Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3264113 razy)

BlackoutHV i 9 Gości przegląda ten wątek.

Offline Adolf

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #25005 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 12:47:30 »
Czytam sobie o tym kim był ten Alfonso. Zapomniany i dziś pewnie wyśmiewany przez extremistów artysta, dzięki Arkowi ma szansę zaistnieć w świadomości polskich komiksiarzy.

Alfonso Azpiri Mejía (17 stycznia 1947 − 18 sierpnia 2017[1]) był hiszpańskim artystą komiksowym znanym z tworzenia głównie komiksów o tematyce dla dorosłych.

Biografia
Azpiri urodził się w Madrycie. Jego wczesna praca została opublikowana w latach 70. i była skierowana głównie na rynek włoski, który następnie powitał historie zawierające mieszankę horroru, seksu i nagości. Praca Azpiriego, narysowana w komicznym stylu, przedstawiała kobiety o obszernych piersiach, które angażują się w wilkołaki, mumie, wampiry i potwora Frankensteina.

Jego prace zostały przetłumaczone i opublikowane w wielu czasopismach, w tym Heavy Metal i Penthouse Comix. Jego styl jest łatwo rozpoznawalny, zwłaszcza jego wystawnie eleganckie i zmysłowe, dąsające się kobiety. Był zaangażowany głównie w gatunek science fiction i fantasy, często z zdecydowanie erotycznym nachyleniem. Jego historie fantasy sięgają od miecza i czarów po typ 1001 Arabian Nights. Porusza również kwestię konfliktu między narodami, na przykład w opowiadaniach science fiction, w których mieszkańcy wkrótce skolonizowanych planet są masakrowani, aby ludzie z Ziemi mogli się do nich wprowadzić.

Jedną z jego najbardziej powtarzających się postaci jest Lorna, kosmiczna poszukiwaczka przygód podobna do Barbarella, która podróżuje po galaktyce w towarzystwie dwóch droidów, ADL podobnego do R2-D2 i Arnolda podobnego do C-3PO.[2]Główną funkcją Arnolda jest zaspokojenie zawsze namiętnej Lorny, gdy nie ma dostępnych ludzkich mężczyzn, kobiet lub odpowiednio obdarzonych kosmitów. Główny wróg Lorny, władca zbrodni Mysz, ma pewne podobieństwo do Jabba Hutta.

Mniej zorientowany na dorosłych i odpowiedni dla młodszych czytelników, był Mot, przygody chłopca o imieniu Leo, który znajduje się nękany przez dużego, przyjaznego, ale uciążliwego i destrukcyjnego potwora. To zostało przekształcone w serial animowany i wyemitowane na francuskim Canal Plus.

Inne produkcje Azpiri obejmują Chang, opowiadający o przygodach mistrza sztuk walki i detektywa.

Zarówno Lorna, jak i Mot występowały w grach wideo, Lorna autorstwa Topo Soft i Mot autorstwa Opera Soft.

W 2012 roku współpracował z komiksem Hero Seeds, rysując dwie okładki komiksów i kilka rysunków w tych samych komiksach.

Różne fragmenty tej biografii mnie zaciekawiły, ale szczególną uwagę przyciągnął mi fragment dotyczący gry video o Lornie. I musiałem to sprawdzić.

Niestety, twórcom gry nie udało się oddać tego komiksowego klimatu, choć bardzo się starali... Nie udało, czy się nie dało?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25006 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 13:28:33 »
Lorna Lorną, a tą panią znacie?

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Midar

« Odpowiedź #25007 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 13:51:52 »
Znacie? Ja nawet mam jej adres.

Offline bocik

« Odpowiedź #25008 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 13:59:04 »
... nie idźmy w tą stronę plisss ...

Offline Takesh

« Odpowiedź #25009 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 14:01:01 »
A cóż to za Diablica z mieczem?  ::) 8)

Offline Adolf

« Odpowiedź #25010 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 14:47:00 »
Axa to gazetowy komiks fantasy, a później komiks z tytułową główną postacią, który był publikowany w brytyjskim codziennym tabloidzie The Sun w latach 1978-1986. Został stworzony i zilustrowany przez Enrique Badía Romero[1]i scenariusz autorstwa Donne Avenell.[2]

Historia publikacji
Po długim okresie pracy nad Modesty Blaise, Romero chciał stworzyć swoją własną oryginalną postać i wymyślił kobiecą bohaterkę Axa. Pasek mieszał elementy gatunków science fiction oraz miecza i czarów.[3] Axa została zamówiona przez gazetę The Sun w 1978 roku. Serial został zaprojektowany jako codzienny trzypanelowy pasek przygodowy; za radą swojego agenta Romero zatrudnił Donne Avenell jako scenarzystę; Romero miał skreślić i narysować trzy panele, a Avenell napisał scenariusz dialogu.[1]Kiedy Romero stworzył Axę, stwierdził w wywiadach, że woli tę postać od Modesty Blaise.[4]

Historia publikacji
Pierwszy pasek pojawił się w wydaniu The Sun z 3 lipca 1978 roku i był nakładany codziennie od poniedziałku do soboty. Strip charakteryzował się częstą kobiecą częściową nagością, zwłaszcza od tytułowej postaci, i został nazwany sztuką dobrej dziewczyny.[5]Romero stworzył w sumie 2,238 pasków w kolorze czarno-białym, zanim został anulowany.[6]Ostatni pasek, który nagle zakończył trwającą fabułę, został opublikowany w The Sun, był numerem 2238, opublikowanym 16 listopada 1985 roku.[7]Axa została zastąpiona przez Strikera, pasek piłkarski przez dziennikarza Sun i asystenta projektowego Pete'a Nasha.[8]Fabuła została ostatecznie zakończona na albumie Los Traicionados w 2012 roku, wydanym w Hiszpanii.[9]

Romero wyprodukował również dłuższą historię w pełnym kolorze, która została opublikowana w hiszpańskim magazynie Creepy w numerach #52-59 (1983-1984) przez Toutain Editor, a później zebrana w Axa Color Album; ta fabuła zawierała pełną frontalną nagość bohaterki. Po tym, jak The Sun anulował codzienną wersję Axa, Romero wrócił, aby narysować Modesty Blaise.

Ken Pierce w międzyczasie zebrał paski The Sun w kolekcjonowanych wydaniach, a w 1985 roku podpisał umowę na współpublikowanie ich z Eclipse Comics na rynek amerykański.[10]Pierce pośredniczył również w umowie między Romero i Eclipse, aby zapewnić nowe przygody w formacie komiksu na rynek amerykański. Chuck Dixon został przydzielony do napisania dwumiesięcznego tytułu, który nie zawierałby nagości i więcej humoru. Pierce, który miał edytować serię, uznał, że jest to konieczna zmiana, aby umożliwić dotarcie książki do jak najszerszej publiczności.[11]Jednak praca Romero nad Modesty Blaise powaliła książkę z harmonogramu;[12]podczas gdy pierwszy numer ukazał się w kwietniu 1987 roku, drugi został wydany dopiero cztery miesiące później,[13]i seria została porzucona po dwóch wydaniach.

Kolejna komiksowa wersja Axy została później wyprodukowana dla szwedzkiego magazynu komiksowego Magnum, napisanego przez Pettera "Pidde" Anderssona.[9]Materiał został przedrukowany w języku angielskim w 2000 AD Showcase #4-5 w 1992 roku. Pasek został opublikowany w wielu innych krajach, w tym we Francji, Włoszech, Niemczech, Holandii, Danii, Finlandii, Jugosławii, Indiach i Hongkongu.[14]Prawa syndykacji są obecnie w posiadaniu Knight Features.[15]

Streszczenie
Holokaust znany jako Wielkie Zanieczyszczenie zmusił resztki ludzkości do wejścia do Miasta Kopuł. Sto lat później, w roku 2080, mając dość regimentowanego i duszącego społeczeństwa w mieście, kobieta o imieniu Axa ucieka na nieokiełznaną dzicz. Zaczyna nowe życie jako koczowniczy poszukiwacz przygód w świecie zewnętrznym, spotykając różnych niezwykłych ocalałych - w tym purytańskich Pośredników i ohydnych Mutantów. Wraca do Miasta Kopuł, aby odkryć, że zdała test ustalony przez tajemniczego Dyrektora i po raz kolejny zostaje wysłana w świat, teraz uzbrojona w miecz.

