Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3244549 razy)

Offline Dracos

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #25365 dnia: Pt, 24 Październik 2025, 20:40:09 »
Nie tylko kreską, ale i fabuła się broni! Jedno z lepszych nowych fantasy jakie czytałem.

Zaciekawiłeś, ale jeśli nie ma kontynuacji albo chociaż zakończenia story arców to czy warto inwestować czas w temat 🤔?

Offline Murazor

« Odpowiedź #25366 dnia: Pt, 24 Październik 2025, 21:16:08 »
Źle zareklamowałem :) historia nie urywa się, jest cała w jednym tomie.

Wcześniejszy tytuł też miał "Book I" (wydany drukiem, jako pierwsze wydanie), ale miał inny układ i główną częścią był tytułowy Last God, a małym drukiem, że to część "Fellspyre Chronicles".

Później wznowiono jako "The Fellspyre Chronicles: Book I" i liczyłem, że uwypuklenie nazwy serii na okładce może zwiastować kolejne historie z tego świata.

wydanie 1 vs 2

Dodatkową zachętą może być też scenarzysta Phillip Kennedy Johnson, który napisał dobrze przyjętą Sagę Warworldu z Supermanem w roli głównej.

Offline bocik

« Odpowiedź #25367 dnia: Pt, 24 Październik 2025, 21:18:29 »
Mega mi się podoba ta okładka

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #25368 dnia: Pt, 24 Październik 2025, 21:28:09 »
Złamałem się i zamówiłem tę Tablicę Wenus. Nie mam co prawda CE, wyszło kiedy miałem w życiu trochę problemów i nie intersowałem się na bieżąco preorderami Lain a także słyszałem opinie o przeintelektualizowaniu tego tytułu gdy już pojawiły się opinie. Teraz trochę żałuje że nie mam i nigdy nie sprawdzę na własną rękę. Tablica cieniutka objętościowo więc dam szansę jednak.

PS: wiadomo już kiedy preorder Haunta i Kołysanki?

Offline michał81

« Odpowiedź #25369 dnia: Pt, 24 Październik 2025, 22:51:54 »
Ja w końcu odpuściłem czekanie na polskie wydanie Last God i przeczytałem po angielsku. Nie jest to może nic nadzwyczajnego ale solidne dark fantasy. Aż się prosiło żeby DC przy starcie nowego Vertigo zapowiedziało kontynuację, a tu nic z tego.

Offline Konrad

« Odpowiedź #25370 dnia: So, 25 Październik 2025, 01:16:53 »
u mnie tego bledu nie ma wiec mozesz reklamowac jakby co
wysle drukarnii fote - dzieki
Ale tak naprawdę drukarnia nic nie zrobi, bo to po prostu maszyny drukarskie mają tolerancję błędu i niestety często w jakimś procencie nakładu występują te 1-2 mm przesunięcia.
I szczególnie jest to widoczne, gdy grzbiet ma zdecydowanie inny kolor niż okładka (typu jasny-ciemny jak w Tablicy Wenus, Afrodycie czy Czwartej sile).

Moim zdaniem jedynym rozwiązaniem jest zmiana przy projektowaniu grzbietu i okładki. Czyli nie "na styk", tylko dokładanie około 2mm (typu jeśli np. grzbiet wychodzi wam na 3cm to rozszerzcie go do 3,2cm). Nie wiem czy jest to zamierzone, ale często stosuje to Egmont w swoich komiksach.
Przykładowy Kaczogród:

Z jednej i drugiej strony jest milimetrowy zapas, więc nawet przy małych przesunięciach zielony kolor raczej nie wejdzie na czerwony grzbiet. Dałoby radę to zrobić też u was?

Offline Brvk

« Odpowiedź #25371 dnia: So, 25 Październik 2025, 02:22:38 »
Egmont może być dobrym przykładem. Coś mi świta, że lata temu Egmont jako pierwszy udowodnił, że kolor grzbietu może być inny, niż przedniej i tylnej okładki (przedtem chyba stosowano dwa kolory - grzbiet był kontynuacją przodu albo tyłu.

Online studio_lain

« Odpowiedź #25372 dnia: So, 25 Październik 2025, 10:54:38 »
Złamałem się i zamówiłem tę Tablicę Wenus. Nie mam co prawda CE, wyszło kiedy miałem w życiu trochę problemów i nie intersowałem się na bieżąco preorderami Lain a także słyszałem opinie o przeintelektualizowaniu tego tytułu gdy już pojawiły się opinie. Teraz trochę żałuje że nie mam i nigdy nie sprawdzę na własną rękę. Tablica cieniutka objętościowo więc dam szansę jednak.

PS: wiadomo już kiedy preorder Haunta i Kołysanki?

Haunt ma akcpet z USA
wieć sądzę, że najpóźniej po 1 listopada
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Online studio_lain

« Odpowiedź #25373 dnia: So, 25 Październik 2025, 10:55:37 »
Ale tak naprawdę drukarnia nic nie zrobi, bo to po prostu maszyny drukarskie mają tolerancję błędu i niestety często w jakimś procencie nakładu występują te 1-2 mm przesunięcia.
I szczególnie jest to widoczne, gdy grzbiet ma zdecydowanie inny kolor niż okładka (typu jasny-ciemny jak w Tablicy Wenus, Afrodycie czy Czwartej sile).

