Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3422829 razy)

dante, angelscorpion, Michał, maxim1987 i 16 Gości przegląda ten wątek.

Offline bocik

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #26685 dnia: Dzisiaj o 08:09:12 »

Inne wydawnictwa potrafią mieć nakłady mniejsze od SL i nawet przy ilości 400 sztuk komiks nie potrafi się u nich sprzedać będąc solidnym tytułem, a nawet nieraz jest problem z uzbieraniem 100 chętnych podobno tu na największym forum komiksowym (może sprawdzić w temacie Krakersa). Nadal nie napisałeś dlaczego SL to nisza. Czekam na te przykłady.

Wiesz niszą można nazwać nawet Marvela w Egmoncie
Tyle że do momentu aż się ktoś nie zajmie danym tematem to mówi się o tym jako nisza niezagospodarowana

Online maxim1987

« Odpowiedź #26686 dnia: Dzisiaj o 08:47:05 »
trzeba by jeszcze dopytać jak Kołodziejczak definiuje "komiks" tzn. czy dla niego wydanie zbiorcze to 1 komiks czy X komiksów

Offline Saruto

« Odpowiedź #26687 dnia: Dzisiaj o 08:56:17 »
trzeba by jeszcze dopytać jak Kołodziejczak definiuje "komiks" tzn. czy dla niego wydanie zbiorcze to 1 komiks czy X komiksów
Kiedyś o tym mówił. Dla niego zbiorcze, to jeden komiks.

Offline michał81

« Odpowiedź #26688 dnia: Dzisiaj o 09:08:26 »
Wiesz niszą można nazwać nawet Marvela w Egmoncie
Tyle że do momentu aż się ktoś nie zajmie danym tematem to mówi się o tym jako nisza niezagospodarowana
Dlatego cały czas czekam na te przykłady od Adolfa. Komiksy Image nie są niszą na rynku polskim, bo wydaje je większość polskich wydawców. Wspomniany Marvel jest w tym wypadku nawet wydawany przez mniejszą ilość, więc nawet masz rację, że to jest nisza w porównaniu do komiksów Image  :D

Offline Toranga

« Odpowiedź #26689 dnia: Dzisiaj o 09:19:53 »
Dlatego cały czas czekam na te przykłady od Adolfa. Komiksy Image nie są niszą na rynku polskim, bo wydaje je większość polskich wydawców. Wspomniany Marvel jest w tym wypadku nawet wydawany przez mniejszą ilość, więc nawet masz rację, że to jest nisza w porównaniu do komiksów Image  :D

Ale chyba ważniejsze jest nie ilu wydawców wydaje, ale ile tytułów i jakie nakłady to są w skali rynku.
Z tej perspektywy Marvel od Egmontu żadną niszą nie jest.
Natomiast komiksy Image od SL można nazwać niszą w ramach polskiego rynku komiksowego, przynajmniej jego części mainstreamowo-superhero, z uwagi na nakłady właśnie.

Online donT

« Odpowiedź #26690 dnia: Dzisiaj o 09:51:12 »
Natomiast komiksy Image od SL można nazwać niszą w ramach polskiego rynku komiksowego, przynajmniej jego części mainstreamowo-superhero, z uwagi na nakłady właśnie.

Tylko i wylacznie pod tym wzgledem. Tematycznie to jest 100% mainstream, zadna nisza.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Toranga

« Odpowiedź #26691 dnia: Dzisiaj o 10:24:59 »
Pełna zgoda.

Offline komiks

« Odpowiedź #26692 dnia: Dzisiaj o 12:02:24 »
Ale chyba ważniejsze jest nie ilu wydawców wydaje, ale ile tytułów i jakie nakłady to są w skali rynku.
Z tej perspektywy Marvel od Egmontu żadną niszą nie jest.

Sorry ale to jest jakiś nielogiczne.
Ile tytułów i jakie nakłady? rozbijmy to:

Nakłady - SL ma nakłady zbliżone do jakiś 70-80% innych wydawnictw w Polsce (albo wyższe).
Ile tytułów - jak mam to rozumieć? Jeśli wydawnictwo wydaje mało tytułów, to jest wydawnictwem niszowym?

Jeśli uwzględnicie, że SL wydaje po 2 komiksy albo 3 komiksy za jednym razem (w pakiecie) to wyjdzie wam liczba około 24 komiksów rocznie (licząc same tomy za rok 2025). Czy to jest nisza? Według mnie SL pod tym względem plasuje się powyżej średniej, bo ile jest wydawnictw, które wydaja więcej niż 2 komiksy na miesiąc?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline komiks

« Odpowiedź #26693 dnia: Dzisiaj o 12:35:41 »
Jest jeszcze jedno kryterium o którym zawsze zapominamy, MałaKasia to podnosiła. Chodzi o wartość wydawanych komiksów. Jeden zbiorczak może być wart tyle co kilka cienkuszy.

Przykładowo: wydawnictwo Diablaq wydało w tym roku podobną ilość komiksów co SL (licząc na tomy, a nie pakiety). Tylko że wiele z tych komiksów wydanych przez Diablaq ma 24-48 stron. Przypomnę, że 1 komiks od SL potrafi mieć 480 stron albo więcej. Czy to ma znaczenia? Oczywiście, czas potrzebny na przygotowanie takiego tytułu jest o wiele większy niż czas potrzebny na wydanie 24 stronicowej zeszytówki.

Offline Toranga

« Odpowiedź #26694 dnia: Dzisiaj o 12:36:40 »
Ale ja pisałem tylko o ich komiksach od Image.

Offline komiks

« Odpowiedź #26695 dnia: Dzisiaj o 12:38:28 »
Czyli jakie jest kryterium? Zdefiniuj co to jest nisza.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #26696 dnia: Dzisiaj o 12:45:56 »
jestesmy malym wydawca na malym rynku z nakladami w granicacvh powiedzmy niskiej sredniej, chodz przy niektorych tytulach powyzej sredniej, wydajemy komiks rozny ale glownie rozrywkowy :)

pomoglem?: )
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - zgoda ba druk
ABC Warriors - przedsprzedaż trwa
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Toranga

« Odpowiedź #26697 dnia: Dzisiaj o 12:46:55 »
Nie stary. Nic Ci nie będę definiować. Napisałem co napisałem i tyle. Nie zgadzasz się. Doskonale. I na tym zakończymy.

Offline michał81

« Odpowiedź #26698 dnia: Dzisiaj o 13:27:26 »
Ale ja pisałem tylko o ich komiksach od Image.
Ale komiksy Image wydają najwięcej wydawców. Zakładam że mówisz o komiksach superbohaterskich. Egmont też wydaje superbohaterów z Image, tak samo jak NSC, Nagle i LiT. Gdzie ta nisza? Bo nadal jej nie widzę. Powiem więcej LiT w tej kategorii bardziej się kwalifikuje do niszy przy ilości tytułów jakie ma w tym gatunku, a nie Studio Lain.

Offline Dracos

« Odpowiedź #26699 dnia: Dzisiaj o 13:38:59 »
Przy Heartstopperze to każdy jeden komiks w PL to nisza ;)