pomysł że będą produkować głównie mangi.
Miałem kiedyś dawna znajomą dla niej każda manga/ anime była dobra bo cytuje anime/manga zawsze jest dobra, i to tłumaczy wszystko. Do tego to jest wydawane na offsecie w małym formacie to cenowo zawsze będzie przystępniejsze od standardowego komiksu.

Offline radef

« Odpowiedź #1948 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 17:25:11 »
Nie wiem jaka jest topka anime na netflix ani mang na naszym rynku, ale parę tytułów się pokrywa: Berserk, Demon Slayer, Shaman King.
Tylko że "Berserk" i "Demon Slayer" były u nas hitami sprzedaży, zanim pojawiły się na Netflixie, natomiast "Król szamanów" jest głównie znany w Polsce z pierwszej wersji, które swego czasu była emitowana przez Jetix i Polsat.

(Odpowiadam na wszelki wypadek - gdyby ktoś napisał, że "Demon Slayer" i "Berserk" pojawiły się na Netflixie, bo dobrze sprzedawały się w Polsce, no nie do końca, Netflix nigdy nie kupuje praw do anime na Polskę, lecz na bardzo wiele krajów)
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Luty 2023, 17:26:54 wysłana przez radef »

Offline michał81

« Odpowiedź #1949 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 17:29:17 »
Skoro mangi lepiej się sprzedają ciekawe kiedy geniusze z Marvela i DC wpadną na pomysł że będą produkować głównie mangi.
Przecież Marvel już próbował w latach 2000, tam całe Mangaversum powstało. Nie pomogło. Co więcej, próbowano przemycić styl mangowy do głównych serii (Runaways, Deadpool) i chyba też nic nie dało.