Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3260352 razy)

Olgierd, Liarus, Edgar i 122 Gości przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #24630 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 09:41:47 »
Abstrahując od faktu, czy Lain podbiera prawa innym wydawcom, co raczej chyba nie ma miejsca. Jedynie przykro czytać wiadomości Pana José Roosevelt, który cieszy się, że jego dzieło zostało wydane w naszym kraju, ciekawe czy zdaje sobie sprawę, w jakiej formie i jakim ograniczonym nakładzie.

Licencja nie jest blokowana, Arek publicznie mówi, że jeśli ktoś chce wydać CE, to nie będzie stawał na drodze.

Pan José Roosevelt nie lubi dużych wydawnictw i nie chce z nimi współpracować, nie lubi też komercyjnych nagród i konkursów, a swoje dzieło CE wydał zaledwie w dwóch językach. Oryginalne wydanie w języku francuskim - pierwotne tomy publikowane od 2007 do 2019, jak i trzytomowa edycja zbiorcza (coffret complet) z roku 2021 - oraz nasze rodzime wydanie w języku polskim. Pan Roosevelt doskonale wie, jaki był nakład CE w Polsce, to wynika z umowy i może sobie porównać z umowami obu wydań francuskich. Więc proszę nie wykorzystywać fałszywej troski o pana Roosevelta do wyrażania swojej biernej agresji.
« Ostatnia zmiana: Śr, 24 Wrzesień 2025, 09:56:12 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline nori

« Odpowiedź #24631 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 10:54:44 »
Więc proszę nie wykorzystywać fałszywej troski o pana Roosevelta do wyrażania swojej biernej agresji.

Ech, zapomniałem, że od pewnego czasu, to forum polega właśnie na takich tekstach... Super że jesteś taki mądry, i na wszystkim się tak znasz...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24632 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 11:19:01 »
spoko nori, ma prawo ci sie ta forma nie podobac
ja to rozumiem i tlumaczylem tez czemu
tylko faktycznie niepotrzebnie jakies snucie teorii :)
kazdy tworca czy firma wydawnicza podpisuje umowy znajac wszystkie szczegoly :)

mysle ze w wspomniananych sklepach dostaniesz bez problemu
a jakby byl odezwij sie do mnie, poszukamy razem ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline misiokles

« Odpowiedź #24633 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 11:34:21 »
Ech, zapomniałem, że od pewnego czasu, to forum polega właśnie na takich tekstach... Super że jesteś taki mądry, i na wszystkim się tak znasz...
Niemniej jednak twój post również odczytałem jako bierną agresję z zasłoną dymną w postaci autora komiksu.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #24634 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 11:36:19 »
Nie wiem, czy już była na ten temat dyskusja, ale może warto podsumować sobie, co tak naprawdę stoi za tą "polityką wydawniczą" Studia Lain. Bo może ja czegoś nie dostrzegam, albo lekceważę wagę jakiegoś zjawiska - serio, z chęcią się dowiem. Tyle, że żeby to wspólnie ustalić, trzeba będzie koniecznie oddzielić opinie od faktów.

Z tego co ja widzę, to Studio Lain różni sie od innych wydawnictw tym, że:
- bardzo aktywnie promuje swoje komiksy tutaj na forum (fakt), znajdując tym samym większą grupę klientów (moje założenie, które nie wiem, czy da się potwierdzić).
- bardzo transparentnie komunikuje zakładane nakłady i stany magazynowe.
- przedstawia ilość przykładowych plansz nie do porównania z innymi wydawnictwami (dla Kronik Barbarzyńców naliczyłem ok. 32 plansz - to 2/3 jednego albumu!) = fakt. Nie da się po takiej ilości nie wiedzieć, z jakim komiksem ma się do czynienia (moja opinia).
- komunikuje terminy (fakt) i tutaj jest to minus względem innych wydawców (moja opinia), bo wychodzą szwy działalności na niepełną skalę (przesunięcia premier względem pierwotnych zapowiedzi). No ale komunikacja jest na bieżąco, więc można się w tym odnaleźć - średnio to lubię, ale nie stawiam zarzutu.

Nawet z tą niepełnoskalową działalnością SL odcisnęło swój ślad na rynku, bo (sami oceńcie, na ile to fakty, na ile opinie):
- rozpopularyzowało mechanikę wariantów okładkowych. Nawet Egmont się na to rzucił (chyba że robił przed Studiem - najwyżej ktoś sprostuje. Ale to musiałoby być dawno). Niezależnie od tego, to Studio wrzuciło warianty na inny level.
- wydaje komiksy ze stajni pomijanych przez innych, komiksy, w które nikt inny nie dawał wiary.
- oddaje duże pole decyzji w ręce klientów konsultując okładki i formę wydań, jak i dobór tytułów. Swoją drogą ciekawe, jak Ongrys wychodzi na Jonathanie... Mam nadzieję, że dobrze.
- jawnie komunikuje, że tylko dzięki sprzedaży może serwować inne tytuły, również te ryzykowne.
- sztywne trzymanie się ilości nakładów argumentuje pojemnością rynku.
- co jeszcze?

