Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 447145 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1125 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 21:50:36 »
w podziemiach centralnego kupiłem spidera i mirmila z cena 9500 napisana na okładce. pamietam bi dziwiłem się ze kosztują tyle samo a spider jest mniejszy. może na wsi było taniej (żart).

w początkach ksk było ciekawie bo bilal lepiej schodził niż batman i wogole superhero nikt noe chciał czytać. dobitnie to pokazuje spektakularna porażka dobrego komiksu. popularność napędziły dopiero filmy marvela kilka lat później.

jakoś czytałem aqq, produkt, superboom - to było normalnie dostępne w empikach. chyba były tam polskie komiksy?czas na komiks, thorgale, asterix, pierwsze tintiny to było do kupienia normalnie w supermarketach. gdzie ta smuta ja się pytam?

To były piękne i z dzisiejszego punktu widzenia trudne do wyobrażenia czasy, kiedy faktycznie często bardziej się opłacało wydać coś dobrego niż superhero.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1126 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 21:52:38 »
jakoś czytałem aqq, produkt, superboom - to było normalnie dostępne w empikach. chyba były tam polskie komiksy?czas na komiks, thorgale, asterix, pierwsze tintiny to było do kupienia normalnie w supermarketach. gdzie ta smuta ja się pytam?

Powtórzę (kurde, ile jeszcze razy?), wielka smuta dotyczy rodzimych komiksów i możliwości ich publikacji w albumach   ::)
AQQ było zinem z isbn, ludzie dawali swoje prace za darmo, Superboom publikował jakieś pojedyncze szorciaki, a wejście Produktu uznaje się za jeden z pierwszych elementów końca „smuty”.
Normalnie w markecie to mogłeś kupić dwa numery Thorgala, bo następne wyszły dopiero w 1999 roku  :P
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Sierpień 2021, 21:54:33 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Online Martin Eden

« Odpowiedź #1127 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 21:53:30 »
Fajne czasy omawiacie. Normalnie człowiek był i uczestniczył. Ciekawe fakty i kontekst. Mirmił był tańszy, to na pewno, nie sprawdzę teraz ceny, a chyba mam ją tam ołówkiem. A pierwszy Semic (the Punisher) u mnie kupiony 8 czerwca. Mam tę pewność stąd, że w TV leciał tego dnia mecz otwarcia MS Italia 90'  :).

Offline Zamorano

« Odpowiedź #1128 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 22:14:33 »
To były piękne i z dzisiejszego punktu widzenia trudne do wyobrażenia czasy, kiedy faktycznie często bardziej się opłacało wydać coś dobrego niż superhero.

Wtedy były takie czasy, że jak w "Świecie Komiksu" wydrukowali Dredda to była chryja w listach, żeby tego nie dawać. Dość tego sh było przez lata i jankesów etc.. A pan redaktor z działu listów bronił się, że komiks brytyjski jego zdaniem też jest europejski. A Batman był jedynym sh, którego w ogóle kupowano. Choć sprzedawał się gorzej niż Bilal czy "Sandman".

Normalnie w markecie to mogłeś kupić dwa numery Thorgala, bo następne wyszły dopiero w 1999 roku  :P
Zgadza się.  "Słoneczny miecz" i "Niewidzialna forteca". Rok 1995. Choć dystrybucja trochę kulała. Ja choć moja wieś była miastem wojewódzkim wtedy zamawiałem wysyłkowo na dane podane w SuperBoomie. A TinTin "Krab o złotych szczypcach" był tylko w jednym punkcie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Sierpień 2021, 22:26:27 wysłana przez Zamorano »
Łowco. Idziesz, jak zawsze, po krawędzi. Nieunikniony jest dzień , w którym popełnisz błąd."
BLADE RUNNER
http://www.kamil78.dami.pl/books.htm

Offline Toranga

« Odpowiedź #1129 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 22:16:24 »
A Batman był jedynym sh, którego w ogóle kupowano. Choć sprzedawał się gorzej niż Bilal czy "Sandman".

Chyba jedynym który wydawano.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1130 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 22:22:57 »
w markecie był lucky luke, tintin, asterix, thorgale faktycznie słoneczny miecz, niewidzialna i strażniczka. co tydzień z komiksem wychodziłem z zakupów. w markecie tez był czas komiksu (?) tak to się chyba nazywało. nie pamietam żebym nie czytał komiksów.

tm-semic dobiły słabe historie np max carnage i klony w spiderze. batman kelley jonesa niestety połączyli z supermanem który po śmierci był tez megadenny. xmen nawet nie pamietam ci było jakieś xtinction. punisher czarnobialy shit. bez żalu przestałem to kupować.

za chwile był ksk, mandragora, post i kg.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1131 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 22:35:02 »
Powtórzę (kurde, ile jeszcze razy?), wielka smuta dotyczy rodzimych komiksów i możliwości ich publikacji w albumach   ::)

Tak masz rację, sprawdziłem sobie że tak określają ten okres czy też ściślej mówiąc zjawisko specjaliści od polskiego komiksowa. A w ogóle czy ktoś pokusił się o opracowanie jakiejś szerszej periodyzacji dziejów rynku komiksowego w Polsce?
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Sierpień 2021, 22:36:37 wysłana przez NuoLab »

Online Deg

« Odpowiedź #1132 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 22:36:08 »
Mam tę pewność stąd, że w TV leciał tego dnia mecz otwarcia MS Italia 90'  :).
Też oglądałem :)
This is my truth, tell me yours.

