Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 446777 razy)

Offline radef

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1065 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 11:23:46 »
Fluktuacja cen jest w każdym sklepie internetowym, w gildii też po jakimś czasie nie kupisz komiksu Egmontu z 30% rabatem tylko 10%.
Tylko czy ja mówię o konkretnych sklepach? Nie, bo to nie ma sensu, więc wspominam ogólnie o całym rynku. A obecnie sytuacja wygląda tak, że komiksy Egmontu z ostatnich lat w kilkunastu księgarniach są z rabatami 30-40%, a Ongrysa kolekcjonerskiego poniżej 15% nie znajdziesz. Możemy poczekać miesiąc czy dwa, ale nie sądzę, żeby cokolwiek się w tej kwestii zmieniło.

Dziwię się gdzie chciałeś kupić Jonathana parę miesięcy temu, gdy komiks ukazał się 1 lipca.
Dziękuję za uwagę, coś musiało mi się podkręcić. Więc sytuacja jest jeszcze prostsza - komiks ukazał się miesiąc temu, a nigdzie już go nie znajdziesz z wyższym rabatem niż 15%. I wcale nie wynika to z braku dostępności, ponieważ w tych sklepach gdzie był jest. Sam go kupiłem zresztą na początku lipca z Bonito, ale nie zmienia to faktu, że aby dostać go w takiej cenie musiałem go zamówić w danym sklepie w danym oknu czasowym, co sprawia, że rabat jest nieporównywalny z tym dostępnym w przypadku tytułów Egmontu, ale też Timofa, KG czy zwykłych komiksów Egmontu.

Ilustracje Vance'a od dłuższego czasu mają rabat 30 %, a ukazały się w marcu. Więc tutaj też się mylisz, że rabat jest tylko na początku i wynika z pomyłki sklepu.
I to jest właśnie ciekawa sprawa. Dlaczego akurat ten tytuł wśród wszystkich kolekcjonerskich pozycji Ongrysa jest dostępny dłużej z większym rabatem? Jednak nie zmienia to sytuacji, że co do zasady w dłuższym okresie czasu tego typu pozycje od Ongrysa nie są dostępne z wysokimi rabatami. Cały czas czekam na linki z podobnymi ofertami na inne kolekcjonerskie wydania Ongrysu z poprzednich lat
Napiszę to jeszcze raz, mam większość kolekcjonerskich wydań Ongrysa i żadnego z nich nie kupiłem z rabatem mniejszym niż 30% i też wiele z nich kupiłem sporo po premierze.
Ja też, ale co podkreślałem wcześniej - mówimy tu o rabatach w poszczególnych sklepach w ściśle określonym oknie czasowym. Np. jakieś pół roku temu po dłuższym czatowaniu na tytuł, udało mi się kupić "Zygfryda" z 30% rabatem. Gdybym chciał go kupić nie czekając kilka miesięcy na promocję na Gildii, to nie dostałbym go z większym rabatem niż 15-20%, natomiast w przypadku praktycznie każdego komiksu Egmontu takiej sytuacji nie ma i z palcem w nosie można dostać jakikolwiek dostępny tytuł z ostatnich lat z rabatem 30-40%.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Cringer

« Odpowiedź #1066 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 12:28:44 »
Napiszę to jeszcze raz, mam większość kolekcjonerskich wydań Ongrysa i żadnego z nich nie kupiłem z rabatem mniejszym niż 30% i też wiele z nich kupiłem sporo po premierze.
Mam sporo komiksów Egmontu kupionych z 60% rabatem. Czyli Egmont znowu wypada taniej.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1067 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 15:35:30 »
Tylko czy ja mówię o konkretnych sklepach? Nie, bo to nie ma sensu, więc wspominam ogólnie o całym rynku. A obecnie sytuacja wygląda tak, że komiksy Egmontu z ostatnich lat w kilkunastu księgarniach są z rabatami 30-40%, a Ongrysa kolekcjonerskiego poniżej 15% nie znajdziesz. Możemy poczekać miesiąc czy dwa, ale nie sądzę, żeby cokolwiek się w tej kwestii zmieniło.

