Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3243770 razy)

Offline Death

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #24000 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 20:36:03 »

Offline bocik

« Odpowiedź #24001 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 20:57:54 »
W odniesieniu do kur(w)ierów
Macie może jakiś patent jak takiego udupić?
Walczę ostatnio z panem z DHL który celowo nie dostarcza pak mimo że jestem w domu i brama otwarta na oścież dla jaśniepana to ten nawet nie podjeżdża tylko mail i to z godzinnym opóźnieniem żebym mu nie na... potem przekazuje do punktu odbioru. I to w sumie mi zwisa ale on to robi złośliwie na drugim krańcu miasta. Interwencje nic nie dają bo gadasz z ludźmi z innego miasta i oni słabo czują co się w Polsce dzieje.
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Wrzesień 2025, 21:00:25 wysłana przez bocik »

Offline Adolf

« Odpowiedź #24002 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 21:13:57 »
W odniesieniu do kur(w)ierów
Macie może jakiś patent jak takiego udupić?
Walczę ostatnio z panem z DHL który celowo nie dostarcza pak mimo że jestem w domu i brama otwarta na oścież dla jaśniepana to ten nawet nie podjeżdża tylko mail i to z godzinnym opóźnieniem żebym mu nie na... potem przekazuje do punktu odbioru. I to w sumie mi zwisa ale on to robi złośliwie na drugim krańcu miasta. Interwencje nic nie dają bo gadasz z ludźmi z innego miasta i oni słabo czują co się w Polsce dzieje.

Możesz tylko dorwać osobiście i mu w papę strzelić. Jednak odradzam takie rozwiązanie. Reklamacje są tak zagmatwane, że nic nie dadzą. Jeśli możesz to przekieruj przesyłkę do paczkomatu. A jeśli chcesz walczyć żeby doręczono Ci paczkę do domu, to nie wygrasz. Sam pamiętam jak przebiłem się przez reklamację, ale zanim została rozpatrzona (na niekorzyść oczywiście) to dzwonili do mnie z magazynu, że mam albo wydać bejmy jeszcze raz za kolejną próbę doręczenia, albo przekazać przesyłkę do zniszczenia. Oczywiście nic nie zrobiłem. To jeszcze wydzwaniali do mnie, że mam im wysłać maila lub smsa, że wyrażam zgodę na zniszczenie paczki! W końcu przestali dzwonić. Wtedy już wiedziałem, że paczka trafiła do niszczary. Mówimy tu o drobnej rzeczy, więc mi nie było żal, ale jucha zalewała mi czachę ze złości na tak skonstruowany system.

Offline Jasiek

« Odpowiedź #24003 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 21:24:30 »
firmy kurierskie
my pakujemy naprawde mega, a i tak potrafia uszkodzic - najczesciej wlasnie rogi
to jest problem ze oni za to nie odpowiadaja szybko i sprawnie
te paczki sa rzucane, kopane, przewalane
ostatnio dostalem pake z belgii z lekiem dla mamy - w butelkach, zapakowane dobrze, ostrzezenie, i jedna byla zbita...
ogromna plaga
No właśnie nie, jakieś mocne zarysowania, otarcia krawędzi. I to przypadkowe komiksy ze środka paczki zawiniętej w folię bąbelkową. To jest przeoczenie pakującego ze sklepu. Przynajmniej ostatnio takie dostaje. Serio na ostatnie 10 przesyłek z losowych sklepów, chyba tylko 3 razy dostałem komplet że nie musiałem nic reklamować. Że o jakichś wadach drukarskich w środku komiksu; typu jakiś odcisk na stronach, czy prześwitujące źle wydrukowane strony nie wspomnę. Uszkodzone rogi to standard w bonito, bo oni niczym nie zabezpieczają tylko wrzucają w karton i tyle, ale od nich już nie kupuję.
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Wrzesień 2025, 21:26:19 wysłana przez Jasiek »

Offline celtic

« Odpowiedź #24004 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 22:04:37 »
przyszly tydzien, cos kolo srody, ale obstawiam brak problemow ;)
A niedałoby rady jednocześnie zrobić przedsprzedaży na Gildii i w Komiksiarni?
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Sędzia

« Odpowiedź #24005 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 22:10:39 »
a dostales kiedys pake od studia lain? sa tu osoby co dostaly ;)

Dostałem przesyłkę od Kasi, nie wiem czy to się kwalifikuje na pakę od studia lain.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24006 dnia: Pt, 05 Wrzesień 2025, 09:17:21 »
Nie wiem jak Kasia pakuje.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Sędzia

« Odpowiedź #24007 dnia: Pt, 05 Wrzesień 2025, 10:06:07 »
Nie wiem jak Kasia pakuje.

Pakuje bardzo dobrze, ale nie mega. W takim razie mogę powiedzieć tyle, że już byli tacy wydawcy co im się wydawało, że pakują mega, że mają sposoby itp. Ale to wszystko było nadal tylko bardzo dobrze w ramach poprawnego pakowania. Przy czym żeby być uczciwym, czasem po prostu nie ma sensu pakować lepiej, bo więcej czasu i pieniędzy to zajmie, niż wymiana jeśli dojdzie uszkodzony.

Offline michał81

« Odpowiedź #24008 dnia: Pt, 05 Wrzesień 2025, 10:16:04 »
Lepsze pakowanie wiąże się z kosztami i czasem. A jak ktoś ma wyśrubowane normy związane z pakowaniem, to może niech spróbuje swoich sił. Bo spakowanie 1 paczki vs spakowanie 100 paczek (bo tak może zakładać norma, aby było to opłacalne) może spowodować, że szybko mu się odechce. A na dokładkę jeszcze dostanie info zwrotne, że ujowo spakował.

Jak nie raz sprzedaje komiksy to staram się pakować tak jakbym sam chciał dostać zapakowane. Przy jednej paczce jest jeszcze ok, ale jak wchodzi kumulacja od kilku do kilkunastu (miałem taki kiedyś przypadek), to mnie w połowie szlag trafia, bo minęła godzin, a ja spakował 2 lub 3 paczki.

A co do Kasi to pakuje mega dobrze.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #24009 dnia: Pt, 05 Wrzesień 2025, 11:03:21 »
Lepsze pakowanie wiąże się z kosztami i czasem. A jak ktoś ma wyśrubowane normy związane z pakowaniem, to może niech spróbuje swoich sił. Bo spakowanie 1 paczki vs spakowanie 100 paczek (bo tak może zakładać norma, aby było to opłacalne) może spowodować, że szybko mu się odechce. A na dokładkę jeszcze dostanie info zwrotne, że ujowo spakował.

Jak nie raz sprzedaje komiksy to staram się pakować tak jakbym sam chciał dostać zapakowane. Przy jednej paczce jest jeszcze ok, ale jak wchodzi kumulacja od kilku do kilkunastu (miałem taki kiedyś przypadek), to mnie w połowie szlag trafia, bo minęła godzin, a ja spakował 2 lub 3 paczki.

A co do Kasi to pakuje mega dobrze.

Czy Ty myślisz, że Ty jeden sprzedajesz komiksy i je pakujesz, że sugerujesz próbowanie sił samemu? Tutaj poszło o to, że Arek się zarzeka, że pakują mega. No więc ja widzę jak pakują paczki wydawcy, księgarnie, mam porównanie również z różnymi przesyłkami z zagranicy (kickstarter). I sam sprzedaję i pakuję (uwaga, nie zawsze mega, bo nie zawsze warto). I stwierdzam tyle, że to często jest bardzo dobre pakowanie, ale nie było jeszcze przypadku wśród sklepów komiksowych czy wydawców, żeby było "mega". A widziałem takie przesyłki (i sam też takie robiłem), że słoń by usiadł, a zawartość byłaby nienaruszona. Kasia pakuje bardzo dobrze, ale nie mega.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #24010 dnia: Pt, 05 Wrzesień 2025, 12:52:50 »
Panowie, widzę, że rozpocząłem nowy wątek sowim trochę gorzkim wpisem. Sama paka od gildii była zapakowana w porządku. Stawałbym, że albo lekko walnęło w magazynie, ale w drukarni, choć to może tez być jaka wada fabryczna w trakcie składania egzemplarza, bo jakby brakuje trochę tekturki na grzbiecie. Mimo wszystko wada jest na tyle minimalna, że machnąłem ręką i tak zazwyczaj nie sprzedaje komiksów, więc i tak egzemplarz będzie mój na stałe. Nie zmienia to jednak tego, że reklamacje w gildii są archaiczne. Jednym z nielicznych, czy też jedynym plusem mogła być ich zmiana po wprowadzeniu nowego silnika sklepu. Jednak zostali przy tym sposobie, że to ty musisz wszystko załatwić, a potem jeszcze czekać na twoje pieniądze nie wiadomo ile. Inne sklepu załatwiają to dosłownie jednym kliknięciem. Tu sam musisz się przeklikać prze ten proces. Gildia naprawdę była mi bliska przez lata i teraz się czuję jakbym stracił kontakt z bliskim mi kuzynem, bo poszedł w dragi i alkohol.  Stąd też może trochę za ostry komentarz. A kurier w moim wypadku nawet paki z Atomu potrafił doprowadzić na skraj wytrzymałości i mam kilka dentów na omnibusach, ale z wiekiem trochę mam na to już wywalone. Oczywiście jeśli jednak komiks jest wyraźnie zniszczony to reklamacja idzie w ruch.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24011 dnia: Pt, 05 Wrzesień 2025, 13:26:45 »
och paczka moze wygladac z zewnatrz super duper
kolega od fizyki tlumaczyl mi czemu uszkadza sie towar w srdoku - chodzi o nacisk - np paka trafia pod cos ciezkego, jest rzucona - sily nacisku przenosza sie do srodka itp itd
nie jestem specem, moze ktos lepiej to wyjasni :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24012 dnia: Pt, 05 Wrzesień 2025, 14:29:46 »
czytał ktoś? bo mam dobre kontakty z Aspen :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline rapr

« Odpowiedź #24013 dnia: Pt, 05 Wrzesień 2025, 15:56:09 »
Soulfire mam w schowku na Atomie, daj znać, czy wchodzić w angielskie wydania :D

Offline nekro

« Odpowiedź #24014 dnia: Pt, 05 Wrzesień 2025, 16:00:15 »
Lola - fajna, delikatna akwarela, a jak ze scenariuszem?
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Wrzesień 2025, 16:08:12 wysłana przez nekro »