Offline 79ers

« Odpowiedź #1133 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 22:42:02 »
Dredd był złym gliną, nie mógł się równać z dokonaniami milicjanta Żbika  ;)

Względem TM-S zgoda, że wszystkie serie zaczęły tracić na jakości, ale jednocześnie obstawiam, że współcześnie pojawiłaby się liczna grupa zainteresowanych kompletnymi wydaniami carnage, clonage czy owymi czarno-białymi wydaniami Punishera(który moim zdaniem najdłużej trzymał fason). Sam chętnie przysposobię kolejne Epic-e Spidermana.

Szczęśliwie ominął mnie czas Relaxu i skutecznie odbijałem się od wszelkiej maści zinów - mam kilka na półce, tylko dlatego, że kupione po taniości. Wypatrywałem zawsze jedynie "Świata komiksu", ale żywot na rynku tego tytułu trwał dość krotko.

Ktos nie oglądał Italia' 90 ? To było coś, a na euro2020 nie chciałem nawet włączać telewizora  >:(

Offline Zamorano

« Odpowiedź #1134 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 22:43:12 »

Był też w KSK Green Arrow napisany przez Kevina Smitha. Był też Green Lantern "Testament i ostatnia wola Hala Jordana", oraz Wolverine Franka Millera i coś Marka Millara o S.H.I.E.L.D.
Łowco. Idziesz, jak zawsze, po krawędzi. Nieunikniony jest dzień , w którym popełnisz błąd."
BLADE RUNNER
http://www.kamil78.dami.pl/books.htm

Online misiokles

« Odpowiedź #1135 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 22:47:29 »
A w ogóle czy ktoś pokusił się o opracowanie jakiejś szerszej periodyzacji dziejów rynku komiksowego w Polsce?
Daniel Gizicki próbuje/próbował coś takiego zrobić
https://patronite.pl/gizicki

Offline Motyl

« Odpowiedź #1136 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 23:27:12 »
i coś Marka Millara o S.H.I.E.L.D.

To było Ultimates.

Cytat: Toranga

Było tego całkiem sporo: FF Morrisona, Czarna Wdowa, Spider-Man, Superman, Daredevil, Inhumans, Strażnicy, Top 10, 1602.

Offline kierpic

« Odpowiedź #1137 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 23:43:28 »
Coś Ci się ostro pochrzaniło, bo "Mirmił w opałach" kosztował 4 tysiące lub 3 tysiące 900 złotych w zależności od księgarni (na łóżkach polowych przy deptaku przyplażowym np. w Mielnie mogli mieć drożej, ale nie aż tyle), a pierwszy zeszyt SM 9,5 tysiąca. Droższymi komiksami była dopiero oferta Korony w jak na tamte czasy de luxie.
w podziemiach centralnego kupiłem spidera i mirmila z cena 9500 napisana na okładce. pamietam bi dziwiłem się ze kosztują tyle samo a spider jest mniejszy. może na wsi było taniej (żart).
Fajne czasy omawiacie. Normalnie człowiek był i uczestniczył. Ciekawe fakty i kontekst. Mirmił był tańszy, to na pewno, nie sprawdzę teraz ceny, a chyba mam ją tam ołówkiem.

U mnie, na wsi, ceny rzeczywiście były niższe (Mirmił - 5300 zł)

Cena pisana długopisem lub ołówkiem, to znak charakterystyczny dla wydań z przełomu lat 80' i 90'.

Dla przykładu, Marine od Pegasusa z 90' można było kupić za 7000 zł

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1138 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 00:01:35 »
ktoś wspomniał ze w tm-semic nie mieli serca do komiksów - nie zgadzam się. marvel arek mocno podkręcał apetyt na vertigo na stronach klubowych. gość mocno nakręcił mnie na amerykańskie komiksy mimo szamba które było w kioskach pod koniec bytności wydawnictwa. po latach kupiłem omni age of apocalypse i onslaught saga - tego się nie da czytać. dobrze ze tego nie puścili.

czytając omni knightfall oraz dark knight detective / caped crusader zacząłem doceniać wycinanki tm- semic. oni to robili z głową i oszczędzili nam dużo shitu.

w czasach samica miałem świadomość ze jest truscinski, gawronkiewicz, jeż jerzy był na topie - nie wiem o co cho z tą smutą.

Offline Toranga

« Odpowiedź #1139 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 01:21:28 »
Był też w KSK Green Arrow napisany przez Kevina Smitha. Był też Green Lantern "Testament i ostatnia wola Hala Jordana", oraz Wolverine Franka Millera i coś Marka Millara o S.H.I.E.L.D.

Ale to jeśli mnie pamięć nie myli bylo już później.
Jak KŚK startował to z sh był tylko Batman.
Akurat "prenumerowałem" Kśk na początku to pamiętam co tam było.