Kontynuowała eksplorację, spotykając samotnika survivalistę milionera Hectora Arkady'ego, podwodne feministyczne społeczeństwo Sea Dome, inteligentne dinozaury Doliny Mgły, pana Nero władcę Miasta Nadziei, fanalotkę Joy Eden, piratów biczujących przybrzeżnych Rybaków, zamieszkujących drzewach Nieby Ludzi, walczących Automatorów i Mechaników Junkheapa, zdeformowanych Morpho i Grots, Dozowników Pill City, telepatycznego Lixa Galaland i obcej inteligencji Erga.

W jej podróżach Axa towarzyszył w różnych momentach wnuk Arkadiego Jason i robot Mark Ten. Jason został, aby pomóc ludziom z Miasta Nadziei, a gladiator Dirk zamiast tego dołączył do Axy i Marka. Mark został uszkodzony podczas walki z Edenem, podczas gdy Dirk pozostał z Sky People. Naprawiony Mark Ten ponownie dołączył do Axy w Ukrytym Mieście Rzemieślników, gdzie zostali również odnalezieni przez byłego kochanka Axy, Matta, od dawna uważany za zmarłego. Trio odkrywa, że Axa była dzieckiem urodzonym przez wygnaną parę z Pill City. Gala of Galaland stworzyła robota Martha w wdzięczności za ich pomoc jako partner dla Marka.

Widzę, że podobne tematy. Panna przynajmniej (to chyba wada?) nie odsłania wszystkiego.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25011 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 16:00:23 »
... nie idźmy w tą stronę plisss ...

ta droga szli najlepsi ;)

Vae Victis - druk

Offline bocik

« Odpowiedź #25012 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 16:10:32 »
pamiętam że jak czytałem w tramwaju ten numer to się na mnie gapiły stare baby (może dlatego że miałem z 12 lat:) Numery 1,2,3 mam do dziś

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25013 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 16:18:20 »
mam pierwszych 50 :)

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25014 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 16:25:02 »
wskakuje na liste AXA

oczywiscie jak ramotki beda miec fanow,

kupione sa

Barbara
Tagh
Kroniki Międczasu
5 w Bezkres

w planach
Taar
Axa
Magia i miecz - Maroto

:)
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Październik 2025, 16:27:42 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25015 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 16:34:46 »
no i nie zapominajmy jeszcze Franku

generalnie - takich naprawdę pięknych ramot jest do wydania masa :)
ja uwielbiam te komiksy, bo to jak znów być nastolatkiem, który zaczytuje się w fantastyce :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Październik 2025, 16:41:01 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline Cornelius

« Odpowiedź #25016 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 16:46:31 »
generalnie - takich naprawdę pięknych ramot jest do wydania masa :)

Szefie, ja nie żartuję. Jak idziemy w tą stronę, to ja proszę prenumeratę.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25017 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 16:59:12 »
zobaczymy jak czytelnicy przyjmą to co kupiłem
będe się tez juz staral o Taar
i jak bedzie zaintersowanie to chetnie te rzeczy wydam :)

Vae Victis - druk

Offline Dracos

« Odpowiedź #25018 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 17:18:27 »
ta droga szli najlepsi ;)

Znowu jestem dzieckiem i podczytuje/przeglądam magazyny mojej rodzicielki. No chcę I to mocno

Offline 79ers

« Odpowiedź #25019 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 18:53:06 »
Szefie, ja nie żartuję. Jak idziemy w tą stronę, to ja proszę prenumeratę.
Dość upierdliwe są już przedsprzedaże, daj Pan spokój z podobnymi pomysłami.