Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 438218 razy)

Offline Leyek

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1755 dnia: Pn, 05 Grudzień 2022, 19:50:32 »
Wrzucam, bo pismo i promowało komiksy (każdy kolejny numer to ok. 10 recenzji w tym naszego forumowego kolegi @Pocztara) jak i publikowało (strona komiksu Śledzia w każdym numerze). A i mówi to o sytuacji rynkowej (choć jestem ciekawy czy w 100%, bo tam też chyba jakieś pozakulisowe sprawy były).

Jako wydawca jestem zmuszony poinformować o zakończeniu wydawania Pixela. To dla mnie osobiście bardzo trudny moment, najtrudniejszy od wielu lat. Dla Was na pewno też nie są to wieści, jakich byście chcieli się spodziewać.
Numer 84. ukaże się 21 grudnia, poniżej jego okładka.

Powód jest do bólu prozaiczny. Po prostu w aktualnej sytuacji i kosztach głównie druku, papieru i prądu nie mogę sobie pozwolić na dalsze wydawanie pisma. Zbyt wiele to kosztuje pod względem finansowym (i nie tylko).

Tym bardziej jest mi żal, bo udało się Wam stworzyć pismo wyjątkowe w wyjątkowych czasach. Ja osobiście spełniłem marzenie o wydawaniu czasopisma, który współtworzą moi idole z lat, kiedy zaczynałem swoją przygodę z komputerami. Jak o tym myślę, to dochodzę do wniosku, że "impossible is nothing". Jestem Wam wszystkim niezwykle wdzięczny za to, że mogliśmy stworzyć tę historię wspólnie.

Co dalej?
W kwestiach biznesowych będziemy kontynuować wydawanie PSX Extreme. W obecnej sytuacji będzie to jedyny na polskim rynku miesięcznik poświęcony tematyce gier wideo. Pod kątem cyfr wypada lepiej niż Pixel i liczę na to, że koncentrując się na jednym tytule uda się nam go umocnić. Mam też nadzieję, że uda się nam zachęcić również Was do sięgnięcia po ten magazyn, postaramy się przemycić na jego łamach "ducha Pixela".
Będziemy też nadal organizować wydarzenia: dwa razy do roku Gamedev & Creative Careers Expo (edycje wiosenna i jesienna), Festiwal Gier i Popkultury Pixel Heaven oraz Extreme Party, pewnie też pojawią się jakieś dodatkowe imprezy po drodze, gdzie również mam nadzieję na Wasze wsparcie i udział. Skontaktuję się ustalę sprawy z prenumeratorami, patronami oraz zrealizuję nagrody akcji z książką o Historia Commodore 64 Piksel po Pikselu.

Odnośnie przyszłości Pixela. Jestem bardzo przywiązany emocjonalnie to tej marki. Wielu z Was na pewno też, wiem to choćby z prywatnych rozmów z Wami czy zaangażowania Czytelników na fejsbukowej grupie Secret Level (grupa oczywiście nie zniknie!). Z pewnością przed nami wydawnictwa okolicznościowe, choćby przy okazji Pixel Heaven. Pozostawiam również otwartą opcję powrotu pisma za jakiś czas. Oczywiście wymagałoby to pozyskania partnera, który zechciałby ponieść ciężar głównie finansowania projektu, wiadomo też, że musiałaby pojawić się perspektywa uzyskania rentowności przez tytuł. Na chwilę obecną nie mogę tego obiecać, ale nie powiem "nigdy".

Jak tak dalej pójdzie zaraz nie będzie czego czytać na papierze. Bo nawet jak ceny pójdą w górę (a już dużo poszły) to odejdą czytelnicy i w końcu przestanie się wszystko spinać. A pisma/gazety co mają sensowną wersję elektroniczną (przygotowaną pod czytniki, a nie pdfy ze skanów) można policzyć na palcach jednej ręki.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1756 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 05:56:26 »
Echhh - słynna klątwa setnego numeru. :) Żadne pismo o grach komputerowych nie mogło się albo zbliżyć do setki, albo zaraz po jej osiągnięciu padało spektakularnie. Jako zaprzysiężony CDActionowiec nigdy nie czytałem Pixela. Tyle że po tym jak właśnie CDA przeszło z miesięcznika na kwartalnik wiosną tego roku, KTÓRY KOSZTUJE PRAWIE TYLE SAMO CO TRZY WCZEŚNIEJSZE NUMERY, to ręce mi opadły. Przecież nie na tym polega  idea kwartalnika, by kosztował tyle samo co trzy miesięczniki a pracy przy nim było trzy raz mniej. I ostatnio będąc w kiosku zacząłem właśnie patrzeć przychylniej na Pixela, który został ostatnim mmagazynem o grach, który normalnie się ukazywał. No i zonk - szkoda.

