Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3241531 razy)

simon84w i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline khomaniac

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #24375 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 12:39:09 »
Co to znaczy? Wszystko robisz przez Internet tak samo jak w Gildii. To, że część osób nie dowie się o istnieniu takiego kanału dystrybucji, to tylko dlatego, że im na komiksie nie zależy. Jak komuś zależy, to szuka w Internetach, pyta u wydawcy itd. Normalna sprawa.
Po znajomości? Drugi koniec Polski?

Że pozwolę sobie na takie osobiste pytanie - czy Ty jesteś starszą osobą? Bez urazy, sam młodziakiem nie jestem, po prostu piszesz tak, jakbyś był z poprzedniej epoki - problemem jest zrobić zakupy w innym sklepie Internetowym, zamiast wyszukać w Internecie to trzeba dowiedzieć się po znajomości, itp.
To mówisz o antykwariacie, tego nie zaliczam do sklepów, ale Komiksiarnia o której wcześniej była mowa, to zwykły sklep i tam są niektóre tytuły wyprzedane w Gildii.

Wiesz co gościu, miarkuj się trochę, bo nie wiem do czego mają prowadzić takie przytyki?

Zwracam uwagę na szerszy problem niż moja osobista sytuacja, bo jak powtórzę Tablice mam zamówione, CE też po fajnej cenie w końcu kupiłem (i po tej samej sprzedałem). A antykwariat/księgarnia dostał komiks prosto od wydawcy więc nie wiem czemu by go inaczej traktować?
Jak mam też inne hobby niż komiksy, to sytuacja w której żeby kupić jakiś produkt "trzeba się bardziej zainteresować", "musi Ci bardziej zależeć" naprawdę należy do rzadkości, poza może jakimiś kolekcjonerskimi perełkami.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #24376 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 12:48:52 »
Jak mam też inne hobby niż komiksy, to sytuacja w której żeby kupić jakiś produkt "trzeba się bardziej zainteresować", "musi Ci bardziej zależeć" naprawdę należy do rzadkości, poza może jakimiś kolekcjonerskimi perełkami.

Myślę, że takie polowanie na limitki jest raczej regułą a nie wyjątkiem dla większości hobby - numizmatycy koczują pod NBP, miłośnicy klocków pod Lego Storem, na koncerty znanych kapel bilety rozchodzą się błyskawicznie, nawet turyści muszą sobie w porę bukować wizyty np. w Jaskini Niedźwiedziej czy Adrspaskim Skalnym Mieście.

Offline khomaniac

« Odpowiedź #24377 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 13:08:04 »
Myślę, że takie polowanie na limitki jest raczej regułą a nie wyjątkiem dla większości hobby - numizmatycy koczują pod NBP, miłośnicy klocków pod Lego Storem, na koncerty znanych kapel bilety rozchodzą się błyskawicznie, nawet turyści muszą sobie w porę bukować wizyty np. w Jaskini Niedźwiedziej czy Adrspaskim Skalnym Mieście.

No właśnie - na limitki ;) a tutaj zaśpisz sobie i jak najbardziej standardowa edycja przechodzi Ci koło nosa, ewentualnie "musi Ci bardzo zależeć", "musisz się postarać" xd

Offline Brvk

« Odpowiedź #24378 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 13:11:15 »

Powody powyższych limitów są rozmaite. Choć Lain ma inne rozterki handlowe, niż LEGO, to efekty rynkowe są podobne. I nie jest to wygodna sytuacja dla ludzi, którzy chcą kupić komiks, żeby go móc przeczytać, a nie, żeby go zdobyć.

Zmiana tej sytuacji zależy tylko od wydawcy i to jest fakt.

Offline komiks

« Odpowiedź #24379 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 13:14:15 »
Zwracam uwagę na szerszy problem niż moja osobista sytuacja, bo jak powtórzę Tablice mam zamówione, CE też po fajnej cenie w końcu kupiłem (i po tej samej sprzedałem). A antykwariat/księgarnia dostał komiks prosto od wydawcy więc nie wiem czemu by go inaczej traktować?
Bo różnica między antykwariatem, a księgarnią jest istotna i pociąga za sobą określone konsekwencje formalne i prawne.

