Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3257072 razy)

nekro, Ufilov, dinogal, Pwlmzdl i 23 Gości przegląda ten wątek.

Offline Szekak

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #25155 dnia: Cz, 16 Październik 2025, 20:33:46 »
Jugurtha rewelacyjna zapowiedź, nazwiska robią wrażenie.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline starcek

« Odpowiedź #25156 dnia: Cz, 16 Październik 2025, 21:26:50 »
Kto się nie załapał na Vae Victis! Tomy 1-3 (okładki limitowane A) proszę o kontakt :)

Ja przegrałem zakład z samym sobą, nie wierzyłem że 100% gildiowej partii pójdzie na gildii w dniu premiery :)

Nie przesadzaj, wystarczy ustawienie alertu na Gildii i spokojnie kupisz za jakiś czas. To już taka świecka tradycja, że "wyprzedany" tytuł wraca jeszcze do gry. Zwłaszcza po tym jak obecnie działają serwery Gildii.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline 79ers

« Odpowiedź #25157 dnia: Cz, 16 Październik 2025, 22:07:16 »
Dzięki Bogu o 15 był jeszcze pełen wybór VV. Co do jogurtu, na który zresztą czekam, to jest to zestaw 16 albumów na prawie 800 stronach w kolorze- jestem przerażony.

Offline pokia

« Odpowiedź #25158 dnia: Cz, 16 Październik 2025, 22:20:54 »
To tylko jeden tom więcej niż VV. Do ogarnięcia za jednym zamachem.

Offline Wintermute

« Odpowiedź #25159 dnia: Cz, 16 Październik 2025, 22:27:51 »
Ten za 95 zł? Mi się udało zgarnąć za 75 :) Taniej niestety nie szło znaleźć :/
Tak :)

Offline komiks

« Odpowiedź #25160 dnia: Cz, 16 Październik 2025, 23:09:08 »
Można wiedzieć, dlaczego tak się podniecanie tym Jugurtha?
Wygląda na jakąś ramotkę i szczerze to nie zachęca.

Recenzja AI
Spoiler: PokażUkryj
Jugurtha (seria) 
Scenariusz: Jean-Luc Vernal 
Rysunki: Hermann Huppen (tomy 1-2), Franz Drappier (tomy 3-15) 

Gatunek i konwencja 
„Jugurtha” to klasyczna franko-belgijska seria historyczno-przygodowa, pierwotnie drukowana od 1967 r. w tygodniku „Tintin” . Osadzona w realiach II w. p.n.e., łączy dramat epicki z elementami płaszcza i szpady, ale zrywa z dydaktycznym kostiumem na rzecz dynamicznej, filmowo kadrowanej akcji. Estetycznie i narracyjnie lokuje się obok cyklu „Alix”, lecz jest bardziej brutalna i polityczna. 

Scenariusz i narracja 
Jean-Luc Vernal, podpisujący się pseudonimem Laymilie, adaptuje historyczne źródła (m.in. „Bellum Iugurthinum” Sallustiusza) w duchu romantycznej rekonstrukcji. Jego scenariusz balansuje między faktografią a mitem, wykorzystując konflikt jednostki z imperialnym Rzymem jako metaforę walki o wolność . Struktura serii jest modułowa: każdy album stanowi osobną przygodę, a jednocześnie popycha w przód wątek przewodni. Vernal umiejętnie przeplata ekspozycję historyczną z żywym dialogiem; tempo jest szybkie, lecz nienachalnie spowalnia w scenach politycznych intryg i filozoficznych dygresji. 

Rysunki i kompozycja wizualna 
W dwóch pierwszych tomach Hermann operuje drobiazgowym rysunkiem konturowym i gęstym szrafem, budując surową, quasi-reportażową atmosferę. Po jego odejściu estetyczny ciężar przejął Franz: rozluźnił układ plansz, powiększył kadry i dodał ekspresyjnego światłocienia, dzięki czemu obrazy nabrały kinetycznej lekkości . Barwy (Gabrielle Horvath, Alain Sirvent) ewoluują od stonowanej, „akwarelowej” palety do bardziej kontrastowych, pustynnych oranżów, co podkreśla zmieniające się geografie opowieści. Wspólnym mianownikiem obu wersji pozostaje dbałość o detale militariów i architektury, która pełni równorzędną rolę z akcją. 

Przekaz i tematyka 
Seria podejmuje motywy antyimperializmu, korupcji elit i prawa do samostanowienia. Vernal przeciwstawia afrykański, plemienny kodeks honorowy cynizmowi rzymskiej realpolitik, tworząc dyskurs o kolizji kultur i niesprawiedliwości kolonialnej. Jednocześnie kładzie nacisk na ambiwalencję władzy: heroizm tytułowego bohatera podszyty jest egoizmem, a „cywilizacyjna misja” Rzymu odsłania przemocowe fundamenty. 