I to nie tylko Pixel. Ostatnio było kilka newsów o tym jak Bauer i Axel Springer tną liczbę swoich wydawanych tytułów. A nasze Lasy Państwowe dalej sprzedają nasz papier za granicę, bo zachodnie koncerny dają parę groszy więcej niż mogą rodzime podmioty.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1757 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 08:08:16 »
LP sprzedają papier? Co znowu za bzdury wypisujesz. Ani papieru (realy?  :D ), ani surowca LP nie sprzedają podmiotom obcym. Zamiast z takim zacięciem pisać głupoty - poszukaj wiedzy i nie kompromituj się.

Offline James88

« Odpowiedź #1758 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 10:03:33 »
I ostatnio będąc w kiosku zacząłem właśnie patrzeć przychylniej na Pixela, który został ostatnim mmagazynem o grach, który normalnie się ukazywał.

A PSX Extreme to co?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1759 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 10:42:25 »
Może go nie interesuje PSE Extreme (konsole) tak samo jak mnie nie interesuje CD Action (bo PC). Ale za gnoja kilka razy czytałem CDA, Click i podajże PLAY. Z konsolek z kolei PSE Extreme i podajże NEO (nie wiem, czy to jeszcze się ukazuje?). Zawsze byłem zdania, że poziom recenzji/newsów/felietonów był o klasę lepszy niż to, co ukazuje się na zaprzyjaźnionych portalach w internecie. I nie tyczy się to tylko tematyki growej. Ale coś nowe pokolenie nie jest zainteresowane płaceniem za pisma specjalistyczne, jeżeli ma do wszystkiego dostęp w sieci, czy to tekstowo czy w formie video. A szkoda.

Offline Cringer

« Odpowiedź #1760 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 10:46:05 »
Ale coś nowe pokolenie nie jest zainteresowane płaceniem za pisma specjalistyczne, jeżeli ma do wszystkiego dostęp w sieci, czy to tekstowo czy w formie video. A szkoda.
Stare pokolenie też nie bardzo jest tym zainteresowane.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1761 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 10:46:27 »
Nie wiem jak w PSX Extreme, ale CD-Action już od bardzo dawna jest w równym stopniu o PC jak i o konsolach, nie ma żadnego podziału na platformy.

Offline eyesore

« Odpowiedź #1762 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 11:24:54 »
Neo padło juz dawno temu. Zresztą w PSX tez w każdym numerze piszą o tym że nie wiadomo jak długo pociągną. Podnieśli ostatnio cenę o kilka zł (wiadomo z jakiego powodu) i ból dupska na fb pod ich postem był dość zaskakujący. Coraz niej ludzi czyta w ogóle, czy magazynów czy książek, więc się nie dziwię że kolejne pozycje padają.

Offline James88

« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Grudzień 2022, 12:40:14 wysłana przez James88 »

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1764 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 12:50:49 »
O, stary, zrobiłeś mi dzień tą wrzutką o tych specjalnych edycjach PSX. Pamiętam tamte chwile, jakby to było wczoraj. Dzięki!

Offline Gazza

« Odpowiedź #1765 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 13:11:57 »
Akurat PSX ma się całkiem dobrze (były lekkie zawirowania przy ostatnim numerze ale ponoć już wszystko ok), zaczęli nawet wydawać wydania specjalne:
Te wydania specjalne (#0 i #1) powstały na okoliczność numeru 300, który miał swoją premierę latem.
Nie powstały jako przejaw dobrej passy wydawniczej tylko na szeroko rozumiane obchody rocznicowego numeru.

Sytuacja magazynu jest w najlepszym przypadku bliska stabilności. Od dawna jest podawana kroplówka (Patreon) i to dzięki wsparciu czytelników pismo ukazuje się nadal. Być może zamknięcie PIXELA nieco poprawi kondycję "szmatławca" ale daleko magazynowi do lat świetności.