Możesz kupić w Gildii, ale jak się spóźnisz to tak, trzeba się bardziej zainteresować.
I nie jest to nic nadzwyczajnego, jak ludzie kupują kolekcje, to też muszą się bardziej interesować, bo albo prenumerata albo szukanie po sklepach stacjonarnych, ale jak się spóźnisz to wykupią i potem szukanie po Internetach.

Rozumiem, że robisz za adwokata uciśnionych i może w tym jest problem, bo gdybyś nie kupił to teraz zamiast się wykłócać, podziękował byś za wskazanie Komiksiarni. No ale Ty już masz, więc nie wiem o co ci chodzi.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Takesh

« Odpowiedź #24380 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 13:52:48 »
Vae Victis!

Milton rządzi, ale mam nadzieję, nie będzie to wydrukowane na śliskiej kredzie, tylko tylko na jakimś macie. Patrzę na te kolory i widać, że offsetowy to najlepszy wybór.

Offline Lobo

« Odpowiedź #24381 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 13:57:13 »
Pewnie będzie na takim samym papierze jak Kroniki Barbarzyńców

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24382 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 14:18:43 »
Vae Victis!

Milton rządzi, ale mam nadzieję, nie będzie to wydrukowane na śliskiej kredzie, tylko tylko na jakimś macie. Patrzę na te kolory i widać, że offsetowy to najlepszy wybór.

te kolory sa troche przesterowane, bo adobe cos odwalil przy kompresji

ale to prawda to jest mistrz, dzis po dluzszym czasie odpalilem ten komiks w super rozdzialce, przegladajac prace piotra, i to jest po prostu cudenko graficzne
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Wrzesień 2025, 14:22:14 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Jasiek

« Odpowiedź #24383 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 14:50:03 »
Wiesz co gościu, miarkuj się trochę, bo nie wiem do czego mają prowadzić takie przytyki?

Sorry, ale piszesz, że kupiłeś CE z drugiej ręki i potem sprzedałeś, (czyli nie podobało ci się), ale za to Wenus już zamówiłeś... to o ch.j tu chodzi?? Bo resztę bzdetów i te pseudoobiekcje to już pomijam. Chłopie nie wiem jakie masz hobby i w sumie mnie to nie interesuje, ale np kasety, winyle, płyty CD, limitowane buty czy cokolwiek innego potrafi się rozejść w kilka godzin też!! Więc skończ te swoje żenujące odrealnione mądrości.

Nie no, widzę upośledzeńców w tym wątku z każdym tygodniem przybywa. I co przedsprzedaż zaczyna się to samo pierdzielenie...
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Wrzesień 2025, 14:57:53 wysłana przez Jasiek »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24384 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 15:31:59 »
sa ludzie co czasem kupuja komiksy, przeczytaja i sprzedaja, znam takich
niektorzy nie maja natury komplecisty

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline starcek

« Odpowiedź #24385 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 15:54:05 »
Nic tak nie leczy z bycia komplecistą jak przeprowadzki. Choć niektórzy jeszcze twierdzą, że małżeństwa.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline misiokles

« Odpowiedź #24386 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 15:57:21 »
Remonty również

Offline Midar

« Odpowiedź #24387 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 17:24:32 »

dobre wiesci ze skladu ;)
Tu aż się prosi slipcase.

Offline Bodom

« Odpowiedź #24388 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 17:37:39 »
Byłoby super 8)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24389 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 17:38:56 »
Nic tak nie leczy z bycia komplecistą jak przeprowadzki. Choć niektórzy jeszcze twierdzą, że małżeństwa.

boze... pamietam... wtedy zdalem sobie sprawe ze normalny nie jestem ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty