Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3258034 razy)

Lagroht, bfg, roble, radioblackmetal i 17 Gości przegląda ten wątek.

Offline xardas

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #25875 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 18:11:41 »
Wchodzę, a tu milion stron dramy, bo panoramka krzywa czy inne okładki się nie łączą ;D. Ludzie, zluzujcie zwieracze, i tak stawiacie te komiksy grzbietem do przodu, nie ma o co robić aż takiego zachodu.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #25876 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 18:23:52 »
A może wystarczyło od razu WPROST napisać, że nawet nie podejmiecie próby spasowania tych okładek? Wiele osób wspominało, że w oryginale one układają się w jeden obrazek i nie zauważyłem dementi ze strony wydawnictwa.

Odejdź stąd człowieku i nie wracaj. Nie da się czytać tego pierd*******.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #25877 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 18:34:20 »
Odejdź stąd człowieku i nie wracaj. Nie da się czytać tego pierd*******.

To nie czytaj.

Offline Adolf

« Odpowiedź #25878 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 18:37:23 »
@Szekak: Trzeba było brać pod uwagę kilka powiązanych czynników:
- format – różnice między HC i SC polegające głównie na różnych spadach (czyli marginesach) - co wpływało na kadrowanie, co wpływało na rozmieszczenie postaci głównych na okładkach i całą kompozycję okładki
- wszystkie 3 okładki naraz, nie tylko drugą czy trzecią, czy pierwszą, bo musiałyby być drukowane JEDNOCZEŚNIE, w tym samym momencie w drukarni; i drukarnia musiałaby się zgodzić przechować okładki do dwójki i trójki; a drukowane jednocześnie, żeby kolory się nie rozjechały, żeby ten sam żółty był wszędzie tak samo nasycony i tego samego odcienia.
Ale w sumie nie to jest chyba problemem, więc postaram się ukrócić dyskusję i – tak jak sugeruje Żwirek – przeprosić. Bo w jednym zawiniliśmy i czuję się za to współodpowiedzialna.
Nie zdementowaliśmy skutecznie (ani nie potwierdziliśmy, niemniej pierwsze ważniejsze) uwag na temat panoramy, które się pojawiły: znalazłam jedną taką uwagę na FB i ona została bez jakiejkolwiek reakcji (nie szukałam na Forum, więc zakładam, że mogło być tego więcej). Za to przepraszam, bo powinniśmy byli od razu zareagować.
Oczekiwaliście, że okładki będą do siebie pasować na krawędziach, a nie tylko pasować np. stylem. Tego też nie uściśliliśmy. Za to również przepraszam.

Natomiast zupełnie szczerze: reakcja, z którą się spotkaliśmy (i piszę to w imieniu zespołu, z którym współpracuję już sporadycznie), wydaje nam się nieadekwatna do tego, co się stało. Osobiście poczułam się zaatakowana i uważam, że można było to rozwiązać inaczej. Ale biorę poprawkę na to, że to Forum i ono tak działa. Tym bardziej przestaję widzieć sens obecności mojej osoby tutaj. Nie uważam za stosowne rozwiązywanie problemów w sposób insynuujący wydawnictwu, że „odwraca kota ogonem” (cytat z wiadomości prywatnej jednego z Forumowiczów) czy próbuje „wmówić, że błędu nie ma, gdy błąd jest”. To nie są warunki do konstruktywnego rozwiązywania problemów, szczególnie wobec wszystkich merytorycznych wyjaśnień, które już zostały wskazane przez nas, i tego, co napiszę poniżej. Ale rozumiem też, że jesteście przyzwyczajeni, że jak nie będzie g-burzy, to wydawca Was oleje... Hm, pozostawiam bez komentarza.

Ja z kolei przepraszam za uwagę na temat braku znajomości technikaliów ze strony czytelników, jest to dla mnie oczywistość, która w tej sytuacji w żadnym wypadku nie powinna zostać poruszona. Macie wszelkie prawo nie znać się na technikaliach, a naszym obowiązkiem jest odpowiednio przełożyć ich znajomość na komunikację z Wami. W tym przypadku zawiodła komunikacja. Jeśli ktoś się poczuł urażony, że nie jest ekspertem, przykro mi, ta uwaga z mojej strony była niepotrzebna, choć w momencie gdy ją pisałam, wydawała się zasadna z punktu widzenia wyjaśnień merytorycznych.