Neo padło juz dawno temu. (...)
Nie padło. Kłopoty redaktora naczelnego (Marcin GULASH Górecki) były głównym (i być może jedynym) powodem.  :-\
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Grudzień 2022, 13:14:11 wysłana przez Gazza »

Offline eyesore

« Odpowiedź #1766 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 13:40:05 »
Te wydania specjalne (#0 i #1) powstały na okoliczność numeru 300, który miał swoją premierę latem.
Nie powstały jako przejaw dobrej passy wydawniczej tylko na szeroko rozumiane obchody rocznicowego numeru.

Sytuacja magazynu jest w najlepszym przypadku bliska stabilności. Od dawna jest podawana kroplówka (Patreon) i to dzięki wsparciu czytelników pismo ukazuje się nadal. Być może zamknięcie PIXELA nieco poprawi kondycję "szmatławca" ale daleko magazynowi do lat świetności.
Nie padło. Kłopoty redaktora naczelnego (Marcin GULASH Górecki) były głównym (i być może jedynym) powodem.  :-\
Ja wróciłem do "szmatławca" właśnie od numeru 300setnego i właśnie w co drugiej wypowiedzi redaktorów był info że jest ciężko i będzie ciężej. Ja sam na kilka lat dałem sobie spokój bo po prostu nie miałem czasu czytać (a tym bardziej grać).
Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi z Neo, nie ma go już na rynku od dobrych 9 lat.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1767 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 13:57:17 »
Z NEO była inna sytuacja. Nie wykończyły go (miesięcznika) ceny papieru, inflacja, wojna, covid czy prezes (niepotrzebne skreślić ;) ) - redaktor naczelny i założyciel popadł w kłopoty (jak na początku się wydawało - zdrowotne, ostatecznie powód okazał się zgoła inny ale wolę publicznie o tym nie pisać ponieważ do dziś masa wokół tego wydarzenia spekulacji i półprawd) no i pismo praktycznie z dnia na dzień, bez "ostrzeżenia", się zawinęło. Śledziłem sprawę pilnie, mam w piwnicznym archiwum wszystkie numery magazynu. Dla mnie to był cios. Lubiłem pracę tej ekipy.
Obecnie kilkoro publikuje mniej lub bardziej regularnie na łamach PSXtreme, ale większość autorów tak czy inaczej pozostała zdaje się w branży gejmningowej.

Offline eyesore

« Odpowiedź #1768 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 14:03:38 »
ołkej, teraz już kumam  8)

Online Deepdelver

« Odpowiedź #1769 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 15:09:05 »
Akurat PSX ma się całkiem dobrze (były lekkie zawirowania przy ostatnim numerze ale ponoć już wszystko ok), zaczęli nawet wydawać wydania specjalne

Pixel i PSX to jeden wydawca, a w zasadzie nawet jedna osoba. Kiedy się rozchorowała, okazało się, że wszystko legło i pisma nie mogą wyjść (PSX wyszedł tylko dzięki determinacji naczelnego, który musiał wskoczyć w tematy wydawnicze dotychczas mu obce). Przy tym wydawcę mocno walnął covid, który najpierw ograniczył możliwości organizowania flagowego eventu Pixel Heaven, a następnie zawirowania na rynku materiałów wydawniczych (dostępność i ceny papieru, koszty druku itp.). Jak się wydaje próbowano tę dziurę zasypywać "na kredyt": przez szybką sprzedaż tanich prenumerat, zbiórki crowdfundingowe (które zapewne okazały się deficytowe i brakuje kasy na ich sfinalizowanie), przedsprzedaże na Allegro oraz przez zbiórki patronite i radykalną podwyżkę ceny pisma. Wygląda mi to na klasyczny efekt kuli śniegowej zobowiązań.

Odnoszę wrażenie, że najnowsze wydanie specjalne (znowu przedsprzedaż!) służy szybkiemu zdobyciu środków na wywiązanie się z poprzednich zobowiązań (realizacja zbiórek, rozliczenie z prenumeratorami) i wcale nie świadczy o finansowej stabilności - wręcz przeciwnie.

A Pixela po prostu szkoda, bo to zacne pismo było.