No i teraz:
- Jakie elementy tej strategii wydawniczej mają takie kontrowersyjne przełożenie na tak szybko znikające nakłady?
- Jakie różnice pomiędzy SL a innymi wydawcami decydują o tym zjawisku?
- Na ile decydują o nim "lekcje z przeszłości"?
- Na ile decydują o nim skalperzy?
- Jaka część tego zjawiska wyprzedawanych na pniu tytułów (części z nich) jest efektem popłochu kupujących (bo nie chciałem pisać "paniki") i w jakiej części wywołuje to SL swoją komunikacją?
- Na ile działa tutaj klasyczny efekt niedostępności i na ile jest on powodowany... transparentnością wydawcy (paradoksalnie)?
- I czy wszystkie te działania to działania z premedytacją w celu osiągnięcia takich właśnie efektów? O to ostatnie, jak rozumiem, często wysuwa się oskarżenia (?).

Jakie są zarzuty?

Pewnie kilka rzeczy lepiej by się uświadomiło, gdyby SL podzieliło się liczbami z Gildii (wcale do tego nie zachęcam) dotyczącymi unikalnych kupujących, na zasadzie: 5 klientów kupiło po 3 sztuki każdego wariantu, 4 kupiło po 2 sztuki każdego wariantu, 20 kupiło po 1 każdego wariantu, 120 więcej niż jeden wariant, niektóre z nich podwójnie, 200 kupiło jeszcze coś tam, reszta po jednej sztuce. I tak by wyszło, że nakład 750 sztuk (bo ileś tam leci do bibliotek itd.) kupiło 400 klientów...

Zapraszam do wymiany faktów i opinii.
« Ostatnia zmiana: Śr, 24 Wrzesień 2025, 11:39:38 wysłana przez Martin Eden »

Offline eyesore

« Odpowiedź #24635 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 11:46:58 »
to ja proponuje zrobić osobny wątek o tym, bo za chwile będzie 20-30 stron o polityce wydawniczej a nie o tym co robi SL i np ktoś kto będzie czekał na info o kolejnej premierze czy przedsprzedaży przegapi to info,

Offline Brvk

« Odpowiedź #24636 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 12:09:21 »
Jawność nakładu i limitowane okładki - to moim zdaniem dwie rzeczy, które najbardziej działają na wyobraźnię i powodują lawinowe sprzedaże.

Moim zdaniem najprostszym rozwiązaniem na bolączki klientowi jest zwiększenie nakładów, ale na miejscu wydawcy bym tego nie robił, bo jeśli zmniejszy ekskluzywność tytułów to sprzedaż spadnie poniżej obecnej.

Błędne koło.

Offline nori

« Odpowiedź #24637 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 12:22:31 »
Ech, nie przepadam za polityka Studia, ale szanuję za wydanie sporo tytułów i podkreślam, że zdaje sobie sprawę iż:

"często wybór miedzy "w ogóle nie będzie wydane" a "będzie wydane w ograniczonym dostępie" i wiadomo, lepiej mieć choć cień szansy niż nie mieć go w ogóle."

Tablice się upoluje, tak jak wiele innych tytułów, w jednym przypadku ze wcześniejszych polowań także pomogła mi Kasia - zawsze trafi się na jakąś miłą duszyczkę.

NIE MIAŁEM NA CELU WPROWADZANIA BURZY W TYM WĄTKU - PRZEPRASZAM - JUŻ NIE MIESZAM i UCIEKAM.

Offline komiks

« Odpowiedź #24638 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 12:38:11 »
Według mnie, kluczowy jest brak dodruków.
Alternatywą dla dodruków jest wysoki nakład.
Finalnie chodzi o to, żeby w początkowym okresie, podaż przewyższała popyt, jeśli tego nie ma, to zawsze będzie płacz i pretensje. Im szybciej komiks się wyprzeda, tym większe, bo wchodzi mechanizm poczucia straty.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24639 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 12:48:48 »
to ja mili panstwo tylko podam info
wlasnie kupilsmy

Vanish

Drifter

Nocteera

Vae Victis - druk

Offline michał81

« Odpowiedź #24640 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 12:52:29 »
Nocteera

Pewnie się wszyscy wstydzą więc zadam to pytanie ja:

CZY W OKŁADACH DO WYBORU BĘDZIE TAKA Z PUPĄ LUB PIERSIAMI GŁOWNEJ BOHATERKI?

Offline Necr09

« Odpowiedź #24641 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 12:56:56 »
Niestety a propo tych 4 tytulow z Image
Nie wydamy ich. Odstapilismy od umowy.
Przegadalismy sprawe i nie damy rady zmiescic sie w ramach czasowych. Moze do sprawy wrocimy w pozniejszym terminie.

Oby się nie skończyło jak poprzednio :D
FGO: 758,469,198

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24642 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 13:02:35 »
slowo klucz - kupione :)

Vae Victis - druk

Offline Takesh

« Odpowiedź #24643 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 13:38:01 »
3 zacne tytuły. Ale najbardziej cieszę się z Driftera  8)

Offline komiks

« Odpowiedź #24644 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 15:28:14 »
Mnie te tytuły ani ziębią ani grzeją, wygląda jak Marvel.