Dla kogo jest ten komiks? 
Dla czytelników ceniących klasyczne franco-belgijskie rzemiosło, rozbudowane epopeje historyczne oraz realistyczną, dynamiczną kreskę. Sprawdzi się zarówno jako uzupełnienie lektur o starożytnym Rzymie, jak i jako czysta, awanturnicza rozrywka dla fanów „Alix”, „Mureny” czy „Thorgala”. 

Ciekawostki i kontekst 
* Vernal pisał scenariusz pod pseudonimem Laymilie; nazwisko to widnieje w metryce pierwszego albumu . 
* Hermann odszedł po dwóch tomach, by rozwijać western „Comanche”; stery przejął jego przyjaciel Franz, któremu początkowo ciążyło porównanie z mistrzem . 
* Od 2017 r. Finix Comics publikuje w Niemczech integralne wydania obejmujące cały cykl wraz z bogatym aparatem krytycznym . 

Podobne komiksy 
* Alix – Jacques Martin 
* Murena – Jean Dufaux & Philippe Delaby 
* Les Tours de Bois-Maury – Hermann Huppen
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Dracos

« Odpowiedź #25161 dnia: Cz, 16 Październik 2025, 23:31:42 »
No masz odpowiedź w swoim cytacie
Dla kogo jest ten komiks? 
Dla czytelników ceniących klasyczne franco-belgijskie rzemiosło, rozbudowane epopeje historyczne oraz realistyczną, dynamiczną kreskę. Sprawdzi się zarówno jako uzupełnienie lektur o starożytnym Rzymie, jak i jako czysta, awanturnicza rozrywka dla fanów „Alix”, „Mureny” czy „Thorgala”. 

@Adolf Mitton

Quetzalcoatl tylko w jednym tomie! Jugurtha propsowalem od samego początku nawet w jakichś luźnych pomysłach co wydać podawałem (ale nie wierzyłem bo jednak dużo tomów) a tu taki news. Jestem mega ukontentowany

Offline gregRzn

« Odpowiedź #25162 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 08:21:17 »
Ja mam pytanie z innej beczki. Czytam sobie Darkness i całkiem dobrze się bawię. Dokładnie tego się spodziewałem, prostej rozrywki. Natomiast jestem pod koniec pierwszego tomu i nie rozumiem tego zabiegu, że między główną fabułę co drugi rozdział to Opowieści. Trochę to takie w sumie z dupy z braku lepszego wyrażenia. W ogóle nagle zrobił się jakiś dziwny miks fabularny głównej fabuły i spin offów raczej mniej niż bardziej powiązanych z tym co się działo do tej pory. Czemu to tak zostało wydane? Idzie to w pierwotnej kolejnosci wydawania zeszytów? Wg mnie to chyba lepiej by takie rzeczy wylądowały na końcu całkiem.
Samo wydanie jakosciowo super. Nie żałuję wydanych pieniędzy i nie będę odsprzedawał  :)

Offline stempel

« Odpowiedź #25163 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 08:49:36 »
Właśnie to mnie najbardziej zastanawia. Co takiego było w tym komiksie, że wszyscy ruszyli na zakupy?
Bo jest wśród Nas duża liczba osób ceniących sobie klasykę, nawet jeśli czasami trąci myszką To trochę generalnie jak z malarstwem, ba całą kultura - są wielbiciele, którzy egzaltują się SZtuką w postaci banan przyklejonego do ściany za pomocą taśmy, jak i tacy którzy docenia kunszt Moneta, czy też Rembrandta

Offline adamarluk

« Odpowiedź #25164 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 08:56:07 »
Można wiedzieć, dlaczego tak się podniecanie tym Jugurtha?
Wygląda na jakąś ramotkę i szczerze to nie zachęca.
Właśnie zachęca wszystkim tym co dostarczyłeś w recenzji AI

Online eyesore

« Odpowiedź #25165 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 09:16:57 »
Jogurtysrogurty, ja się pytam grzecznie co kurła z Slainem!?!?!?  ;)

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #25166 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 09:52:56 »
Najpierw Quetzalcoatl, potem (ewentualnie) goła gimnastyka.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Bodom

« Odpowiedź #25167 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 10:03:54 »
Afrodyta - reg i limitka A oraz wszystkie 3 warianty Hellspawn - dostępne na Gildia.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25168 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 11:43:26 »
Vae Victis! w Komiksiarni w poniedziałek (20.10) o 14
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25169 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 11:44:56 »
Jogurtysrogurty, ja się pytam grzecznie co kurła z Slainem!?!?!?  ;)

skarby się tłumaczą :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze