Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3247817 razy)

Michał, amsterdream, Xmen, Lobo, bocik, zedic, simon84w, tomsawyer, AngryDisabledNoises, plast i 25 Gości przegląda ten wątek.

Offline Melkazir

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #25950 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 23:26:28 »
nie ma to jak z jednego byka zmienić na drugiego. Może w trzecim tłumaczenia się uda. Sory, musiałem  :P

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wo%C5%82%C5%BCa%C5%84ska_Flotylla_Wojenna

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #25951 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 02:03:09 »
jak bede wiedzial dam cyne

a przy okazji

lim a

lim b

Dałoby radę umieścić logo 2000AD na grzbiecie zgodnie z waszymi pozostałymi tytułami z tego wydawnictwa? Marzy mi się żeby to wszystko wyglądało spójnie. Ehh pewnie i tak nie zmienicie bo nikt inny nie poprze takiej "pierdoły" albo już za późno na zmiany, komiks wysłany do druku itp :(

« Odpowiedź #25952 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 07:18:38 »
Jak i prośba o umieszczenie zawartości jakie zeszyty wchodzą w poszczególne tomy również przeszła bez echa  :(
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #25953 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 07:45:08 »
Jak i prośba o umieszczenie zawartości jakie zeszyty wchodzą w poszczególne tomy również przeszła bez echa  :(
Niezupełnie. W przypadku komiksów z AD2000 tam nie ma zeszytów. Są tylko Progs. Można by to nazwać numerami historii (chyba) z magazynu AD2000, gdzie potrafią być pomiędzy nimi przeskoki w numeracji. Mogło by się wydawać, że przez to są "dziury" jednak tak nie jest, bo pod inne Progs wchodzą historie z innymi bohaterami AD2000 (np. w Return to Earth jest tak #1800–1811, ale w kontynuacji Return to Mars jest już tak #1862-1866, #1868–1873, czyli widać, że Progs nie następują od razu po sobie). W tych dwóch tomach mamy zbiorcze wydania historii Volgan War #1-4, Return to Earth, Return to Mars oraz Return to Ro-busters, co jest widoczne na grzbietach okładek. Tego się nie da ugryźć jak zeszytów amerykańskich.
« Ostatnia zmiana: Śr, 12 Listopad 2025, 07:48:45 wysłana przez michał81 »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25954 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 11:27:27 »
W takim razie prawidłowo powinno być "wołżańska".

już wyjaśniam panowie - „Volgan/Volgans” to neologizm wymyślony na potrzeby 2000 AD. Pojawił się od pierwszych numerów w serii Invasion! (1977) jako fikcyjni najeźdźcy/państwo zastępujące wprost ZSRR, a później przewija się w Savage, Ro-Busters i ABC Warriors. To nie jest zwykłe słowo języka angielskiego, tylko nazwa własna z uniwersum 2000 AD. Dlatego też poszliśmy w neologizm i też nawiązujący do Wołgi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Volgans
« Ostatnia zmiana: Śr, 12 Listopad 2025, 11:30:54 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Murazor

« Odpowiedź #25955 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 11:36:24 »
Return to Mars jest już tak #1862-1866, #1868–1873, czyli widać, że Progs nie następują od razu po sobie). (...) Tego się nie da ugryźć jak zeszytów amerykańskich.
No i dokładnie tak to powinno wyglądać: "Zebrane w Progs #xxxx-yyyy". Kompletne Akta od Ongrysa mają na początku, w stopce, napisane co jest zebrane w danym tomie. Pierwszy z półki, Dredd - Tytan też ma w stopce: "Originally serialised in Progs..." i wypisane kilkanaście numerków.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25956 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 11:38:55 »
No i dokładnie tak to powinno wyglądać: "Zebrane w Progs #xxxx-yyyy". Kompletne Akta od Ongrysa mają na początku, w stopce, napisane co jest zebrane w danym tomie. Pierwszy z półki, Dredd - Tytan też ma w stopce: "Originally serialised in Progs..." i wypisane kilkanaście numerków.

ta informacja jest w stopce :) w copyraightach :) w kazdym komiksie z 2000ad takze od nas :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Takesh

« Odpowiedź #25957 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 11:52:39 »
A numeracja tomów zostaje? No i czy będzie znaczek 2000AD?
Zastanawiam się nad tym "Tom I" oraz 'Tom II". Jakoś mi nie pasują. Rozumiem, że chodzi o to, że to komiksy rysowane przez Langleya, ale tego nie ma w tytule. Pierwszy to Wojna i laik może myśleć, że będzie drugi tom Wojny.

Natomiast jeśli będą inne tomy, to jak z numeracją? I mamy już Czarną Dziurę, która dzieje się wcześniej, ale nie jest pierwszym komiksem o robotach. A Wojna jest sporo po Czarnej Dziurze. W sumie to ostatnie historie są w tych dwóch tomach, które się ukażą.

Jak ja bym to zrobił? Chyba bym nie dawal tych numerów. Ale to tylko moje widzimisię....
Dałoby radę umieścić logo 2000AD na grzbiecie zgodnie z waszymi pozostałymi tytułami z tego wydawnictwa? Marzy mi się żeby to wszystko wyglądało spójnie. Ehh pewnie i tak nie zmienicie bo nikt inny nie poprze takiej "pierdoły" albo już za późno na zmiany, komiks wysłany do druku itp :(

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25958 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 11:54:34 »
znaczek zapytam

tomy to jest informacja dla niedzielnego czytelnika, ktory tom jest pierwszy do czytania, rozumiesz?

przy okazji

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25959 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 12:16:58 »
Zwirek sie nie pochwalil
ale przygotował prezentację ABC Warriors

https://comics-2j4.pages.dev/abc-warriors

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Online thecrow21

« Odpowiedź #25960 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 12:33:35 »
Po zapytaniu Gildii o wysyłkę King Sprawna, dostałem odp że "Czekamy jeszcze na dostawę od wydawcy"..))) Przedłuży się, oj przedłuży..

Offline Takesh

« Odpowiedź #25961 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 12:45:10 »
Ja im też wysłałem zapytanie, bo na razie cisza...

Offline OokamiG

« Odpowiedź #25962 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 13:19:12 »
Ja wysłałem dziś im zapytanie, to niemal natychmiast dostałem info o kompletacji i wysyłce. Ciekawe czy bez tego by to ruszyło.

Offline Bodom

« Odpowiedź #25963 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 13:25:18 »
Jaką okładkę masz zamówioną?

Offline OokamiG

« Odpowiedź #25964 dnia: Śr, 12 Listopad 2025, 13:35:17 »
Podstawową.