Dopiero co wspominałeś, że nie można znaleźć Dredda czy innych komiksów Ongrysa z wysokim rabatem, ale konkretnych sklepów już wymieniać nie chcesz, przecież gdzieś się w komiksy zaopatrujesz. Ucieka ci jedna rzecz, mocno niedostrzegalna w tego typu dyskusjach. Ile razy sklep może sobie pozwolić na błędne wprowadzenie ceny? Ile razy pracownik, jeśli nie jest to sprawka jakiegoś automatu (a nawet jeśli  to powinni go wyregulować), może odpowiadać przed pracodawcą za źle wpisaną cenę akurat komiksu Ongrysa? Wydaje się to wręcz nieprawdopodobne, aby za każdym razem taki błąd powstawał. Bardziej działają tu mechanizmy promocji i pewne reguły przyjęte przez sklep. Na przykład przyjeżdża paleta 100 komiksów, to pierwsze 20 ma cenę z większym rabatem na zachętę dla szybkich klientów, a kolejne mają już rabat standardowy. Na wyobraźnię klienta działają też modele zachęcające do fałszywych promocji, np. można sprzedać pakiet komiksów kosztujących 40, 40 i 140 zł z 30% rabatem każdy - wtedy zapłacisz 154 zł, a można zrobić też takie połączenie, że sklep, wiedząc, że jeden tytuł sprzeda szybko, a drugi nie, te same trzy pozycje wystawi w następujących cenach: komiksy za 40, 40 zł z 40% rabatem, a komiks 140 zł z 20% rabatem i klient widząc, że ma na część zamówienia 40% rabatu podpala się i bierze wszystko hurtem, bo przecież taniej nie znajdzie, a de facto płaci 160 zł. Gdyby sklepy sprzedawały wszystko z 40% rabatem i większym, to by dokładały do interesu. To jest wszystko sprytnie przemyślana kalkulacja, trudno mi uwierzyć, aby wydawcy sami zajmujący się dystrybucją swoich tytułów dawali sklepowi większy upust niż 40%. U tych, u których się dowiadywałem, jest to właśnie taki procent. Więc jeśli sklep oferuje rabat 40% i większy to nic na tej sprzedaży nie zarabia, a haczyk jest w innych jego promocjach lub ich braku lub kosztach wysyłki przy zamówienia, które nie przekraczają progu darmowej wysyłki. A takich klientów jest całkiem sporo, zwłaszcza decydujących się na dostarczenie zamówienia, płacąc kilka sasinów więcej, niż ustawa przewiduje. 

I to jest właśnie ciekawa sprawa. Dlaczego akurat ten tytuł wśród wszystkich kolekcjonerskich pozycji Ongrysa jest dostępny dłużej z większym rabatem? Jednak nie zmienia to sytuacji, że co do zasady w dłuższym okresie czasu tego typu pozycje od Ongrysa nie są dostępne z wysokimi rabatami. Cały czas czekam na linki z podobnymi ofertami na inne kolekcjonerskie wydania Ongrysu z poprzednich lat Ja też, ale co podkreślałem wcześniej - mówimy tu o rabatach w poszczególnych sklepach w ściśle określonym oknie czasowym. Np. jakieś pół roku temu po dłuższym czatowaniu na tytuł, udało mi się kupić "Zygfryda" z 30% rabatem. Gdybym chciał go kupić nie czekając kilka miesięcy na promocję na Gildii, to nie dostałbym go z większym rabatem niż 15-20%, natomiast w przypadku praktycznie każdego komiksu Egmontu takiej sytuacji nie ma i z palcem w nosie można dostać jakikolwiek dostępny tytuł z ostatnich lat z rabatem 30-40%.

Nie jest taka ciekawa. Jak coś stoi w miejscu to robisz wszystko, aby sprzedać i pozbyć się z magazynu. Jak jest 30% to znaczy, że sklep może sobie na taki rabat pozwolić. Na Zygfryda czatować nie musiałem i jest to chyba jedyny komiks Ongrysa, który wyrwałem z 40% rabatem. Egmont to moloch i nawet jak na tak duże wydawnictwo ma wysokie ceny, aby właśnie wszystko ładnie było zrobione pod publiczkę, bo przecież w sieci ktoś kupi z rabatem 30-40% - jak sam wspomniałeś. Tu znów nie dostrzegasz kolejnego mechanizmu rynku, czyli całkowitego oparcia biznesu na modelu sztucznego rabatowania wysokich cen. O ile jestem w stanie pójść do pierwszej lepszej księgarni i kupić książkę z półki za cenę okładkową czy nawet uzbierać całe MCU na blu-rayu za śmieszną kwotę, wykorzystując akcje stacjonarnych sklepów czy to 3 za 2 lub obniżkę z uwagi na upływ czasu od premiery, tak po taką Mroczną otchłań - bo to od niej zaczynaliśmy dyskusję - za 150 zł do takiego empiku nie pójdę, bo uważam, że cena okładkowa tego komiksu w sklepie stacjonarnym to przegięcie. I w przeciwieństwie do filmów, które starzeją się błyskawicznie i po pewnym czasie masz je taniej, taka Mroczna otchłań za dwa lata na tej samej półeczce empiku będzie wciąż miała cenę 150 zł. A w sklepie gildii po upływie wszelkich okresów rabatowania i promocji, będzie z 10% upustem. 

Mam sporo komiksów Egmontu kupionych z 60% rabatem. Czyli Egmont znowu wypada taniej.
Nic niewnoszący komentarz do dyskusji, oczywiście możesz się chwalić, że sięgnąłeś po odpady ze sklepu internetowego, który wyprzedawał niedochodowe tytułu i obniżył je po x latach do 60%, aby pozbyć się i odzyskać część kosztów. Nie na tym jednak polega system ustalania ceny okładkowej komiksu i ewentualnego jego rabatowania. 

Offline Cringer

« Odpowiedź #1068 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 15:47:23 »
Nic niewnoszący komentarz do dyskusji, oczywiście możesz się chwalić, że sięgnąłeś po odpady ze sklepu internetowego, który wyprzedawał niedochodowe tytułu i obniżył je po x latach do 60%, aby pozbyć się i odzyskać część kosztów. Nie na tym jednak polega system ustalania ceny okładkowej komiksu i ewentualnego jego rabatowania.
Komentarz tyle samo wnosi do dyskusji co twój że kupiłeś Ongrysa z 30% rabatem. Który to rabat był dostępny w krótkim okresie czasu w jednym sklepie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1069 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 16:02:45 »
Ponownie - czy na Lain i kolekcjonerskie albumy Ongrysa są zniżki 30-40% tak jak na komiksy Egmontu? Nie.
To nie jest argument za tym, że Egmont się stara, a Lain i Ongrys nie, a raczej za tym, że ceny Egmontu są zawyżone (na pewno z różnych powodów, ale fakt jest faktem).

