Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3261017 razy)

Gogo14, pokia i 48 Gości przegląda ten wątek.

Offline Darth Lexus

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #25770 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 00:46:14 »
@Darth Lexus: nie przejmuj się :) Nie pierwsza i nie ostatnia.

Może namówicie wobec tego Arka, żeby wraz ze Scorched wydał plakat tych 3 okładek? ;) Na osłodę. (Zabije mnie, jak to zobaczy  ;D ).

Oooo. Pomysł kapitalny. Arku MUSISZ! :D
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #25771 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 00:49:12 »

Może namówicie wobec tego Arka, żeby wraz ze Scorched wydał plakat tych 3 okładek? ;) Na osłodę. (Zabije mnie, jak to zobaczy  ;D ).

A może wystarczyło od razu WPROST napisać, że nawet nie podejmiecie próby spasowania tych okładek? Wiele osób wspominało, że w oryginale one układają się w jeden obrazek i nie zauważyłem dementi ze strony wydawnictwa.

Offline thecrow21

« Odpowiedź #25772 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 00:51:52 »
Gdzieś mi kiedyś mignęło na forum, że Arek pisał właśnie o tym, że w przypadku wydania HC nie da się bez strat. Zresztą mnie to jakoś specjalnie nie przeszkadza. Bardziej chodziło mi o moje pierwsze spostrzeżenie po rozpakowaniu. Nie spodziewałem się, że niechcący wywołam inbę na forum.
Ale dzięki temu wiadomo, kto tu jest prawdziwym ekspertem i jakie jest podejście do czytelnika (cała wypowiedź p. Kasi).. Bardzo dziękuję)

Offline Szekak

« Odpowiedź #25773 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 01:04:12 »
Ano temu, że tu macie okładki hc, nie da się bezstratnie STWORZYĆ spadów na ilustracji na okładkę sc tak, żeby było do obklejenia okładki hc. Nie ma opcji DORYSOWAĆ okładki z niczego (fantastów AI odsyłam do wątku z okładkami, dlaczego nie ma opcji dorysować tego AI-em).
Cała ta dyskusja pokazuje, że niestety nie ma w narodzie wiedzy o technikaliach przygotowania komiksu pod druk. Może i dobrze, bo przecież wszyscy ekspertami we wszystkim  :P a tu już widać, że jednak nie.
To skoro to takie oczywiste, to dosc szokujacym faktem jest dla mnie to, ze chocby Arek o tym nie wspomnial, jak ludzie sie jarali, ze sobie kupia okladki i beda mieli piekny dyptyk, a byl to popularny poglad na forum z tego co czytalem. Nie przypominam sobie zadnych informacji na temat tego, ze okladki nie beda ukladaly spojnego obrazu.
« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Listopad 2025, 01:07:21 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #25774 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 01:12:13 »
@thecrow21: jeśli to przytyk do mnie, to nie, ja też nie jestem ekspertem, ale mam tę wiedzę, bo dostałam ją właśnie do eksperta, czyli Piotra, który zajmuje się składem komiksów w SL. No, może trochę jestem taką MałąEkspertką, bo wiem np. jak wygląda rozrys oklejki wysłany przez drukarnię; a podejrzewam, że większość czytelników nie wie w tym momencie nawet, o czym mówię  :-\
Nie jestem odpowiedzialna za prostowanie informacji w tym wątku na Forum. Przekazałam tylko moją wiedzę dalej.
A to, że niespasowane okładki (z głosowań - jak się zdaje) wywołają taką reakcję, nie przyszłoby mi, szczerze mówiąc, do głowy. Jak widać, człowiek ciągle się uczy...

@Szekak: nie pamiętam, czy Arek nic nie wspomniał. Tu pewnie komiks (aka. Żwirek) byłby w stanie poświęcić czas i znaleźć adekwatną wypowiedź, jeśli padła, jak twierdzi Darth Lexus.
Natomiast wystarczy chyba, że Arek NIE POTWIERDZIŁ, że te okładki się spasują. Nie sądzę, aby przewidział - podobnie jak i ja - taką Waszą reakcję.
Osobiście czasami próbuję bawić się w jasnowidzkę w kwestii odbioru komunikacji wydawców przez czytelników, ale tutaj niestety i ja zawiodłam.

Offline komiks

« Odpowiedź #25775 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 01:42:01 »
Była mowa o tryptyku, wiec można było sobie różnie rzeczy wyobrażać.

a z regularna jest wyjatek bo wygrala okladka bedaca czescia tryptyku :)

Nie znam się, to się wypowiem ;) Co do spadów o których mówi @MałaKasia, gdyby drukarnia nie zawodziła i równo oklejała, to można by dodać czarne spady albo odbicie lustrzane, więc byłoby co zawinąć, ale to wymagałoby od drukarni wysokiej precyzji, a jak drukarnia robi to widzieliśmy przy Tablicy Wenus. Przy przesunięciu mogłoby wyjść jeszcze gorzej.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online pokia

« Odpowiedź #25776 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 01:55:18 »
To ja może odwrócę trochę narrację. Gdzie wydawca napisał,że to będzie tryptyk, który się ładnie poskłada.
Proszę znaleźć i pokazać palcem.

No i oczywiście, musiałby przewidzieć wyniki losowania okładek.
Ale co stoi na przeszkodzie zmieszać z błotem wydawcę, że nie dostarczył tego czego nie obiecał.

No,ale ja to się nie znam. Zbyt wielu specjalistów dookola, więc wolę bzdur nie pisać.

Offline Melkazir

« Odpowiedź #25777 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 02:01:07 »

A tak z ciekawości, bo to jeszcze pewnie byłaby droższa opcja (ja i tak nie kupiłem tych Spawnów), ale jakby tak obwolutę walnąć do każdego tomu to wtedy by się to dało naprawić?

Offline ryba

« Odpowiedź #25778 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 03:22:32 »
Na prawdę dziwię się, że na to forum zaglądają jeszcze wydawcy.
Wiecznie jacyś frustraci wylewają tu swoje żale.
Ludzie, kurwa, życia nie macie? 

Offline Melkazir

« Odpowiedź #25779 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 03:56:45 »
Ja się im nie dziwię. Patrząc na całą sytuację po prostu brakło jasnej komunikacji dla klientów i tyle. Klient nie musi się znać jak wygląda proces składania.

Natomiast twój komentarz gówno wnosi do dyskusji, jest to forum komiksowe to oczywiste, że ludzie będą na ten temat tu rozmawiać i to z pasją, bo to ich hobby. Jak ci się nie podoba, to żegnamy pana

Offline Xmen

« Odpowiedź #25780 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 04:12:16 »
Nie wszyscy wydawcy są wrażliwi na krytykę. Taka Mucha zbiera ostre cięgi i dosłownie spływa to po niej jak po kaczce. Może niepotrzebnie martwisz się o wydawców?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #25781 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 07:04:00 »

Może w ogóle przestańcie oczekiwać dostarczania komiksów przez SL tylko wysyłajcie im kasę za to, że są.

Offline Jasiek

« Odpowiedź #25782 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 08:15:32 »
Może w ogóle przestańcie oczekiwać dostarczania komiksów przez SL tylko wysyłajcie im kasę za to, że są.

A tobie co, płaczku, znowu ci przyszedł obity róg od znienawidzonego wydawnictwa; od którego miałeś już nic nie kupować;  i wyszedłeś z krzaków kolejny raz z zamiarem nabicia 100 jadowitych postów z tym twoim żałosnym bojkotowaniem ??

Offline Wintermute

« Odpowiedź #25783 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 08:29:32 »
Cholerka, przyznam że także w domyśle miałem łączony zestaw okładek w sposób idealny. Wybierałem okładki inne i nie mam tego problemu ale jak bym się trzymał łączonych to zawód delikatny byłby.

Offline Saruto

« Odpowiedź #25784 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 08:30:43 »
A okładki, jeśli się nie mylę, zostały wybrane w głosowaniu. Ale może się mylę, nie pamiętam.
Nie widziałam natomiast zapewnienia, że będą się licować. Więc nie mam pojęcia, jak niby Arek miałby o to zadbać  :D
No właśnie "panorama" miała być w podstawie bez względu na głosowanie ;) Tak komuś Arek odpisał chyba na fb. Bo sam mówił, że okładki tworzą cały obrazek ;)