Moim zdaniem jedynym rozwiązaniem jest zmiana przy projektowaniu grzbietu i okładki. Czyli nie "na styk", tylko dokładanie około 2mm (typu jeśli np. grzbiet wychodzi wam na 3cm to rozszerzcie go do 3,2cm). Nie wiem czy jest to zamierzone, ale często stosuje to Egmont w swoich komiksach.
Przykładowy Kaczogród:

Z jednej i drugiej strony jest milimetrowy zapas, więc nawet przy małych przesunięciach zielony kolor raczej nie wejdzie na czerwony grzbiet. Dałoby radę to zrobić też u was?

Ja się nie znam, ale Piotr czyta ten wątek

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Online studio_lain

« Odpowiedź #25374 dnia: So, 25 Październik 2025, 12:14:12 »
podczas wykopalisk trafiam na rozne rzeczy, w komiksie nic juz mnie nie zaskoczy ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline pokia

« Odpowiedź #25375 dnia: So, 25 Październik 2025, 12:27:33 »
Ja się nie znam, ale Piotr czyta ten wątek
Za każdym razem drukarnia przesyła indywidualny rozrys okładki dla każdego komiksu. Nie ma tam zaznaczonej tolerancji.

Nie istnieje dobra metoda, aby uniknąć przesunięć. Dołożenie 2 mm, jak sugeruje Konrad, nie jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli grzbiet podczas produkcji przesunie się o 1 mm, z jednej strony pasek będzie miał 1 mm, a z drugiej 3 mm, co będzie wyglądało fatalnie.

Aby zniwelować optyczny efekt przesunięcia, pasek wchodzący na przód i tył musi być odpowiednio duży — prawdopodobnie od 15 mm wzwyż. Coś takiego mamy w CE — spora zakładka i problem z głowy.

Natomiast nie eliminuje to w żadnym wypadku przesunięcia napisów na grzbiecie. Im węższy grzbiet, tym wszelkie niedoskonałości są bardziej widoczne.

Osobiście nie mam bólu głowy spowodowanego przesunięciami na grzbiecie. Wiem, że wynika to z procesu technologicznego i nie da się tego w żaden sposób uniknąć.

Jeśli przesunięcia są faktycznie duże i oprawa jest ewidentnie źle wykonana, to należy taki egzemplarz / nakład reklamować i Arek sukcesywnie to robi.

Co istotne SL drukuje od lat w BZGraf i jest tam, wbrew obiegowym opiniom, fajny sprawdzony zespół do którego mamy zaufanie i nie ma w planach zmiany drukarni.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #25376 dnia: So, 25 Październik 2025, 22:13:11 »
Ogromne podziękowania dla Wszystkich, którzy dzisiaj odwiedzili multistoisko na GIK-u w Gliwicach! Było bardzo miło z Wami porozmawiać (i poznać nowe osoby z Forum  ;D ); dziękuję za wszystkie zakupy! 💙
Kolejna impreza to Legionowo :) (Nie, na NŻK nas nie będzie). Na pewno jeszcze zdążę Wam kilka razy o "K jak komiks" przypomnieć.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #25377 dnia: So, 25 Październik 2025, 22:28:15 »
Cała przyjemność po naszej stronie, super było poznać Ciebie i Michała, jesteście mega-pozytywni i rozmowy z Wami były bardzo inspirujące i energetyzujące. W ogóle cała impreza była wypełniona przemiłymi, diablo utalentowanymi i bardzo kompetentnymi pasjonatami. Było super, do następnego! :)

Co do przesunięcia na grzbiecie Tablicy Wenus - też mam, ale gdyby nie napisano o tym na forum, to pewnie bym przez lata tego nie dostrzegł. A zatem nie przesadzajmy - to jest komiks, a nie układ scalony. Ten mikro-mankament z łatwością powinien zmieścić się w zakresie tolerancji zdroworozsądkowego człowieka.

PS. widzę, że w jednym poście użyłem przedrostków mega- i mikro-. Główny Urząd Miar jest ze mnie dumny. :)

Offline Jasiek

« Odpowiedź #25378 dnia: Nd, 26 Październik 2025, 08:28:59 »
Deepdelver- głos rozsądku.

Wczoraj przeczytałem tablicę. Nie jest to tak złożony komiks jak CE, ale przyjemnie się  czytało. Postacie są zajebiste, kaczorek i centaur bibliofil xd. Sama fabuła to taka postmoderna, gdzie głównym źródłem followup'u jest biblia. Są też małe podwątki, nieszczególnie odkrywcze i nieszczególnie głębokie (Nick Drnasso w Sabrinie zrobił to z chirurgiczną precyzją), ale też takie wcale nie muszą być. Całość jest dobrze napisana, absurdalnych durnot- nie stwierdzono. Rysuneczki mi się podobają. Jestem zadowolony.

Online studio_lain

« Odpowiedź #25379 dnia: Nd, 26 Październik 2025, 11:58:33 »
wrzuciłem do wyboru okładki do abc warriors

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty