Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3247814 razy)

Michał, amsterdream, Xmen, Lobo, bocik, zedic, simon84w, tomsawyer, AngryDisabledNoises, plast i 27 Gości przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #24525 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 08:31:09 »
Po lekturze "W cieniu Słońca" przejrzałem na Bedetheque komiksy rysowane przez Colina Wilsona.

Może Wonderball (thriller) z Delcourt? W 2020 był integral pięciu tomów, każdy ma oceny ok. 4,5 na Bedetheque.

Ewentualnie 3-tomowy thriller Du plomb dans la tête, gdzie scenarzystą jest Matz. Oceny tomów gorsze, 4,1-4,2, choć już ekskluzywny czarno-biały integral z 2006 ma ocenę 4,6 (choć tylko 19 głosów). Wersja kolorowa mi się nie podoba, więc może właśnie wersja cz.-b. wygląda lepiej.

Polecam nevada
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Melkazir

« Odpowiedź #24526 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 09:12:51 »
Ktoś się pytał czy będzie jeszcze Afrodyta na Gildii, otóż jak zakończę z nimi moją przeprawę to może i kilka egzemplarzy z wadami wskoczy...

Reklamowałem jak pamiętacie lub nie grafikę wchodzącą na grzbiet. Otrzymałem w końcu nowy egzemplarz. Super zapakowane, pudło w pudle i folia bąbelkowa. No nic tylko otwierać. A tu niespodzianka... ubita góra grzbietu. Jak nie urok to...

Jak ja nie cierpię NeoGildii. To co było jeszcze rok temu, a teraz to niebo, a ziemia. Od obecnego czasu uzyskania odpowiedzi na cokolwiek, przez okropną responsywność strony nawet bez żadnej przedsprzedaży po rosnącą ilość reklamacji. Jakoś z Japonii potrafią mi wysłać Artbook Berserka, czy winyle w Perfect Condition, a tu nawet reklamując dostaję, co dostaję. Ech.

Człowiek musi zrobić przerwę w pracy, użerać się z gównianą stroną, żeby zakupić w przedsprzedaży i dostaje takie coś. Choćby z tego względu i ze względu, że nie ma alternatywy zakupu tej wersji okładki gdzie indziej to nie machnę ręką i nie odpuszczę im.

Sorki za taki rant z rana, ale nie mam już do nich siły i musiałem odreagować. Na plus to dzięki forumowiczom zmigrowałem już do innych sklepów, a wydawałem tam naprawdę kosmiczne kwoty. Tu trzyma mnie już tylko Arek.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24527 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 10:17:21 »
Fani CE? Fani niebanalnych i pięknych komiksów s-f? Fani komiksu europejskiego - będziemy mieli dla świetny komiks - Sezon na węża.

Akcja toczy się w odległej przyszłości, gdzie ludzkość korzysta z prehistorycznej sieci kosmicznych „zjeżdżalni”, łączących systemy gwiezdne. Sieć zbudowali pradawni inżynierowie – Mohaï – których cywilizacja upadła; dziś ich potomkowie wykonują pół-rytualne czynności jako „funkcjonariusze” na węzłach tranzytowych zwanych Intersections. Wszystko rusza, gdy tajemnicze zjawisko – nazywane Wężem – wygląda jednocześnie jak awaria sieci i powrót zapomnianego bóstwa. Stawką staje się kontrola nad ruchem miliardów gwiazd.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #24528 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 10:27:31 »
O co chodzi z tym kolorem?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24529 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 10:29:02 »
O co chodzi z tym kolorem?

ma znaczenie fabularne :) ale nie będę spoilerował :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24530 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 10:31:54 »
Ktoś się pytał czy będzie jeszcze Afrodyta na Gildii, otóż jak zakończę z nimi moją przeprawę to może i kilka egzemplarzy z wadami wskoczy...

Reklamowałem jak pamiętacie lub nie grafikę wchodzącą na grzbiet. Otrzymałem w końcu nowy egzemplarz. Super zapakowane, pudło w pudle i folia bąbelkowa. No nic tylko otwierać. A tu niespodzianka... ubita góra grzbietu. Jak nie urok to...

Jak ja nie cierpię NeoGildii. To co było jeszcze rok temu, a teraz to niebo, a ziemia. Od obecnego czasu uzyskania odpowiedzi na cokolwiek, przez okropną responsywność strony nawet bez żadnej przedsprzedaży po rosnącą ilość reklamacji. Jakoś z Japonii potrafią mi wysłać Artbook Berserka, czy winyle w Perfect Condition, a tu nawet reklamując dostaję, co dostaję. Ech.

Człowiek musi zrobić przerwę w pracy, użerać się z gównianą stroną, żeby zakupić w przedsprzedaży i dostaje takie coś. Choćby z tego względu i ze względu, że nie ma alternatywy zakupu tej wersji okładki gdzie indziej to nie machnę ręką i nie odpuszczę im.

Sorki za taki rant z rana, ale nie mam już do nich siły i musiałem odreagować. Na plus to dzięki forumowiczom zmigrowałem już do innych sklepów, a wydawałem tam naprawdę kosmiczne kwoty. Tu trzyma mnie już tylko Arek.

transport - serio :) znam to az za dobrze

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Melkazir

« Odpowiedź #24531 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 10:47:06 »
transport - serio :) znam to az za dobrze

Ogólnie bym się zgodził, ale powiem Ci, że pudło, w którym ślą mi z Japonii jest ultrasztywne i twarde. W Polsce nigdy się z takim nie spotkałem niezależnie czy książka, czy winyl (nawet w chwalonej "Winylowni").

Muszę się dowiedzieć skąd w Polsce takie brać, bo przyda mi się do przeprowadzki  ;D

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24532 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 10:50:23 »
wiesz czemu transport
bo jak gildia otrzymuje od nas towar to go sprawdza i dostajemy sygnal ile uszkodzonych
poniewaz ostatnio drukarnia wysylal tzw transport dedykowany to nie mamy problemow u gildii
czesciej mamy u mniejszych sklepow

z zewnatrz moze nie byc uszkodzen, to nie znaczy ze w srodku - znajomy fizyk mi tlumaczyl kiedys - nie zadzialaly sily nacisku itp itd - tu nie jestem specem

tak ja tez kupowalem plyty w Japonii, winyle, i zero uszkodzen :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #24533 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 11:02:01 »
La saison de la Coulœuvre
Sezon węża / Sezon Żmija

Tutaj można przeczytać recenzję pierwszego tomu
https://www.senscritique.com/bd/la_saison_de_la_couloeuvre_tome_1/critique/1096030

Na bedetheque oceny są raczej wysokie, pierwszy tom 4,2/5 na 104 oceny.

Poniżej recenzja AI o3-search.
Spoiler: PokażUkryj
Season of the Snake
Scenariusz: Serge Lehman
Rysunki: Jean-Marie Michaud

Gatunek i konwencja
Trzytomowa seria Lehmana i Michauda jest wyrafinowanym przykładem franko-belgijskiego space opery, sytuującym się bliżej tradycji Métal Hurlant niż klasycznego komiksu superbohaterskiego. Akcja toczy się w odległej przyszłości, głównie w gigantycznym węźle komunikacyjnym zwanym Intersection 55 – kosmicznym hubie łączącym sieć starożytnych „tobogganów” (tuneli czasoprzestrzennych). Tę futurystyczną scenerię autorzy wplatają w rozbudowaną mitologię, w której odzywają się echa ekologicznego katastrofizmu, cyberpunku i barokowej space fantasy.

Scenariusz i narracja
Lehman – sześciokrotny laureat Grand Prix de l’Imaginaire – słynie z gęstych fabuł i erudycyjnych dialogów. Tutaj buduje wielowarstwową intrygę rozgrywaną w ciągu zaledwie trzydziestu godzin, w której splata wątki polityczne, religijne i osobiste. Struktura jest modułowa (krótkie rozdziały niczym „logi” stacji), co nadaje lekturze rytm zbliżony do serialu TV high-concept. Dialogi, przesycone żargonem technoreligijnym, wymagają od czytelnika uważności, ale odwdzięczają się świeżym humorem i psychologiczną finezją.

Rysunki i kompozycja wizualna
Michaud operuje ekspresyjną kreską i monumentalną perspektywą, przywołującą skojarzenia z Moebiusem czy Giménezem. Pierwsze sekwencje zostały utrzymane w niemal monochromatycznej, „zimnej” palecie – czerń, grafit i błękity – co podkreśla rutynę i skostnienie porządku społecznego Intersection. Wraz z eskalacją napięcia autor stopniowo wprowadza nasycone, gorące barwy; kolor staje się tu semantycznym sygnałem chaosu i emocji, aż do eksplozji psychedelicznych kadrów w finałowych partiach. Ta kontrolowana ewolucja palety wzmacnia dramatyzm fabuły i wyznacza rytm czytania.

Przekaz i tematyka
Season of the Snake pyta o cenę totalnego ładu. Stacja, w której „porządek jest kluczem”, staje się alegorią społeczeństwa tłumiącego afekt. Powracają tu motywy:
• konflikt między technokratyczną racjonalnością a irracjonalnym impulsem (kolor jako metafora emocji),
• kolonializm i wyparte prawa rdzennych gatunków,
• cykliczność mitów – „śpiący” byt budzi się niczym biblijny Leviatan, podważając ludzką supremację.
Lehman snuje antytezy: kosmos vs. sacrum, porządek vs. entropia, wspólnota vs. jednostka – bez łatwych konkluzji, pozostawiając czytelnika w twórczej ambiwalencji.

Dla kogo jest ten komiks?
Polecam czytelnikom ceniącym ambitną hard SF z filozoficznym nerwem, fanom europejskich powieści graficznych pokroju Bilala czy Jodorowsky’ego oraz wszystkim, którzy lubią, gdy warstwa wizualna komunikuje coś więcej niż dekorację. Komiks stawia wymagania, ale nagradza bogactwem detali i intelektualną satysfakcją.

Ciekawostki i kontekst
Oryginalna edycja ukazała się w latach 2007 (–2010) nakładem L’Atalante; w 2018 r. Titan Comics opublikował anglojęzyczny omnibus liczący 208 stron, łączący wszystkie trzy tomy.

Serge Lehman zdobył Grand Prix de l’Imaginaire nie tylko za prozę, lecz także za komiksową serię „La Brigade chimérique” (2011), co czyni go jednym z nielicznych autorów nagradzanych w obu mediach.

Podobne komiksy
• „Incal” – Alejandro Jodorowsky & Moebius
• „Metabarons” – Alejandro Jodorowsky & Juan Giménez
• „Descender” – Jeff Lemire & Dustin Nguyen

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24534 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 11:04:05 »
w sumie sie zgadzam :) naprawde swietna rzecz dla fanow niebanalnego s-f - od kilku lat sie o ten komiks staralem :)

swoją drogą to też mam na liście

„La Brigade chimérique”

« Ostatnia zmiana: So, 20 Wrzesień 2025, 11:27:01 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Painekiler

« Odpowiedź #24535 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 12:04:48 »
Jestem kupiony. Ale podobnie jak Vae rywalizuje mi to z LainUSA więc zależy co z tej linii będzie w jednym miesiącu. 😉

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24536 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 12:10:55 »
staram sie tak planowac by was nie przeciazyc :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline zarombisty

« Odpowiedź #24537 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 12:18:06 »
a i ważne gadamy o pomysłach na 2027 rok, bo 2026 mam zapchany po brzegi
przyznam, ze wiele uzalezniam od dwoch wydarzen
komplet Vae Victis jak sie sprzeda
i komplet Nemesiss
ABC nie licze, bo to jest moj odpal i poniose jego konsekwencje, ale no musze - kocham to cudenko

ABC i Vae to napewno kupię, więc ...
...kilka egzemplarzy można odliczyć, bo neogildia pewnie dostanie kilka reklamacji ode mnie.
Chyba że w końcu nauczą się pakować, a przede wszystkim nie wkładać do paczek uszkodzonych komiksów (ostatnio to drugie bardzo często się zdarza - komiksy w środku pomiędzy innymi komiksami są uszkodzone a nie powinny).
Niech poprawią też kontakt z klientem, bo przez brak kontaktu jutro odsyłam do nich Conana - porysowany, chciałem rabat na niego w ramach ugody, ale mają to gdzieś jak widać.

Dlatego może Vae i ABC zrobić nakład lepiej ok 1600 sztuk by się sprzedało te 800 ? :)

Pytanie: czy nie można tych mniej uszkodzonych potem sprzedawać jako outlet taniej ?
Sądzę, że znaleźliby się kupcy - ja na przykład taki tańszy komiks, który nie zamierzam kolekcjonować to kupiłbym, by po przeczytaniu sprzedać.
Bo tak to szkoda to mielić czy tam trzymać w piwnicy (to mnie ciekawi co robią z takimi komiksami potem).
« Ostatnia zmiana: So, 20 Wrzesień 2025, 12:35:56 wysłana przez zarombisty »
Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline komiks

« Odpowiedź #24538 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 12:27:01 »
Tak BTW ile średnio egzemplarzy jest odsyłanych z Gildii do "piwnicy" jako uszkodzone?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24539 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 12:38:27 »
ostatnio jesli chodzi o te duze dostawy to zero
ale jak dosylamy to zdarza sie ze od kilku do kilkunastu uszkodzonych komiksow - ostatnio zazwyczaj kilka szt, glownie rogi
ale to powiedzmy co 10 dostawa

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty