Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3258484 razy)

Cornelius, FDH, Rusty, Łosiek, AngryDisabledNoises, kuba rozpruwacz, Darth Lexus, Łazur (+ 1 Ukrytych) i 20 Gości przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #24915 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 17:37:05 »
przedstawiliśmy propozycje - milczą
ale się przypomnę
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Online michał81

« Odpowiedź #24916 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 18:03:55 »
Przedsprzedaż Vae Victis! - A.D. 2025 czwartek 16 października godz 12 - sklep gildia!

koloryzowane

« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Październik 2025, 18:11:53 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #24917 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 18:44:13 »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline vision2001

« Odpowiedź #24918 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 19:59:58 »
Przedsprzedaż Vae Victis! - czwartek 16 października godz 12 - sklep gildia!
Spodziewaj się zatem mojego nawiedzenia Twojej jak zacnej osoby po odbiór pozostawionego dla mnie zestawu.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #24919 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 23:36:25 »
Dark Souls - mozesz czytac bez znajomosci gry, tak jak mange Elden ring

Nawet lepiej nie znać gry... Gra ma świetny świat, ponury klimat - jest to Opus Magnum FromSoftware, a ja, ten co się zawsze soulsów bał i nie ma cierpliwości do ciągłego umierania, ma platyne w Elden Ring i do dziś miło wspominam 78 śmierci na Eldeńskiej Bestii :)

Dlatego jak zobaczyłem, że będzie manga brałem od razu - i niestety, ten głupawy humor, kretyńskie teksty - dla mnie to jest totalny gwałt na marce w d..ę bez wazeliny. Koszmar i na takie coś nigdy nie powinno być zgody. Jedyne co broni tą mange to rysunki. Ale pierwszy i drugoi tom nawet nie wystawiłem na sprzedaż, bo nie chciałem komuś tego sprzedać - wyjebałem do kosza i poszło w niebieski worku na papier...

Offline dreamer36

« Odpowiedź #24920 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 23:37:02 »
Dark Souls - mozesz czytac bez znajomosci gry, tak jak mange Elden ring

Nawet lepiej nie znać gry (mówię o Elden Ring) ... Gra ma świetny świat, ponury klimat - jest to Opus Magnum FromSoftware, a ja, ten co się zawsze soulsów bał i nie ma cierpliwości do ciągłego umierania, ma platyne w Elden Ring i do dziś miło wspominam 78 śmierci na Eldeńskiej Bestii :)

Dlatego jak zobaczyłem, że będzie manga brałem od razu - i niestety, ten głupawy humor, kretyńskie teksty - dla mnie to jest totalny gwałt na marce w d..ę bez wazeliny. Koszmar i na takie coś nigdy nie powinno być zgody. Jedyne co broni tą mange to rysunki. Ale pierwszy i drugoi tom nawet nie wystawiłem na sprzedaż, bo nie chciałem komuś tego sprzedać - wyjebałem do kosza i poszło w niebieski worku na papier...

Offline Szekak

« Odpowiedź #24921 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 23:53:10 »
Z tym opus magnum to ja raczej slyszalem częściej o Bloodborne...
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Adolf

« Odpowiedź #24922 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 23:54:49 »
Odwiedziłem najbardziej nerdowski kraj w Europie i wciąż jestem onieśmielony tym co zobaczyłem. Wiele ciekawostek ma też związek ze Studiem Lain. Tak w skrócie:

Stare komiksy w antykwariacie, dobra klasyka, za 2 euro. Cena sugeruje, że już każdy kto chciał to ma w swojej kolekcji i łapiemy jakieś resztki fanów.

A tu widzimy Afrodytę, Cyberforce, pełno zeszytówek Spawnów... Tam kochają takie klasyki. A my kochamy wydawnictwo co nam je wydaje u nas.

Tu oprócz Spawnów, uwagę zwraca Witchblade w twardej oprawie. Jest ono wydane przez Semica, ale opisane jako "Editions USA". Co ciekawe jest tu jakaś namiastka panoramki z boku, ale tylko takiej z napisem/logiem.

Komiks roku w wydaniu niczym święty Grall. Nic nie musze dodawać.

Wuchta Spawna... Za kilka lat nasze półki tak będą wyglądać.

Jest i Slane.

A to moje drobne zakupy na pamiątkę. Choć nie znam jężyka, to zawsze kupuję kilka samplerów z różnych krajów które odwiedzam. 4 zeszytówki tajemniczego wydawnictwa Semic. I mamy tu Ascension, tak by zobaczyć czego u nas nikt nie wyda. Uwagę zwraca także Divine Right, jestem przekonany, że Arek to widział. Rysunki Jima Lee są świetne. Pewnie prawa utknęły w Wildstorm. Będzie miał co Egmont wydać jak im się Wildcats sprzeda.

I tu pozostałe pamiątki: francuski Tomb Raider. Zanim Top Cow przyjęło Larę w swoje uniwersum, wydawnictwo Glenat bez prowizorki przedstawiało jej przygody. Mamy tu fajną Pragę, która wygląda bardziej jak Rumunia... I wszystko w dużym, fajnym albumie. Na tych 48 stronach akcja się skończyła, a sam tomik musiał mieć dobry nakład, bo w antykwariatach nie brakowało tego wydania.
Witchblade w twardej też ciekawe. Pisałem już o tym wcześniej - jest namiastka panoramki. Ciekawe wydanie, trochę jak te Żółwie Ninja od Amberu...
Zdjęcia pochodzą z różnych sklepów z Miasta Szczurów. Kiedyś napiszę relację z wizyty w wiadomym wątku. A sądzę, że każdy szanujący się nerdziuch powinien się tam przejechać na pielgrzymkę. Ilość sklepów z komikami przytłacza. Podobnie z grami i innymi nerdowskimi...

Offline Xmen

« Odpowiedź #24923 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 02:40:41 »
Nawet lepiej nie znać gry... Gra ma świetny świat, ponury klimat - jest to Opus Magnum FromSoftware, a ja, ten co się zawsze soulsów bał i nie ma cierpliwości do ciągłego umierania, ma platyne w Elden Ring i do dziś miło wspominam 78 śmierci na Eldeńskiej Bestii :)
A w inne soulsy grałeś? ciekawi mnie czy elden ring jest łatwiejszy czy trudniejszy? ja nigdy nie miałem cierpliwości do tych gier. Próbowałem grać w remnant from the ashes bo słyszałem, że jest najłatwiejsze, ale nawet od niego odpadłem. Elden ring ma fajny klimat, zastanawiałem się nad próbą przejścia.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #24924 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 10:36:25 »
Zdjęcia pochodzą z różnych sklepów z Miasta Szczurów.

https://polter.pl/Szczury-c2324
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline dreamer36

« Odpowiedź #24925 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 10:47:32 »
A w inne soulsy grałeś? ciekawi mnie czy elden ring jest łatwiejszy czy trudniejszy? ja nigdy nie miałem cierpliwości do tych gier. Próbowałem grać w remnant from the ashes bo słyszałem, że jest najłatwiejsze, ale nawet od niego odpadłem. Elden ring ma fajny klimat, zastanawiałem się nad próbą przejścia.

Zrobiłem jeszcze Demon's Souls Remake - też platyna. Zacząłem też grać w Bloodborne (chyba z 6 czy 7 bossów zabiłem) - ale z niewiadomych przyczyn odstawiłem na bok.  A Elden jest wyjątkowy pod każdym kątem. Z jednej strony otwarty świat pozwala się wykoksić i podejść do bossa na wyższym lvlu niż gra teoretycznie przewiduje, z drugiej masz takie bossy jak Elden Beast, Rennala, Malenia czy Godfrey (jest tak agresywny, że nie mam czasu pomyśleć a co dopiero atakować...), które choćbyś nie wiem jak byś był dopakowany - potrafią Cię zabić na dwa strzały. Ja jestem leszczem jeżeli chodzi o o gry typu soulslike, ale Elden Ring mi siadł niemiłosiernie. Gra jest naprawdę znakomita i polecam chociaż spróbować - zawsze można przestać grać :)

Z tym opus magnum to ja raczej slyszalem częściej o Bloodborne...

Bloodborne ma znakomity klimat - mam np. wszystkie komiksy ze świata i bardzo je lubię. Więc klimatem miasta, historią w samej grze, projektem bossów - faktycznie Bloodborne jest wyżej od Elden Ring. Natomiast konstrukcja gry, lore około-fabularne, możliwości budowania postaci - to tutaj wg mnie Elden jest 3 klasy wyżej od Bloodborne (który jest po prostu znacznie mniejszą grą).

Ale podkreślam - specem do soulslike'ów nie jestem, a przedstawiam swoją opinię na podstawie dwóch i 1/3 gier :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24926 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:02:41 »
Odwiedziłem najbardziej nerdowski kraj w Europie i wciąż jestem onieśmielony tym co zobaczyłem.

Adi podobno Francji już nie ma ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Adolf

« Odpowiedź #24927 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 13:43:27 »
Adi podobno Francji już nie ma ;)

Ale że co? Szczury zjadły?

Offline bababatman

« Odpowiedź #24928 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 14:58:06 »
Tak w temacie FromSoftware – ja ze swojej strony gorąco polecam Sekiro. Moim zdaniem to najtrudniejsza, ale najbardziej satysfakcjonująca gra tego studia. Z ostatnim bossem (Isshin Ashina) walczyłem prawie dwa tygodnie, a kiedy w końcu udało mi się go pokonać, czułem przeogromną dumę! Bloodborne to też rewelacja – mega klimat. Po przejściu od razu sięgnąłem po prozę Lovecrafta. Ze wszystkich gier FS odradzam jedynie Dark Souls II.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #24929 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 15:23:53 »
Arek, będziecie na GIKu?