Offline radef

« Odpowiedź #1070 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 17:04:32 »
To nie jest argument za tym, że Egmont się stara, a Lain i Ongrys nie, a raczej za tym, że ceny Egmontu są zawyżone (na pewno z różnych powodów, ale fakt jest faktem).
Tylko tu nie o to chodziło. Po prostu cen okładkowych komiksów Egmontu nie można porównywać 1:1 z cenami okładkowymi Laina i kolekcjonerskich Ongrysów. Dla przykładu - "Jonathan" i "Młodość Blueberry'ego" mają praktycznie identyczną cenę okładkową i niewiele różniącą się liczbę stron, ale faktycznie w dłuższym okresie czasu to drugi z komiksów jest dostępny taniej. Czy ja mam z tym problem? Oczywiście, że nie, bo i tak ceny Ongrysa są super, ale nie wmawiajmy, że wydania Egmontu są drogie i że Egmont się nie stara. Choć nie twierdzę, że wydawnictwo nie ma wiele za uszami.
Zresztą po samym Ongrysie widać, że ceny okładkowe ich zwykłych wydań, dostępnych wszędzie i ze standardowymi zniżkami, są proporcjonalnie wyższe niż edycji kolekcjonerskich. Czy to cokolwiek zmienia? Oczywiście, że nie, ale po prostu porównywanie jedynie na podstawie cen okładkowych jest w obecnym momencie bezsensem, bo wówczas wychodzą takie kwiatki, że Egmont wydaje Marvele drogo, bo w tej samej cenie kolekcje są w twardej oprawie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1071 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 08:47:47 »
To co, na horyzoncie już majaczy Wielka Komiksowa Smuta v 2.0 ?
Skoro ceny szybują a płace stoją w miejscu (przynajmniej moja) to się na to zapowiada w perspektywie najpóźniej roku-półtora.

Online xanar

« Odpowiedź #1072 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 08:49:39 »
Niektórzy dali sobie po 50% podwyżki, musisz się przebranżowić.
Twój komiks jest lepszy niż mój

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1073 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 09:54:06 »
Skoro ceny szybują a płace stoją w miejscu (przynajmniej moja) to się na to zapowiada w perspektywie najpóźniej roku-półtora.

Po wprowadzeniu Nowego Ładu napewno zyskasz z tego co Pinokio gada wiec zabiora tym bogatszym komiksiarzom a dostana ci biedniejsi komiksiarze widzisz jakie to proste i egmont nie bedzie musial nawet cen podnosic :)

Offline Toranga

« Odpowiedź #1074 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 10:27:13 »

Wielu znafcuf wieszczyło ją od lat, więc się pewnie ucieszą, jak im się w końcu sprawdzi.

A serio to uważam, że wątpię.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1075 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 11:53:17 »
ja moge tylko potwierdzic, ze ceny papieru rosna kosmicznie
dostajemy juz wyceny kolejnych pozycji i nie wyglada to jakos optymistycznie
podwyzki pewnie beda i u nas, ale to jakies roznice rzedu 5-10 zl - bedziemy minimalizowac jak sie da
ceny okladkowe takich potentatow jak Egmont sa zawyzone by w sklepach dawac dobrze wygladajace rabaty - efekt psychologiczny - 30 proc znizki wyglada lepiej niz 5 - czemu my tego nie robimy? bo na koszt licencji przeklada sie tez cena okladkowa
sam jestem ciekaw jak przy tej inflacji bedzie wygladal ten rynek w przyszlym roku
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Online xanar

« Odpowiedź #1076 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 13:11:03 »
Te ceny nie będą rosnąć w nieskończoność, np. cena drewna aktualnie spadła do poziomów z listopada.

Kwestia jest taka czy jak papier potaniej to też opuścicie ceny  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline turucorp

« Odpowiedź #1077 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 13:22:36 »
Określenie „komiksowa smuta” dotyczy przede wszystkim rodzimego komiksu, bardzo proszę o niemieszane pojęć  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1078 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 15:12:47 »
Też mnie zastanawia przyszłość przy tej inflacji. Większość DC Rebirth czy Marvel Fresh dalej trzyma cenę standardowych tomów na poziomie okładkowych 39.99 zł. Ile to im jeszcze potrwa? Hachette rusza z nową Kolekcją i dalej mają cenę nie zmienianą od 9 lat. Pytanie czy zostaną zmuszeni do podwyżki jak eaglemoss i jaka ona będzie. 5% czy więcej?

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1079 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 15:17:00 »
Ale za te 39,99 masz teraz chudzsze tomy. Grubsze z kolei, które kiedyś miały 39,99,  są teraz regularnie za 10 złotych więcej.