Natomiast uważam, że cała dyskusja powinna się skupić na tym, w jaki sposób możemy wynagrodzić Wam to, że Wasze oczekiwania nie zostały spełnione w wyniku naszych błędów komunikacyjnych. Zaproponowałam jedno rozwiązanie – Piotr pokazał, że nie za bardzo da się to tak zrobić. Mam w głowie jeszcze inne, spróbuję podsunąć zespołowi, może akurat… Możecie też zaproponować swoje rozwiązania. To według mnie powinno pójść w tę stronę.

No chyba że ważniejsze jest jednak, żeby była g-burza i zdanie osób najbardziej pokrzywdzonych (lub w ich imieniu walczących) było na wierzchu. To wtedy nie mam pytań i też nie ma sensu, żebym w tym uczestniczyła.

Słowa prosto od serca, a nie jakieś mydliny rodem z podręczników manipulacji. Ja Ci dziękuję Kasiu za ten komunikat, choć nie Ty powinnaś go pisać. Niestety, babol się pojawił, a udawanie, że go nie ma, albo to nic takiego to według mnie bardzo zła droga. Niejedno wydawnictwo się na tym przejechało. Cieszę się, że próbujesz załagodzić sytuację, a nie dolewasz oliwy do ognia. Błędy fani wybaczają, ignorancję już nie.

Fajnie, że proponujesz jakąś formę wynagrodzenia nam tego incydentu. Z tego co zrozumiałem, obwoluta nie załatwi sprawy, więc dobrze by było to wyłożyć w jasny i czytelny sposób w komunikatach dla fanów. Nie wiem czy Arek by chciał w ogóle iść w kierunku jakiś bonusów, bo Twój pomysł na plakat wyśmiał, ale jeśli rzeczywiście jest coś na rzeczy, to byłby to miły gest. I nie sądzę, że trzeba byłoby się wykosztować na coś drogiego jak jakieś siateczki, żeby fani przebaczyli.  Dla mnie trzy pocztówki z tymi trzema okładkami, to nawet byłoby lepsze niż te okładki, bo pocztówki można sobie powiesić/postawić bez problemu w jakimś zakątku i miło cieszą wzrok, do tego przypominają, że mamy fajne wydawnictwo. Oczywiście karteczka z przeprosinami i pozytywny PR leci. Wszystko dołączone do Scorched, więc z automatu zamknie się temat jeśli trzecia okładka także nie będzie za bardzo pasować.

Studio Lain ma także wiele wrogo nastawionych osób. A koledzy z komiksowa już rozmawiają o tej sytuacji i sobie wyobrażam jak pewne osoby w środowisku muszą się cieszyć, że coś takiego ma miejsce. Na FB u Was bym chętnie zobaczył coś napisanego tak szczerze jak Ty tu napisałaś. Bez uciekania od problemu, krótkim wyjaśnieniem i jakąś formą bonusu w przyszłości na przeprosiny. To powinno szybko wygasić emocje.

Offline Xmen

« Odpowiedź #25879 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 18:39:30 »
W sumie panorama która się nie składa to nie jest panorama. Nie rozumiem po co ktoś kto wie, że nie jest w stanie poprawnie wykonać panoramy sam pcha się na minę?
« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Listopad 2025, 18:55:27 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #25880 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 18:47:56 »
Zamiast pocztówek, wolałbym coś praktycznego, zakładki do komiksu.
Spawn ma mnóstwo fajnych grafik, więc można zrobić cudne zakładki.
Dołączył bym do komiksu, albo jako zestaw wystawił do kupienia, w niskiej cenie, niemal po kosztach, wtedy można sobie dodać do zamówienia, za przesyłkę nic nie wyjdzie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Adolf

« Odpowiedź #25881 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 19:05:08 »
Zamiast pocztówek, wolałbym coś praktycznego, zakładki do komiksu.
Spawn ma mnóstwo fajnych grafik, więc można zrobić cudne zakładki.
Dołączył bym do komiksu, albo jako zestaw wystawił do kupienia, w niskiej cenie, niemal po kosztach, wtedy można sobie dodać do zamówienia, za przesyłkę nic nie wyjdzie.

Zakładki też fajne, pamiętam jak prosiłem Arka o takie do The Darkness :)

Pocztówki formatem pokrywałyby się z okładkami, dla mnie lepsze na bonus. Zakładki to można dodrukować potem i sprzedawać, moje pieniążki są na tak.

Budżet na bonusik pewnie nie będzie za duży, ale w kwestii marzeń powiem, że gdyby był większy to przyjął bym... magnesik. Poniżej kilka dobrze wyglądających grafik z popkultury z mojego pokoju.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #25882 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 19:10:51 »
To nie czytaj.

Ciężko nie czytać kiedy zaśmiecasz wątek na kilka stron.
Skąd się tacy zepsuci frustraci biorą :/

Offline KaraSOREl

« Odpowiedź #25883 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 19:15:02 »
Słowa prosto od serca, a nie jakieś mydliny rodem z podręczników manipulacji. Ja Ci dziękuję Kasiu za ten komunikat, choć nie Ty powinnaś go pisać. Niestety, babol się pojawił, a udawanie, że go nie ma, albo to nic takiego to według mnie bardzo zła droga. Niejedno wydawnictwo się na tym przejechało. Cieszę się, że próbujesz załagodzić sytuację, a nie dolewasz oliwy do ognia. Błędy fani wybaczają, ignorancję już nie.

Fajnie, że proponujesz jakąś formę wynagrodzenia nam tego incydentu. Z tego co zrozumiałem, obwoluta nie załatwi sprawy, więc dobrze by było to wyłożyć w jasny i czytelny sposób w komunikatach dla fanów. Nie wiem czy Arek by chciał w ogóle iść w kierunku jakiś bonusów, bo Twój pomysł na plakat wyśmiał, ale jeśli rzeczywiście jest coś na rzeczy, to byłby to miły gest. I nie sądzę, że trzeba byłoby się wykosztować na coś drogiego jak jakieś siateczki, żeby fani przebaczyli.  Dla mnie trzy pocztówki z tymi trzema okładkami, to nawet byłoby lepsze niż te okładki, bo pocztówki można sobie powiesić/postawić bez problemu w jakimś zakątku i miło cieszą wzrok, do tego przypominają, że mamy fajne wydawnictwo. Oczywiście karteczka z przeprosinami i pozytywny PR leci. Wszystko dołączone do Scorched, więc z automatu zamknie się temat jeśli trzecia okładka także nie będzie za bardzo pasować.

Studio Lain ma także wiele wrogo nastawionych osób. A koledzy z komiksowa już rozmawiają o tej sytuacji i sobie wyobrażam jak pewne osoby w środowisku muszą się cieszyć, że coś takiego ma miejsce. Na FB u Was bym chętnie zobaczył coś napisanego tak szczerze jak Ty tu napisałaś. Bez uciekania od problemu, krótkim wyjaśnieniem i jakąś formą bonusu w przyszłości na przeprosiny. To powinno szybko wygasić emocje.

Limitowany slipcase na całość z uratowaną panoramką nawet za hajsy. Ludzie kupią

Offline 79ers

« Odpowiedź #25884 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 19:17:17 »
Limitowany slipcase na całość z uratowaną panoramką nawet za hajsy. Ludzie kupią
SL jest zbyt przyzwoite na takie januszowanie.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #25885 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 19:24:43 »
Ciężko nie czytać kiedy zaśmiecasz wątek na kilka stron.
Skąd się tacy zepsuci frustraci biorą :/

Kilka osób krytykowało to co się wydarzyło a ty postanowiłeś zaatakować tylko mnie. Dotknęły cię słowa o sekcie? Tak właśnie zachowałby się sekciarz.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25886 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 19:36:40 »

te pomysly laczenia odpadaja - jak pisalem wczesniej, bo to nie jest kompletna ilustracja
przeciez to nam wyszlo podczas wlasnie sprawdzania czy mozemy wam zrobic plakat

propozycje typu zakladki czy pocztowki sa do ugryzenia - nie jestem fanem, ale...
w kazdym razie jak macie pomysly to zawsze poslucham
nie twierdze ze to zrobimy, ale kto wie ;)
« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Listopad 2025, 19:48:16 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline PabloWu

« Odpowiedź #25887 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 20:17:56 »
Może koszulki dla wiernych fanów - z przodu logo a z tyłu na całe plecy piwnica.

Offline Adolf

« Odpowiedź #25888 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 20:37:09 »
Przykłady z konkurencji pokazują, że slipy są kontrowersyjne i potrafią podzielić fanów. A my potrzebujemy czegoś co nas połączy, a takie pocztówki czy inne karty by właśnie tym mogły być.

Offline Łazur

« Odpowiedź #25889 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 21:07:56 »
Podejrzewam, że dla prawdziwych fanatyków Studia Lain odpowiednim zadośćuczynieniem będzie jedynie opcja w stylu dodatkowej limitowanej okładki z roznegliżowaną damą.
All Comics Are Beautiful